Kollektiva skulden

Det är inte så länge sedan som vi började be om ursäkt för ett kollektivt beteende. Tyskarna bad om ursäkt många gånger efter andra världskriget för att inte tala om kompensationen som de fortsätter att betala ut även idag. 

Kollektiv skuldkänsla fungerar psykoterapeutisk bara på den generation som var/är skyldig. Att föra skulden vidare och kräva att även barn och barnbarn ska be om ursäkt för deras far och farfars skulder kan fungera tvärtom. Samma gäller även ekonomiska ersättningar. Omröstning:

Är det viktigt att be om ursäkt för att inte upprepa misstaget?
DN

Representerar inte yrkesdomare sunt förnuft?

Kan folkvalda diskrimineras p.g.a.  deras åsikter och ha begränsade rättigheter? Att skrämma folket med SD representanter i domstolar är orättvist mot de 6 procent av befolkningen som röstade för sina representanter.

Lekmen i domstolar behövs för att representera sunt förnuft. Nämndemän är vanliga människor som inte har någon juridisk utbildning men har förtroende från samhället att döma i domstolen jämte en yrkesdomare.

Det är viktig att samhället har insyn i domväsendet. Det utesluter lobbying, mutor och orättvisor i domstolen. Domarnas beslut är alltid "kontrollerat" av utomstående i form av nämndemän. 

Hur kan man hitta folk till nämndemannaposter och som är dessutom politisk oberoende? Kan vi lita på att folk som man bjuder direkt från gatan är mer oberoende och har mer sunt förnuft än politiskt valda nämndemän. Det betyder att slumpen kommer att avgöra mer och det är ännu svårare att lita på slumpen än på nämndemän som nominerades i valet och är valda.

Yrkesdomare borde också representera sunt förnuft. Dock kan de inte representera oberoendet om vanlig folk inte har någon direkt insyn i processen. Sorry guys, jag har ingen förtroende till något utan en rimligt insyn och kontroll. Omröstning:


Tror du att lekmen alltid representerar sunt förnuft?Krisen blir allt mer en personlig fråga

Ekonomiska nyheter idag gäller oss alla. Det är inte som en fotbollsmatch på TV som man kan strunta i att titta på och överlever även om man inte följer resultaten.

Krisen blir allt mer personligt och viktig att följa.

Handelssiffror är första larmet som man bör lyssna på. Folk vill inte konsumera så gärna och så mycket som förut. Nästa tecken är stängda affärer och lokaler som gapar tomt allt oftare. Ett annat tecken är att det är färre lägenhetsvisningar och färre annonser i bostadsbilagor. 

Ekonomisk beteende förändrar sig inte på en dag och beror på flera faktorer. Tydliga tecken som vi ser idag kommer att uttrycka sig i siffror och procent bara nästa år. 


Omröstning:

Skulle vi inte straffa etiopier som överskred våra lagar?

Svenskarna är tillräckligt beresta och pålästa för att förstå att svenska etiska, moraliska och juridiska normer inte gäller i hela världen.

Det är inte roligt längre när svensk massmedia spelar dumma och övertalar oss att svenska journalister i Etiopien är oskyldiga trots att de tog sig illegalt in i landet och var arresterade tillsammans med rebeller.

Det är inte roligt  längre  när svenska jurister spelar dumma och förvånade att etiopiska lagar och rättväsende ser ut på ett annat sätt en svenskt.

Vi behöver inte acceptera andra länders lagar men vi måste följa dem för att inte få problem. 

Det är inte accepterat i Thailand att tala dåligt om kungen men det är accepterat att köpa sex. I Sverige är det tillåtet att tala skit om kungen men man inte får köpa sex. Det är inte accepterat att gå lättklädd i Förenade arabemiraterna. I Sverige kan man visa hur mycket hud man vill, däremot blir svenskarna irriterade när någon täcker för ansiktet, vilket man inte heller får på en bank.

Det är inte accepterat i många kulturer att ha sex utan äktenskap och man kan bli straffad för det. Det är fullt accepterat att ha sex i Sverige från 15 år, men man kan bli straffad för våldtäkt även om man är gift med sin sexpartner. Den här lista av självklarheter kan göras oändligt lång.

Är det verkligen så svårt att förstå att alla länder har egna lagar och egen uppfattning om vad som rätt och lagligt och vad som är inte det?

Det kanske måste skrivas i svenska passen att UD och Carl Bildt inte är ansvariga för er och kommer inte att hjälpa er när ni begår brott utomlands.

Konstigt att hemma i Sverige slutar vi spela dumma och accepterar inte när folk överskrider våra lagar, våra moraliska och etiska normer. 


Omröstning:

När du reser utomlands: beter du dig som hemma eller anpassa du dig till landets normer?


Ska staten ställa upp för sina medborgare i alla lägen?

Det är ett typiskt Hollywood-scenario när amerikanska medborgare (spioner, journalister) gör vad de vill utomlands och sedan får de hjälp från staten i fall de åker fast. 

I Hollywood film kan man räkna med mirakulösa räddningar men i verkligheten är det en annan sak. Även amerikanska medborgare sitter i fängelsen utomlands när de begått brott på samma sätt som andra nationaliteter sitter i amerikanska fängelsen om de begått brott i USA. Svenskan Annika Östberg är ett välkänt exempel på det. 

Journalister är i första taget vanliga människor och sedan är de journalister. Ingenstans i världen finns det speciella lagar i lagböcker för journalister. Det som myndigheterna i världen gör eller inte gör för journalisterna är en frivillig tjänst som kan underlätta deras yrkesutövande men ingenstans kan man kräva den här tjänsten med hänvisning till att man är en journalist. Ingen stat, så som Sverige, kommer att ge tillstånd att begå brott p.g.a. att man vill göra ett reportage. 

Det som Sverige kan och bör göra för svenskarna som avtjänar sina straff utomlands är att försöka att flytta dem till ett svenskt fängelse. Allt annat bör anses som en direkt inblandning i andra länders rättsväsende. 

Det är inte heller acceptabelt att förhandla speciella villkor för egna medborgare med hjälp av biståndspengar. Antigen anser man att landet behöver hjälp och ger biståndspengar eller så anser man att hjälpen inte behövs. Annars blir biståndspengarna som mutor för de "rätta" politiska besluten.


Omröstning:

Skulle du räkna med hjälp från svenska staten om du begår brott utomlands och åker fast?


Dn 2 3 4 SvD 2 3 4 Svt 2 3 SR GP 2

Håkan Juholt är den bästa representanten för S-politik

Att Juholt behåller sin post som socialdemokratisk ordförande säger mer om socialdemokraterna än om Håkan Juholt.

Socialdemokratiska val av ordförande är inte vacker syn. Tänk bara på den obligatoriska ritualen där varje ordförandekandidat måste upprepa falska ord om att man inte är intresserad av att vara partiledare. Förut ansågs det förmodligen ödmjukt när man inte föreslår sig själv till styrande poster och väntar tills "kamrater" väljer. Idag börjar partiledarenskarriären med direkta lögner. 

Vidare har vi ormbunken, socialdemokratiska styrelsen, som väljer partiordförande. Man anar dödliga bet och lömska intriger bakom men får aldrig insyn i verkligheten. Man ser bara "en enad" front med sura miner på TV som med falska leenden lovar att de är eniga bakom sina val. 

När det då är så instängt med så många lögner bakom blir resultaten detsamma som processen.

Håkan Juholt är den sämsta socialdemokratiska ordföranden i historien, enligt de senaste opinionsmätningarna. Han ljuger och fuskar, han lovar tungt men håller inte sina löften, han tänker inte innan han talar och han vill inte släppa makten frivilligt.

Han drar mycket uppmärksamhet till den verkliga bilden av partiet och framstår själv som en riktig representant för socialdemokrati. 

I det här meningen är Håkan Juholt det den bästa representanten för socialdemokraternas politik. 


Omröstning:

Tycker du att Socialdemokraterna gör rätt när de behåller Juholt som partiledare?
SVD 2 3 DN Ska 2 GP 2 Dag 2

Bevara välfärden genom att döda arbetsmarknaden

Det är klart det är bra när alla har jobb och alla kan bidra till ett välfärdssamhälle, alla är lika och alla är lyckliga. Det är en idealbild av det socialdemokratiska paradiset vi alla är uppfostrade med. I det här samhället får alla jobb, alla bidrar till välfärden, alla är glada att dela med sig för att alla ska vara lika.  

