Vi respekterar ert val även om vi inte delar era värderingar

Alla har sitt rätt att välja vilken regering de vill och vi få respektera deras val även om vi inte delar deras värderingar.


Dn 2 3 4 5 6 SvD 2 3 4 5 6 7 8 9 GP EX 2 3 Svt 2 3
Dn Sv GP 2 3 SvD 2 3 4 5 6 7 8 SVT 2 3 SkD 2 DN 2 3 4 5 6 7 8 Exp 2 Dagen DN SVD 2 3 4

 


Twitterrevolutionen

Egypten är den första landet som blockerat nätförbindelser och telefoni i stor skala. Förut gjordes det i betydligt mindre skala i Thailand, Kina och Iran och bara i stora städer.

Det visar att horisontellt umgänge på nätet spelar allt större roll och regeringar förstår att de kan tappa kontrollen över situationen om folket organiserar sig via sociala media och telefoni.

Omröstningar:

Får regeringar stänga av mobil- och internettrafik?

Bör friheten på Internet begränsas ifall den hotar landets intressen?

Tror du att folkdemonstartioner i Nordafrikanska länder kan leda till demokratiska förändringar?

DN 2 3 4 5 6 7 8
GP 2 3 4
SvD 2 3 4 5
Dag HD Allehanda Exp SR SVT
DN
Vad handlar extremistdebatten om?

Vad handlar egentligen terrorismdebatten om?  Vem ska man skylla på och vad kan göras för att förebygga terroism och extremism i  Sverige och världen? För Jimmie Åkesson handlar det om invandringen och muslimer. För DN:s ledares skribent handlar det om Putin och Medvedev, samt Kremls politik.

Extrema åsikter är en av avigsidorna av demokratin. Vi har yttrandefrihet, demonstrationsrätt samt religions- och åsiktsfrihet. Alla dessa rättigheter utnyttjar vi så gott som vi förmår. För en bråkdel av människorna går det snett och de demostrerar sina åsikter på ett sätt som sårar andra, både fysiskt och psykisk. Lars Vilks sårar alla troende muslimer genom att avbilda profeten som en hund. Som svaret på det spränger sig en man i Stockholm. Lars ville såra psykiskt, en islamistisk terrorist valde att såra fysisk.

Demokrati är bra bara om man diskuterar allt som kommer i klämmer och gör kompromisser och gemensamma beslut. De som inte vill inte diskutera kommer att befinna sig i en diktatur av en eller annan art. Visst har vi islamistisk extremism i Sverige, likaså som vi har vänster- och miljöextremism. Alla bör behandlas på ett och samma sätt. Om det medvetet skadar männsikor fysisk eller psykisk ska de betraktas som brottslingar och behandlas därefter.


Omröstningar:

Bör extremism betraktas som en naturlig del av en demokrati?


 

SvD 2 3 Dn 2 3 4 EX

SVD

 


Landet som är rädd för att tala fritt

Carl Bildt förstod redan 2007 att obegränsad flyktingpolitik kommer attt leda till problem i det svenska samhället. Där hade han rätt och det dröjde inte så många år tills SD:s ingång till Riksdagen. Det är också olyckligt att Bildt hänvisade till hedersrelaterade mord när han nämnde det som orsak till varför Sverige bör ha mindre flyktingar från Irak. Det låter som att han pekar ut en flyktinggrupp för det som några av gruppen har gjort.

Sverige är ett litet land och kan inte sopa efter alla krig på Jorden. Landet har inte möjlighet att ta emot alla som behöver flytta från världens olika eländen.

Det är förbjudet att säga hur man tänker utan att bli anklagad för främlingsfientlighet och rasism i Sverige. Vi får inte tala fritt men får fortfarande rösta fritt.

Titta hur man röstar på Voter.se i relaterande frågor. Här måste påpekas att 70% av de som kommer till sajten kommer via stora svenska tidningar. Resultaten skiljer sig ofta från officiella undersökningar. För mig säger det bara om en sak. Folk vågar inte att uttala sig fritt i det här landet. Politiker gör det inte heller.


Omröstningar:


Vad tycker du om tvångsutvisningar av irakier till Irak?SvD 2 3 4 5 DN GP 2
SVD 2 3 DN 2


Att rädda människor utan att flytta på dem

SD:s framgångar bygger på idén om en restriktivt asyl- och invandringspolitik. Allt annat är de inte särskilt originella med. Och det är uppenbart att man inte kan ta emot alla till Sverige, dock betyder det inte att man inte ska hjälpa alls.

Ett bra exempel på hur man kan hjälpa människor i lander som har det svårt är Haiti. Efter den stora jordbävningen i Haiti fick landets befolkning hjälp på plats. Andra länder skickade pengar organiserade hälsovård och började med återbyggnad.

Skulle det hjälpa Haiti mer om man erbjudit landets befolkningen att flytta till ett annat land istället?


Omröstning:

DN 2 3 4 5

Ekonomiska drömmar.

Vi vill övertala oss själva och andra om att vi inte har en bostadsbubbla och även om vi har en liten sådan så kommer den aldrig att spricka. Opinionsundersökningar stryker våra ståndspunkter medhårs och mäklare bekräftar det som vi som vill gärna tro.

Tyvärr, fungerar inte ekonomiska lagarna på det här viset. Och den mänskliga faktorn spelar nu emot oss. Ju mer vi övertalar varandra desto större blir bubblan och desto större blir smällen.

Det finns inte en enda process i världen som kan beskrivas med en diagram som alltid pekar uppåt. Ju högre man flyger desto lägre och hårdare ramlar man. Så är det.

Jag ber om ursäkt om någon har inte fått sina drömmar bekräftade i det här blogginlägget.Omröstningar:

När kommer bostadsprisbubblan att spricka?

Vad tror du? Hur mycket kommer bostadspriserna att falla när bostadsbubblan spricker?

Slut på anonyma kommentarer och bloggar

Det är naivt att tro att man kan vara anonym på nätet. Det finns program som enkelt kan fastställa den skrivandes identitet genom attt analysera skriftiliga texter. Många tror att de förblir osynliga om de inte lämnar sin mailadress eller om de går in på ett café så att deras IP inte avlöjar deras identitet.

Spionprogram utvecklas ständigt och de som arbetar med analyser säger att de kan fastställa skrivarens identitet med 99% säkerhet. Vårt skriftliga språk är säkrare än våra fingeravtryck och det kan skapa problem för många i framtiden.

Det är känt att många arbetsgivare spårar arbetssökande på nätet och även har koll på sina anställda i sociala media. I framtiden blir det ännu enklare.

Tänk alltid på vad ni skriver och föreställ er i skrivandets stund att era arbetsgivare, grannar, nära och kära står bakom er och läser.

Goda nyheter är att man börjat även utveckla program som för stora pengar kommer att städa era digitala spår efter er på nätet.

Omröstningar:


Bör man vara lojal mot sin arbetsgivare även utanför jobbet?De hör inte till oss

”Inget de gör har med islam att göra”, säger Abd al Haqq Kielan, känd imam i Sverige, om terrorister.
De hör inte till oss, säger imamen.

Ingen vill idenfitiera sig med extrema åsikter i någon skepnad. "De hör inte till oss" ska upprepas om och om igen och inte bara om islamiska terrorister.

Det ska också sägas om rasister som vill att vi tror att alla muslimer är brottslingar och terrorister.

De hör inte till oss.

Omröstning:DN
RSS 2.0