Delad opinion även i Sverige

Utvecklingen i konflikten är inte bra för någon part. Det blir mycket svårt för Israel att förklara för omvärlden varför så många människor dog i en till synes fredlig aktion. Det är inte heller lätt för rättsaktivisterna att förklara varför de  utsatte sig för det som de var varnade för hundra gånger om. Hoppades de att Israel skulle vika från sin linje, eller ville de dra uppmärksamhet till Gazaområdet med ett så dyrt pris?

Konflikten har gått långt över Israels och Gazas gränser och hela världen håller andan och följer utvecklingen. Opinionen är långt ifrån ensidig även i Sverige. Titta på hur Voter.se's användare svarade på följade frågor
och rösta själv!
Omröstningar:


Var det rätt av Israel att stoppa konvojen Ship to Gaza?


Stödjer du aktionen Ship to Gaza?

DN 2 3 4 5 6 7 8 9

SVD 2 3 4 5 2 SYD GP

Nionde gången gillt

Det är nionde gången på tre år som man försökt bryta Gazas blockad via havet. Fem gånger av åtta gånger har det gått bra. Idag var det ett nionde försök att bryta Gazas blockad. De nio eller åtta fartyg har varnats av Israel flera gånger och konsekvenserna av brytningsförsöket var förklarade. Att Ship to Gaza flottan valde att närma sig Gaza från havet sågs som en medveten provokation och behandlades som en sådan från Israels sida.

Tidigare har Hamasledaren Ismail Haniyeh vänt sig till FN:s generalsekreterare med vädjan att stödja fredsflottan "Ship to Gaza" för att möjliggöra leveransen till Gaza. Israel varnade i sin tur flottan att inte gå in i Gazas vatten och föreslog att transportera alla nödvändigheter till Gaza via lagliga FN-kanaler.

Ismail Haniyeh sa att varje försök att hindra Ship to Gaza att nå Gaza ska tolkas som en seger för Palestina.
I Israel kallar man "Ship to Gaza"  för "Armadan av Hat". Israels utrikesminister Liberman påstår att det inte finns någon behov av humanitär hjälp till Gaza och att det är en medveten propaganda aktion emot Israel.
Omröstning:
DN 2 3 4 5
SVD 2 3
SYD GP

Döm inte domstolen

Den 23-åringen är dömd till fängelse på ett år och tio månader för misshandel, grov misshandel och vållande till annans död. De som tycker att det är ett för mjukt straff konspirerar om att det lindriga straffet beror på att 23-åringen är invandrare och att domstolen ville vara politiskt korrekt och inte politisera domen.

Jag tror inte att 23-åringen behandlades på ett annat sätt än svenska brottslingar. Jag är säker på att domaren och nämndemän utgick från svensklagstiftning och dömde enligt det som föreskrivs för liknande brott. Våra lagar och vår straffskala ser ut så och det är där vi ska leta efter en förklaring om varför domen blev så mjukt.

Istället för att döma domstolens beslut borde vi döma svensk lagstiftning.Omröstningar:Vad tycker du om skalan för brottsstraff i Sverige?
SYD SVD DN GP


Vem kommer att tycka synd om SIDA?

Gunilla Carlsson har gjort det i god tid före valet. Det är många som är missnöjda med Sveriges biståndspolitik och SIDA:s hantering av den.

SIDA som är ett socialdemokratisk barn fick aldrig ifrågasättas på allvar. Det var nästan tabu att diskutera SIDA:s arbete och metoder. Organisationen förknippades så mycket med människor och länder som den hjälpte.  Och vem ska säga nej till att hjälpa folk i nöd?  Men nu är SIDA själv i nöd, utan folkets förtroende och en sparkad direktör.

Vem kommer att tycka synd om SIDA?
Att ifrågasätta SIDA inte är samma sak som att ifrågasätta biståndspolitiken.Omröstningar:

 

Skulle du donera pengar till välgörenhet privat om Sverige väsentligt minskar eller fryser sitt bistånd till utlandet?