Tyvärr, ville inte alla dela med sig i det här samhället och många har blivit mer lika än andra. Socialistiska klasskampen har förvandlats till ett krig där alla metoder är okey för att vinna. Arbetsklassen, som är presenterad av facket har vunnit rätt att få höga löner oavsett arbetsmarkandssituation, arbetsgivarna har svarat med att inte anställa folk. Arbetsklassen har vunnit sig rätt att ha försäkringskassa som garanterar lika bra livststandard oavsett om man har eller inte har arbete. Arbetsgivarna har slutat att betala skatter i Sverige och flyttar utomlands. 

Det går inte att bevara socialistiska paradissamhälle utan att kompromissa. 

I kristider kommer vi stå framför ett tungt val: att bevara välfärden genom att döda arbetsmarkanden eller att återuppliva arbetsmarknaden genom att sänka välfärden.

Med andra ord bör vi bestämma oss så snabbt som möjligt om vi ska sänka skatter  eller bevara samma skattenivå som vi hade förut. Det går inte att rädda arbetsmarkanden utan att sänka skatter och det går inte att rädda välfärden utan en levande arbetsmarkand. 


Omröstning:


Vad är viktigare att satsa på i kristider? : Välfärden (högre skatt) eller fler arbetsplatser (lägre skatt)

DN 2 3 SVD 2 3 GP

Polisförtroende stärks av ifrågasättande

Polisen är en myndighet som arbetar för oss och för våra pengar. Det är klart att det inte är vilket yrke som helst och poliser kan vara mer utsatta i sin tjänsteutövning än andra svenska tjänstemän. 

En människa som har tillfällig makt över en annan människa har ingen lätt uppgift. De som är häktade befinner sig under mycket svår stress oavsett om det är skyldiga eller oskyldiga. Många häktade är alkohol- och drogpåverkade, aggressiva och oberäkneliga. 

Våld mot de som tar hand om anhållna är vardagsmat oavsett att det finns rutiner som bör förebygga det. 

Allt detta kan förklara att en anhållen, redan stressad person kan uppfatta situationen som mycket hotfullt och tortyrliknande. Dessutom utsätts man för vissa vanliga rutiner som kan uppfattas som förnedrande. T.ex. att man bli kroppsvisiterad eller att man blir förflyttad från plats till plats.

Detta är ännu svårare om man är oskyldig och är anhållen, vilken polis inte kan veta på förhand och behandlar alla på ett och samma sätt. 

Jag tror inte att någonstans i världen finns poliser som träffar anhållna med blommor och välkomstdrinkar och det känns tryggt att svensk polis är öppen med att ifrågasätta sina egna metoder. 


Omröstning:


Har du förtroende för svensk polis?
Dn 2 SvD Gp SR Svt

Om att släcka elden med bensin.

Det som jag inte förstår är att finansvärlden och bankerna inte är rädda för sin egen kollaps.

I relation mellan låntagare och långivare finns alltid en viktig brytpunkt. När lånen är små är det låntagaren som är rädd att inte betala tillbaka den, när lånen är stora är det låntagaren som ska vara rädd att aldrig få tillbaka pengarna.

I nuvarande ekonomiska kris är det klart att låntagare, både privata personer och stater, inte har råd att betala tillbaka sina lån. 

I den här situationen ska finansvärlden och bankerna vara livrädda och göra allting för att minimera sina risker som långivare. Det som de gör istället är att de ger ännu större lån och maximerar sina risker ytterligare.

Till det måste tilläggas att finansvärlden och bankerna inte hör till stater och är oberoende medan stater och regeringar är beroende av finansvärlden och bankerna.

Bankväsendet är inte en demokratisk institution och vi väljer inte bankdirektörer och styrelser. På det här viset är det en diktatur vars enda syftet är att berika sig självt utan att ta hänsyn till sina underordnade. 

Wallstreet-protesterna är ett svagt försökt att störta den här diktaturen. Rörelsen är inte bra organiserad eller centraliserad på något sätt. En oorganiserad motståndsrörelse har inga tydliga ledare men många anhängare. Det ser ganska ofarligt ut i dagens läge, som bara några vänsteraktivister som protesterar mot rika människor på Wallstreet. 

I själva verket har Wallstreet-rörelsen inget motstycke i historien. Det är inte klasskillnader som folk protesterar emot utan mot själva systemet som skapade den. I det här fallet är det inte enstaka regeringar eller politiska ledare utan hela finanssystemet som ifrågasättas och hotas.  

Walltreet-rörelsen kan inte peka ut en person som är skyldig och som kan bytas mot en annan "bra" person. Det är hela systemet som bör ersättas. 

En annan svaghet av Wallstreet-protesterna är att de inte har något program som tydligt formulerar vad som ska göras för att ersätta eller åtminstone stoppa det rådande finanssystemet.

Ingen som vet vad som ska göras men många förstår att det inte kan fortsätta på det här viset.

Det skulle vara logiskt om finansvärlden försökte att reparera sitt eget system, ändra sina egna metoder och försöka att hitta bättre lösningar. Det händer inte heller. För att släcka elden föreslås bara att hälla ännu mer bensin i brasan.

Omrsötning:

Amerikanska Wall Streetprotester gäller:

Tror du att EU samarbetet och EuroValutan orsakade europeiska finanskrisen?D2 3 4 SVD 2

Har journalister rätt att bryta mot lagen?

Svenska journalister dömdes för brott i Etiopien enligt etiopiska lagar. Det är hårda straffsättningar men så fungerar rättsväsendet i Etiopien. 

Det är olika lagar och regler i olika länder och det är konstigt att hoppas att man ska ha en speciell behandling av polisen eller rättsväsendet om man är inte landets medborgare eller om man är en journalist. 

Vi ser på Assangefallet att det inte hjälper att han är en känd person eller en utomstående journalist  eller inte en svensk medborgare när han anklagas enligt svenska lagar. Våra sexualbrottslagar är också mycket ovanliga i jämförelse med andra länder i världen och straffskalan för dessa brott är också hårdare än i andra länder. Så fungerar det i Sverige och så bör Assange behandlas om han begått brott i vårt land (vilket inte är bevisat än).

Två svenska journalister tar sig in i Etiopien, allierar sig med gerillan, reser runt med dem, deltar i eldstrid, blev fångade och hamnar i ett fängelse. Det som vi kräver är att strunta i Etiopiska lagar och frikänna våra journalister eftersom de ville göra ett reportage.

Har journalisterna rätt att bryta mot mot lagen när de i tjänst? Bör man rädda svenskar från fängelse utomlands när de medvetet bryter mot lagen där?


Det som är rimligt är att vi ber att journalisterna avtjänar deras straff i en svensk fängelse. Det är uppenbart att etiopiska fängelser inte har samma standard som svenska. 


Omröstning:

Är det acceptabelt av journalister att medvetet bryta mot lagen för att göra ett reportage?
Dn 2 SvD 2 3

Privatiserade verksamheter måste jämföras med offentliga

Det är mycket som kan förbättras i skola, dagis, sjukvård och äldreomsorg. Det kommer alltid finnas enstaka fall där patienter, föräldrar och närstående kommer att vara missnöjda med den servicen de fått. Varje människa är en unik levande varelse och samma behandling på olika patienter kan väcka olika känslor, olika smärtreaktioner och till och med olika slutresultat. En och samma lärare undervisar på samma sätt för stjärnelever och för dem som kommer aldrig kommer att klara skolan.

Det betyder att det kommer alltid kommer att finnas de som klagar även om de formellt fått samma behandling som alla andra.

Det måste finnas ett sätt att värdera välfärdsföretag i jämförelse med andra välfärdsföretag. Och ännu vikitgare är att jämföra nya verksamhetsformer gentemot de som redan fanns. 

Vi, som klienter och patienter, måste ha tillgång till jämföreleregister. Det kan betyda på lång sikt att marknadsregler vinner och de som har sämre jämförelseresultat kommer att förlora sina patienter och tvärtom. 

Att ta upp enstaka fall av vanvård, dåliga skolresultat och ett och annat isolerat missförhållande i massmedia kan vara mycket vilseledande och orättvist. Det gör inte saken bättre för patienter som tror att alla privata företag bara vill åt deras pengar och känner sig otrygga i den behandlingen de får.


Omröstning:

Tycker du att privatiseringar förbättrade välfärden?


Dn 2 3 SR 2 3 SvD ex GP

Kan man köpa demokratiska förändringar?

