Olika yrken bör kräva olika långa arbetsdagar

Det diskuteras mycket om hur lång tid man bör arbeta per dag. Det är synd att det diskuteras allmänt och inte om respektive yrkesgrupp.

Den enda yrkesgruppen idag som har rimliga arbetstider respektive sina yrkesuppgifter är lärare. Deras faktiska arbetstider är mindre än 8 timmar per dag. Men om man räknar förberedelser till lektioner, rättelse av läxor, arbete med föräldrar kan det bli betydlig mer än 8 timmar per dag. Men man bör också räkna med att man har lov tillsammans med eleverna och en lång sommarsemester. 

Andra yrken bör också se över sina faktiska arbetstider respektive och det som man kan göra i sin egen takt, förmodligen på kvällar och helger, med möjlighet att välja ledight när det verkligen är glest på jobbet.

Vad gäller skjuksjöterskor så bör man ha mindre än 30 timmars arbetsvecka för att uppfylla fulltid. Många andra yrken kan lungt uppfylla sina arbetsuppgifter på 2 timmar per dag och sluta låtsas att de är stressade och arbetar för mycket. Det är helt enkelt för lite jobb för att fylla en 8 timmars arbetsdag på vissa arbetsplatser. Och det är många yrken där det är precis tvärtom.

Därför bör man ha kräva olika långa arbetsdagar för olika yrken, beroende på ansvar, fysisk slitage och förberedelser till jobbet.


Omröstning:

Hur stor del av din arbetsdag är du verkligen upptagen med dina arbetsuppgifter?
SvD 2
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0