Vad handlar det om egentligen

Belgien är på väg att införa burkförbud på allmänna platser. Är burka särskilt farlig att använda på allmänna plaster? Ja, om man tänker på att kvinnor i burka har begränsat sikt, kan lätt fastna i allmänna transportmedel. Men samma egenskaper har vissa moderna plagg. T.ex. går man i huva och har hörlurar är man inte mindre farligt för sig själv och andra.

 

Är burka farligt som religiös symbol? Knappast det heller. Har aldrig hört att någon konverterade till islam på grund av man har sett för många kvinnor i burka.

 

Vad handlar det om egentligen?

 

 

 

Omröstningar:

 

Vilka restriktioner är mest lämpliga mot användning av burka och niqab i Sverige?

 

 

Muslimsk kvinna med heltäckande slöja, niqab anmäler Stockholms stad till DO. Kan heltäckande slöja förbjudas på arbetsplatser och skolor?

 

 
SvD
GP


Att ta hand om andras sk*t

Vad gör det om just JAG slutar att panta burkar? Eller om JAG skruvar upp mina element för att kunna vädra lägenheten oftare i vinter?

Miljövård är ett åtagande för alla parter, alla individer och framför allt alla länder. Klimatmötet i Köpenhamn visade hur svårt det är för alla att komma överens.

Att Maud Olofsson menar att varje land ska få välja sin energikälla själva är sant. Vi svenskar vill ju inte trampa någon på tårna och kräva miljöansvar. Men varför ska jag här i Sverige panta burkar och byta ut mina glödlampor när vi öppet och ärligt i ledningen tycker att andra länder ska få låna pengar till nya kolkraftverk?


svd

Vänsterns infantilism

Om man analyserar vänsterns krav så märker man att de alltid vill det bästa till folket. Lika ofta har de ingen aning om var det bästa kommer ifrån. Det är någon annan som ska betala för deras goda tankar och önsketänkande.

Så beter sig små barn och tonåringar. När man väl är vuxen så förstår man att det kostar att unna sig. Först och främst måste man tjäna pengar och sedan kan man planera vad som ska köpas. Och det fel, fel, fel att be andra att betala för sina lyxvanor. Man ska öppna munnen efter matsäcken.

 

 

Omröstningar:


Socialism, liberalism eller konservatism?


Vilket politiskt block skulle du rösta på om det var val idag?


 


 

 

 

 


 

SvD 2 3 4

 

DN 2
Låtsasanställda på låtsasarbetsplatser

Friår är en  bra illustration på att vi har många människor som inte behövs i arbetslivet. Det är framförallt tusentals arbetsplaster på statliga myndigheter och organisationer som är överflödiga men där ingen vågar att erkänna att de inte behövs. De som kommer tillfälligt att  anställas på dessa platser kommer bara till en återvändsgränd och kommer aldrig anställas på full tid på motsvarande platser.

Det är dags att se över byråkratinästen i Sverige och rensa dem ordentligt. Men vem vågar att erkänna att vi har så många låtsasjobb i landet?

 

 

Omröstning:

Arbetslösheten växer i Sverige. Vad planerar du att göra om du blir arbetslös?

 

 


DN 2

SvD

GP

 


Uppviglingen omfattas inte att yttrandefrihetslagen

Uppvigling har alltid varit straffbart och omfattades inte av yttrandefrihetslagen.

Sverige stödjer organisationer och siter som manar till terrorism eller krig. Där spelar även ingen roll om Sverige stödjer dessa länder eller etniciteter i sin utrikespolitik. Terrorism dödar vanliga människor och mycket sällan politiker. De får inte vara offer för svensk politiks korrekthet.

 

 

 

 

Klicka på embed för att hämta omröstningen till din blogg.


 

SvD

 


Svenskarna vet bäst i världen

Bara vi förstår hur barn måste behandlas, alla andra är hjärtlösa monstrar som inte vill barnens bästa. Malta förstår inte hur man ska behandla barn och vilka anläggningar som är bästa för dem. Korkade, hjärtlösa människor, tack och lov att vi svenskarna vet bättre än dem.

 

Vi tar mer irakiska flyktingar än USA som orsakade denna flyktingström bara för att vi är bästa i världen på att förstå situationen i Irak. Vi är dessutom bästa i världen på att bedöma situationen i Afghanistan och Somalia.

 

Och det kan inte hjälpas att det finns bara en plats på jorden där folk förstår humanitet och mänskliga rättigheter bäst av alla. Alla andra är hjälplöst korkade och hjärtlösa.

 

Och svenskarna vet bäst hur flyktingsituation i världen ska hanteras.  Det är lätt och befriande att veta att vi är mest humana i hela världen. Alla andra är hjärtlösa och korkade och förstår inte bättre.

 

 

Omröstningar:

Bör EU och Sverige ta emot fler asylsökande, som EU:s flyktingkommissionär  Cecilia Malmström föreslår?

 

 

Vad tycker du om regeringens förslag att skicka ensamkommande barn till barnhem i sina länder?

 

 

Vad tycker du om Sveriges asylpolitik?

 

 

 

 

 

 


SvD

 

 


Igenom eller förbi

Motståndet bland de rödgröna till en förbifart baseras oftast på ett så kallat miljöhot och kostnaden. Fler vägar, fler bilar och fler som oftare tar bilen till jobbet dagligen. Inte minst pengarna våra skattebetalare betalare lägger om vi ska utföra detta stora bygge. Det är två huvudargument.Motståndet vägrar att tala om vad utbygget av en förbifart kan göra.  T.ex. kan kollektivtraffiken utökas på ett effektivare sätt, många arbetstillfällen dyker upp när ett bygge drar igång av en förbifart och nya arbetsmarknader öppnas för dem som bor i och utanför storstaden.Oavsett vad man tycker om miljöproblemen i storstäder finns det två lösningar på den ökande traffikeringen av innerstäder. Det ena är tullar, vilket Stockholm redan har, och det andra är att bygga en eller fler förbifarter.  Det ena innebär höjda avgifter för traffikanter, men en marginell minskning av bilar i innerstan. Den andra lösningen innebär fler möjligheter i kollektiv kommunikation, mindre utgifter och fler arbetstillfällen.


Hur man än väljer att se på saken verkar det vara en smakfråga. Vad anser du?


Omröstning:DN 2 3 4 5 6
GP 2

Att rösta i god tro

Miljöpartiväljare tror att de röstar på en bättre miljö och är inte särskilt engagerade i politiken i övrig. Att ”bättre miljö” har flera definitioner struntar dom också i. En övervägande majoritet av MP:s anhängare bor i stora städer och har sina uppfattningar om miljön från National Geografics Channel. De röstar i god tro att MP tar hand om deras miljöångest på det bästa sättet.

 

Alla ensakspartier är oförutsägbara när dem hamnar i Riksdagen. Man kommer till makten på bara en fråga men måste bestämma i många. Dessutom måste man välja sin sida på vänster-högerskalan och hitta samarbetspartier. Lojaliten till samarbetspartier förändrar ensakspartier och leder till det ena och det andra. Läs MP:s historia för att förstå vad det handlar om.

 

 

Omröstning:


Vad tycker du om miljöpartiets (mp) politik utöver miljöpolitiken?

 

 


 

SvD

 

 


Att klara ett maktprov är svårare än att få makten

Att få makt är ett mycket hårt prov för alla partier och SD är inget undantag.

 

Att förvandlas ifrån en någorlunda platt organisation där alla är lika till en toppstyrd pyramidkonstruktion är också svårt. Det är två olika typer av förhållningssätt och alla trivs inte lika bra i båda konstruktionerna. Där kommer mycket folk att lämna partiet när man upptäcker att alla inte är likställda längre.

 

Om partiet kommer till Riksdagen kommer det bli svårt för SD:s riskdagledamöter att hitta lämpliga koalitionspartier. Dessutom är de inte vana vid riksdagsarbete vilket innebär mera kompromisser än enhälliga beslut. Där kommer deras marktrupper bli besvikna på att deras representanter inte levererar snabba resultat.

 

Alla nya partier går igenom detta och SD kommer inte att vara ett undantag oavsett hur de förbereder sig.

 

 

Omröstningar:

Tror du att Sverigedemokraterna (SD) hittar koalitionspartier i regeringen 2010?

 

 

Tror du att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen efter valet 2010?

 

 

 

 

 


SvD 2 3 4

Syd

 

 

 

 

 

 

 


Istället för att fördöma folket

Istället för att fördöma folket borde politiker titta i spegeln och erkänna att rasism och främlingsfientlighet växer ur deras beslut. Folkopinionen avspeglar bara detta.

 

Alla åsikter som inte passar in i den politiska diskussionen stämplas med starka ord. Orden rasism och främlingsfientlighet är överanvända till bristningsgränsen. Så fort någon börjar ifrågasätta asyl och migrationspolitik stämplas det som rasism och främlingsfientlighet. Man behöver inte vara rasist och främlingsfientlig för att förstå att europeiska och svenska politiker inte avspeglar folkviljan längre. Problemen befinner sig i fel politik och inte hos folket.

 

 

Omröstning:


Vad tycker du om Sveriges asylpolitik?

 

 


DN 2

 


Cecilia Malmströms åsikter är inte representativa för FP

EU:s flyktingkommissionär Cecilia Malmström är inte nöjd med asylmottagningen i EU och föreslår att ändra en del asyllagar, bl.a. Dublinkonvention, för att fler asylsökande ska kunna komma till Europa. T.ex. Grekland får mer pengar av EU för att förbättra sitt asylmottagande som är katastrofalt idag.  Sverige bör avstå idag att skicka asylsökande till ett annat land av humanitära skäl.

 

Cecilia Malmström är folkpartist och är känd för sin för sin liberal syn på asylpolitiken. Hennes politik återspeglar inte Folkpartiets asyl- och migrationspolitik.