Det är känt sedan länge att oförtjänta pengar inte är ett bra uppfostringsverktyg.

Sverige betalar biståndspengar till Etiopien. Förut vad det en kvarts miljard kronor årligen, idag är det 70 miljoner i riktade insatser. Betyder biståndsminskning att det har blivit bättre i Etiopien? Eller betyder det att svenskarna förstod efter många år av bortkastade biståndspengar att det inte lönar sig att ge pengar till Etiopien?

Kan man köpa demokratiska förändringar i ett land överhuvudtaget?

Vi betalar mycket pengar till olika länder och ingenting händer. Pengar hamnar hos korrupta tjänstemän som inte tänker förändra någonting. 

Odemokratiska länder måste förlora pengar för att bli påverkade i rätt riktning. Det måste vara mycket smärtsamt ekonomiskt att välja odemokratiska regeringar och ha odemokratiska domstolar, kan man tycka. 

Om man tittar på Nordkorea, Kuba och Vitryssland så ser man att det inte hjälper heller.


Omröstning:


Bör vi sluta ge biståndspengar till länder vars regeringar uppenbart inte vill ha demokrati?

Dn 2 3 4 5 6 7 8 SvD 2 3 4 5 6 Svt 2 SR 2 GP 2 3 Dag 2 3

Orsak och verkan

Främlingsfientlighet finns i vårt samhälle och främlingsfientliga röster är allt starkare på nätet. Det går inte längre att säga att det bara är SD anhängare eller nationalister. Vanligt folk blir mer och mer ifrågasättande till den politiken som regeringen bedriver i asyl- och invandringsfrågor.

Regeringens reaktion på det är att avfärda att det finns problem med invandringen och att detta är rasister och främlingsfientliga som är aktiva på nätet.

Ingen vill kallas för rasist när han är inte det. Det är inte ras, religion, klädsel, traditioner eller matvanor som de flesta är kritiska mot. Det är regeringens politik som det är fel på.

Det går inte att ta emot folk till ett land där det inte finns jobb och påstå att invandrare behövs på arbetsmarknaden. Det går inte att placera invandrare i utsatta områden och vänta på att de ska lära sig språket och integrera sig. Det går inte att blunda för att invandringen inte består av de verkligt behövande. Det går inte att tro på att 98 % av de som kommer hit "saknar" pass /ID. Det är massa med vilseledande fakta som ligger i grund för regerings politik. 

Det går inte att beskylla alla som är kritiska till regeringens invandringspolitik för rasism och främlingsfientlighet. Det kan ha en annan verkan istället. Att det kommer att vara accepterad att kallas det.Omröstningen:

Främlingsfientligheten i Sverige växer på grund av:...?
Dn 2 3

I ett samhälle där döden är tabuförklarad

Vi ser så lite av döden i vårt samhälle att vi börjar betraktar den som något som inte alls är obligatoriskt för alla. Om vi anstränger oss tillräckligt mycket och sätter ännu mer resurser så kan vi nästan undvika döden och det fysiska lidandet som ofta följer den.

Männiksor som hamnar på äldrevård befinner sig i deras sista fas av livet. De är gamla och skröpliga, kan inte ta hand om sig själv, sjukliga och har ofta demensförändringar. Förut förvarades dessa gamlingar hemma i familjen. Vård av riktig gamla människor är inte en lätt uppgift. Liggsår, blöjbyte, matning, smärtlindring är inte lätt även när de närmsta anhöriga tar hand om sina gamlingar. Även det bästa underhållet av familjen händer det att gamlingar klagade till utomstående att de blir vanvårdade. Tyvärr är depression är också ett mycket vanligt inslag i äldervårdens problem.

Jag vill inte på något sätt avfärda vanvård i äldreomsorgen. Det bör kontrolleras och förbättras. Det kan se ut som vanvård och det kan vara vanvård.

Det som jag vill komma fram till är att vi måste vara ödmjukare inför döden och acceptera att slutfasen i livet kan vara smärtsam, ful, illaluktande och elak. Faktum att vi har svårt att acceptera den betyder inte att den inte finns.


Omröstning:


Hur vill du helst leva ditt liv när du blir riktigt gammal och svag?Dn 2

Blunda och kör

Sista räntesänkningen är inte den rätta ekonomiska åtgärden utan ett tecken på total förvirring i bank- och finansvärlden. Världens och svensk ekonomi är allvarigt sjuk. Sjukdomen orsakades av låga räntor och lån som inte har täckningar bakom sig. 

Att välja samma medel som orsakade sjukdomen till medicin är vansinnigt.

Tanken som ligger bakom dessa åtgärder är att lätta på stämningen och att uppmuntra konsumtionen. Resultaten kommer att bli ännu mer billiga pengar som stannar i spekulanternas fickor och ännu mer skattebetalarpengar som kommer att användas för att rädda bankerna som blundar och kör.


Omröstning:

Tror du att räntesänkningar är det rätta botemedlet mot ekonomiska krisen?Dn 2 SvD Svt SR GP

SAAB föll offer för politiska intriger

Det är många som vill investera i SAAB och det är ingen som får det. Vilka rävspel ligger bakom den här ekvationen? Varför kan man inte köpa det som säljs?

Pengar som vill investeras i SAAB hör till fel spekulanter: ryssar och kineser. Det är dessa pengar som inte får förvandlas till materiella tillgångar och får helst stanna i form av papper eller ännu bättre i form av ettor och nollor på bankens dataskärm. 

Det är ingen hemlighet att Kina och Ryssland (även några av Mellanösterns rika länder) disponerar enorma summor pengar och är villiga att investera sitt kapital i materiella ting. Ponera att världen ger efter. Det kommer att innebära en enorm maktöverföring i världen. Makthavarna är fortfarande inte den som äger pengar utan den som äger produktionen. 

Pengar kan devalveras, produktion består. 

Därför står SAAB idag som ett offer för ett maktspel mellan disponibla ryska och kinesiska pengar och svensk och amerikansk ovilja att släppa den politiska makten. 

Vi kommer att se flera liknande konflikter i världen så länge ekonomiska krisen fortsätter. Pengar kostar ingenting. Materiella tillgångar är det enda som ger makt. Människor är det sista som bejakas i dessa beräkningar.
Omröstning:

Tror du att SAAB skulle kunna räddas med rätt satsningar från regeringen?

Dn 2 3 4 5 SvD 2 3 4 5 6 Svt 2 3 4 5 6 7 SR 2 3 4 5 GP 2 3 4 5 6

Kommer Röda Korset att godkännas av Skatteverket?

Från och med nästa år får man 25 % skatteavdrag på gåvor till organisationer som är godkända av Skatteverket. Som mest får man bidra med 6 000 kronor för att få rätt att dra av 1 500 från skattedeklarationen.
Förhoppninsvis kommer det att ge mer pengar till ideela organisationer som är en viktig del av demokrationsprocessen. 

Det är också intressant att se på vilka premisser Skatteverket kommer att godkänna ideela organisationer och trossamfund som har rätt till avdraget

Kvalificerar sig t.ex. Röda Korset till skatteavdraget efter upptäckten av fiffel med organisationspengar?

Kommer skatteverket att kontrollera hur mycket pengar som går till verksamheten och hur mycket går till höga administrationsavgifter?Omröstning:


Kommer du att bidra mer till välgörenhet om du får dra av gåvorna på skatten?
DN

Bunta inte ihop invandringspolitik och rasism

Regeringen gör ett stort steg i rätt riktning när de öppna en sida som avslöjar myter om invandring. Det behövs en motvikt till de andra sidor och forum på nätet som diskuterar invandringsfrågor.

Tyvärr finns det ingen diskussions eller röstningsmöjlighet på regeringssidan. På "politisk inkorrekta" sidor och forum finns det alltid en möjlighet att diskutera, ifrågasätta och rösta.

När invandringsfientliga påståenden dyker upp på nätet möts de inte med diskussioner och motfakta utan med en "rasist" stämpel. Diskussioner i Riskdagen har ungefär samma mönster. Antingen får man prata om invandring på regeringens villkor eller så blir man utfryst och stämplad.

Det beror på att man ser ingen skillnaden mellan diskussionsämnen och buntar ihop invadringspolitik med rasism. 