Inte om men när

Det har pratats så mycket om bostadsbubblan de senaste åren att vi har blivit immuna mot den. Efter varje uttalande om att bostadsmarknad är överhettad följde en rapport om att priserna fortsätter att stiga.

Det finns inte en enda system i världen vars utveckling ständigt går uppåt. Bostadspriser kommer att falla och det är många som kommer att bli "överraskade". Ty det ingår i vår natur att tro att det goda aldrig kommer att ta slut.Omröstningar:

Var tror du: Hur mycket kommer bostadspriserna att falla när bostadsbubblan spricker?

 

 

 

 


 


SvD 2 3 4 DN 2

 


Provocera mera

Lars Vilks är inbjuden att avsluta sitt föredrag om yttrandefrihet och konst på filosofiska institutionen i Uppsala. Det är en viktigt markering mot dem som tycker att man kan påverka konstnärernas frihet med våld och hot.


Ligger problemet i yttrandefrihet? Eller i en grupp av människor som inte kan acceptera andras värderingar?


Omröstningar:


Bör Lars Vilks föreläsningar fortsätta i offentliga lokaler?

 Tycker du att vi behöver provokationer för att föra samhällsdebatten vidare?

 

 


 


DN SvD SYD GP

Neutral granskning av SD saknas

Själv röstar jag troget på ett och samma parti och byter inte mina åsikter efter vallöften. Men det finns folk som vill rösta på sin sakfråga och det spelar mindre roll för dem om det inte är samma parti som de röstade på i förra valet. SD:s är ett exempel på ett sådant parti.


Sverigedemokraterna saknar neutral granskning av deras politik. Massmedia och internet är uppdelade i SD anhängare och SD motståndare.  Svensk officiell massmedia hör till SD:s motståndare och tar varje tillfälle i akt för att propagera emot SD.

Populära internetsidor som är för Sverigedemokraterna granskar inte partiets politik heller och det ser ut som en förlängning av SD:s egen hemsida. Här måste påpekas att SD vänliga sidor har inget statligt stöd och är inte skyldiga att främja demokrati eller rättvis rapportering till skillnad från officiell massmedia.


SD attraherar eller väcker avsky med sin attityd för invandring men det verkar som att de inte lämnar någon oberörd. Svensk media borde förstå detta och granska SD på samma sätt som de granskar alla andra partier.


Omröstningar:

                  
DN 2 3 SVD 2 SYD 2 GP 2 VLT

Förbjud allt porrsurfande i Sverige

Det är avskyvärd med pedofilbrott och det är oacceptabelt att mindreåriga exponeras på porrbilder och videoinspelningar. Det bör göras allt för att skydda barn från vuxna med ohälsosamma sexuella beteenden. Dock kan man inte i jakten på pedofiler och sjuka sexgalningar misstänka och jaga alla som befinner sig på Internet.

Jag utgår från att en övervägande majoritet av vuxna människor har en friskt sexualitet. Det betyder att de inte går över gränsen avsiktligt och fördömer dem som gör det. Med dagens hysteri går det så långt att vi är rädda för vanliga omklädningsrum i badhallar och kräver avskilda utrymmen för vuxna och barn. Alla är misstänkta och ingen är oskyldig, därför bör vi avgränsas från alla tillfällen där mindreåriga är avklädda. Samma gäller Internet. Alla är misstänkta och alla ska avgränsas.

Vad kommer vi att ha i praktiken?  Varje gång du ser en porrbild måste du ställa dig frågan om personer på den är över 18 år. I med att det är svårt att avgöra i många fall kommer många att sluta leta sig till sidor med pornografiskt innehåll.Då är det lika bra att förbjuda porrsurfande i Sverige totalt. Vi kan även börja tänka på att förbjuda gemensamma simhallar och badstränder.Omröstning:

Tycker du att det ska vara totalt förbjudet och olagligt att porrsurfa eller titta på porr i Sverige?