 

Jag undrar ibland hur representativa är våra politiker är överhuvudtaget. När vi röstar i EU, Riksdag och kommunalvalet gör vi det i god tro att våra politiker kommer att driva samma politik som deras partier lovade i valrörelsen.

 

 

Omröstning:


Avspeglar EU-politiker folkviljan eller driver de sin egen politik som inte är förankrad hos deras väljare?

 

 


DN

 

 

 


Vilsna i symboliken

Lars Vilks framställer Mohammed som en hund och förolämpar muslimer. Muslimer i Malaysia bränner svenska flaggor och Lars Vilks porträtt och förolämpar svenskar. Mohhamed är en viktig symbol för muslimer och vår flagga är en viktig symbol för vårt land.

Det vill säga att malaysiska muslimer använder samma medel som Lars Vilks.

 

-   Det var mycket förvånande och något vi inte tolererar. Vi har polisanmält händelsen, säger Helena Sångeland, svensk ambassadör i Malaysia. – skriver svenska tidningar.

 

Nu är jag ordentligt vilse i logiken. Varför kan svenskarna förolämpa muslimer och varför kan inte muslimer göra detsamma. Det är väl yttrandefrihet vi pratar om eller var det något annat?

 

”Quod likit Jovis non licet bove” - " Det som är tillåtet för Jupiter är inte tillåtet för oxen"

Latinskt ordspråk.

 

Omröstningar:


Är Lars Vilks rondellhundar konst eller ett sätt att dra till sig uppmärksamhet?


Tycker du att vi behöver en bredare diskussion om islam i Sverige?

 

Får tidningar publicera bilder eller texter som kränker en viss grupp av människor?

 

Måste man vara politiskt korrekt för att uttala sig i Sverige?

 

 


 

 

DN, SvD, GP, Syd, DN2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Monas gamla konster

Socialdemokraterna påminner om en gammal hund som kan många konster men har svårt att lära sig nya.

Skattehöjningar går inte hem hos väljarna borde någon skrika i Monas öra.

 

Förut verkade det som om skattehöjningar är den enda lösning på alla problem. Det finns gränser för hur mycket kan man ta ifrån utan att leverera. Socialdemokraterna höjde skatterna och levererade vackra ord.

 

Moderaterna bevisade med sin politik att man kan både sänka skatter och tjäna pengar på det. Skattesänkningar kan ge mer pengar och större vinst för alla i samhället, ta t.ex. RUT avdraget.

 

Omröstningar:

 

Är du för eller emot skattesänkningar i Sverige?


Ska man sänka skatterna för pensionererna?

 

Moderaterna vill sänka fler skatter. Är det bra eller dåligt?


Vad väljer du. Högre skatter och generösare försäkringsregler eller stramare försäkringsregler och lägre skatter?

 

Rut avdraget bör? ...

 

 

 


SvD

 


Farligt farligt men härligt härligt.

Det riktiga problemet i årets valrörelse är miljöpartiet (MP) som verkar helt ofarliga. Partiets enorma opinionssiffror avspeglar inte våra miljöproblem utan väljarens stora förvirring. MP har ingen bra miljöpolitik men den verkar oviktigt. Rädda väljare flyr till ett "ofarligt parti" som inte är så hårdhänt i sitt uttalande. Miljöpartiet framstår som politiskt korrekta och för osäkra väljare kan det vara avgörande. Med Socialdemokratiska väljkassan under vingarna kommer partiet mycket lång. Det bäddar för stora problem i Riksdagen efter 2010. Partiet är svårberäknat och vinglar i sina frågor "like a drunk sailor".

 

Moderaterna som orienterat om sin högerpolitik för att vinna mitten och vänsterväljare har lämnat en tom plats som SD var snabba med att fylla. SD har inte gjort sitt än och det är dumt att skriva bort partiet från riksdagsdagen. Varje parti existerar för att fylla någon viktig funktion. SD:s existens är välsäkrat av Sveriges slapphet i migrations- och integrationspolitik. Partiet kommer att existera så länge problemen existerar.

 

SD:s politisk inkorrekta uttalanden går hem i dagens politiskt korrekta samhälle. Svenskarna borde öppna munnen oftare och skrika ut. Den här funktionen tog SD på sig. De fungerar som en motvikt för MP som samlar alla som vill vara politiskt korrekta.

 

SD:s övervikt på nätet verkar berusande på partiets anhängare. De blir retade av vanliga opinionsmätningar som har andra resultat än på nätet. SD är mycket aktiva på nätet och tar strid i alla forum och i alla sociala media. Om valet avgjordes på nätet skulle partiet vinna stort. Partiet har snott anhängare både från vänster och höger och har mycket ungdomar.

 

SD:s unga anhängare är både en tillgång och en nackdel för partiet eftersom ungdomarna har mindre erfarenhet och är större i munnen, saknar kontakter och är otåliga. Partiet har en stor partikassa men ett ännu större engagemang som kostar idag mer än pengar i politiken.

 

 

Omröstning:


Måste man vara politiskt korrekt för att uttala sig i Sverige?

 

 

 

 

 


 

DN 2 3 4
GP
Syd

 

 

 

 


Alliansens kloka lösningar kan sänka SD

Alliansen visade att vi inte behöver ett till parti i Riksdagen för att fatta kloka beslut.

 

Det behövdes inga dramatiska åtgärder för att lösa problemet med ensamkommande barn. Det räcker med att ändra geografisk fokus och allt löses av sig självt.

 

Samma princip kan tillämpas på många andra migrationsproblem. Vill man gifta sig kan man göra det i sitt hemland och stanna där man hittat sin kärlek. Vill man återförenas med sin familj kan man göra det i sitt eget land. Vill man ta sina anhöriga hit kan man göra det för egna pengar och på eget ansvar.

 

Liknande lösningar tillämpas redan i Danmark och det fungerar bra hittills.

 

Omröstning:Vad tycker du om regeringens förslag att skicka ensamkommande barn till barnhem i sina länder?

 

 


SvD

DN

GP

Syd 


Att måla fan på vägen

Alla gamla stora religioner har samma världssyn – kvinnoförtryck, homofobi och främlingfientlighet. Det finns månggifte, pedofili och familjevåld i både Koran, Bibel och Toran. Och det är inte konstigt eller avskyvärt - de återspeglar samhällsregler och villkor som är tusentals år gamla. Problemet uppstår när man börjar tolka gamla religionsböcker som regelböcker för vår tid.

 

Alla försök att tolka om Bibeln och Koranen och att göra dem modernare är misslyckat. Dessa böcker kan och bör användas som historia,  etnografi, och kulturhistoriska böcker men inte som moral och etikregelverk.

 

Därför anser jag att bättre kunskaper om alla stora religioner och religionhistoria bör finnas i Sverige. Det är skolan som måste ha företräde i religionstolkning och inte representanter av religionsinstitutioner.

 

Istället för att måla fan på vägen kan man undra om var fan kommer ifrån.

 

Omröstningar:

Ska skola satsa mera på utbildning om kristendomen?

 

 

 

 


 

SvD

 

 

 


SD:s guerilla marketing lyckad

Guerilla marketing är det rätta namnet på det som de stora svenska tidningar gör för Sverigedemokraterna.

 

”The concept of guerrilla marketing was invented as an unconventional system of promotions that relies on time, energy and imagination rather than a big marketing budget. Typically, guerrilla marketing campaigns are unexpected and unconventional; potentially interactive; and consumers are targeted in unexpected places.

 

SVD:s och DN:s kampanj marknadsför namnet på SD:s riktiga sajt. De som aldrig har varit där kommer nu att besöka siten för att jämföra den med kampanjsajten emot SD. Kampanjsajten är mycket dåligt gjort och ger inte så mycket information, SD:s site  informerar.

 

”As long as you spell may name right” – en av pelarna för guerilla marketing. Detta krav uppfylls med råge. Nu kommer alla att kunna det rätta namnet till SD:s site. Dessutom kommer alla att komma ihåg att det finns även andra siter som har liknande namn och de inte alls är trovärdiga.

 

SvD och DN skapar en nyhet som i sin tur leder till nyfikenhet och diskussioner, så kallad ”buzz” eller "hype".

 

Att siten lanserats av en anonym användare är kittlande men också oroande. Anonymitet kan röjas när som helst och det kan hända att det inte  alls är någon kampanj mot SD utan en smart PR för något annat. Anonymiteten väcker diskussioner igen – det är igen en ”buzz” för SD.

 

Negativ reklam kan spela lika stor roll som positiv. I vissa fall kan uppmärksamheten vara ännu större i och med att folk reagerar kraftigare på nyheter med negativt klang.

 

Sverigedemokraterna får en martyrstämpel som är också bra för marknadsföringen. Vi tycker om att tycka synd om. Starka känslor är bra för marknadsföringen.

 

Journalister på landets två största tidningar visar brist på omdömen och det spelar också en positiv roll för SD. Alla granskande reportage kommer att betraktas som partiska och icke trovärdiga.

 

Nu undrar jag om hur mycket journalister har koll på marknadsföring. Att be dem att kunna någonting om SEO är kanske för mycket begärt.

 

 

Omröstningar:


Upplever du att det finns en mediacensur i Sverige?


Vilken informationskanal påverkar dig mest i valkampanjen idag?

 

Åt vilket politiskt håll drar svensk media enligt ditt tycke?

 

 

 

 


 

DN

SvD

 


 


Fråga dig själv om statspengar

Jag är övertygad om att människor skulle värdera statspengar mer om de var bättre utbildade i frågan.

 

Fråga vem som helst på gatan vad han eller hon skulle satsa sina pengar på frivilligt. Du får massa med olika svar beroende på individens egna prioriteringar.

 

Om du frågar om statspengarnas satsningar få du andra svar.

 

Det verkar som om att folk har svårt att förstå att statspengar är vårt gemensamma kapital. Det är pengar som vi arbetade ihop och staten bara fördelar dem.

Varje gång när du lyssnar på hur våra statspengar fördelas borde du ställa dig en fråga. Är det det jag vill satsa mina pengar på?