1. Man får diskutera invandringspolitik och vad staten gör eller inte gör för invandrarna.

2. Vad gäller lag och moral borde man tillämpa samma måttstock på alla som bor i Sverige utan några diskussioner.

3. En annan sak när man diskuterar och ifrågasätter invandrarnas kultur, religion, klädsel, matvanor, utseende - det är främlingsfientlig och rasistisk och får inte tolereras.

När alla dessa diskussionsämnen buntas ihop blir det alltid fel och kränkande för invandrare.
Om man håller dessa diskussionsämnen isär kommer får man en vettig dialog och förhoppninsvis en vettig politik.
På Voter.se har vi flera frågor som handlar om invandring. Frågorna är neutraltställda och det finns möjlighet för alla att rösta och kommentera.

Voter.se är en neutral sida som är inte kopplad till någon parti eller förening, den är också religionsfri och är inte sponsrad av någon intresseorganisaton. De flesta besökare som kommer till Voter.se är DN:s och SVD:s läsare, samt andra medier som är kopplade till Twingly.


Omröstning:


Tycker du att regeringen gör tillräckligt mycket för att förebygga främlingsfientlighet och skapa tolerans?
Duger MP:s politik att leva efter?

Miljöpartiet har fått sina bästa opinionssiffror och är Sveriges tredje största parti, enligt SIFO:s mätning i december 2011.

Det konstigaste är att MP:s största valunderlag finns i stora städer bland den välutbildade mellanklassen. Men deras livsstil är ju raka motsatsen till det som MP förespåkar.

Däremot bönder och skogsägare som egentligen borde stödja Miljöpartiet röstar inte på dem.

Är MP:s politik livsdugligt och bärande om de som är beroende av natur och miljö inte stödjer det?Omröstning:

Duger Miljöpartiets politik som regeringspolitik?


DN SVD GP 2 3 SR 2 SVT Ska

Maktelitens misslyckade projekt

Folk tror att de gör medvetna val när de väljer. Det stämmer bara delvis. Politikerna manipulerar oss till vissa val genom att skrämma oss eller utnyttja våra komplex. Ingen vill vara utanför och ingen vill erkänna att den inte är en medlem i sällskapet. Detta komplex fortsätter våra politiker på att spela på idag när vi har facit i hand att EMU och delvis EU är inte fungernade projekt.

När vi röstade för EU så valde vi mellan europeiskt gemenskap eller utanförskap. När vi hade omröstning om EURO skrämde politikerna oss med att vi inte överlever ensamma och att krona kommer att förlora sitt värde och att  Sveriges ekonomi kollapsar. Även idag när folk är som mest skeptiska mot EURO skrämmer politikerna oss med att vi kan förlora inflytande i Europa  (liksom vi har något inflytande att förlora).

Sverige är ett litet obetydligt land som de flesta i världen  inte kan peka på på kartan och blandar ihop med Schweiz. Om man reser bort från Sverige inser man att Sverige har väldigt liten betydelse. Gemene man vet inte vem är vår statsminsiter är och vad vi har för valuta, och är ofta förvånade att vi är också EU medlemmar.
Våra EU politiker har inga viktiga positioner förutom Cecilia Mallström som inte alls är omtyckt och uppskattad som svenskarna vill tro.

Detta skapar komplex hos våra politiker som vill åtmiståne vill höra formellt till de stora och starka. Samtidigt garanterar EU och EMU trevliga och välbetalda poster till f.d. politiker vilket också är en viktig drivkraft för de för att prata varmt om Europeiska projekten.

Det är klart att folk i Europa inte längre litar på att politikerna klarar att hålla EMU och EU ihop och att det bra var för medlemsstater. Det är också klart att det kommer att kosta enormt mycket att skiljas och att Europa kommer att genomleva en av de största kriserna i moderna tiden. 

Krisen kan inte avvärjas eller underlättas genom att skrämma eller manipulera folket till att rösta "rätt". Det är kanske tvärtom dags att lyssna på folk egentligen vill och handla enligt det. 
Omröstning:

Tycker du att politiker uttrycker folkets vilja i det europeiska samarbetet?Staten är en dålig arbetsgivare

Vad beror våra löner på? Om det bara vore en teorerisk fråga så skulle man svara att den beror på utbildning, arbetserfarenhet, ansvarstagande, unika egenskaper/kunskaper hos en lönetagare och marknadsbehov.
I paraktiken ser man att det inte stämmer.

Sjuksköterskor med en fyraårig universitetsutbildning och med ett stort ansvar för människors liv tjänar mindre än metallarbetare. 

Lärare med långa utbildningar och arbetslivserfarenheter tjänar mindre än byggarbetare. 

Handlar det om att det är typiska kvinnoyrken och att kvinnor är dåliga på att förhandla om lönehöjningar?

Eller handlar det om staten som är en dålig arbetsgivare både för lärare och sjuksköterskor och att det bevisas med att privata skol- och vårdföretag har bättre lönesättningar än statliga?Omröstning:


Vad bör lönen i första hand avspegla?DN

Miljöpartiet har framtidens arbetspolitik

Miljöpartiet är det enda partiet som säger högt det som alla andra låtsas att inte förstå. Det är ett faktum att det inte finns jobb i Sverige för att dagens arbetslöshet är strukturell. Det går inte att förminska den med konstgjorda arbetsplatser eller statsfinansierade jobb. Stats och kommunanställda är redan i överflöd och privata företag anställer inte fler än vad de behöver.

Man kan inte skapa flera arbetsplatser där de inte behövs men man kan fördela befintliga arbetstimmar mellan flera. Miljöpartiet föreslår att införa 35 timmars arbetsvecka och på lång sikt att ha en sextimmars arbetsdag som norm.

Åtgärden kommer att att ge fler jobb än med alla andra statliga åtgärder tillsammans.  Det kommer även att minska antalet sjukskrivna och förtidpensionerade genom minskad arbetsbelastning per människa.

Jag gillar också miljöpartiets idéen om medborgarlönen, men den är mer framtidstänkande och svårare att genomföra än en 35 timmars arbetsvecka.


Omröstning:

Skulle du välja att arbeta mindre om det gav jobb till fler?


DN SVD


Fyra tusen kronor lånas för att visa kärlek

Igår tittade jag på Plus på SVT där 10 åringar önskade sig julklappar för några tusen kronor. Föräldrarna fick råd att göra köpslistor för att inte handla julklappar på impuls. I genomsnittet planerar varje vuxen svensk att spendera fyra tusen kronor på julklappar i år. 

Folk kan tänka sig även att låna pengar för att göra fina julklappar. Det verkar som om vi är övertygade att kärlek och omsorg måste demonsteras med plånboken. Har man inte råd får man låna pengar. Nära och kära kommer inte att förstå att du älskar dem om du inte har spenderat 4 000 kr i lånade pengar på meningslösa prylar.

Jesus skulle bli mycket förvånad om han upptäckte hur vi beter oss för att fira hans födelsedag.


Omröstning:


Tycker du att det är vettigt att låna pengar för att köpa julklappar?


SVT 2 SVD GP 2 3 SR

Allt är redo för ett diktaturstyre

Folk i länder som har demokrati en längre tid slutar värdesätta det. Det verkar naturligt att man är en fri individ som har rätt att själv bestämma sina (lagliga) handlingar, sitt privatliv,  sina religiösa och politiska åsikter utan att vara rädd för att bli straffad för det.

Diktaturen uppstår oftast i demokratier där makten samlas hos en liten grupp och upphäver den personliga friheten.

Det är få som förstår att demokratin ständigt måste försvaras och övervärderas. Skiftet mellan demokrati och diktatur går väldigt gradvis och oftast med folkets fulla godkännande. Männsikor vänjer sig successivt till de små förändringarna som görs "för deras bästa" för att vakna en dag i en diktaturstat när det redan är för sent.

Möjligheten till en totalövervakning av alla svenska medborgare är redan här. Avtal med USA om att de kan ta en del av informationen är också på plats. Staten har ensidig rätt att samla information om oss - vi har inget inflytande över hur staten använder den informationen.

Allt är redo för en dikatur.


Omröstning:

Vad är viktigare för dig?: Allmän säkerhet eller Personlig integritet

SVD 2 3 4 DN 2 3 EXP 2 3 SR

Dålig moral skapad av för högt skattetryck

Bidragsfuskande säger mer om dåliga skattelagar än om människans dåliga moral. Normala människor vill inte ha problem med lagen om de är inte illa tvungna till det.

De som fyllde i företagsskatteblanketter delar säkert på samma känslor. Först måste man ge staten den största delen av det man tjänade i olika skatter. När man är nästan gråtfärdig av irritationen ser du att det finns en möjlighet att be staten om en liten del av pengarna tillbaka och att det kallas då för bidrag.