DN 2 Syd

Alliansens övertag i kristider

Socialdemokraternas ensamrätt på Sveriges framgångar har blivit ordentlig rubbad den senaste tiden. Borgerliga är bäst på att hantera krisen tycker 54% av svenskarna.

Det är klart att Sverige klarade sig relativt bra från den globala ekonomikrisen endast på grund av klok finanspolitik under Anders Borgs ledning.  De Rödgröna vägrar att se allvaret i världens ekonomiproblem och tror fortfarande att det går att fortsätta samma politik som förut. Men höjda skatter och bidrag fungerar dåligt i kristider. Krisen är inte över och läget är fortfarande mycket instabilt på världens finansmarknader. Det återstår att se om svenskarna väljer rätt regeringsalternativ i höst.Omröstning:


Vilket politiskt block har bäst anpassad politik för den ekonomiska krisen?
DN
SVD
GP

Provokation som konst

Äntligen en saklig och lugn analys av Lars Vilks konst publicerad i DN. Det var på tiden av avgränsa debatten mellan konst och politik.

Det som är rätt i analysen är att Lars Vilks inte är förberedd att försvara sin konst som sådant utan ägnar sig mer och mer åt politiska resonemang. Det skulle han lämnat åt politiker så länge han inte är representant av någon parti och inte profilerar sig som en politisk debattör.

Det skulle stärka honom mer som konstnär om han lämnade de politiska dikussionerna om yttrandefrihet och ägnade sig mer åt konstnärernas roll i samhället.

Oavsett vad vi tänker om det konstnärliga värdet av hans verk lyckades han trycka på "den röda knappen" och väckte starka känslor från alla håll.Omröstningar:

Är Lars Vilks Rondellhundar konst eller ett sätt att dra till sig uppmärksamhet?


Bör Lars Vilks föreläsningar fortsätta i offentliga lokaler?Tycker du att vi behöver provokationer för att föra samhällsdebatten vidare?
DN

Om burkaförbud i Sverige

Det finns 6 olika omröstningar på Voter.se som på ett eller annat sätt handlar om förbud av burka och andra religiösa symboler.


Tror du att debatten om burkaflrbud i flera europeiska länder kommer att påverka Sveriges debattklimat i den här frågan?
Bör man anpassa sin kultur efter krav från andra kulturer?
Tycker du att ett burkaförbud bryter mot religions och yttrandefriheten lagen för kvinnor som väljer att bära dem?
Vilka restriktioner är mest lämpliga mot användning av burka och niqab i Sverige?
Bör statliga skolor i EU vara fria från religiösa och politiska budskap?Ingen skillnad mellan Lars Vilks och muslimer

Det är ingen skillnad mellan Lars Vilks och muslimer med tanke att de är redo att offra sina liv för sina värderingar.
Vi har ingen brist på yttrandefrihet. Vi har ett problem med diskussionen om muslimernas attityd till demokratiska värderingar i väst.


Lars Vilks konst var inriktad på att förolämpa muslimer och för att få uppmärksamhet på deras reaktion. Han har åstadkommit sitt syfte snabbt och nu är han bevakad av SÄPO och polisen dygnet runt. Dessutom är det farligt att ha honom på föreläsningar och offentliga platser med tanke att det som hotar honom kan vara en fara för andra människor.


Lars Vilks förtjänst var att han visade oss en gång till det vi redan visste: radikala muslimer är redo att offra sina egna liv för att hedra sin religion och dessa symboler. Det är farligt att provocera människor som inte är rädda att dö och ta med sig andra  i graven. Det har vi redan sett i många andra länder och det kan hända när som helst i Sverige.  Det är ingen skillnad mellan muslimer och Lars Vilks. Alla de är redo att offra sina liv.

Omröstningar:


Skulle du offra ditt liv för dina åsikter?