 

 

Omröstningar:

Bör finansministern ha en ekonomiutbildning i bakgrunden?


Ska man ha privatekonomi som särskilt ämne i grundskolan?


Vad väljer du: högre skatter och generösare försäkringar eller stramare försäkringsregler och lägre

skatter?

 

 


 

SvD 2

 

 


Demokrati plus monarki

Det är inte lätt att kombinera monarki och demokrati. Monarki förutsätter att kungligheter står över folket och folkviljan. Demokrati står för folkets makt. Sverige var och är hittills skickligast i världen att förena det oförenliga. Med kungen som statshuvud ser vi inte så mycket kunglig makt i verkligheten. Vi har ett kungahus som inte syns i maktkorridorerna och inte tar avgörande beslut.

 

Det är en skör balans som kan rubbas mycket lätt. T.ex. när kronprinsessa gifter sig och kungahuset behöver pengar till bröloppet eller när nygifta vill ta i anspråk en del av Hagaparken för sin privata mark.

 

 

 

Omröstningar:


Undviker svensk media att kritisera eller granska den svenska monarkin?


Ska kungahuset tjäna egna pengar istället för att leva på statsbidrag (apanage)?

 

Skall Sveriges konung vara den som utser regeringsbildare och statsminister istället för talmannen?

 

 

 

 

 


 

SvD 2

 

 


Konsten att irritera

Nu vet jag var skon klämmer. Att vi inte har flera ord för det som vi idag kallar för konst. Om vi bättre kunde  definiera allt detta som kallas för konst idag skulle vi slippa alla dagens diskussioner.

 

För konst skulle jag kalla det som görs av människor och för människor för att väcka känslor med undantag negativa känslor såsom vrede, irritation, skam och hat.

 

Stycken som väcker hat, irritation, skam och vrede och andra starkt negativa känslor skulle jag kalla för epatagekonst. Det vill säga en konst som är avsedd att väcka dessa känslor. Här kan också finnas konststycken som skapats av apor, elefanter och var inte tänkta som konst av deras skapare.

 

Sedan får människor välja vad de vill ha för upplevelser. Med tanke på att negativa känslor irriterar mera än positiva känslor skulle epatagekonst ha massa med anhängare och beundrare.

 

Där slipper vi diskussioner om yttrandefrihet och konstnärliga värde.

 

 

Omröstningar:


 Anser du att Anna Odells film till examensarbetet för Konstfack är konst?

 

 

 

 

Är Lars Vilks "Rondellhundar" konst eller ett sätt att dra till sig uppmärksamhet?

 

 

 

 


 

Dn 2 3 4

 

 

 

 


MP agerar som bedragare

Människor är lättlurade och godtrogna. Och det utnyttjas av MP:s ideologi till fullo. Vem kan säga att han eller hon är emot en renare miljö på jorden, emot bättre klimat utan naturkatastrofer, emot bättre matkvalité och emot bättre djurhållningsregler. Allt detta ingår i en civiliserad människas moral och etiknormer. Därför ger vi så lätt våra röster för vår övertygelse istället för att rösta på politik. MP gör inte stor propaganda av sin politik. De agerar som skickliga bedragare som gömmer sig bakom rätta uttalanden för att åstadkomma sitt mål.

 

Man får inte ifrågasätta dem som tänker rösta på MP eller vill ha Maria Wetterstrand som statsminister. Istället bör man ifrågasätta journalisternas och debattörernas kompetens som håller MP under sina vingar och aldrig granskar  deras politik. Med senaste undantag för SVD:s artiklar.

 

Omröstningar:


Vad tycker du om miljöpartiets (mp) politik utöver miljöpolitiken?


Är det rätt eller fel att lura och utnyttja människors dödsångest i miljöpolitiken?

 

Är dagens miljöpolitik meningsfull?

 


SVD 2

 


Webben, webben i skärmen där

Unga trakasseras och mobbas på nätet. Är det någonting som är nytt? Så är det också i det verkliga livet, nätet bara avspeglar det.

Att underkänna webbsajter är detsamma som att underkänna hela samhället. Vuxna blev rädda för vad de såg bakom skärmen och vet inte vad de ska göra för att hantera det.

Internet är en ung social mötesplats där reglerna är råare än i det verkliga livet och tur är det att man kan stänga av datorn när det blir obehagligt.Omröstningar:


Har du vänner eller bekanta som du först träffade via Internet?

Hur mycket information om ditt privatliv lägger du upp i de sociala medierna?

 

Beter du dig annorlunda på Internet än i vanliga livet?

 

Ska samma lagar gälla för webnätet som i övrigt i  samhället?

 

 

Ser du anonymitet på Internet som en självklarhet?

 

 

 


DN

SvD

Syd

GP

 Legitima och olegitima syndabockar

Med tanke på historia och senaste händelserna är det dumt att vänta tills det händer något i Sverige för att ha legitima skäl för kontroll och bevakning av extrema islamister. Säpo arbetar för att förebygga brott mot Sveriges säkerhet. Det betyder att man måste ha koll på presumtiva brottslingar. Man behöver inte vara en brottsling nu, men man kan hamna i en brottslighet på grund av sina värderingar, en speciell livsstil eller bekantskapskrets.

 

Att anklaga kommunister och nazister för deras ideologi är helt legitimt i Sverige. Historian visade att detta är ideologier som ledde till mord på miljontals människor. Den som kallar sig för kommunist eller fascist kan inte räkna med vänligt bemötande och inte kan räkna att dessa övertygelser ska respekteras. Dock kallade sig miljontals människor för nazister och kommunister för mindre än ett halvt sekel sedan. Det betyder inte  att alla som bodde i t.ex. i f.d. Sovjet eller Öst Europa eller i Tyskland och Italien ska misstänkas och registreras. Men om man kallar sig öppet för fascist i Sverige idag, reser till nazimöte i hela världen, bär en brun skjorta och en hakkors och har vänner som dömda för våldsamt upplopp – är det inte det tillräckliga skälen för att ha koll på den här människan?

 

Gäller inte samma logik för övervakning av islamister? Alla muslimer ska inte misstänkas men vissa bör man ha koll på.

 

 

 

Omröstningar:


När du tänker på terrorismen är du rätt att du eller någon från din familj kan drabbas av en terrorattack?

Tror du att Sverige har en bra beredskap i fall av en omfattande klimat, terrorism, eller naturkatastrof?

 

 


SvD

 


Vi har sett värre

Sverigedemokraternas program är knappast överraskande. Som alla politiska nykomlingar har de många populistiska förslag som är resurskrävande. De har aldrig varit med om budgetplanering och räknar friskt att deras förslag om begränsning av invandringen kommer att finansiera allting de föreslår.

 

Även deras främsta sakfråga, invandringspolitiken, är ganska svagt genomtänkt. Det går inte att begränsa invandringen utan att ändra många internationella och inhemska avtal, föreskrifter och lagar. Och det tar tid och kräver erfarenhet. SD:s svaghet i utrikesfrågor kommer att belasta även deras invandringspolitik.

 

Om SD inte hittar någon som stödjer dem i integrationsfrågan kommer deras invandringspolitik att ramla genom stolarna i Riksdagen. Och väljare är det otrognaste släktet som finns. De vill inte veta hur det görs utan kräver omedelbara resultat. Kommer inte de omedelbara resultaten går dem till andra partier, det har vi erfarit med Ny Demokrati.

 

Sverigedemokraterna har Danmark som förebild i sin invandringspolitik. Där råder ett annat politiskt klimat och främlingsfientligheten har annorlunda definitioner än i Sverige. Sverige behöver egna modeller och de finns inte än hos SD.

 

Sverigedemokraternas anhängare är ett annat problem för partiet. Det finns ingen politisk disciplin i partiet och alla uttalar sig så gått de kan. Och det faller tillbaka på SD mycket tungt. Så småningom blir dem tvungna att tvätta bort varje ogenomtänkt uttalande från sina forum för att framstå som ett seriöst parti.

Journalister lurar i vassen och citerar friskt allting som sägs av de som uppger sig att vara SD medlem.

 

Men dessa barnsjukdomar finns hos alla nya partier. Vi har sett värre.

 

 

Omröstning:

Vad tycker du om Sverigedemokraternas (SD) migrations- och invandringspolitik?

 

 


DN
Svd 2

 

 

 

 

 


Det bästa är den godas fiende

Vet ni varför vi inte kan nå vissa självklara mål? Därför att vi anstränger oss så mycket att det går överstyr när vi ivrig försöker att förbättra det som redan är bra.

 

Det gäller nästa alla politiska områden.

Vi har mycket stränga lagar för sexköpare som faktiskt inte är självklara i resten av världen. För att förbättra dem ytterliggare föreslår Beatrice Ask att skämma ut sexköpare på ett sätt som förlöjligar det hela.

 

Vi var mycket bra på jämställdhetsfrågor tills någon föreslog kvotering in i högskolor och förstörde den fina tanken att jämställdhet är något bra för oss.

 

Vi hade en mycket bra gymnasieskola som slussade elever i rätta riktningar tills socialdemokraterna kom på en tanke att vi har råd med att alla ska vara högutbildade i det här landet. Så förstördes gymnasieutbildningen. Där finns inte plats längre för dem som är bra på andra områden än den akademiska världen.

 

Vi hade den fina tanken att vi måste bevara vår miljö för nästa generationer. Många steg gjordes i rätt riktning. Med kohandel med miljömål, domedagsprofetior och rena lögner förstördes vår tro i att modern miljöpolitik är bra för oss.

 

Omröstningar:


Är dagens jämställdhetspolitik rättvis mot båda könen?


Ska man utbilda sig efter eget intresse eller efter konjunkturen?


Arbetar du men det som du utbildade dig till?


Ska utbildningar som leder till arbetslöshet betalas av staten?


 

Är rätt eller fel att lura och utnyttja människors dödsångest i miljöpolitiken?

