Svenskt framgångsrecept

Ekonomi är baserat på matematik med räknas ändå som ett humanitärt ämne. Detta på grund av att ekonomin är lika mycket beroende av sociologi, psykologi och på ideologi och religion. 

Sveriges framgångsrecept är baserat på det svenska folket.  Folket som tror att man ska göra rätt för sig, att man bör hjälpa  dem som är svaga, att man ska arbeta hårt livet ut och spara för att lämna ett arv till sina barn, att det är fult att fuska och klaga och mycket annat. I kombination med efterkrigssituationen där hela Europa låg i spillror och att Sverige hade de nödvändiga råvarorna fick Sverige ett försprång och kunde bygga upp sitt välfärdssamhälle i en snabb takt. 

Idag har Sverige fortfarande mycket kvar av det gamla recepten som byggde Sverige, men många delar försvann. T.ex. tycker inte vi längre att man ska arbeta hårt för att lämna arv till våra barn, det är lättare att låna pengar från banken. Vi lärde oss att fuska och klaga och det är inte lika fult som förut. Dock har vi fortfarande råvaror och en välutbildad befolkning. Med dessa premisser klarade sig Sverige bättre än andra under krisen. 

Jag ser inte att det specifikt skulle vara socialdemokraternas eller moderaternas förtjänst att de svenska ekonomiska framgångarna ser ut som de gör. Ser du?


Omröstningar:

Skulle Sverige klara sig lika bra ekonomiskt om socialdemokraterna hade makten?

Vad bör regeringen satsa på i sin skattepolitik för att stimulera ekonomin?


DN 2 3 SVD 2 3 SVT
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0