Bör Lars Vilks föreläsningar fortsätta i offentliga lokaler?SvD DN Syd

Villkorlig demokrati

Vårt "demokratiska samhälle" är villkorligt och är inte till för alla. Visst kan man förbjuda vissa partier om dem representerar åsikter som är olagliga och extrema.

Men är det rätt att utesluta ett folkvalt parti från samarbete? Våra folkvalda politiker tycker att det är helt rätt för dem att bestämma vem som får och inte får makten i politiska församlingar.

Det betyder att dem som röstar på partier som våra politiker inte tycker om kommer att manipuleras ut eller helt uteslutas från demokratisamhället och deras röster får inte höras.


Omröstning:
DN GP SvD

Lars Vilks även i större omfattning

Frågan handlar inte längre om hurvida Lars Vilks gör konst utan om vad som är demokrati och yttrandefrihet.
En omröstning från gårdagen på Voter.se visade att folk vill ha Lars Vilks föreläsningar även i en större omfattning. Vi har också fått en ny intressant omröstning.


Omröstning:

Förtjänar man en demokratisk stats skydd om man inte ställer upp på demokratin?

Angående alla upprörda kommentarer från igår ber jag läsarna att inte lägga sina egna tolkningar av mina åsikter till grund för en irritation. Föresten, läs mer ingående i min blogg.
Dn 2 SvD 2 GP 2 Syd 2
Har vi fattat budskapet eller ska han fortsätta?

Det är ingen tvekan om att Lars Vilks har redan gjort färdigt sitt verk. Han hamnade i alla världens tidningar och hans rondellhundar är världskändisar. Det som återstår för honom idag är att stå få reaktionerna som han väckte. Lars Vilks är ständigt polisbevakad på grund av mordhot, han var överfallen i Uppsala och hans hus var utsatt för mordbrand.


Det var säkert inte hans mening att hamna i den här situationen men nu är han där. Oavsett vad han gör kommer han aldrig att återvända till ett vanligt liv. En annan fråga är om han ska fortsätta att provocera och ställa sig själv och andra i fara eller har vi redan fattat hans budskap?


Omröstningar:Bör Lars Vilks föreläsningar fortsätta i offentliga lokaler?Dn SvD GP Syd


Grön diktatur är ingenting att skämta med

En roligt beskrivning av miljöpartiets drömmar kan räknas som en skämt och en överdrift tills man läser Ruwaides replik på det. Då blir det plötsligt inte lika roligt längre. Miljöpartiets verkliga drömmar är ännu mer skrämmande än vad man trodde.

Plötsligt inser man att en grön diktatur är ingenting att skämta med, den är redan här, den är på riktigt och den ska tas på allvar. Den ska inte placeras i vänster- eller högerskalan. Den har sin egna illagröna utväxt som slingar sig omkring andra partier och förgiftar dem med grön diktatur.
Omröstningar:


Är det rätt att använda skattehöjningar för att påverka miljö och klimat?Vad anser du om idéen om medborgarlön?


SvD 2 3 DN 2


Resultatet av en utebliven debatt

Det är inte själva provokationen utan reaktionen på det som förbryllar. Och det är det som ska diskuteras. Så länge vi diskuterar hurvida får man provocera med konsten diskuterar vi fel. Det som bör diskuteras är hurvida man får  reagera på provokationen.

Det som hände under Lars Vilks föreläsning är ett resultat av en utebliven samhällsdebatt. Vi är så försiktiga med att såra varandras känslor att det slår tillbaka mot oss. Religionsfrågor i Sverige har hittills diskuterats  innanför svenska kyrkans realia. Visst hade man sina debattämnen såsom kvinnliga biskopar och homosexuella vigslar. Svenska kyrkan har också blivit provocerad med Ecce Homo foto utställningen av Elisabeth Ohlsson Wahlin. Reaktionen var en häftigt samhällsdebatt som ledde till en viss förändring i samhällssynen.

