Svenska kronan: tre olika scenarion

I den här ekonomiska krisen bör man skilja på vad som är orsak och verkan.
Krisen är orsakad av banker och finansinstitutioner som sprintar mot sin egen kollaps. Finanssystemet, som är ett globalt system, har fått allvarliga problem.  Det har utvecklat okontrollerade vinstmekanismer (derivater och dyl.) som idag lever sitt eget liv och liksom en cancersvullst förstör hela kroppen. 

Allting som händer omkring den här kollapsen blir bara en bieffekt av banksystemets krash. Eurosystemet kommer inte att överleva den här krashen  p.g.a. att det är en för komplicerad och oprovad modell. Panikåtgärder som EMU länder försöker att vidta kan inte hjälpa i sista stund eftersom det inte är EURO som bör räddas utan hela banksystemet.


Sverige står utanför EURO-samarbetet. Det betyder inte att landet kommer att drabbas, men svenska krona kan både dämpa eller förstärka krisens effekter.

Det finns tre olika och troliga scenarion:

1 .Svensk krona kan komma att ses ut som en flyktvaluta för sparande och det kommer att förstärka kronans värde. Det är bra för kronan men sämre för exporten.

2. Kronan kan falla tillsammans med EUROn eftersom exportpriserna kommer att styra kronans värde.

3. Om Sveriges egen fastighetsbubbla kollapsar samtidigt som EURO kollapsar, kommer svenska banker både ha  sin egna och EURO-krisen att hantera samtidigt. Då kan krona falla ännu lägre än andra valutor.


Omröstning:

Vad tror du händer med kronan om EURO-valutan kollapsar?
Dn 2 3 4 5 6 SvD 2 3 4 5 EX 2 GP

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0