Demokrati ska vinnas med ännu fler krig

Nu har även ryssarna och amerikanarna en gemensam kampanj i Afghansitan. Och våra tidningar undviker att skriva om det eftersom det är inte det bästa argumentet för svensk närvaro i Afghanistan.  Gemensam rysk-amerikansk kampanj där ryska militären deltar är avsedd för att förstöra narkotikabaser i Afghansitan. Det pratas också om att det kan vara en öppning för Rysslands permanenta samarbete med NATO i Afghanistan.

Sverige är inte unikt i sin tro att man kan vinna demokrati med vapen. Hur bra är vapen som ett övertalningsargument? Det borde ryssarna och amerikanerna veta bättre än svenskarna. Det finns inte ett enda krig som de vunnit de senaste 50 åren och ändå fortsätter de.

Mer läsning: Uk.news.yahoo.com, Guardian.co.uk


Omröstning:EX 2 SvD 2 AB
SVD

Oliktänkande bör förbjudas

Jimmie Åkesson är inte välkommen till Nobelfesten därför att hans värderingar inte är rätt. Det finns även 300 tusen andra människor i landet med felaktiga åsikter och de borde också portas från nationella evenamang och allmänna rum. Jag föreslår att de ska inte släppas in på konsertarenor och fotbollsmatcher, likaså på fina restauranger. Att de inte får vara nämndemän och inte vara med i facket bör diskuteras vidare och bestämmas snarast. Därefter kan man markera dessa hemska individer med något speciellt tecken så att vi kan känna igen dem på gator och torg för att bli varnade.


Det påminner lite grann om kommunistjakten i USA på McCarthys tider eller varför inte Tyskland på 30-talet.
Det spelar ingen roll, vi är inte det första landet som driver drevet mot oliktänkande.

Omröstning:

Är alla åsikter lika värda?
AF SVD Exp Syd DN 2 GP

Efterlängtad skilsmässan

De Rödgrönas samarbete går sakta men säkert i graven till en stor lättnad för alla inblandade. Ingen av partierna som ingick i den Rödgröna alliansen hade vunnit på det, däremot alla de förlorat en del av sina väljare och en stor del av sitt fortroende.

Ska man skratta eller gråta över de Rödgrönas misslyckande? De gick tillsammans utan att tänka på att inte alla Miljöpartister är vänsterorienterade och inte alla Vänsterpartister är miljöaktivister. Socialdemokraterna fick offra många av sina frågor till ingen nytta. Hoppas att alla tre kommer att återvända till sin politik och slutar att vända kappan efter vinden som de gjorde det sista året.  Ärligheten vinner man längst på, både politiskt och ideologiskt.


Omröstning:

Vilket Rödgrönt parti vinner mest om det Rödgröna samarbetet försvinner?


DN 2 3 SVD GP SYD Exp 2 SVT 2
Klasskampen går före allmännyttan

De Rödgrönas budget är en ganska logiskt fortsättning på deras politik. Det är självklart att man vill att alla ska få arbete och att ingen behöver gå på bidrag. Det som de Rödgröna har svårt att förstå är att för att få arbete måste man uppmuntra arbetsgivare att ge arbete.

Hur kan man räkna med flera ungdomar på arbetsmarknaden utan att sänka arbetsgivaresavgiften för anställning av just ungdomar? Samma sak gäller för etablering av maxtaxan för hemtjänsten och riva upp etableringsfriheten för vårdcentraler. Där kan finnas många arbetsgivare och där kan man skapa många arbetsplaster som de Rödgröna vurmar för.  Istället satstar de på åtgärder där många av möjligheterna att starta nya företag och anställa folk försvinner.

Det är som det vanligt hos de vänstra - klasskampen går före allmännyttan.

Omröstning:

Vilket Rödgrönt parti vinner mest om det Rödgröna samarbetet försvinner?
AB1, Exp, Exp2, Exp3, Exp4, DN, DN2, Svd Svd2, Svd3, Svd4 GP, GP2, SVT

Vilket betalmedel föredrar du?

Det är mycket fördelaktigt för banker att inte hantera kontanter, inga risker och inget ansvar. Digitala pengar är bekväma för banker, men inte för oss kunder alla gånger. För att öka sin bekvämlighet skyller banker på de kriminella och det är vi som betalar notan.

Det är lockande att eliminera kriminalitet genom att ändra lagar. Men hur fungerar det i verkligheten? Vi tar bort kontanter och får flera kortbedragerier.  Vi inför straff för extra avgifter, kortbetalning och försätter småhandlare i konkurs.

Vad kommer näst? De riktiga krimminela hittar sina omvägar men vi vanliga får sota för bankernas bekvämlighet och deras påstådda kampen mot kriminalitet.


Omröstning:

Vilket betalmedel föredrar du?SvD DNKina glömmer inte en förolämpning

Det är alltid ett land eller en grupp som blir sårade när man delar ut Nobels fredspris. Det är nästan alltid ett påpekande i någons riktning. I år påpekade man att Kina inte har demokratiska värderingar och att folk kan bli fångade i Kina på grund av sin kamp för mänskliga rättigheter.

Kina har en annan åsikt om Nobelpristagaren Liu Xiaobo och kräver en ursäkt från Norge. Olika sanktioner väntar norska intressen i Kina och det är tveksamt att Kina kommer att glömma en förolämning.

Liu Xiaobi har inte gjort något för fred på Jorden, så riktigt nog, årets pris var en politiskt aktion från Stortinget. Dessutom varnade Kina långt i förväg att det kommer att bli problem om Liu Xiaobo tilldelas priset.


Omröstning:

Tycker du att Fredsprisets mottagare Liu Xiaobo uppfyller fredprisets kriterier?

