Att säga en sak och göra en annan

Att göra en sak och tycka en annan kallas för diplomati. Och det som politiker tror och gör i själva verket kan läsas på Wikileaks.

Vi är för öppenhet och demokrati. Folk ska ha rätt att veta om politikers beslut och det är viktigt att granska makten. GUD vilka fina ord, som inte betyder någonting när det  verkligen ska testas.

Wikileaks kom ut med mycket enkla "avslöjanden". Ingenting som vi inte visste, bara bekräftelser på självklarheter. Visst hör Putin och Sarkozy till macholigan visst är det självklart att USA vill ha koll på FN, visst är det ett under-bordet-spel om Gaza. Det är väl inga nyheter.

Varför är då alla makthavare är så upprörda över det vi visste förut?

Omröstning:



Var leder Wikileaks avslöjanden?



Ex 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 DN 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 SvD 2 3 4 5 6 7 8 9 10 SVT 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 GP Syd 2
svd

Hur man äter kakan och har den kvar

Man kan inte lösa upphovrättsproblem utan att ändra i själva lagen. Hur mycket och hur många gånger kan man få betalt för det som man gjort bara en gång? Det här problemet försökte man att lösa när manniksor började trycka böcker, sedan när vi fick bandspelare och videospelare. Nu är vi på ruta ett igen, när Internet ger möjligheter att kopiera befintliga verk utan att man betalar för det.

De som skriver böcker, spelar in låtar, gör annat visuellt, audio och videokonst vill ta betalt för sitt arbete. Så fort man digitaliserar dessa verk har man mycket svårt att kontrollera spridningen.

Att kontrollera digitalspridningen med hjälp av teknik har man inte lyckats med än. Man försöker istället att kontrollera det genom att kriminalisera dem som konsumerar utan att betala. Det förutsätter stora kontrollkostnader samt polisiärt och domstolsarbete. Är det inte bättre att satsa samma pengar på teknikutveckling och kulturstöd? Jag vet inte.


Hur gör man för att äta upp kakan och ha den kvar?


Bör gratis statlig bredband införas och betalas med en speciell bredbandsskatt?




SVD DN SYD SVT
DN

Kärnvapen i fel land

Beväpnade konfliker är alltid farliga med tanke på hur skör freden är på jorden. De blir extra farliga när inblandade nationer har kärnvapen och inte är rädda att använda dem.

Det är högst oklart vem som initierade konflikten mellan Sydkorea och Nordkorea. Båda sidor skyller på varandra. Nordkorea har kärnvappen på sin sida och Sydkorea har USA:s stöd (som i sin tur också har kärnvapen).

I det här konflikten kommer även Kina spela en stor roll, som ett grannland som inte behöver krig vid sina gränser.

Det återstår bara att hoppas att konflikten stannar där den började och kommer att förklaras som ett missförstånd mellan två länder. Världens börser reager nervöst på konflikten och faller.
Omröstning:

Bör allt kärnvapen avvecklas i hela världen eller bör den bara avvecklas i vissa länder?





Dn 2 3 4 SvD 2 3 4 5 Syd GP 2 EX 2 3 SVT 2 3 4 Di
DN

Assange fallet handlar inte bara om Wikileaks

Våldtäkt och sexuellt ofredande är vidriga brott och ingen ifrågasätter att påföljderna för dem måste var skarpa. Det får inte vara några undantag för kända personner och det får inte påverkas av någonting annat än grundlig utrdening. 

Det är mycket svårt att värja sig mot våldtäktsanklagelser på grund av brottens art. Det sker alltid mellan gärningsman och offer och offren har alltid företräde för sina uppgifter. Den som är anklagad blir alltid mer ifrågasatt och har mycket svårt att hävda sin rätt. Det är också mycket som uppfattas och tolkas från offrens synpunkt och gärninsmannens känslor och situations uppfattning inte tas lika mycket hänsyn till.

Fallet Assnge är extra uppmärksammat p.g.a. av att huvudmannen är starkt engagerad i politiska avslöjanden på sajten Wikileaks som han är en huvudrepresentant för. Även uppenbara påtryckningarna från USA har gjort många misstänksamma mot själva anklagelserna mot Julian Assange. Fallet rubricerades om några gånger och det är också ifrågasatt.

Det är som är garanterat idag är att fallet kommer att ifrågasätta inte bara Assange men även vår hantering av sexuella brott.


Omröstning:

Kommer Wikileaks trovärdighet skadas på grund av våldtäktsanglagelserna mot Julian Assange?





Det är synd om oss

Det finns kulturer där det är förnedrande att tycka synd om någon. Vi i Sverige anser tvärtom att det är jättefint att tycka synd om någon och tar gärna hand om dem som vi tycker synd om.

Det är t.ex. synd om barn som ska ta hand om sig själva och resultaten av det ser vi SVT:s program "Ung och bortskämd".

Det är även synd om barn som kan, Gud förbjude, få dåliga betyg, och därför undviker vi att ge betyg och att införa strängare regler och undervisning i skolan.

Det är även synd om invandrare, därför får vi inte testa deras kunskaper i språket och landets realia. Tänk att de blir ledsna om de inte passar medborgartestet från första gången.
Det är även synd om oss därför vi tycker synd om för mycket.

Omröstning:

Kan obligatoriskt medborgarskapstest för att erhålla svenskt medborgarskap bidra till integrationen?





Skattereformen utan Östros

Östros desprata kamp för att stanna vid makten är märkligt. För att Socialdemokraterna ska få fler väljare måste de förvandlas till Nya Moderaterna.


Nya moderaterna har bevisat med senaste valperioden att det går att strama åt försäkringar och minska sjukantalet. De visade att det går att sänka skatter och införa RUT-avdraget och samtidigt få fler jobb. Allt detta pågick under den värsta finanskriset därifrån Sverige gick ut med mindre skador än alla andra europeiska länder.