 

 


 

SvD 2 3

DN

 

 

 

 


Handla med miljön för att köpa loss miljöångesten

Istället för att handla miljövänligt började man handla med miljön. Konsumenterna hålls som gisslan med hjälp av deras egna dåliga samvete. Och det krävs mer och mer pengar för att köpa loss sin miljöångest.

 

Det går inte att hitta miljövänliga lösningar där de inte finns. Istället för att lösa tekniska problem med säkrare elkällor börjar man leta lösningar med säkrare betalningssätt för elkällor som redan finns.

 

Förvisso går allting att sälja i den här världen. Miljöångest är inte en sämre vara.

 

 

Omröstningar:


Tänker du på miljön när du handlar?


Vad är viktigast för miljöpolitiken?

Är dagens miljöpolitik meningsfull?


Bör Sverige satsa på förnyad kärnkraft?

 

Är rätt eller fel att lura och utnyttja människors dödsångest i miljöpolitiken?

 


 

DN

 

 

 

 

 

 


Maltesiska politiker läxas till en framgångsrik asylpolitik

Tobias Billström var på Malta och såg att det är oacceptabla förhållanden för asylsökande där. Han påstår att det är en medveten politik från Maltesiska politiker.

 

Jag undrar om Tobias var och såg hur vanligt folk har det på Malta. Det skiljer sig väldigt mycket av det som vi är vana vid. Folk lever generellt fattigare i Sydeuropa än i t.ex. Sverige och att kräva dem att förbättra flyktingarnas boende är mycket högfärdigt.

 

Det är mycket kallt på vintern inomhus på Malta. Så är det inte bara i flyktingläger men även hos vanligt folk på Malta. Varje man  har inte sitt eget rum, som i Sverige, men så är det också för vanliga människor på Malta.

 

Vad vill Tobias Billström egentligen med sitt utspel? Att läxa upp maltesiska politiker eller att förklara svensk asylpolitik?

 

Omröstningar:


Är fri migration nyttigt för Sverige?

Vad tycker du om Sveriges asylpolitik?

Är svensk flyktingpolitik meningsfull?Är det rätt att genom lagar tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn?


 

 

 


SvD

 

 

 


Facken motarbetar sig själva

Löneavtalet är inte bara en kamp mellan arbetsgivare och arbetstagare utan en viktig ekonomisk markör som påverkar landet en lång tid framöver.

 

Svenska löner skiljer sig från andra länder i många avseenden och avspeglar fackens starka ställning i Sverige. T.ex. har arbetstagare med lägre utbildning i vissa branscher högre löner än högutbildade i andra. Metallarbetare har högre löner än barnskötaren och byggarbetaren har högre löner än sjuksköterskan. Det säger en del inte bara om könsfördelningen i dessa branscher men även om hur stora och starka deras fackorganisationer är.

 

Så kan det inte fortsätta. Starka fackorganisationer i sitt strävande att få högre löner motarbetar sig själva. Det är inte lönsamt för arbetsgivare att öppna företag och det är lätt att hitta liknande kvalifikationer i utlandet. Företagen flyr, människor blir arbetslösa och vems fel är det?

 


 

 


 

SvD 2
DN 2 3 4 5 6
GP
Syd

SVD 2 3 4 5

DN 2

EX 2

GP 2

Syd 2


Hämnd utan gränser

Låt oss underätta sexköparnas familjer. Låt oss skriva brev till barnens skola där sexköparens barn går. Låt oss skriva brev till sexöparnas arbetsgivare, grannar och vänner. Låt oss hänga ut dem på Facebook. Låt oss klä av sexköparna nakna och ställa ut dem på torget. Var går gränsen för vår hämnd?

Vi har mycket stränga lagar mot sexköpare. Staten visar sin attityd till gärningen genom fänglesestraff. Att utöka straffet till familjen är en övergrepp av en annan art. Varför ska hela familjen straffas för det som en av medlemmarna har gjort? Antar vi idag den här lagen kan det ha en oanade påföljder till hela rättsvändet.Omröstningar:


Flera nordiska länder är på väg att införa förbud mot köp av sex - rätt eller fel?

Är det rätt att hänga ut pedofiler på nätet?

 

 


DN
SvD
GP

SVD, SVD2

DN


Var gränsen går

Riksdagsmän åkte på en resa som betalades av ett företag. Det är klart att företaget hade intressen att påverka riksdagsledamöterna. Frågan är var gränsen går. Riksdagsledamöter får inte förlora sina kontakter med företag och vanliga människor i rädslan av att de blir anklagade för att de tog mutor.

 

Jag skulle inte dra gränsen  vid informationstillfället utan vid vidare agerande i frågan. Det är en sak om riksdagsledamöter utövar lobbyverksamhet och om de låter sig informeras. Olika informationsformer bör också diskuteras. Men där finns andra lagar som man kan tillämpa. Man kan t.ex. betala en skatt för gåvor och resor.

 

 

Omröstningar:

Är riksdagsmännen våra herrar eller våra tjänare?

Ska man förbjuda riskdagspolitiker att ha andra sidouppdrag?

 

 

 


 

DN
SvD 2

GP

 


Aktiv integration är bättre än passiv missanpassning

Integrationen fungerar bara när det är en dubbelriktad process. Man ska inte bara passivt låta sig integreras av staten utan ska aktivt anstränga sig.

 

Invandrarnas land, USA,  har ett mycket strängt medborgartest om man vill ha medborgarskap och amerikanskt pass. Titta själv på vilka frågor man ska kunna enligt amerikanska myndigheter.

Ingen anklagar amerikaner för att de är politiskt inkorrekta.

 

Poängsamling är också ett bra interaktivt redskap för integrationen. När Danmark vill göra något bättre och klokare än Sverige ska det inte diskuteras utan anses som en vägledning.

Och man ska inte tveka att fråga sitt folk om det.

 

Omröstning:

Behöver alla invandrare som kommer till Sverige genomgå en medborgarkurs?

 

 

 

 

 


 

DN

 

 

 


Kejsaren är naken


 

Per Gudmundsson glömde en annan känd litteraturhistoria om makten och folket. Där Kejsaren var naken och alla utom en liten pojke var rädda för att säga sanningen. Folket var inte rädda för Kejsaren, de var rädda för att inte tänka som alla andra.

 

Historia om Lars Vilks och yttrandefriheten är detsamma. Det finns ingen yttrandefrihetstanke i hans verk. Det är journalister som hittade på yttrandefrihetsproblemet i Vilks strävan att vara kändis.

 

Yttrandefrihet bör och kan diskuteras på ett annat sätt än att utsätta människor för livsfara. När någon väljer att leka med terrorister för att dra på sig uppmärksamhet eller väcka debatt är bara avskyvärt. Terroristerna är inte intresserade i era debatter. Och folk får inte dö för att ni ska ha rätt argument i debatten.

 

 

Omröstningar:


Är Lars Vilks "Rondellhundar" konst eller ett sätt att dra till sig uppmärksamhet?

 

 

 

 

 

 

 


SvD

 

DN

 

 


Luftslott imponerar inte på väljare

Om jobbplatser kunde skapas med hjälp av ordkraft skulle socialdemokraternas löften var intressanta. Tyvärr, hjälper det inte att säga ”jobb, jobb, jobb” för att få flera jobb i Sverige.

 

Det finns inga jobb i Sverige och speciellt inga för unga. Det har gått så långt att staten betalar pengar för att skapa konstgjorda jobbplatser. Människor som upptar dessa låtsasjobb har ingen framtid på arbetsmarknaden, eftersom deras arbetsplatser var ett luftslott byggt för att imponera väljare.

 

Sverige är inte konkurrenskraftigt längre på jobbmarknaden i jämförelse med andra länder. Vi har för höga skatter och för höga löner. Företagen lämnar Sverige en efter en och jobbmarknaden krymper.

 

Vi måste inte bara sänka skatter utan även våra löner bör sänkas för att rädda det som räddas kan.

 

 

Omröstningar:


Kan du tänka dig att sänka din lön för att fler ska få jobb?

Vilken löneutveckling är bäst för den svenska ekonomin?

Är du nöjd med hur staten och kommenuen använder dina pengar?


Är du för eller emot skattesänkningar i Sverige?


Moderaterna vill sänka fler skatter. Är det bra eller dåligt?

 

 

 

 

 

 

 


 

SvD

 

 

 

 


Det tar inte längre

Om ni kommer ihåg var det mycket populärt i USA att bränna egna flaggor i protest mot olika orättvisor. Det var en samhällsprovokation, det väckte känslor och drog uppmärksamhet. Jag har inte sett en brinnande amerikansk flagga på lång tid. Den här protestsymbolen är missbrukad och väcker ingenting annat än trötta gäspningar. Det tar inte längre.

 

Det kanske tar lika lång tid för muslimer att vänja sig till olika Mohammedkarikatyrer. Men det känns redan nu som att det inte tar längre.

 

Men tills att vi kommer trött gäspa kan Lars Vilks glädjas igen. Nu är det Iran  som uppmärksammat hans konst. Förra veckan var det Malaysia. Fast ingen pratar om konstnärligt värde av hans verk utan om att hans provokation. Det tar inte längre. Gäsp.

 

 

Omröstningar:


Är Lars Vilks "rondellhundar" konst eller ett sätt att dra till sig uppmärksamhet?

 

Får tidningar publicera bilder eller texter som kränker en viss grupp av människor?

 

 


 

DN

2

3


När en fjäril orsakar en orkan

Svenska riksdagen räknade inte med så häftiga reaktioner när dem röstade om folkmordet på armenier.

Det gjorde Carl Bildt när han in i det sista försökte förklara att det inte är bra för dagens politik.

 

Dominoeffekten av svenska och amerikanska omröstningar har startat och tar oväntade riktningar. 100 000 av Turkiets armenier är utvisningshotade och svenska turkar lämnar Socialdemokraterna.

