Palestina kan inte erkännas utan att ge farliga signaler till andra stater

Palestina är en viktig principfråga som kan skapa en farlig praxis i interntaionell politik. Frågan handlar mer om Israel än om Palestina och om Israels rätt att existera. 

Palestina som stat är ett tredelat territorium som inte har fastställda och godkända gränser, med två regeringar som inte kan enas i många frågor, med osjälvständig ekonomi som inte kan klara sig utan Israel och internationella hjälpbidrag, utan en riktig armè men med mängder av ammunition som användas för terroristanfall mot grannländer.

Palestina har sitt stöd från arabiska länder som inte bryr sig om Palestina men vill utplåna Israel, och vänsteraktivister som inte bryr sig om Palestina heller men är emot USA:s politik.

Palestinas ställning är inte unik i världen. Tjetjenien, Baskien, Sydossetien, Nordirland och Tibet är bara några av de många områden i världen som skulle vilja separera sig från de stater de ingår i.
Separatister använder ofta terrormetoder istället för rättsliga åtgärder. Det undergräver deras legitimitet ytterligare och skapar ovilja från omvärlden att erkänna dessa områden som stater.
Palestinas erkännande kommer att skapa en farlig förebild i många andra länder som har separatisktiska områden.

Palestina vägrar att föra fredliga samtal med Israel och åtminståne en del av Palestinas regering inte vill erkänna Israel som stat.

I dagens läge betyder Palestinas erkännande som stat nästan automatisk att Israel existens inte är legitimt. Det kan ge vilseledande signaler till andra stater i Mellanöstern och leda till flera konflikter.

Därför kan inte Sverige erkänna Palestina som stat och måste rösta "nej" i den här frågan i FN.


Omröstningar:

Tror du att Palsetina är redo att erkännas som stat i FN?

Skulle erkännande av Palestina ge mer stabilitet i Mellanöstern?

DNSVD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0