Vilken opposition talar vi om?

Oppositionen är lite större än regeringen i Synovants-mätningen - 47,3 % mot regeringens 46,4%


Vad kallas idag för oppositionen?

Miljöpartiet (8,3%) sitter i knäet på Moderaterna (31,7%) sedan Moderaterna gick med på Mp:s krav i asylfrågor. Och på den här uppgörelsen vann bara SD (5,1%).  Varken Mp eller M vinner på att komma närmare varandra. Miljöfrågorna är upptagna av Centern (5,4%) i Alliansen. Mp:s väljare är traditionellt vänsterorienterade och går snarare över till Vänstern (4,9%) än till Alliansen.

Dessutom har vi SD (5,1%) som har högre siffror än KD (3,8%).  Även om SD kallar sig för ett högerparti kommer det fortsätta att ta över antagligen lika många väljare från vänstern som från högern.


Så vilken opposition talar vi om då?
Tack och lov att läsaren är oberoende

Det pågår ett tyst krig mellan gammelmedia och nätbaserade oberoende skribenter. Gammelmedia är bättre organiserad och har mer pengar än så länge. Men det verkar som att det bara är en tidsfråga tills gammelmedia förlorar mot nätbaserade oberoende tidningar med skribenter som är mer vassa och inte är censurerade av sina ägare om de ens har några ägare.


Gammelmedia gick så långt som att börja censurera sina egna läsare genom att stänga kommentarsmöjligheter. Det kan vara ett sista argument för läsaren att gå över till platser där man har möjlighet till dialog och interaktiv umgänge.

Maktskiftet kommer att ske så fort gammelmedia blir tvunga att spara ännu mer och kommer att ta betalt för sina nätupplagor.


Tack och lov har vi fortfarande den oberoende läsaren.

Omröstning:
DN, SVD, GP, SVT, Ska, SR

Obegränsade budgetar är samma som obegränsad makt

Hur lätt är det att inte falla in i frestelse och spendera mycket pengar när man har en obegränsad budget. När det enda som håller dig borta från frestelsen är kultur och moral kommer det alltid att finnas de som går över gränsen.

Nyheten om att riksdagsledamöter åker taxi för miljoner och föredrar dyra jetplan framför billigare resealternativ kommer aldrig att upphöra tills man lagstiftar om en begränsat resebudget.

Människornas omdöme och sunda förnuft uppfostras bäst med lagstiftningar.
DN 2 3 GP

Skulle du betala frivilligt?

Europas ekonomiska kris är skapad av politiker och giriga banker och det är vanliga medborgare som måste betala för konsekvenserna. Politiker hotar oss med att det blir ännu dyrare att skiljas från EU och EMU än att hålla ihop.

Banker hotar oss med att ifall det blir kollaps är det vi som ska drabbas i form av förlorade besparingar och uteblivna pensioner. Det finns sanningen både hos politiker och bankekonomer. Och det är att vi ska betala för kalaset med våra egna pengar i alla fall.

Omröstning: Skulle du satsa egna pengar på att rädda EU och EMU?


DN 2 3 4 5 SVD 2 3 4 5 6 GP 2 SR 2 3 4

Hur är eurosamarbetet egentligen?

När EURO skapades var det många i Sverige som tyckte att vi också borde vara med. Det var framtidens valuta, en chans för EU att skapa nya tillväxtmöjligheter. Det skulle bli enklare att samarbeta och valutan skulle växa sig stark och jämförbar med amerikanska dollarn.

Idag är det snarare en lättnad för Sverige att vi röstade nej. Indirekt har EUROn och framför allt de ekonomiska problemen i PIGS-länderna skapat en oro i Sverige. Supervalutan han blivit många länders fiende och enkelheten har snarare snabbat på krisens utveckling. Den starka valutaunionen spelar ut sig själv.


Hur ska man se på EUROn när det går dåligt? I efterhand verkar det vara ett ekonomiskt exprement i realtid som gått dåligt. Det är också svårt att gå tillbaka till hur det var förut.


Omröstning:

Ta med dig omröstningen till din blogg och skapa en bättre opinion! Klicka på embed.

DN 2 3 4 SR 2 3 4 SVD 2 3 4 5 6 7 8 9

Etnicitetens roll

Vi har förutfattade meningar om olika etniciteter som vi sällan erkänner för att inte stämplas som rasister.
T.ex. tror vi att svenskarna är tystlåtna, ödmjuka och hederliga, oavsett att vi inte känner många svenskar som stämmer in på den beskrivningen. Fransmän dricker vin och är kvinnojagare, ryssar är alkoholister, agressiva och opålitliga, kineser är arbetsamma och har respekt för auktoriteten, danskar är bra köpmän och gemytliga, listan kan göras lång.
Stämmer dessa beskrivningar in på var och en?
Givetvis inte. Rasismen är generaliseringens fel.


SvD DN GP

RSS 2.0