 

Som det sägs -  en fjärils vingslag på en plats kan bidra till en orkan någon annanstans.

 

 

Omröstning:

Är det viktigt för dagens politiker att uttrycka sin attityd till stora historiska händelser?

 

 

 

 

 


 

GP 2

SvD 2

 

 Ungdomar lockas av det förbjudna


Vi litar på att ungdomar är mogna nog att rösta men litar inte på att de är kapabla att göra ett klokt val.

Alla vet att barn och ungdomar lockas mer av det som är förbjudet än det man talat varmt om. Ungdomar är rebeller som trotsar föregående generationer jämnt.

 

Att förbjuda Sverigedemokraterna att ha sina bord i skolor kommer att ha en motsatt effekt. Ju mera man förbjuder desto flera ungdomar kommer att rösta på dem.

 

Egentligen faller Sverigedemokraterna bara på en fråga – främlingsfientlighet. Det är en stämpel som SD kan inte tvätta bort oavsett hur de resonerar.

 

Omröstningar:


Är Sverigedemokraterna främlingsfientliga?


Bör statliga skolor i EU vara fria från religiösa och politiska budskap?

 

 

 DN

SvD 2 3

 

 

 

 

 

 

 


Det som döljs i snö kommer fram i tö

Uppdrag granskning avslöjar någonting som alla redan vet. Att regeringen och partier använder både morot och piska för att lösa ett växande problem med ensamkommande barn.Omröstningar:


Om det vore omröstning i din kommun ang. om man ska ta emot ensamkommande flyktingbarn, hur skulle du rösta?

 

Tycker du att tvångsplacering i kommun  av nyanlända flyktingar och asylsökande ska införas i Sverige (Lex Vellinge)?

 

 

Är det rätt att genom lagar tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn?

 

 

 

Är svensk flyktingpolitik meningsfull?EX
DN
SvD

Givmildhet eller slöseri

Det tycks att vi vill köpa oss fria från alla samvetskval som finns i den här världen.

Alla världens katastrofområden ska vi skicka pengar till. Greklands och EMU:s problem kan vi också tänka oss att betala för. Alla världens flyktingar kan vi acceptera om de bara orkar ta sig hit.

 

Vi uppmuntras hela tiden till att vara givmilda och generösa. Men på vems bekostnad?

 

Pengarna räcker inte till alla och allting. Det får inte slösas med våra pengar hur som helst.

 

Det finns andra sätt att hjälpa och vara generösa – arbeta ideellt, donera privata pengar, åka och hjälpa som volontär, med mera. Är det inte det riktig givmildhet i jämförelse med statens slöseri av pengar?

 

Omröstningar:

Donerar du pengar till ideella organisationer?

Skulle du donera mer pengar om du kunde göra avdrag på dina donationer eller gåvor till ideel verksamhet?


Hur mycket arbetar du ideelt och oavlönat?


Kan du tänka dig att åka och arbeta som volontär i ett u-land?

 

Är du nöjd med hur staten och kommunen använder dina pengar?

 

 

 


 

 

DN 2

SvD

 

 

 


NATO är mer ett säkerhetshot än försvar


 

Ett medlemskap i NATO innebär betydligt mer än Sveriges försvar.

 

Med NATO:s medlemskap kommer vi frivilligt att placera oss i det militära fältet oavsett vad i världen konflikt finns. Det betyder att Sverige ska delta i alla operationer som NATO bedriver och kommer att bedriva i världen. Med NATO:s medlemskap kommer det bli aktuellt att använda Sveriges territorium för placeringen av taktiska och strategiska vapen som i sin tur innebär att lika mycket vapen kommer att riktas mot oss.

Sverige kommer också att användas som ett militärt träningsfält i större utsträckning än idag.

 

Och allt detta i sin betyder att Sverige kommer att bli ett föremål att anfalla i första hand i fall av militär konflikt.

 

Är det detta vi vill åstadkomma med medlemskapet?

 

Det finns inga direkta hot mot Sverige idag eller i närmaste framtiden. Sverige är helt enkelt inte ett intressant land. Det är tråkigt men sant. Vi har inga resurser och ligger i en geografisk utkant. Låt oss nöja oss med detta och dra inte säkerhetshotet över oss frivilligt.

 

Omröstningar:


Tycker du att Sverige ska gå med i NATO?

Ska flera svenska soldater skickas till Afghanistan?

Kommer Israel USA genomföra en militär attack mot Iran innan Obamas Presidentperiod löper ut?

 


SvD

 

 


Sverigedemokraternas entré är välregisserad 

Det är oklart vem som stod bakom SD:s entré i media men det är ett välregisserat steg. Hemligheterna och spekulationerna omkring Sverigedemokraterna och deras politik värmde upp folkets intresse och även dem som inte intresserade sig i politik började bli nyfikna SD.

 

Vi förespråkade för länge sedan en granskning av SD men så var det inte tänkt i officiell massmedia. När SD är granskat till slut visade sig att det inte alls är så farligt som man målade upp. Men då är det för sent. Hemlighetsmäklerier spelade sin roll. Partiet har fått större uppmärksamhet än de förtjänat och med många  presumtiva väljare på köpet.

 

SvD granskar Sverigedemokraternas politik den 16 mars 2010. SD:s partiprogram handlar mycket om integration och invandring. I viktiga välfärdsfrågor påminner SD socialdemokraterna och kravet på att lämna Afghanistan är vänsterpolitik. Bland partiets företrädare är bara var fjärde kvinna och hälften av partitopparna röstade på moderaterna förut.

 

Omröstningar:

Vad blir Sverigedemokraternas valresutat 2010?

 

Är det rätt taktik av etablerade politiska partier att undvika en debatt med Sverigedemokraterna?

 

Har Sverigedemokraterna (SD) bra politik förutom integrations- och invandringspolitik?Tror du att Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen efter valet?

 

 

 

 


 

 

SvD 2 3

SYD

DN 2


Terrorism är en pest som kan sprida sig


 

Terrorism är en pest och bör behandlas som sådan.

 

Det är en dödlig sjukdom. Den måste kartläggas, förebyggas och behandlas. Pestbärare bör identifieras snabbast möjligt och isoleras från andra. Alla kontakter måste kartläggas, undersökas och hållas under observation en lång tid i förebyggande syfte.

 

Miljöer där terrorism kan finnas ska granskas regelbundet. Det ska inte finnas undantag för något rum eller etnicitet för dessa åtgärder.

Säpos handlingar är helt rätt.

 

 

Omröstningar:

När du tänker på terrorismen är du rädd att du eller någon från din familj kan drabbas av en terrorattack?
Tror du att Sverige har en bra beredskap i fall av en omfattande klimat-, terrorism-, miljö- eller naturkatastrof?

 

 

 


 

SvD 2 3

 

 

 


Svenska väljare får synas men inte höras

Danmark stramar upp sina regler för utlänningar.

Jag köper popcorn och sätter mig i första raden för att följa debatten … som uteblir.

 

Vi får inte diskutera detta. Politiker bestämmer sina viktiga frågor själva.

Svenska barn och väljare får synas men inte höras.

 

Omröstningar:


Om du satt i Riksdagen. Hur skulle du rösta i frågan om Försörjningskrav inom migrationen?

 

Är svensk flyktingpolitik meningsfull?

 

Vilken politisk fråga tror du blir viktigast i regeringsvalet 2010?

 

Vad tycker du om Sveriges asylpolitik?

 
 


 

DN
SvD
2

GP

 


Smart privatisering av ordet "Allians"


 

Det var smart att privatisera ordet ”Allians”.

Det ska bara vara en Allians i det här landet. Alla andra är hänvisade till andra ord eller ordkombinationer, t.ex. Rödgröna alliansen. Ordet ”Allians” kommer i fortsättningen att betyda bara de fyra partier som kom på tanken först.

 

Den oranga färgen har en koppling till den fredliga orangerevolutionen i Ukraina där oppositionen vann striden om makten med kommunistiska alternativen.

 

Omröstning:

Vilket politiskt block skulle du rösta på om det var val idag?

  

DN 2

Syd

GP

SvD

AB

 

 

 


Yttrandefrihet eller samhällsfara?

Det är en hårfin gräns mellan yttrandefrihet och samhällsfara.

Två till synes liknande händelser kan tolkas på olika sätt.

 

Mannen hotade att skjuta människor på KTH och många på forumet tolkade det som ett skämt. Andra blev ordentligt skrämda och tipsade polisen. Mannen bor i Göteborg och KTH finns i Stockholm, det är nästan klart att mannen inte menade allvar med sitt hot.


Jag hoppas att han hänvisar till yttrandefrihet och hävdar sin rätt att provocera folk för att studera och diskutera samhällets reaktioner på hans utspel. Gör han det då är han så gott som är oskyldigt men Lars Vilks och fröken Odells färskt i minnet.

 

Omröstningar i ämnet:

 

Är Lars Vilks "Rondellhundar" konst eller ett sätt att dra till sig uppmärksamhet?

Anser du att Anna Odells film till examensarbetet för Konstfack är konst?

Får tidningar publicera bilder eller texter som kränker en viss grupp av människor?

 

 


 

 

SvD 2 3

DN 2

GP

AB 2 3

 


En del djur är mer lika än andra

RUT-avdraget är inte en så viktig valfråga som många vill tro. Men det är en viktig ideologifråga.

 

 

 

Enligt de rödgröna ska alla vara lika fattiga eftersom alla inte kan vara lika rika. Därför är frågan om RUT-avdraget mer en ideologifråga än en politik- eller ekonomifråga.

 

Det är också en fråga om olika uppfattningar av rättvisan hos de rödgröna och alliansen.

 

Men…

”Alla djur är lika, men en del djur är mer lika än andra”, skrev George Orwell.

Därför använder alltid vänsterpolitiker förmåner för rika människor men fortsätter att predika tvärtom.

 

De flesta av Voter.se's användare tycker att RUT-avdraget bör finnas kvar och även utökas.