Det är inte konstigt att folk utnyttjar bidragsmöjligheter till det yttersta och att staten är tvungen att göra fler och fler kontroller för att undvika fusket.

Om man utlämnar professionella bidragsfuskare från diskussionen ser man att vanligt folk ber om bidrag för att de skattelagar vi har skapar och underhåller bidragsberoende.

Samma logik gäller fusk i försäkringskassan.Omröstning:

Leder höga skatter och avgifter till utspritt bidragsfusk?
DN 2 SvD Sr

Nätforums yttrandefrihet utmanar officiell massmedia

Svensk officiell massmedia tillsammans med finsk, nederländsk, scwiezisk och norsk har en riktig yttrandefrihet
och pressfrihet i jämförelse med många andra europeiska länder.

Ändå tycker svenskarna själva att svensk massmedia inte riktigt är fri och har en politisk agenda.

Jämför man det som massmedia skriver och diskuterar på nätforum är det ännu värre. Där ser man hur många och vilka tabuämnen som finns i den officiella massmedian. Därför undviker bl.a. DN och Expressen att ha kommentärmöjligheter under många av sina artiklar. Annars är det uppenbart att det som tidningen skriver inte stämmer överens med det som folk tycker i allmänhet.

Om man jämför det som folk diskuterar och hur man röstar på nätforum med officiell massmedias ställningstagande inser man att pressfirheten är begränsad även i Sverige. 


Omröstning:


Tycker du att officiell massmedia har samma frihet att uttrycka åsikter som nätforum har?
Man sänker räntan för alla - i konkurs går man ensam

När man lånar pengar för sitt boende borde det vara rimligt att man betalar av lånet före pensionåldern. Så är det inte idag. De flesta köper sina bostäder inte för att bo och åldras där utan för att delta i ett pyramidspel som underhålls av banker med hjälp av låga räntor och frikostliga lånevilkor.

Lånekarusellen har redan överstigit alla rimliga beräkningar. Hur kan man t. ex. ta ett lån som tar 85 år att återbetala? Eller är det bättre att fråga på ett annat sätt: hur kan man bevilja ett lån som aldrig kommer att återbetalas?

Banktjänstemän får bonus för antal sålda lån och riskerar ingenting. De som tar huvudlösa lånebeslut riskerar däremot personliga konkurser och många kärva år framför sig.

Oavsett hur högbelånade journalister och partiska mäklare övertalar oss rätt måste det blir rätt - bostadspriserna ska tillbaka till rimlig lönenivån.


Omröstning:


Vad är mest troligt: Att lönen går upp till boprisnivå, eller att bopriserna går ner till lönenivå?

Dn 2 3 Svt SvD GP

Klimatproblem kan lösa ekonomiska krisen

Klimatproblemen har dåligt underlag både i forskning och i själva klimatförändringarna. Därför har människorna tröttnat på alla domedagsprofetior och struntar i alarmisterna.

Klimatforskningar fokuserar på att bevisa att det är människan som påverkar klimatet och att man måste minska utsläppen av växthusgaser för att förhindra klimatkatastrofer.

Domerdagsprofetior fungerar dåligt eller inte alls idag. 

Istället måste man fokusera på två viktiga områden som alla inser men talar tyst om: överbefolkning och energibrist.

Det som politikerna och forskarna bör fokusera på är att:

1. Världen måste begränsa folktillväxten genom medveten demografisk politik.

2. Nya energikällor måste uppfinnas så snabbt så möjligt för att undvika krig och lösa den ekonomiska krisen.

3. Alla forskningsresurser måste fokuseras på de två ovanstånde problemen.Omröstning:


Tar du klimatproblemen på allvar eller tror du att det är en bluff?


DN 2

Fördelaktiga miljöavtal

Kanada går ut ur Kyotoavtalet för att det inte gynnar landets ekonomi. Det betyder inte att Kanada förvandlas till ett monster som inte kontrollerar växthusgaser och utsläpp. Det verkar bara som att landet vill ha fria händer för att utveckla sina egna energikällor.

Miljöavtal måste vara fördelaktiga för länders ekonomi samtidigt med att de ska vara begränsande för klimatets skull. Bra sätt kan vara att införa exportsanktioner mot länder som inte följer gemensamma miljöavtal.

Exportbegränsningar skulle kunna tvinga företag att placera sina egna pengar i forsknig för att hitta nya energikällor och satsa på att förbättra de som redan finns. Företagare brukar hitta bättre och snabbare lösningar än stater när de har sina ekonomiska intressen i det.


Omröstning:

Tror du att gemensamma klimatavtal skulle fungera bättre om man införde exportsanktioner mot dem som inte går med?


Dn 2 EX Svt SR 2 3 GP

Är staten lam eller korrumperad?

Företagens drivande kraft är att göra så mycket vinst så möjligt. Den enda kraft som kan och bör begränsa företagets girighet är statsregleringar. När staten är lam eller korrumperad gör företagen som de vill och utnyttjar alla lagliga möjligheter att maximera sina vinster.

I fall där företagen använder skatte- eller pensionspengar istället för riskkapital bör staten vara ännu hårdare och kontrollera vartenda öre. Svenska staten är för lam i det här fallet och litar blint på företagarnas goda omdöme (som inte kan finnas per definition av företagets syfte att maximera vinsterna). 

Det finns också ett annat alternativ: att staten är korrumperad och fördelar möjligheter att göra vinster på skatte- och pensionspengar mellan dem som har tillgång till maktkorridorrerna. Det har jag ingen bevis på men det är är inte omöjligt för det.
Omröstning:


Bör företag som arbetar med skatte- och pensionspengar vara vinstbegränsade?
Dn 2 SvD 2 3 4 Svt SR

Ångestförbud

Så fort någon fråga är kontroversiell försöker vi att förbjuda den istället för att diskutera.  Religioner försvinner inte om vi slutar att ha kyrkoavslutning eller inför slöjförbud i skolan.

Däremot måste skolan fortsätta att utbilda i våra barn i hur olika religioner ser ut. Hur kan man räkna sig som en bildad människa om man har inte läst religion? Histora, konst och filosofi är grundade på religioner och ju mera man läst om dem desto mera förstår man. Det gäller så väl Bibeln, som Toran och Koranen.

Om skolor besöks av imamer,  rabbiner och  präster är det helt ok. Dock är det inte bra om man inte börjar förbjuda en av dem eller demonstrera att man har vissa preferenser i religionen. 


Omröstning:

Är det skolans eller familjen uppgift att ge barn en uppfattning om religion och tro?


SvD

Misshandel och våldtäkt är kvinnornas fel

Det är svårt att veta vem som har rätt eller fel i en familjekonflikt men det är inte svårt att förstå att det inte finns några omständigheter som ger rätt till den som misshandlar.

Vilken människa vill bli misshandlad? Vissa kvinnor vill det tycker personal på akutmottagningar och struntar i att anmäla misstänkt misshandel till polisen eller socialen. En tredjedel av personalen på akuten tycker ibland är det kvinnornas fel om de blivit misshandlade.

Samma logik har våldtäksmän som tror att de har rätt att våldta om kvinnan är för lätt klädd eller vistas ute för sent. 


Omröstning:


Skulle du anmäla kvinnomisshandel som utomstående till familjen?
Om EU klarar sig utan Sverige

Vilka förmåner har Sverige i jämförelse med Norge, som är inte medlem i EU och EMU? Kan inte norskarna handla och resa fritt i Europa?

Svenskarna tror att de spelar någon roll i Europeiska politiken och diskuterar på allvar att de kan förlora sitt inflytande om de inte ansluter sig till i stort sätt allting som EU föreslår, bara för att vara med.

Sanningen är att EU skulle sakna Sverige bara av en enda anledning - enorma pengabidrag som Sverige betalar till EU.


Omröstning:

Vilket påståendet är sant:DN 2 3 4 5 6 SVDÄr svenskfientlighet bara svenskarnas sak

Det var flera demonstrationer igår i Stockholm som uttryckte sig mot svenskfientliget och mot rasism. Polisen observerade icke svenska medborgare på den ena och den andra sidan.

Det är klart att det var höger och vänsteraktivister från andra länder som ville delta i demonstrationerna i Sverige. "Professionella demonstranter" börjar påminna mer och mer fotbollsupporters som vandrar från ett land till ett annat för att bråka och som egentligen har väldigt lite med sporten att göra.

