Kan staten begära en individ att offra sitt liv för samhällsintresset?

För att överleva måste varje individ vara egositisk och solidarisk samtidigt. Vi kan inte överleva om var och en inte offrar något för samhällets gemensamma intressen.

Har staten rätt att kräva en individ att offra sitt liv för samhällsintresse?
Det händer t.ex. i krig där militära riskerar sina liv för att skydda sin befolkning. Staten brukar alltid hedra och även ekonomiskt kompensera millitära krigsoffer. 

Har staten rätt att kräva en individ att offra sin hälsa i samhällsintresse?
Massvaccinationer kan betraktas som ett sådant krav.
För att bygga upp ett gemensamt immunsförsvar bör ett antal procent av befolkningen vaccineras. Varje individ måste ta sitt egna beslut men det ska vara klart att beslutet  inte bara är individuellt utan spelar en stor roll ur ett solidariskt samhällsintresse. Samhället i sin tur måste kompensera för de individer som drabbats av biverkningar av vaccinationen trots att beslutet att vaccinera sig var frivilligt.

Kan staten kräva en individ att offra sin ekonomiska standard för att landets ekonomi inte går i kollaps?
Absolut, det ser vi i Grekland idag där hela befolkningen kommer att drabbas ekonomiskt för att rädda landets gemensamma ekonomi. I grekiska fallet lovar inte staten till någon att det kommer att bli bra för var och en men det kommer att bli bättre för Europeiska banker som lånade till Grekland.  Bör individen offra sin ekonomiska standard utan att det återbetalas eller hedras av samhälle på något sätt?


Omröstning:

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0