 

 


SvD
DN

 


När det sunda förnuftet lämnar rummet tar känslorna över

På ett år växte Miljöpartiets siffror från 4 % till 10,6 %. Miljöpartiet kan avgöra valet om det fortsätter på samma sätt.

 

Mp presterar inte särskilt bra i någon fråga i svensk politik och borde inte vara så populära om man nu försöker tänka logiskt. Hände något dramatisk med jordens klimat? Nej. Har Sveriges miljöpolitik försämrats och kräver extra engagemang? Inte vad jag vet.

 

Tyvärr, lämnar det sunda förnuftet rummet när man närmar sig valet och känslorna tar över.

Vilka känslor avspeglar miljöpartiet? Osäkerhet, irritation, missnöje med dagens politik, rädsla för global uppvärmning, you name it.

 

 

Omröstningar:

Vad tycker du om miljöpartiets (mp) politik utöver miljöpolitiken?

Är dagens miljöpolitik meningsfulll?

 

 


SvD 2
DN

 


 

 


Brott och straff från historiskt perspektiv

Turkiets reaktion på riskdagens omröstning är inte oväntad.

Det är en smärtsam process för Turkiet att erkänna det som hände för hundra år sedan.

 

Historierevisionism är alltid omtvistat och politiserat. Omvärdering av historiska händelser avspeglar alltid dagens historia och moderna värderingar. Nürnbergs process och Haags tribunal konstituerades i syfte att dokumentera krigsförbrytelsen och straffa människor som begick folkmord.

 

Man försöker att förebygga liknande brott i framtiden genom att visa avsky för det som hände i det förflutna.

Och det är egentligen det som svenskt Riksdag röstade om.

 

 

Omröstning:

Är det viktigt för dagens politiker att uttrycka sin attityd till stora historiska händelser?

 

 


 

SvD 2 3 4

DN 2 3 


Påtvingad medmänsklighet


 

Det är svårt att välja mellan de som verkligen behöver hjälp och dem som utnyttjar systemet. Det är klokare ändra systemet istället för att tvinga människor till ofrivilliga åtgärder.

 

I Sverige gick det så lång att människor kan tvingas att hjälpa och det får inte tolereras av någon. Till bra och rimliga gärningar behöver man inte tvingas. Allt tvång är ett tecken på att någonting gått snett och måste ändras.

 

Det gäller inte bara asylbarn men även försäkringskassan.

 

 

 

 


 

SvD 2

 


På gränsen

När man gifter sig så lovar man stödja varandra i nöd och lust. Det är vackra ord som inte är lätta att genomleva.

 

Europeiska Unionen är fortfarande ett ungt projekt. EMU är ännu yngre. Den nuvarande krisen är den första allvariga stöten för båda. Mycket kan komma på prov i svåra tider och många kommer att omvärdera sina relationer med projekten. Tyvärr finns det inga brandvägar och instruktioner för nödsituationer i EU och EMU. Och det är mycket svårt att utarbeta räddningsplaner när allt omkring brinner .

 

När länders ekonomi går bokstavligen omkull är det inte roligt tillsammans längre. Då glömmer man lovsånger och börjar gräla. Grekland anklagar Tyskland för det andra världskrigets skulder och Tyskland ställer sig emot en ekonomisk hjälp för Grekland.

 

Förmodligen går det att hjälpa Grekland den här gången. Men det finns flera länder som befinner sig på gränsen.

 

 

Omröstningar:

 

 

 

Ska vi införa euro i Sverige?

Tror du att ett införande av euro skulle stärka Sveriges ekonomi?


Är det rätt att EU är överordnad Sveriges grundlag?

 

Skall Sverige gå ur EU?

 

 

 


 

SvD

 


 

 


SSU har råd att inte svara på frågor


 

Enligt Novius opinionsundersökning ”Tre av tio unga, under 30 år, ansåg sig få reda på ny information om partierna och deras politik genom tv-reklamen.” Mindre än 30% tycker att reklam är bra.

 

Voter.se tycker bara 14 procent att TV reklamen i en valkampanj är bra.


 

 

SSU kommer att spendera enorma pengar på någonting som inte  alls är bra och de vet det i förväg.

 

Varför gör de det ändå?

 

TV reklam är ett ensidigt budskap med färdiga påståenden och det finns ingen plats för frågor och diskussioner i den. Är det det som SSU vill komma ifrån egentligen? Finns det frågor som de kan inte svara på?

 

Det är förvisso dumt att räkna andras pengar men i det här fallet kommer en och annan fråga sig om vad TV-reklaminsatsen kostar och hur kan unga socialdemokraterna har råd med den.

 

 

 

 


 

SvD
DN

 

 


Sista chansen att lyssna på folket

Om kommuner inte förstår sitt bästa ska de tvingas.
Och vad tycker folket om det är inte så viktigt. 


Omröstningar:

Är svensk flyktingpolitik meningsfull?


Yttrandefrihet i absurdum - recept på framgång 

Säg vad som helst till vem som helst, bete dig konstigt, begå låtsas självmord, ställ andra människor i obekväma eller farliga situationer, reta människor genom att förolämpa det som de värdesätter mest.

 

Man kan använda ord eller bilder, teckningar, film, skulpturer eller happenings. Alla medel är bra och tillåtna om du bara kallar det för konst. Ju mera skada desto bättre. Reta psykopater, försök påverka obalanserade människor till att begå brott, engagera ambulansen, brandkorgen, polis och Säpo.

 

Låt alla experter i alla ämnen uttala sig i landets största tidningar. Säg att du inte är rädd och låt andra vara ansvariga för dig, din säkerhet, din omgivning, din familj, ditt företag, ditt land. Om de förolämpade vill hämnas på dig, din familj eller ditt land är det inte ditt problem. Det är konst och du ansvarar bara för den konstnärliga delen.  Låt andra ta hand om allt annat än konst. Shit happens, men yttrandefrihet är viktigare.

 

Och glöm inte ditt mantra - man får inte svara på förtal och förolämpningar  då är man en yttrandefrihetsfiende. Det ska rädda dig från alla situationer, rättegångar och kommer även att rädda ditt liv ifall shit happens.

 

 

Omröstningar:

 

Får tidningar publicera bilder eller texter som kränker en viss grupp av människor?

 

Är Lars Vilks "rondellhundar" konst eller ett sätt att dra till sig uppmärksamhet?

 

Anser du att Anna Odells film till examensarbetet för Konstfack är konst?


 

 

 


 

SvD 2 3 4 5 6 7

 

 


 


Välja med hjärtat eller hjärnan

När man väljer sitt yrke är man vanligtvis ung och oerfaren. Man står framför sitt livsval och vill välja det man tycker om att göra utan att tänka om vad som kommer senare i livet. Efter många år av pluggande, ekonomiskt lidande och ovisshet står man på marknaden. Det går inte att förutse vad som kommer att hända under dessa år och vad som kommer att hända på marknaden. En dag är det brist på det ena yrket och efter ett tag är det överflöd av specialister i samma bransch.

 

Omröstningar:

Hur ska man välja: efter sina intresse eller efter dagens marknadsbehov?

 

Ska staten satsa pengar på utbildningar som leder till arbetslöshet?

 

Det finns inte enkla svar på det.

Rösta på de här frågorna och se vad andra tycker.

 

 


SvD
GP

 

 


As long as you spell my name right

Att göra någonting uppseendeväckande är det bästa sättet att dra till sig uppmärksamheten på. Att hitta ett sätt att beröra människor är en svår konst. Men det finns genvägar för det också. Förolämpningar t.ex. lämnar inte människor oberörda. Att kombinera förolämpningar med politik är ännu bättre.

Lars Vilks har hittat det perfekta sättet att dra till sig uppmärksamhet. Han förolämpar en hel grupp av människor och söker skydd i yttrandefrihetslagen vilket är politisk korrekt.

 

Mycket klokt ger han sig inte på svenska värderingar och förolämpar, inte den kungliga familjen eller andra känsliga ämnen. Muslimer och deras värderingar är däremot ett legitimerat mål. Det är mycket spännande och kittlande att föreställa sig som en terroristmål och får ännu mer uppmärksamhet.

 

Vem skulle annars veta vem Lars Vilks är?

 

Omröstningar:

Får tidningar publicera bilder eller texter som kränker en viss grupp av människor?

 

 
DN 2 3
SvD 2
GP 2 3
Syd 2 3 4Socialdemokraterna kan inte det rätta svaret

Det finns bara ett svar på frågan om man får trakassera den judiska befolkningen i Sverige och det verkar som att sossarna inte kan svaret.

 

Det finns frågor som bara har ett korrekt svar. T.ex. "får man slå kvinnor?" eller "får man stjäla?" är sådana frågor. "Får man trakassera judar?" är en fråga av samma art. Det finns bara ett korrekt svar. Det får inte ens diskuteras eller tolkas på ett något annat sätt. Svaret är NEJ.

 

Det här svaret kunde inte Reepalu och försökte att diskutera och bortförklara olika svarsalternativ. Det fördömdes skarpt i många andra länder men inte i Sverige.

 

Varje dag Reepalu fortsätter att sitta vid makten försvåras den här frågan ytterligare. Många tar det som att judehat och judetrakasserier är ett diskussionsämne och att det inte finns ett enda svar på det. T.ex. hördes detta idag i Ring P1 när en man började förklara om varför judar förtjänar den här attityden.

 

Allt detta kan man lugn anklaga socialdemokraterna för. Det var deras uppgift att avsätta Reepalu och att fördöma hans uttalande. De gjorde ingenting är därmed är dem ansvariga för judarnas trygghet i Sverige.

 

Omröstning:

Upplever du att antisemetism är ett problem i Sverige?

 


SvD

 

 


Manipulativa vänner är sämre än fiender


 

Socialdemokraterna måste hela tiden kohandla med sina allianspartners för att hålla dem i schack. Det är inte en allians som är byggd på samarbete utan är ett tillfälligt sällskap byggt på manipulationer.

