Hur samhället ska organiseras och styras

Politiska ideologier är idéer om hur samhället ska organiseras och styras.
Många av de kända politiska ideologierna har prövats i sina nästan renodlade former och det har visat sig att de inte fungerar i praktiken. Nationalism, kommunism, liberalism kan inte överleva utan sina motsatser. Det behövs inga experiment med renodlad anarkism eller grön ideologi. De är inte livsdugliga ensamma. 

Dagens ekonomiska kris är en kris av kapitalism, det går inte att lita på att en fri marknadssjälvreglering och privatiseringar kan rädda världen. Den måste balanseras av socialismens altruism och grönas miljötänkande. Men även sunda nationalistiska och demokratisk religiösa partier bör finnas och kämpa för sina värderingar.

Vi är olika och allas åsikter är viktiga. Jag tror att en normalintelligent människa inte ens kan behålla samma åsikter (läs: intressen) genom hela livet. Alla försök att binda en människa till en ideologi är fel. Unga människor kan inte ha samma åsikter som gamla, föräldrar kan inte ha samma som de som inte har barn, arbetslösa har inte samma åsikter som de som har jobb o.s.v.


Omröstning:

Vilken ideologi är mest anpassad för framtiden?DN 2

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0