Lars Vilks "konst" diskuterades inte på samma sätt och samma bredd. Vi diskuterar Lars Vilks person och yttrandefrihetsvillkor.  Därför kan reaktionen på provokationen betraktas som ett resultat av utebliven debatt.


Varför vill ingen diskutera muslimernas situation i samhället? Varför vill ingen diskutera muslimsk kultur- och religionintegration i samhället, och hurvida vi är bekväma med det?Omröstningar:


Tror du att debatten om burkaförbud i fler europeiska länder kommer att påverka Sveriges debattklimat i samma fråga?
Tycker du att vi behöver provokationer för att föra samhällsdebatten vidare?

SvD 2 DN 2 3 4 Syd GP

Inte olagligt och därmed är tillåtet

Det som Lars Vilks gör och det han är riktigt bra på är konsten att provocera människor. Provokation är tillåtet om den håller sig innanför lagens ramar.

Personligen tycker jag att Lars Vilks har lite med riktig konst att göra. Men jag tycker också att han får ställa ut och utöva sin "konst" och göra sina föreläsningar så mycket som han själv vill och så mycket som han är efterfrågad av andra. Det får inte ens ifrågasättas.

Vi får berömma eller blunda men inte förbjuda honom att uttrycka sig på det sättet han själv vill. Det är inte olagligt därför är det fullt tillåtet.
Omröstning:


Är Lars Vilks rondellhundar konst eller ett sätt att dra till sig uppmärksamhet?Får tidningar publicera bilder eller texter som kränker en viss grupp av människor?

 
SvD DN GP AB Syd

Fattig och lycklig är svenskarnas dröm

Att vara missnöjd verkar samma sak som att vara fin. Då är man en finsmakare och vet att det kan vara bättre och att man förtjänar det bästa i livet. Som det sägs i en reklam "Because I'm worth it". Får man inte det bästa få man lov att vara missnöjd och olyckligt. Good enough duger inte längre, det ska vara det bästa. Att vara lyckligt är ett måste i dagens samhälle. Om man inte är det ska man antingen behandlas eller omhanteras.

Måste man vara lycklig hela tiden?


Samtidigt är det inte fullständigt accepterat i Sverige att vara rik. I socialismens drömland ska alla vara lika. I och med att alla inte kan  vara rika så får alla vara fattiga.
Därmed är fattig och lycklig svenskarnas dröm.


SvD DN
SvD 2 3 4

Maastrichtfördraget är inte giltigt efter knappt 20 år

När de Europeiska länderna röstade om Maastrichtfördraget var det klart att stater inte tar ansvar om enskilda länders skulder. Efter knappt 20 år är verkligheten annorlunda. Europeiska länder skapar ett räddningspaket om 720 miljarder euro för att rädda utsatta länders ekonomi.


Det är mycket som står på spel när Europeiska länder försöker att rädda sina medlemmar från en finansiell kollaps. Men är det det vi röstade för när vi ingick i ett europeiskt samarbete och vilka andra uppoffringar kommer att krävas om ytterligare 20 år?


Omröstningar:Hur kan EU och EMU samarbetet räddas?

Du kan ta med dig omröstningen till din blogg. Klicka på embed.


SvD 2 3 4 5 DN 2 3 4 5 Syd 2 GP 2


Bevare Sverige från Vänster

Vänsterpartiet har aldrig haft makten på riktigt. Därför har de alltid kunnat fantisera om sitt drömsamhälle på sina kongresser utan att det störde någon avsevärt. Idag när Vänsterpartiet äntligen har fått en glimt av regeringsposterna kan de inte släppa sin fantasier som de ältat i så många år.

Vänsterns förslag kan tas som ofarliga och barnsliga om de inte befinner sig i maktens korridorer. Det kommer att bli mindre roande om de får makten.

Du kan ta med dig omröstningen till din blogg. Tryck på embed.
Bra slutsatser av Anders Borg

Dollarn och Euron är två av världens största valutor som liknar två blodomlopp som i sin tur är sammankopplade på många ställen. Om det brister i ett kärl leder det automatiskt till problem i världens hela finanskropp. Om det kommer att blöda på riktigt rubbas hela balansen och leder till en total kollaps.

