Arbetskraftsinvandring är ett bevis på en dåligt fungerande arbetsmarknad

Arbetskraftsinvandring är ett bevis på att svensk arbetspolitik är sjuk och inte fungerar. Det finns många jobb i restaurangbranschen, i byggen, databranchen och vården. Det finns ett antal arbetslösa i Sverige som kan täcka dessa behov, med sällsynta undantag för spetsutbildade yrken. 

Varför kan man inte  rekrytera städare och diskare på en vanlig arbetsförmedling? Därför att man inte kan anlita folk i Sverige som arbetar för mindre pengar än vad facken rekommenderar. Facklöneavtalen hindrar arbetsmarknaden från att utvecklas som den vill och stagnerar många branscher. Det betyder inte att arbetgsivare betalar de pengar som facket vill utan det betyder att arbetsgivare hittar andra vägar att kringgå fackliga restriktioner.

Varje arbetsgivare vet hur mycket han kan betala för sina anställda för att det ska gå runt i företaget. Många företagare skulle anställa flera om inte minimilönen som finns på marknaden. Istället måste arbetsgivare arbeta mer själva eller kringgå svenska lagar på olika sätt. Det skadar svensk arbetsmarknad och arbetslösheten växer trots att det finns jobb.


Omröstning:

Gör facken rätt när de kämpar för att arbetskraftsinvandrarna ska ha samma och avtal som alla andra?


Skulle du acceptera lägre lön istället för arbetslöshet?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0