Är det rimligt att ickesvenska medborgare deltar i svenska demonstrationer? Har de rätt att påverka svensk internpolitik? Behöver vi bråkmakare som kommer hit och ställer till olägenheter? 

Är det inte dags att diskutera demonstrationsrättigheter för dem som inte bor i landet?


Omröstning:

Har icke svenska medborgare rätt att demonstrera i Sverige emot/för svensk poltitk?


Dn 2 3 SvD Svt 2 SR

Ryssland och demokrati?

Tusentals ryssar i flera stora ryska städer deltar i demonstrationer mot valfusk vid senaste parlamentsvalen i Ryssland. Ryska medborgare vill inte befinna sig längre i en situation där makten fördelas orättvist där Putin är evig president.

Är det en början för en riktig folkdemokrati i Ryssland eller det kan sluta med en ännu hårdare diktatur? De som inte är nöjda med valresultatet röstade på kommunisterna och ultranationalisterna. Putins parti framstår som det mest västvänliga och demokratiska i jämförelse.

Efter folkdemonstrationer och maktskiften i Nordafrika kan det vara Rysslands tur att visa vad folket vill. Och det är inte säkert att de vill ha samma som vi i västvärlden. Mellanöstern och Nordafrikanska länderna väljer en annan väg och det är inte den demokratiskick som vi är vana vid. Där segrar nyislamistiska partier. Det är uppenbart att folkviljan inte ser ut likadant överallt på jorden.


Omröstning:

Tror du att Ryssland kan omvandlas till en riktig demokrati?SVD 2 3 4 5 SR SVT

Oavsett hur vi vrider och vänder på det måste vi ändå spara

När de stora politikerna bestämmer hur de ska dämpa krisen med hjälp av våra skattepengar står även vi medborgare framför svåra val. Ska vi spara våra pengar eller kan vi konsumera upp dem som vanligt?

När jag går igenom staden ser jag att många butiker slår igen och att många kommersiella lokaler står tomma. Det är ett första tecken på att folk redan har börjat spara. Handelssiffrorna understryker det.

Vilka branscher kommer att överleva om vi hamnar i en djup lågkonjunktur och hur kommer nyöppnade butiker med oönskade varor att klara sig?

Vi kommer behöva att spara och varje person kommer göra sitt val var för sig. Vi har fått in en intressant omröstning som handlar just om det.


Omröstning:

Vad är det sista du kommer att unna dig vid en djup lågkonjunktur?


DN 2 3 4 5 6 7 8 9 SVD 2 3 4 5 6 Exp SVT 2

Det är inte bara pengar det handlar om

Att rädda det som räddas kan är det främsta syftet med EU-mötet idag. Det är inte bara pengar det handlar om utan själva EUs och EMUs existens. 

Ekonomiska krisen kan inte undvikas genom att ändra fördraget eller att betala mer pengar till IMF för att rädda Euron. Det är inte bara pengar det handlar om.

Krisen handlar om resurs- och energibristen i Europa där olja- och elpriser är styrande faktorer men kan inte påverkas av europerna, om välfärdssystemet där de som bidrar är minoriteten och de som utnyttjar den är i majoritet, om ogenomtänkt fackpolitik som gynnar svartarbete och driver  arbetslösheten uppåt, om multikulurismen som inte fungerar och gynnar främlingsfientlighet, om bankpyramidspelen där folk lånar pengar och har ingen har en chans att återbetala dem under sitt liv, m.m.

Utan att lösa dessa problem har man ingen chans att lösa ekonomiska krisen.


Omröstningar:


Tycker du att det är klokt att Sverige bidrar mer till internationella valutafonen för att rädda Euron?


Tror du att euron kan räddas om man ändrar EU-fördraget?


Sklle du rösta ja för ändringar i EU-fördraget om de innebär ekonomiska försämringar för ditt land?

Dn 2 3 SvD 2 Svt 2 3 4 SR 2 3 4 GP 2

Svenskarnas konst att vara snäll är uppskattad i EU

Det är viktigt  att vara snällare mot andra än mot sig själv. Man måste göra allting för att vara bäst i klassen. Det är mycket otrevligt att säga nej och att vara bestämd. Man måste kompromissa in i det sista även om det skadar en själv. Bara då blir man älskad och uppksattad av andra och får beröm av läraren. 

Svenskarna är kända i EU just för denna snällhet. Kanske därför får inte Sverige några tunga poster i EU och driver bara obetydliga frågor. I gengäld för sin snällhet betalar svenskarna mera pengar till EU än vad vi får tillbaka och tar emot flest invandrare per capita i Europa. Det är fult att välja bort outbildade invandrare därför tar Sverige de flesta invandrare från Somalia och Afghanistan trots att de inte har några chanser att få jobb här.

Det är lättare att få asyl i Sverige än i andra europeiska länder och Sverige har högst andel invandrare per invånare i Europa. Fredrik Reinfeldt är stolt över att Sverige bedriver den mest liberala invandringspolitiken i Europeiska Unionen och tycker att det är hedrande att Cecilia Malmström utsågs till EU-kommissionär för dessa frågor.

Svenskarnas konst att vara snäll är uppskattad i EU och Sverige har mycket nytta av detta.


Omröstning:


Tror du att Moderaternas invandringspolitik är en bra förebild för andra europeiska länder?
DN 2 Sr

Kommer en trasig fordon att köra bättre om man målar om det

EU fördraget likaså eurosamarbetet var skapat utan ett tanke på att det kan komma sämre tider. Det fanns inga nödutgångar, utarbetade mekanismer för snabba bromsningar och kortkommandon för en snabb manövrering. 

Idag rusar det stora fordonet som består av 27 vagnar rakt ner i diket och det finns inga krockkuddar eller säkerhetsbälten.

Det som europeiska statschefer föreslår idag är att måla om hela fordonet och att skriva nya instruktioner på hur man driver något som är felkonstruerat från början.Omröstning:

Tror du att Euron kan ändras genom att ändra EU-fördraget?

Dn SvD 2 3 4 5 6 SR 2 3 4 GP

Massmedia tjuvtittar, avlyssnar, ljuger och skvallrar på pöbels begär.

Folk vill veta alla detaljer om kändisar och kunligheter. Massmedia ställer gärna upp för att tillfredställa pöbels låga instinkter. Allt skvaller om kungen och hans familj säljs bra i lösnummer. Det finns inga gränser på hur långt pöbeln kan gå i sitt sjukliga intresse till andras privatliv. Eller ska man snarare fråga om hur långt massmedia kan leda dem.

Fråga vilken människa som helst om det är anständigt att skvallra, avlyssna, tjuvtitta och ljuga och hon kommer att svara att det inte är bra att göra så. Ingen  erkänner att hon någonsin, skvallrat, avlyssnat, ljugit eller tjuvtittat.

Dock är det fullt accepterat att andra gör det åt oss, d.v.s. avlyssnar, tjuvtittar, ljuger och skvalrar. Det är ett ivrigt folkintresse som driver massmedias oförskämda reportage och inte tvärtom.

Kungens privatliv och hans roll som statschef bör skiljas och skyddas. Likaså bör artisternas och kändisernas yrkes- och privatliv hållas isär i massmedia.

Källskyddet borde inte gälla när någon går över gränsen och baktalar personens privatliv, avlyssnar, ljuger, tjuvtittar och skvallrar. Massmedias roll i det här bör oftare ifrågasättas och diskuteras. Offentligt intresse bör inte beblandas med sjukliga låga instinkter.Omröstning:


Tycker du att kungens privatliv är av allmänt intresse och måste belysas och granskas av massmedia?

 


DN 2 3 Svd 2 3 4 EX 2 Svt


Juholts fjärilsdans måste finansieras av någon

Juholt är känd för sina bildspråk och retoriska talanger. Hans senaste påhitt är att han ska dansa som en fjäril och sticka som en bi (ett citat av hans ungdomsidol Mohammed Ali).

Dock glömmer Juholt att hans fjärilsdans måste finansieras av någon. Det är inget fel på hans förslag om att glesbygden ska ha telefonitäckning i hela Sverige, det är ett bra förslag att alla apotek måste ha alla mediciner som vi någonsin kan behöva, elmarknaden och järnvägar ska också fungera perfekt. Det finns inte någon människa som skulle säga emot denna idealbild av samhället.