Andra vågen av finanskrisen är här. Den här gången var Grekland en huvudorsak för börsnedgången samt finans- och valutaosäkerheten. Det kunde vara ett annat land eller en annan händelse. Problemet ligger inte i Greklands svaga finanser utan i en enormt finansberoende i en global ekonomi.

"Därför måste politiken föras på ett sätt så att vi inte blir beroende av de här marknaderna." - sa Anders Borg på presskonferensen i fredag. Det var hans bästa uttalande om krishantering hittills.


Omröstningar:
Tror du att krisen i Grekland kan vara nästa våg av den ekonomiska krisen?Är det rätt att skylla på folket i Grekland för att de befinner sig i en akut ekonomisk kris?
Du kan embedda omröstningarna till din blogg. Tryck på < embed >


DN 2 3 4 5 6 7 SvD 2 3 4 5 6 7 AB Syd GP
Alliansens övertag är underbyggd av krisen

Det finns de som röstar på ett och samma parti av ideologiska skäl, men de flesta väljer nog att vända kappan efter vinden. Och i det senaste fallet är det många faktorer som spelar roll när man bestämmer vilket parti man ska rösta på.

Alliansens övertag i den senaste opinionsmättningen avspeglar inte bara ett misslyckat budgetförslag från de Rödgröna men även de senaste ekonomiska problemen i Grekland. Den andra vågen av ekonomikrisen kan vara ännu kraftigare än den första.

Oavsett vad man tycker om moderaterna spelade Anders Borg en avgörande roll i Sveriges hantering av ekonomikrisen hittills. Landet klarade sig mycket bra och det verkar inte klokt i dagens skakande ekonomi att byta landets finansministern.


Omröstningar:

Kommer du att rösta i riksdagsvalet 2010 på samma sätt som valet 2006?

 

Tror du att krisen i Grekland kan vara nästa våg av världslig ekonomisk kris?

 
 

DN 2 SvD 2 3 GP 2

Grekiska folket röstade fram sina problem

När det händer en kris börjar folk leta efter ansvariga att skylla på.

Vem är ansvarig i den grekiska krisen? Det är ett demokratisk land med en folkvald regering. Grekerna röstade fram sina representanter och var nöjda med hur dessa representanter regerade i många år. Visste grekerna inte att de måste betala skatt? Var de medvetna om att de har en av Europas lägsta pensionsåldrar? Var de medvetna om att statsanställda får mycket generösa förmåner som är inte täckta av skatteintäkter? Var de lurade av de tyska bankerna att låna pengar eller läste de lånevillkoren först?

Jag tror att innersta inne visste grekerna  det men tänkte att det kommer att lösa sig ändå på något mirakulöst sätt.
Samma attityd visar våra vänsterpolitiker och fackföreningar som tror att det är någon annan som ska stå för skulder, själva ska dem stå för generösare bidrag för de som inte arbetar och en ständig växande lön utan motsvarande prestationer.

Grekiska folket röstade fram sina ekonomiska problem som hela Europa ska sota för. Hoppas att svenska folket kommer att se det som en bra illustration på vad som händer om man röstar fel.
Omröstning:

Är det rätt att skylla på folket i Grekland för att landet befinner sig i en akut ekonomisk kris?


Ungdomsfientlig bostadsmarknad

Allt som görs på bostadsmarknaden är förgäves. Priserna stiger och bostadsbristen avtar inte. Bolånetaket kommer att göra det svårare att köpa en bostad för förstagångsköpare.