 


 

DN SYD GP Dagen


Skicka era söner och makar till kriget

Ni, som röstar för svenska trupper i Aghannistan, skicka era söner och makar till kriget. Demokratin i Afghanistan är säkert värd deras liv. Det spelar inte någon roll att afghaner själva inte vill ha utländska trupper i sitt land, det viktigaste är vad våra politiker vill.

Sovjet lyckades inte med Afghanistan, efter tiotusentals döda lämnade de landet och kriget påskindade perestrojka och Sovjets fall. Ingen ville offra sina söner och makar för dumma politiker. Nu är det Sveriges tur att tänka efter.


Omröstning:

Thomas Bodström visste att de Rödgröna inte vinner valet

Thomas Bodström får göra vad han vill förstås med sitt liv och sina uppdrag. Det är inte det som irritierar folket egentligen utan sättet. Det är klart att han började planera sin resa långt före valet och att han visste att han kommer blir borta en lång tid strax efter valet.

Det betyder att han struntade i väljarnas förtroende och i sitt uppdrag. Det säger också mycket om hans tro i de Rödgrönas chanser att vinna valet. Han förstod väl att i ett val som de Rödgröna vinner blir han minister, men han trodde inte på att de  vinner. Därför planerade han någonting mycket roligare istället, en familjeresa till USA. Det som han inte räknade med är att det inte blir möjligt att kombinera sin resa och en vanlig Riskdagsplats.


Omröstning:


Vad är viktigast för dig: Familjen eller Karriären?

DN 2 3 4 5 6 7 SvD 2 3 4 5 6 GP 2 3 4 SYD 2 EX 2 3 4

Visst har regeringen tolkningsföreträde för sin politik

Per Schlingmann kommer att arbeta som en statssekreterare för kommunikation.  Alla har möjligheten att tolka och diskutera regeringens politik, så varför ska själva regeringen inte få göra det. Det är mycket rimligt att regeringen ska få förklara vad de ville och hur de tolkar det. Sedan det är upp till oss andra att acceptera eller kritisera.
Det är inget konstigt med det, tycker jag.Omröstning:


Vad är viktigare för ett parti? Dess ideologi eller praktiska politik?SvD Dn GP Syd EXNobelpristagaren i ekonomi bekräftar Alliansens arbetslinje

Högre bidrag ger högre arbetslöshet - är en av slutsatsena som Nobelpristagarna i ekonomi drar. Det var en bra bekräftelse på att Alliansens politik är på rätt spår.

Jag undrar bara vilka underlag de Rödgröna har för sin hejdlösa bidragspolitik.


Omröstning

Är bidragen för höga eller för låga i Sverige?
SvD 2 3 Dn 2 3 GP 2 3 Syd EX 2

SD får mer uppmärksamhet än de förtjänar

Sverigedemokraterna röstade för Alliansens talman fast deras röster inte spelade någon roll i det här fallet. Per Westerberg skulle bli vald även utan SD:s röster. SD:s röster spelade däremot roll för de Rödgröna som tycker att Sverigedemokraterna är ett höger parti och fick ett kvitto på det i dagens omröstning.

Kommer de Rödgröna att hålla samma attityd mot SD som idag kommer de att förlora stort i många av sina kärnfrågor. Det blir spännande att se hur de kommer att betrakta SD när man t.ex. kommer att rösta om Afghanistanstyrkor eller NATO-engagemang. Då blir det mycket viktigt för de Rödgröna att hålla sams med Sverigedemokraterna för att nå sina mål.

Eller börjar båda blocken avstå från deras migrations och integrationspolitik och betrakta Sverigedemokraterna som vilket parti som helst i andra frågor. Hur svårt är det att förstå att genom att använda SD som ett slagträ ger man dem mer makt i Riksdagen än de förtjänar.


Omröstning:

Hur bör SD behandlas i Riksdaegn av de två stora blocken?


Gynnas SD av blockpolitiken?SVD 1 2 DN 2 GP SYD EXP 2 SVTRädslan förlorar vi på

I den här typen av krigsföring har vi redan förlorat. Vi har blivit påverkade (manipulerade) och utför terroristernas aktioner (skrämsel) mot oss själva. Vi vet inte säkert om hotet är på allvar och vi vet inte säkert om vi ska vara rädda, eller i USAs fall ens resa till Europa.  Klart är det i alla fall att rädslan stiger. Tänk på det när du läser tidningar, bloggar, forum och kommentarer.


När nyhetstorkan efter valet hägrar hittar vi en nyhetskälla vi inte kan få nog av.
Som jag sagt tidigare är skrämseltaktik och manipulering det främsta vapnet för terrorister.  Alla medier skriver om det förhöjda terrorhotet i Sverige och i Europa.


Jag tror att Sverige inte är ett attraktivt terroristmål, trots att vi blivit drabbade av den psykologiska delen.Omröstning:


Tror du att Sveriges storstäder skulle kunna bli ett terroristmål?Dn 2 3 4 5 6 SvD 2 3 4 5 GP 2 Syd EX 2 3

Tomma hot

Terrorism  är en ny typ av brutal krigsföring som påverkar civila mer än militären, men ändå är den mycket enkel och kräver inga komplicerade vapen. Alla kan bli terrorister, alla kan manipuleras till att utföra något så fruktansvärt.

Hela världen är rädd på ett eller annat sätt och själv tycker jag att det är obehagligt. Terrorn sätter sin prägel på alla och det är det värsta med den. Även tomma hot skrämmer oss och gör oss samarbetsvilliga. Är du rädd?

Omröstning:

När du tänker på terrorismen, är du rädd att du själv eller någon i din familj ska drabbas?

RSS 2.0