Bortskämda svenskar

Det händer mycket i världen nu och oroande nyheter haglar över oss i allt snabbare takt. Det finns en del att oroa sig för. Dock finns det två sätt att göra det. Ett sätt är att se hur man kan hjälpa till och hur man kan ställa upp, det andra är att vältra sig i katastrofpornografi och tycka synd om sig själv.

Vi lever i ett skyddat samhälle och borde vara lyckliga och tacksamma för det. Sverige är gynnat från hemska naturkatastrofer och har inte upplevt något krig på många hundra år. Vi har ett gediget socialskydd och är lyckligt lottade att leva i demokratiskt och välutvecklad industriland.

Tittar man på reportage, läser blogger och kommentar verkar det som om vi är allt annat är lyckliga och nöjda. Vi är istället lättirriterdade och nojjiga, gnälliga och otacksamma. Är vi så egositiska och bortskämda att vi inte längre kan känna medlidande med andra?

Var kan man läsa om hur svenskarna samlar pengar till de drabbade  i Japan, hur vi kan erbjuda våra hem till de som förlorat sina egna och hur vi är redo att bidra till att återuppbygga Japan?

Omröstning:

Tycker du att svensk media har en bra balans mellan domedagsprofetior och oberoende rapporteringar?


Tror du att Sverige har en bra beredskap vid en omfattande klimat-, terrorism-, miljö eller naturkatastrof?


Dn 2 3 4 5 6 7 SvD 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 SVT EX GP 2 3 4

Japanernas krishantering är en förebild att lära sig av

Japaner har hittills visad en ödmjukhet och inga tecken på panik. Allting som kunde förutses från erfarenheten av tidigare jordbävningar är välorganiserat och fungerar utmärkt. Det som inte kunde förutses är att kärnkraftverket inte klarade jordbävningen och tsunamin åtgärdas med en välfungerande evakuering. Det finns alltid okända faktorer i alla katastrofer. Sättet hur länder hanterar dem på är alltid avgörande på kort och lång sikt. Det fanns kanske inga länder i världen som kunde hantera den här katastrofen bättre än Japan.

Japanska naturkatastrofen påverkade inte bara landets landskap och tog livet av tiotusentals människor. Den gör även avtryck på världens ekonomi och politik mer än alla andra katastrofer de senaste åren. Japan som är världens tredje ekonomi är redan hårt drabbad av ekonomikrisen och var på väg uppåt. På ett slag raderades alla landets ekonomiska framgångar och landet står framför stora utmaningar i oöverskådlig framtid.

Europa och USA agerar mer kaotiskt och i panik än de drabbade japanerna. Gamla kärnkraftsanläggningar i Tyskland stängs. Europeisk massmedia måste lugna sina läsare att den dödliga strålningen och radioaktiva avfallet kommer att drabba ett begränsat område i Japan och inte når till Europa. Världens börser agerar i panik och förvärrar effekten av katastrofen.

Japanernas krishantering är någonting som världen måste titta närmare på och lära sig av.


Omröstning:

Påverkas din åsikt om kärnkraft av händelserna i Japan?SvD 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 DN 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 GP 2 Svt

RSS 2.0