Det som återstår är att hitta vem som kan finansiera detta idealsamhälle Håkan Juholt drömmer om. Om detta är privata företag då kommer de att höja priserna för oss slutkonsumenter. Om det är staten då kommer man att höja skatter för att ha råd med alla Juholts förslag.

Det verkar som om väljare är trötta på finansiera socialdemokratiska fjärilsdanser eftersom det är vi som står för bisticken i slutändan.


Omröstning:

Bör marknaden tvingas ge alla medborgare i hela landet service?Dn SvD Svt SR GP Skånsk
SVD GP

Psykförklara inte dem som tycker på ett annat sätt

I f.d. Sovjet psykförklarades oliktänkande människor och avspärrades in på mentalsjukhus. Det var uppenbart för en läkare att om man inte tror på kommunismens ideal så är man sjuk i huvudet. 

Detta händer fortfarande i Kina där oliktänkande människor spärras in då deras världsbild avviker kraftig från "den normala" som råder i samhället.

Anders Breivik lider inte av vanföreställningar och hans världsbild avviker inte från den som ultranationalisterna har. Att han förvekligat deras idéer är skrämmande men är inte något nytt. Hitler förespråkade att vissa människor inte har rätt att leva utan måste förintas och några nationer smittades av samma ideologi utan att förklaras sinnessjuka.

Ultravänstern RAF hade också extrema politiska idéer som också förvekligades med samma brutalitet som Breivik gjorde. De förklarades inte sjuka och sitter fortfarande i fängelse.


Det kan finnas en annan förklaring till varför Breivik förklarades som en otillräcklig person - för att spärra in honom på livstid i psykvården istället för att ge honom ett långt men ändå ett begränsat straff i ett fängelse. 

Jag tycker att Anders Breivik måste betraktas som en psykiskt normal människa som är smittad av en onormal ideologi. Det är hans ideologi som gav honom rätt att mörda andra människor och han måste dömas för morden. Breiviks manifest måste diskuteras. Han är uppenbarligen inte ensam om sina tankar och denna ideologi bör också fördömas ordentligt av samhället istället för att avfärdas som vanföreställningar hos en sjuk människa.Omröstning:


Tror du att Breiviks psykdiagnos kan vara ett sätt att döma honom till livstidsisolering?


Kan alla terrorister som har målet att ta livet av oskyldiga människor kvalificeras som psykiskt störda?

Dn SvD GP


Kungahuset decimeras till en turistattraktion

Kungahuset är decimerad till en turistattraktion för länge sedan. Kungahusets medlemmar idag är bara statister i en dockusåpa som är några hundra år gammal. Det är en viktig symbol för vårt land och en stort kulturarv som måste bevaras.

Kungen har ingen makt förutom en symbolisk. Dock heter hans titel statschef och det lurar många som tror på att kungen har rätt eller möjlighet att påverka eller bestämma någonting i Sverige.

Visst är det roligt när dockusåpastatister bjuder på något värde i sina insatser. Men det är inte alltid garanterat att kungahuset kan ställa upp med intressanta avsnitt eftersom alla roller är ärvda och många talanger går inte i arv. Dessutom kan statisterna vilja ibland och vara vanliga människor ett tag, kungahusets medlemmar är livstidsdömda för sina roller.


Omröstningar:

Upplever du den svenska monarkin som statschef eller som en symbol och turistattraktion?

Bör kungahuset tjäna egna pengar istället för att leva på statsbidrag (apanage)?


Dn 2 3 EX 2 SvD 2 3 4 SRBabels torn av Europa

Tänk att när du säger skatter menar grekerna 20% och danskarna 60%, när du säger pensionsålder menar tyskarna 65 år och italienerna 60 år, när du säger rimligt budgetunderskott menar svenskarna 3% och irländarna 120%. 

Europeiska Unionen ser idag ut som Babels Torn där folk inte förstår varandras språk och det är omöjligt att samarbeta. 

EU-fördraget skulle fungera som ett gemensamt språk där alla missförstånd skulle förutses och förebyggas. Gemensam valuta skulle underlätta förståndet och samarbetet.

Det går inte att ändra alla skillnader på kort tid, dessutom är det inte alls säkert att alla euroländer vill ändra fördraget till villkor som innebär interna försämringar i deras länder.

Resten av världen litar inte heller på EU:s möjlighet att klara krisen så länge alla 27 länder inte förstår varandra.Omröstning:

Skulle du rösta "ja" för ändringarna i EU-fördraget om de innebär ekonomiska försämringar i ditt land?

Är alla terrorister psyksjuka?

Att ta livet av många oskyldiga människor kan inte räknas som normalt under några omständigheter. Betyder det att alla terrorister är psykiskt sjuka?

Både Anders Breivek och Taimour Abdulwahab hade vanföreställningar som i deras ögon gjorde en terrorrattack till en god gärning. De var ungefär i samma ålder och både förberedde sig till attackerna under några år.
Anders Breivik diagnostiserades som psykiskt sjuk av norska experter. Skulle Taimour Abdulwahab diagnostiserats på samma sätt om han genomförde sin terrorattack och stannade vid liv? 

De två terroristerna som genomförde en terrorattack i tunnelbana i Minsk, Vitryssland, dömdes till dödsstraff. Vitryssland är det sista landet i Europa som tillämpar dödsstraff.

Omröstning:

Kan alla terrorister som har målet att ta livet av oskyldiga människor klassas som psykiskt sjuka?Dn 2 3 4 5 6 SvD 2 3 4 5 6

Är Ryssland ett farligt land?

Svenskarna har en inbyggd rysskräck och den påverkas inte av det som händer i Ryssland. Ryssland är alltid farligt enligt svenskarna oavsett vad ryssarna gör. 

Senaste valresultaten i Ryssland pekar på en påtaglig demokratisering av landet. Det finns åtminstone fyra stora oppositionella partier som utamanar det regerande partiet, Enade Ryssland. Nästa stora parti är Kommunisterna som tar omkring 20 % av rösterna. Rättvisa Ryssland som är ett liberalt parti tar 13 %, och Ultranatioanlistiska Liberaldemokraterna tar 11,7 %. Obersvera att det är kommunisterna som klagar på omfattande valfusk och hävdar att deras röster är stulna. Med andra ord finns det alla möjliga opinioner representerade från kommunister till nationalister och ett liberalt mittenparti är regerande.

Ryssland är inte särskilt beroende av den Europeiska ekonomiska krisen p.g.a. att landet inte är tillräckligt integrerat i EU:s ekonomiska samarbete. Gas och olja som Ryssland exporterar till Europa är fortfarande oersättliga för Tyskland, Italien, Frankrike. Det betyder att det ligger i Europas intresse att ha ett starkt och stabilt Ryssland.

Vad ligger i svenskarna intresse, när det gäller Ryssland?


Omröstning:

Vilket Ryssland är mest farligt för omvärlden?

I en farlig fas av förnekande

Förnekande ingår i en försvarsmekanism när man inte vill inse farorna från yttre världen.

Det är inte bara enskilda människor som hamnar i den här fasen utan hela samhällen kan drabbas.
Istället för att inse att eurokollapsen är en faktum och förbereda en organiserad EMU-nedläggning förlorar man tid för meningslösa satsningar på detsamma som orsakade kollapsen.

Europeiska krisen var underbyggt inte i Europa utan i USA under Alan Greenspams tider. Alan Greenspam "uppfann" en genial metod att bota alla ekonomiska problem - låg bankränta. Plötsligt hade man råd med allting utan att behöva spara för det. Amerikanska bankränta  smittade av sig i hela världen och skapade den första skalven av krisen, 2008. 

Istället för att höja räntan bestämde sig bankerna och staterna att bota den ekonomiska sjukdomen med samma medel som den blev sjuk av - ännu lägre räntan och tillade till det statliga bankstödet. Det tog inte så många år att inse att det har blivit värre. Låga räntor och statliga bankgarantier ledde till en situation som behöver väldigt seriösa åtgärder.

Det ses inga spår av friskt tänkande ännu och stater fortsätter att förneka tillståndet och lovar att räntan ska sänkas ytterligare.Omröstning:


Bör Sverige höja eller sänka räntan för att dämpa ekonomikrisens påföljder?DN 2 3 SVD 2 3 4 5 GPSocialdemokraterna är sina egna intrigens offer

Socialdemokraternas opinionfall är inte ett resultat av deras politik eller ideologi. Folk är fortfarande redo att rösta på Socialdemokraterna och delar partiets idealer. Det är partiets interna intriger  som framställer socialdemokraternas ledning i ett dåligt ljus och skrämmer bort väljarna. 