Jag undrar om det är föräldragenerationens konspiration. Bostadsmarknaden är ingenting annat än ungdomsfientligt. Med tanke på att ungdomarnas föräldrar har fått samma lägenheter gratis, som hyresrrätter, så kan man undra om deras barn börjar deras politiska kamp i motvind. Är det inte dags att bilda om bostadsrätter till hyresrätter?Omröstning:


Är det dags att göra om bostadsrätter till hyresrätter?
DN SvD 2 3 4


Trotsbeteende väcker uppmärksamhet

Treåringar brukar att göra det, tonåringar gör det också och nu väljer även vuxna politiker att göra det. Jag pratar om trotsbeteende. Mycket effektivt sätt att väcka uppmärksamhet och att göra folk omkring sig arga och upprörda.

Det negativa beteendet leder ingen vart och är skadligt både mot dem som gör det och även för de som blir upprörda av det.

Är det inte dags för vuxna människor som dessutom vill komma till makten att förstå att man inte kan åstadkomma sitt syfte med förolämpningar mot andra. Alla har redan fattat vad Muhammed karikatyrer syftar på. Det är inte själva profeten och hans religion man vill  komma åt. Så, snälla säg vad ni vill egentligen säga med raka ord och sluta med dessa barnsligheter.


Omröstningar:


Får tidningar publicera bilder eller tester som kränkeren viss grupp av människor?


Är Lars Vilks rondellhundar konst eller ett sätt att dra till sig uppmärksamhet?


Vänsterblocket är offer till en föråldrad ideologi

Vänsterns klasskamp har alltid varit ett centralt begrepp i vänsterpolitiken och är totalt föråldrad och meningslös i Sverige idag. Det är tur att vänsterideologer av stora mått födds mycket sällan och att världens vänster är fortfarande bunden ideologiskt till Marx, Engels och Lenin.

Även om Sverige inte är totalt klassfritt i praktiken är det inte samma klassfördelning som för 150 år sedan när Marx beskrev klasskampen i sitt Kommunistiska manifest.

Vilka rika och fattiga pratar vi om idag? Fördelningen går mellan dem som har arbete och inte har det. Den går även mellan de som vill arbeta för småpengar efter skatten och de som tycker att det inte lönar sig (fast det är tabu att prata om att det finns en sådan klass i Sverige). I jämförelse med Marx samhälle kan vem som helst utbilda sig och "göra en klassresa". Men det går inte att tjäna pengar i landet med världens högsta skatter och klassresan riskserar att sluta i vänsterträsket.

Vänsterpolitiken tycker om fattiga och svaga därför vill den göra om alla till fattiga, svaga och utan större ambitioner än att kräva höjda bidrag. Alla som tar ut sig från träsket blir vänsterfiender per automatik. Det är inte synd om dem som har det bra. Och de måste straffas för att de utbildade sig, arbetade hård och har det bättre.
Omröstningar:


Vad ligger i grunden för de Rödgrönas budget: rättvisa eller avundsjuka?Vilket block är bättre på att skapa fler jobb: de Rödgröna eller Alliansen?

SVD 2 3 4 DN 2 SYD

Rättvisa eller förklädd avundsjuka

Man ska leva som man lär för att vara trovärdig. Allt annat är dubbelmoral och demagogi. De Rödgröna står sällan för sina egna ord med sina livsgärningar. Lars Ohly bor i en bostadsrätt mitt i Stockholm och hans barn går i privata skolor. Maria Wetterstrand flygpendlar till Finland till sin man på Åland. Peter Ericsson kör stadsjeep när han är i Norrland. Göran Perssons uppfattning om rättvisan kan beskådas på hans herrgård. Alla ska vara lika men vissa är mer lika än andra.


Så vad handlar de Rödgrönas politik om egentligen och vilka känslor väcker den hos människor. Är det verkligen strävan för ett rättvist samhälle utan klyftor eller en förklädd avundsjuka som styr?

