Arbetslöshetssiffror säger oss mer än ekonomer

Det är inte dagens siffror som är viktiga när man analyserar landets ekonomiutveckling utan en tendenskurva.

Arbetsplatsbristen tyder på större problem i ekonomin än vad våra ekonomer vågar tala om. Arbetsplatser i privata företag skapas som ett resultat av rätt politik i jämförelse med arbetsplatser på statliga och kommunala företag som kan skapas av politisk vilja.

Vad som händer när man skapar konstgjorda statliga arbetsplatser med hjälp av skattepengar har vi redan sett i Grekland. Alliansen försöker att skapa flera arbetsplatser genom rätt ekonomisk politik som stimulerar privata arbetsgivare. 

Det betyder inte att Alliansens politik ger fler arbetsplatser men det håller arbetslösheten mer eller mindre på plats vilket inte är ett dåligt tendensresultat även om den inte ser så bra ut i dagens siffror.

Arbetslösheten är den största huvudvärken för Europa, den kan inte åtgärdas med banklån eller lägre räntor. För att skapa arbetsplatser måste man se över  hela den arbetsstimulerande politiken. Det kan innebära tillfälligt lägre löner, sämre välfärd och en svagare roll av fackorganisationer som vi redan ser i Grekland. Omröstning:

Hur tror du att arbetslöshetsnivån skulle vara om de Rödgröna hade makten?
Dn 2 SvD SR Svt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0