Det är även rätt att Sverige ska genomföra skattereformen för att föenkla skattesystemet och samtidigt föranka de befintliga ändringarna. Fast den här reformen bör genomföras helst utan Östros och hans kamrater.


Omröstning:

Högre skatter och generösare försäkringsregler eller lägre skatter och stramare försäkringsregler?




SvD 2 3 GP EX Syd 2 Svt

SVD 2 3 Exp



Laglig dataintrång

Ska det vara olagligt att tränga sig in i andras datorer? Ja, absolut, tycker de flesta. Det är lika olagligt som att tränga sig i andras människor hem och rota i deras saker, plantera avlyssning- och videoutrustning för att sedan spionera på folket. Vår personlig integritet är helig och försvaras av statslagar.


Däremot tycker staten att det är helt rimligt att göra det i statens regi. Att lagra för att sedan kontrollera vår post är ungefär som att sprätta upp våra personliga brev på posten. Okey, det är kanske inte alla som kommer att drabbas av det, det är bara skurkar som staten vill ha pli på. Alla andra har ingenting att frukta, säger staten.


De som verkligen planerar grova brott är inte dumma heller, det sista de kommer att göra är att planera sina gärningar på Internet. Tyvärr,  de som är värda är fånga är inte så lätta.

I slutändan har vi total statskontroll på allt vi gör och ingen kontroll på de som borde hållas under uppsikt. För det ska vi betala enorma pengar och kommer att tänka hundra gånger om om vad vi ska skriva till våra vänner.


Omröstning:

Bör dataintrång vara brottsligt och straffas som all annan egendomsintrång?

SvD 2 3 Dn 2 3 4 5 6 EX 2 Svt 2 SYD 2

Arbetskraftsinvandring behövs

Arbetskraftsinvandring behövs i Sverige om det inte finns människor med samma kvalifikationer i landet. Det kan vara nödvändigt att anställa någon med kompetens som inte går att hitta här. Det är den bakomliggande tanken med arbetskraftinvadring.

Med det här syftet kunde man faktiskt ge arbetskraftstillstånd till Julian Assange som är oersättligt i sin roll på Wikileaks. Det är synd att hans arbetstillstånd inte kom att provas på grund av våldtäktsanklagelserna mot honom.

När man ger arbetskraftstillstånd till människor som vidareanvänds som slavar med dåliga löner och utan sociala fårmåner är det ett exempel på att arbetskraftsinvandringen uppmuntrar ohederliga arbetsgivare och motarbetar den goda tanken bakom arbetskraftsinvandring.


Det är synd att lagen missbrukas men det är ingen anledning att tänka att vi inte behöver det.

Omröstning:

Har människor i Sverige blivit mer eller mindre toleranta mot invandringen till Sverige?






Caesars hustru får inte ens misstänkas

Partier vill inte ha gemensamma mutregler för Riksdagsledamöter. Betyder det att våra riksdagsmän inte får misstänkas?

Det är inte så svårt att definera vad en muta är egentligen. Det handlar om pengar eller en gåvor i olika former som ges för ett visst tjänst och som inte är deklarerad. Det betyder inte att Riksdagsledamöter och för den delen alla andra makthavande ska avstå från resor eller förmåner, det betyder att de som får dem inte ska låta sina beslut påverka. Det är väl inte så svårt att bokföra alla sina resor och gåvor för att göra det transparant. Det gör man i vanliga företag och varför ska Riksdagen vara ett undantag?



Omröstning:

Skulle din syn på Arkenstens resa till Sydfrankrike och provkörning av BMW ändras om det var betalt med Riksdagens pengar?

 

 





Gillberg skulle inte fått rätt i någon domstol

Forskningens syfte blir åsidosatt om forskningen inte kan ifrågasättas eller granskas. Lika mycket som våra politiker ska kunna granskas ska även forskarrapporter granskas.

Professor Gillberg skulle inte kunna fått rätt i någon domstol. Det han gjorde var ett tjänstefel utan tvekan. All forskning som blivit finansierad av skattemedel ska vara offentlig. Annars bör man bedriva forskningen med egna medel.

Oftast därför är all forskning offentlig och ska kunna ses som offentlig, det vet alla som skrivit en liten uppsats på högskola och universitet. Det är också det första man informerar intervjupersonerna om innan man får deras tillåtelse att undersöka dem. Gjorde Professor Gillberg inte det har han även begått detta tjänstefel.

Omröstning:



Hur ska ADHA-diagnosen behandlas?

SvD 2 DN GP Dag EX SVT

Bra med bjudresor

Beslutet att inte utreda Sofia Arkelstens bjudresor är rätt. Sofia Arklesten har gjort en enormt bra instats som moderat talman i miljöfrågor. Under hennes tid förändrades moderaternas miljöpolitik enormt. Och det skulle inte ske om hon inte reste och tog inspiration i andra länder. Även BMW:s miljöbil är en bra erfarenhet, nu kan hon personligare tala för eller emot miljöbilar.

Politiker kan inte vara experter på allting, de måste hela tiden lära sig något nytt, ta nya intryck, träffa företag och forskare och prova saker. Hur annars kan de föreslå lagändringar och förordningar om de inte fördjupar sig i ämnen?

En annan fråga är om de ska bekosta alla sina resor från Riksdagskassan? Riksdagsbudgeten är ganska begränsad och det skulle betyda att riksdagsmän måste avstå från många resor och konferenser i rädsla för att det uppfattas som en muta.

Omröstning:

Skulle din syn på Arkelstens resa till Sydafrika och provkörning av BMW ändras om allt var betalt med riksdagens pengar?




RSS 2.0