 

Relationer som är byggda på manipulationer har ingen chans att överleva. I den rödgröna alliansen finns två partier som är mycket manipulativa i sitt sätt. Förtroendet kan inte heller byggas på manipulationer därför ser inte den rödgröna alliansen trovärdig ut.

 

Vänsterpartier har aldrig varit vid makten. Där slussades traditionellt missnöjda människor och diverse bråkmakare från vänster kanten. Deras främsta ambition är att förpesta livet åt högern. Hållbara politiska lösningar är mindre intressanta. Därför beter de sig ofta som trotsbarn och är ganska ofarliga när de inte har makten.

 

Miljöpartiet är ett ensaksparti som är mycket intresserade av att få makten. Därför kan de lätt byta sidan i politiska debatter och är inte principfasta i brist på sina egna positioner i många frågor.

 

 

Omröstning:

 

Vilket politiskt block skulle du rösta på om det var val idag?

 


 


SvD

 


 

 


Staten är största langaren

Staten är själva langare eftersom den säljer tobak och alkohol. Det spelar en stor roll i vad vi kan och inte kan acceptera.

 

Det finns inte bra och dåliga beroendeframkallande droger. Alla är lika dåliga med tanke att de är farliga för hälsan och påverkar människors sociala liv.

 

Det som är underskattad i drogdiskussioner är att det finns social accepterade och inte socialt accepterade droger. Här spelar staten en stor roll. Vissa stater förbjuder khat och vissa tillåter den. Vissa stater tillåter marijuana och vissa förbjuder den. Det finns vissa stater som förbjuder alkohol medan är det fullt accepterad drog i vårt samhälle.

 

 

Ovan finns en tabell där man ser drogens negativa påverkan enligt två parametrar: beroendeframkallande och påverkan på hälsa. Där ser man att khat inte är lika farligt som varesig alkohol eller tobak. Fast fullt ofarligt är det inte heller. Ändå accepterar vi tobak och alkohol och diskuterar khat.

 

Omröstningar:

Hur ofta dricker du alkohol?


Hur gammal var du när du provade alkohol för första gången?


Skräckbilder införs på cigarettpaketen. Bör vi även införa skräckbilder och varningar på öl, vin och sprit?


DN 2

Jämlikhet utan gränser

 

 

Fortfarande finns det mycket att göra inom jämlikhetsfrågorna och det är därför partier som gör/lovar mest för kvinnorna har goda chanser att vinna i valet.

 

Jämlikhetsidéen blomstrade upp under industrialiseringen. Fabrikerna behövde mer och mer arbetskraft och kvinnor började arbeta jämsides med män. Kvinnor kunde tjäna egna pengar och hade ett visst ekonomiskt oberoende. Barnomsorg organiserades för att möjliggöra kvinnoarbete. Men ett patriarkalt mönster gällde fortfarande hemma  där kvinnor var fullständigt ansvariga för barn och hushåll. Dubbelt arbete var en svår börda och kvinnornas kamp för jämlikhet och frigörelse började på allvar.

 

Internationella kvinnodagen firades för första gången 100 år sedan och det har hänt mycket sedan dess. Kvinnor har fått många rättigheter och är inte längre beroende av män. Däremot är kvinnorna i högsta grad beroende av staten som står för barnomsorg, skola, försäkring och vård. Det förklarar delvis kvinnors vänsterorienteringen.

 

I fattiga samhällen där staten inte garanterar så mycket trygghet för är de fortfarande beroende av sina män och familjen. Våld och förtryck är vanligt och kvinnor är generellt sämre utbildade och ekonomisk beroende.

 

Sverige är en förebild i världen i jämställdhetsfrågor men även här är det inte självklart att kvinnor ska vara jämnt representerade i partier och styrelser och att män ska ta hand om sina barn lika mycket som kvinnor.

 

Omröstningar:

 

Ska jämnställdigheten efterföljas även i lagsporten?


Vad har du för inställning till könskvotering?


Är dagens jämställdhetspolitik rättvis mot båda könen?

 

Bör kvinnor kvoteras in i styrelser, så som EU-parlamentariker Lena Ek (C) föreslår?

 

Tycker du att män ska vara föräldrarlediga lika länge som kvinnor?

 

 

 


 

 


 

 

SvD 2 3 4 5

DN 2 3

GP

AF

KB

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Inte fritt och inte pålitligt

Det skulle vara mer trovärdigt om olika resultat fanns jämsides i klimatforskningen. Men det har blivit kutym att tysta ner oberoende tänkande som inte passade in i den politiska agendan.  Däremot belönades och uppmuntrades domedagsprofetior.

Klimatforskningens resultat påverkar världens politik och ekonomi och där finns mängder med intressenter som vill ha vatten på sin kvarn.

Klimatkonferenser samlar alla världens makthavare och FN har ett speciellt organ som sysslar bara med klimat. Nästan alla länder har gröna partier som är också engagerade i klimatforskningens resultat. Med så många engagerade aktörer kan inte forskningen vara oberoende.

Forskning ska vara oberoende av politiker och funktionärer. Det ska inte vara till lags och inte försöka att lista ut facit. Allt detta inte stämmer in på klimatforskningen idag och därför är den opålitligt.

Det är även svårt att föreställa sig hur den kan bryta sig loss från den politiska agendan.

Omröstningar:

Måste klimatpolitik underbyggas av domedagsprofetior?

Tror du att avslöjandet av klimatforskarnas bedrägeri med den globala uppvärmningen kommer att påverka världens miljöpolitik?Vad är viktigast för miljöpolitiken?


Är dagens miljöpolitik meningsfull?
DN

 


Två anledningar att tycka om MP

MP har inte en bra politik, inte ens miljöpolitiken är vettigt hos miljöpartiet. Ändå klättrar opinionssiffrorna uppåt för MP. Förklaringen måste ligga långt utanför politiken.

Här är två möjliga anledningar till MP:s framgång:

1. Miljöpartiet skiljer sig fördelaktigt från andra partier. De är inte farliga att tycka om. Man kan inte kallas för kommunist, rasist, främlingsfientlig, kapitalist, feminist och många andra fula ord om man röstar på MP. Det är ofarligt att tycka om djur och vara emot kärnkraft. Alla andra får smutsa ner sina händer och handskas med ekonomikrisen, integrationsproblem, kriminalitet och arbetslösheten. MP kan bara stå utanför och samla röster.


2. Dessutom är Maria Wetterstrand snyggast och snällast av andra partiledare. Och vi är så förstörda av Idol- och Melodifestivaltävlingar att ingen längre lyssnar på melodier – utseende och snällhet spelar större roll än allt annat.

SvD
DN
GP

Cyberspace för myndigheter

Kom som du är – så låter riktlinjerna i sociala media.

Det vore synd om myndigheter försökte att komma till sociala media och börjar ställa till med egna villkor, krav och lagar. Annars är det en mycket tilltalande tanke att myndigheter vill komma närmare nätets allmänna rum.

 

Sociala media är ingenting annat än en annan form av kommunikation. Det är självklart att myndigheter bör finnas där folk finns.

Folk använder sociala media på olika sätt men så är det i verkliga livet också: en går på opera, den andra hänger i baren och den tredje stannar hemma, så det finns säkert dem som vill gå och besöka myndigheterna.

 

 

 

 


SvD

 

 

 

 


Stackars Reepalu


Stackars Reepalu han vet inte vad han ska säga – det han tycker eller det som krävs att tycka. Det är inte för att han inte kan bestämma sig. Det är för att han inte har någon aning om vad som gäller. Han förknippar judar med Israel och kan inte förstå att socialdemokratisk propalestinsk politik gäller bara i Mellanöstern. Svenska judar är svenska medborgare och ska behandlas som sådana.

 

Många i NaziTysland påstod att de inte visste om judarnas problem. Det är många som blundade för koncentrationsläger mitt i Europa under andra världskriget. Det finns fortfarande dem som förnekar Förintelsen.  Och Reepalu är fortfarande vid makten i Malmö.

 

 

 


 

SvD 2 3

 


Bättre sent än aldrig


 

Man kan inte leva i ett samhälle utan att veta hur det fungerar och alla är överens. Man kan inte veta om man inte lärt sig.

 

Det är en självklarhet i många länder men inte i Sverige.

Att lära sig mera om landet man ska bo i är till invandrarnas stort nytta. Det ska ses som förmån för nyanlända.

 

I USA kan man inte få ett pass utan att genomgå ett medborgartest. Testet kan man förbereda sig till på kurser för medborgartest. Många kurser bedrivs i privat regi och där kan man också välja om man vill utbildas i sitt egna modersmål. Testet är lagom svår och inkluderar frågor om historia, geografi och statsskick m.m.

 

På vilket sätt är det en omtvistad metod för integration? Varför ska det diskuteras istället för att införas med en gång.  Jag kan inte hitta ett enda argument emot en sådan utbildning. Kan du?

 

 


 

DN

 


Att tiga är silver, att diskutera är guld


Ett extremhögerparti är på väg att komma till makten i Holland. Partiets huvudidé är att stoppa islamiseringen av Nederländerna. Att partiet vann omkring 20 % av rösterna i kommunalvalet i två nederländska städer är en markör för att frågan är viktigt för väljarna.

 

I bloggar föreslås att man ska frysa ut dessa partier genom bl.a. bojkott och reseförbud.

Jag föreslår en annan taktik – granskning och diskussion. Att förtiga problemet är inte detsamma som att lösa den.

 

Sverigedemokraterna är också ett parti som satsat på missnöje. Men ser man på deras partiprogram så har de inga lösningar på Sveriges största problem t.ex. arbetslösheten. Om partier strävar efter att ha makten måste de komma med mera än bara missnöje.

 

 

 

 

 


 

DNVänsterparitet + Miljöpartiet + Socialdemokraterna = ?