Håkan Juholt var vald efter en lång process som skulle framstå som ett seriös valarbete inom partet. Det visade sig att det var en process av interna intriger som inte tog fram det bästa alternativet. Håkan Juholt har för många brister och ser inte ut som ett tänkbart alternativ för en statsministerpost.

Amerikanska valkampanjer ser ut ibland som en dokusåpa i våra ögon. Presidentkandidaterna deltar i oändliga intervjuer, massmedia tävlar med varandra om att ställa de obekvämaste frågorna till kandidaterna,  deras förflutna är hårdgranskat och väljarna har en chans att fråga dem om hur ska de leda landet i fall de vinner valet.

Sådana valkampanjer är otänkbara i Sverige. Svenska kandidater till statsministersposten väljs genom interna partiintriger, väljarna har ingen chans att påverka valet och massmedia börjar granska kandidaterna på riktigt först när de är redan valda.Omröstning:

Framstår socialdemokraterna idag, under ledning av Håka Juholt, som ett regeringsalternativ?DN 2 3 SR GP SVT 2

Arbetslösa akademiker och outbildade partiledare

Socialdemokraternas mantra om att högre utbildningar minskar arbetslösheten är lätt att förstå. Socialdemokraterna har alltid haft komplicerade relationer med utbildningen. Partiets rötter kommer från arbetsklassen där utbildning var en ständigt bristvara och en stor dröm.

Olof Palme som var mycket bra utbildad visade av någon anledning en stor förakt för utbildning och akademiker och förstörde det svensk skolsystemet med vansininga reformer. Sedan dess har svensk skolan stora problem med undervisning och skolresultat och det är lång tid kvar till att Sverige kommer att ha en bra skola i likhet med Finland.

Håkan Juholt är själv outbildad och det vore bättre om han spenderade några år på universitetet. Då skulle han kunna tänka mer systematiskt och logiskt och förstå att dagens arbetslöshet inte kan repareras med hjälp av flera arbetslösa akademiker. Det är inte utbildning som saknas utan arbetsplatser. För att skapa fler arbetsplatser måste man ta bort höga företagsskatter och drakoniska fackregler.


Omröstning:


Kan man minska arbetslösheten genom att satsa på fler höga utbildningar?
Nepotism är också korruption

Korruption existerar inte i Sverige som ett juridiskt begrepp.

Vi har åtal för mutbrott och bestickning, men vi har inte åtal för annan korruption som inte är mutor. Enligt den internationella definitionen är korruption "..är missbruk av makt eller fortroendeställning till förmån för en annan person eller grupp till vilken man har ett lojalitetsförhållande".
Det betyder inte bara mutor (som är brottsligt att ge i Sverige), utan även nepotism (svågerpolitik), förmedling av uppdrag till sina egna, gräddfil för sina egna, förtur för sina egna, anställning p.g.a. släktband eller bekantskap o.s.v.
Allt detta är inte brottsligt i Sverige eftersom det inte finns i brottsbalken.

I Sverige är det straffbart att ge mutor och gåvor, däremot är det inte brottsligt att främja sina vänners och familjens intressen.Politiker som  har makt att ta stora ekonomiska beslut kan lätt mutas med hjälp av poster i styrelsen, arbetsuppdrag för sina familjemedlemmar, tjänstetillsättningar o.s.v.

Det kan kallas för skandal och fusk i massmedia men kommer aldrig till domstolen. Själva är vi mycket negativa till korruption i andra länder, däremot vill vi inte erkänna att den finns i Sverige. Måste vi ha ett åtal för korruption i Sverige?

Omröstningar:

Tror du att öppenhet i partifinansieringsfrågor kommer att spela roll i hur folket röstar?


DN

Den offentliga sektorn är det första man sparar på

Offentlig sektor existerar och finansieras med hjälp av staten och skattekistan. Det första man tänker på är skola, dagis, äldrevård, försvaret, skattemyndigheter och liknande när man talar om den offentliga sektorn. Man glömmer bort att bakom de nyttiga och nödvändiga funktionerna finns även en gigantisk byråkratisk apparat som är inte så synligt men som äter upp våra skattepengar och är svår att estimera.

Offentlig sektor, om den är inte hård begränsad, har en tendens att växa okontrollerat.

Som första krisåtgärden i Grekland är det den gruppen som ska redovisas och sedan skäras ner. Hur kan man bedöma nytta på alla de hundratusentals byråkrater som var anställda i de goda tiderna och som måste ut i krisenskylan. Det är självklart att alla de som arbetar i offentlig sektor är emot alla beskärningar. 


Omröstning:

Tror du att offentlig Sverige är för stor och kan nedbantas uatan att sänka kvaliteten?


DN 2 3 SR 2 3 4 SVD GP

Var var de svenska nationalisterna förut?

Sverige hade arbetskraftsbrist efter andra världskriget. Invandrare som kom till landet då började arbeta från första dagen och deras obefintliga svenska sågs inte som en brist. Det var också lätt att lära sig svenska när man arbetade och integrationen vad en naturlig process. Man lär sig språket snabbt, har många svenska kamrater, arbetar och betalar skatt.

Vad var de svenska nationalisterna på den tiden? 

Problemen satte igång när Sverige började ta emot folk utan att tänka på var de ska arbeta och hur man ska försörja hundratusentals människor som har svårt att integrera sig i samhället utan arbete. 

Idag hävdar nationalister att de vill bevara Sveriges traditioner, kultur, språket och religionen och att människor som kommer till Sverige inte vill integrera sig och överanvänder Sveriges välfärd.

Man resonerade annorlunda på 50, 60 och 70 talet när jobben fanns och när alla dög till det fina Sverige. 
Kan allting ändras när konjunkturen svänger och Sverige åter igen behöver flera som arbetar?

Omröstning:

Kan man älska sitt land utan att kallas för nationalist?Vänskap är inte en garanti för affärer

Hur många vänner har du som du har bra relation med men som du aldrig skulle göra affärer med. Love is love and business is business , - sägs det rättvist om skillnader mellan bra relationer och ekonomiskt intresse.

Det värsta är när man gör detta fel och och blandar ihop bra relationer med affärer, då förlorar man inte bara pengar utan även sina vänner.

Är det inte det som hände med Eurosamarbetet? För att behålla bra relationer och för att visa att man litar på varandra går man ihop i en ekonomisk förening med gemensam valuta. Partnerna i det här föreningen är inte lika ärliga,inte lika rika , inte lika arbetssamma och har olika intressen när det gäller att bidra eller att utnyttja det ekonomiska gemenskapet. 

Det återstår bara att hoppas att de stannar som vänner när den ekonomiska föreningen upplöses.


Omröstning:

Skulle du rösta före ett medlemskap i EMU om valutan bestod av ekonomiskt starka länder?


Schweiz använder folkets sunda förnuft istället för politiker

Schwiez visar igen att demokratiska val  är inte något  man använder en gång vart fjärde år utan ett redskap för att ta viktiga beslut oavsett när de dyker upp.

Demokrati har många olika former och det som vi har i Sverige kallas för representativ demokrati. Vi väljer våra representanter en gång för fyra år framöver och sedan är det de som röstar i viktiga beslut. Vi kan bara observera men inte påverka. 

Folkomröstningar (direkt demokrati) tillämpas mycket sällan i Sverige. T.ex. EU och EMU medlemskapen bestämdes via folkomröstningar. Idag kan vi tacka vårt folk som bestämde i EMU omröstningen att hålla sig borta från Euron. Det var precis tvärtemot vad majoriteten av politikerna ville.

Det är farligt att fråga folket eftersom de är inte lika lydiga som Riksdagledamöter och följer inte partipiskan. Sunt förnuft är den enda kraften som leder folket i folkomröstningar och det är det som Schweiz använder ofta och effektivt för att ta viktiga beslut. 


Omröstningarna på Voter.se visar resultat som är ofta tvärtemot vad politikerna och massmedia predikar. Voter är inte allierat till någon parti eller förening och inte kopplad direkt till någon tidning. Alla som vill kan komma och rösta. 


Omröstning:

Skulle du vilja att viktiga frågor bestämdes via folkomröstningar i vilkhet med Schweiz?DN 2 3 4 SVD 2 3 4 5 SR 2 3 GP 2 Svt 2 3 EX 2

RSS 2.0