Jag har redan skrivit om varför det är bra att betala mer skatt och om hur folk ska straffbeskattas för att inte göra sig ambitiösa och duktiga. Att pengar ska förtjänas istället för att fördelas i form av diverse bidrag är inte rättvist i de Rödgrönas ögon. Då är det någon som kommer att ha det bättre och väcka avundsjuka hos dem som har det sämre. Och så får det inte vara i ett socialistiskt land. Här ska alla ha det lika dåligt.  Och alla ska vara lika men vissa ska vara mer lika än andra.
Desperata Rödgröna lovar skattesänkningar och gömmer skattehöjningar

Majoriteten att de tillfrågade på Voter.se tyckte att moderaternas arbetslinje ger fler jobb än socialdemokraternas i den här omröstningen: Vilken arbetslinje ger flest jobb socialdemokraternas eller moderaternas?

Om socialdemokraternas arbetslinje späds ut med vänsterns ideologi och Miljöpartiets fantasiberäkningar  lär det inte bli bättre.

Jobb är den viktigaste fråga i valrörelsen 2010. Arbetslöshet kommer att påverka ekonomin långt efter krisen och det block som ger det trovärdigaste alternativet för att skapa fler jobb kommer att vinna valet. Därför tävlar de Rödgröna och Alliansen med de bästa förslagen för jobbskapande åtgärder.

Det är klart att jobb skapas av företag och de flesta jobbskapande åtgärder ska inriktas på företagare. Åtgärder ska vara hållbara och inte tidsbegränsade. Företagare vill inte ha folk som kommer och går i olika projekt, likaså vill inte företagare ha dem som kostar mera än vad de tjänar till företaget.

Det är roligt att se att Rödgröna går även på att sänka skatter för arbetsgivare och utviga rot avdraget för att överbjuda Alliansen. Att de höjer skatter på ett annat håll är en annan historia. Det blir spännande att se hur det går ihop med de Rödgrönas budjetförslag.SVD 2 3

DN 2 3 4 5 6

GP SYD


Arbetslösas dag

Första maj firas för 120 året i år. Det är en omstridd helg som vissa dyrkar och följer och andra hånar och ignorerar.

Första maj är arbetarnas dag. I dagens Sverige har vi nästan 10% arbestlösa som inte kan fira Första Maj med all rätt. Det är helt enkelt inte deras manifestation.

Är det inte dags att införa Arbestlösas dag i Sverige där var tionde i Sverige kan med allt rätt delta.

Sverige skulle också rösta för ett burkaförbud

Turkiet har slöjförbud på offentliga platser sedan 1923. Och detta gäller även slöjor som inte täcker ansiktet. Det behövs inte sägas att Turkiet har miljontals muslimer och muslimska symboler, så som på turkisk flaggan. Det har inte på något sätt ändrat landets religion eller kvinnoställning i Turkiet. Det verkar som att slöja som en religiös symbol inte spelar så stor roll.


Burkaförbud i Belgien kommer att  uppmuntra införande av liknande lagar i hela Europa. Det diskuteras redan i Danmark, Schweiz, Italien, Österrike, Frankrike och flera länder lär komma efter.

Det diskuteras även i Sverige  och det verkar som att majoritet av befolkningen skulle rösta för slöjförbudet.
Personligen tycker jag att ett burkaförbud inte är bra för Sverige. För det första är det mindre än 1000 kvinnor i Sverige som bär heltäckande burka eller niqab. För det andra är att varje förbud av någonting för oss närmare diktaturer och längre ifrån ett demokratisk samhälle.

Resultatet från omröstningarna på Voter.se motsvarar inte min opinion. Det verkar som att svenskarna skulle rösta för ett burkaförbud.Omröstningar:

Vika restiktioner är mest lämpliga mot användning av burka och niqab i Sverige?

Tycker du att ett burkaförbud bryter mot religions och yttrandefriheten för kvinnor som väljer att bära dem?
Men... titta hur man röstar i den här frågan.

Bör man anpassa sin kultur efter krav från andra kulturer?

Det finns ett hopp att trots allt demokrati är viktigare än ett heltäckande klädesplagg.


DN
SVD

RSS 2.0