 

När den rödgröna alliansen försöker utforma sitt valprogram blir det tydligt att gapet mellan det tre partierna blir större med varje dag. Ibland känns det som att socialdemokraterna har mera gemensamt med regerande partier än med Miljöpartiet (mp) och Vänsterpartiet (v).

 

Det senaste exemplet är att mp och v  ändrar sig i datalagringsfråga och vill jobba för att direktivet ska rivas upp. Detta är trots den gemensamma överenskommelse  i februari.

 

Rödgröna alliansen har svårt att enas om många andra viktiga frågor före valet, såsom Afghanistan, kärnkraft, miljö, EU och EMU, m.m. Det är svårt att föreställa sig hur dem tänker regera tillsammans när de inte ens är överens innan valet.

 

Ekots lördags intervju med Lars Ohly och Peter Eriksson rekommenderas att lyssna på.

 

 

 

 

 

 


 

DN
SvD

 


Alla nationer har sin religionshistoria

 

Visst har alla nationer sin religionshistoria, beroende på vilket sätt religionen kom till landet, hur det var accepterad, vilken motstånd den haft och hur den integrerades i samhället.

 

Inte minst på grund av det fick kristendomen olika utformningar: ortodox, katolsk, protestantiskt m.fl. Även dessa kristendomsformer skiljer sig i olika länder i traditioner och utövningssätt. Sverige är inte ett undantag.

 

Kristendomen påverkade Sverige och Sverige påverkade kristendomen. Ta bara de senaste händelserna i religionshistoria där svenskarna var först med att att införa kvinnliga biskoper och acceptera homosexuella vigslar.

 

 

 

 


 

SvD

 

 

 

 

 


7 nackdelar och 7 fördelar om RUT avskaffas


 

Nackdelar med de rödgrönas förslag

 1. Ett antal människor förlorar sitt jobb
 2. Dessa människor kommer inte att hitta nya jobb eftersom nya företag inte kommer att startas i hushållsnäratjänst-branscher
 3. Flera kommer att arbeta svart
 4. Ett antal människor kommer att betala svart för hushållsnära tjänster och staten förlorar pengar på uteblivna skatter
 5. Det innebär att det inte blir mer skatter för staten utan mindre
 6. Kvinnor kommer utföra mera obetald arbete hemma
 7. De som inte har råd att betala vitt och vågar inte att betala svart kommer att utföra arbeten själva. Det kommer att ta mer tid, blir förmodligen sämre gjort eller inte alls gjort

 

Fördelar med rödgrönas förslag

 

 1. Det visar att rödgröna struntar i vad folk tycker och vill. Alla opinionsmättningar är för RUT.
 2. Det visar att Mona Sahlin kommer att böja sig i flera valfrågor bara för att hålla sams med Lars Ohly. Socialdemokraternas politik tillhör inte dem längre.
 3. Det visar att socialistiskt rättvisa handlar om att alla ska ha det lika dåligt. Alla är lika men vissa är mer lika än andra. Därför utnyttjar rödgröna toppar RUT-avdraget själva.
 4. Feminister som påstår att ett av deras mål är att befria kvinnor från obetalt hemarbete kommer flytta till höger
 5. Pensionärer och funktionshindrade får sämre och dyrare tillgång till hushållsnära tjänster och kommer att rösta för alliansen
 6. Rödgröna kommer att förlora valet
 7. RUT avdraget kommer att stanna kvar

 

 

 

 


SvD 2 3

DN 2

 


Hellre ingenting för alla än någonting för några


 

RUT avdraget kan tyckas vara en valfråga. Socialdemokraterna svänger på klacken och väljer bort den från sina vallöften och det är synd.

 

Det är ett avdrag som används inte bara av dem rika. Dessutom öppnade det för nya företag som kunde omvandla ett svartarbete till vitt. Varför har vi svarta branscher i Sverige? Därför att det finns tjänster som är efterfrågade men är onödigt dyra i jämförelsen med det som vi kan betala för dem.

 

 

Istället för att ta bort RUT avdraget borde man utöka den. Men så tycker inte socialdemokraterna, hellre ingenting åt alla än någonting för några. Den här logiken ligger i socialistiskt tänkande och de kallar det för rättvisa.

 

Äldre människor som lever på statens goda vilja kommer att rösta på det parti som lovar mest för dem.

 

RUT avdraget kunde tillämpas här också eftersom äldre människor inte har råd med hushållsnära tjänster och dessutom har de inte krafter att utöva dem själva.

 

 


Ska man sänka skatter för pensionärerna?
DN 2 3
SvD 2
GP 2
Syd

 Miljöhysteri är nyttigt


 

De senaste decennierna har miljörörelsen växt starkt.  Aldrig tidigare tänkte mänskligheten så mycket på allting som har med natur och miljö att göra.

Miljöpolitik använder kanske för ofta domedagsprofetior och blåser upp en hysteri kring miljöproblemen. Kanske är det just det som behövs för att vi ska titta närmare på vårt sätt att leva och ifrågasätta det.

 

Nya energikällor behövs för att bryta oss loss från gamla.

 

 

Om inte miljöhysterin var så effektivt skulle vi aldrig ha alternativt bränlse till våra bilar. Än är det inte fullkomligt men är på bra väg att konkurrera ut oljan.

 

Än är vindkraft ett bra alternativ till kärnkraft men om man inte satsar på det förblir vi bundna till de gamla osäkra lösningarna.

 

Än kan vi inte sluta att äta kött, men om vi inte tänker på vad köttproduktionen betyder för miljön förblir vi bundna till de här proteinkällorna vi har idag.

 

Ingenting är onödigt. Miljöhysterin är bra för att bryta oss ur gamla tänkemönster och driva mänsklighet vidare.

 

Omröstningar:

 

Måste klimatpolitik underbyggas av domedagsprofetior?

 

 

 

 

 

 

 


SvD 2

 

DN 2

 


Gnäll och tjura istället för att vara glada

När jag läser gnällkommentarer under ekonomiartiklar undrar jag ibland om människor är medvetna om den stora ekonomiska krisen som drabbat ALLA världens länder.

 

Sverige klarar det förvånansvärt bra tack vare alliansens politik. Anders Borg spelar en stor roll som inte bara är finansminister men är också utbildad ekonom. Jag blir verkligen mörkrädd när jag föreställer mig Thomas Östros som finansminister.

 

Svenskarnas privatekonomi påverkades inte av krisen i samma mått som människorna i PIIGS länderna.

Ändå är det bara gnäll som hörs. Hoppas att det är ett tecken på ett valår och inte på att folk har dåligt omdöme.

 

Omröstningar:

 

Bör finansministern ha en ekonomiutbildning i bakgrunden?

 

Tror du att den ekonomiska krisen kommer att förändra världen?


Tror du att den ekonomiska krisen är över nu?

 

Hur väl hanterar regeringen den ekonomiska krisen?


Hur har din privatekonomi påverkats av krisen?

 

 

 

 

 


 

DN 2

SvD

 


Ändring av sjukförsäkringslagar är inget hot mot de sjuka

Vi har en arbetslöshet utan dess like i det här landet p.g.a. den globala ekonomiska krisen och det tar tid tills det blir tillräckligt med jobb åt alla. Det finns inte ens tillräckligt med arbetsplatser för dem som kan och vill arbeta. Ingen tänker tvinga de sjuka in på arbetsmarknaden.

 

Systemet när arbetslöshetssiffror fixades med sjukskrivningar uppstod när socialdemokraterna var vid makten. Det som de inte räknade med är att det här systemet var en återvändsgränd. Långtidssjukskrivna förvandlades till förtidspensionerade. Förtidspensionerade var fördömda att vara utanför arbetsmarknaden för alltid. Det var uppenbarligen systemets fel och inte hälso- och rehabiliteringsvårdens problem.

 

När Alliansen bestämde sig att ändra reglerna var det aldrig inriktat på dem som är riktigt sjuka och de som inte kan arbeta. Den var inriktad på människor som hamnade fel på grund av förra regeringens politik.

 

Omröstning:


Vad ska man göra i första hand för att förbättra sjukförsäkringssystemet?

 

 

 


DN 2 3
SvD

 


Ut med det gammla – in med det nya

Branschen för tryckta böcker är redan krisdrabbad. Litteraturen kommer att digitaliseras och distribueras via digital media. Det går inte att stoppa den tekniska progressen genom lagar och föreskrifter. Det är klokare att anpassa lagar till nya tider än att försöka fånga tiden med hjälp av föråldrande upphovsrättslagar.

 

Litteraturen kommer inte att försvinna. Förmodligen blir det ännu bättre än förut i och med att det blir lättare att etablera sig i branschen utan gamla förstelnade strukturer. Det som kommer att försvinna är de som lever på gamla villkor.

 

Men så är det med alla branscher – för att nya ska in ska gamla ut.


Omröstningar i ämnet:

 

Har du någonsin läst en e-bok?

 

Tror du att gamla mediaprodukter (program, musik, filmer, mm.) överlever Internets konkurrens?


Digitalt vs. papper - Vilket typ av media använder du mest?


Vad bör man göra: jaga fildelare eller göra om upphovsrättslagen?

 


DN


Om att göra bocken till trädgårdsmästare


 

Vem kan lita på undersökningar som är beställda av och gjorda på människor som är partiska.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är svarande på frågor som ställdes av fackföreningen ST.

 

Dessa frågor borde omformuleras så här:

 

 • Förstår ni att det i världens friskaste land i övrigt inte kan finnas så många sjuka som ni bedömde en gång i tiden?
 • Är det brist på tydliga regler eftersom att väldigt många blir sjukskrivna enligt ert bedömningsverk?
 • Är ni rädda att bli utan jobb om så många sjukskrivna försvinner och aldrig kommer tillbaka?
 • Röstar ni alltid på vänsterkanten och är redo att vittna om vad som helst bara för att stödja era partier?

 

 

 

 

 


 

DN 2

SvD

 


RSS 2.0