Religionsfriheter och demokratifriheter är inte detsamma

Sverige som ganska länge har varit ett homogent land har ingen eller obetydlig erfarenhet av religiösa konflikter. Därför är det svårt att förstå för oss när människor av samma etnicitet och med samma språk kan hata och döda varandra p.g.a. trosuppfattningar.

Bara de senaste 30 åren har Sverige sett påverkan av andra religioner än en kristna. Det byggs buddhistiska tempel och moskéer, det säljs speciella maträtter i affärer inför diverse högtider och vi ser ett annat sätt att klä sig och bete sig som är påbjudet av olika religioner.

Man kan inte säga att alla reagerar positivt till andra kulturer och religioner. Därför måste staten gå in snarast möjligt och sätta in sina egna bestämmelser för att förebygga religionskonflikter.

Vissa länder, som Frankrike t.ex. väljer att föbjuda alla religiösa symboler, andra tillåter det och även anpassar statliga uniformer för att den ska passa människor med andra religioner. Alla demokratiska länder försöker att alla religioner har lika rättigheter på ett eller annat sätt.

Ändå är det omöjligt att möta alla krav från alla religioner. T.ex ska vi fira alla religiösa helger av alla religioner eller fortsätta att bara ha kristna helger som officiella röda dagar? Oavsett hur man gör blir någon någonstans beklämd och diskriminerad, ledsen och missnöjd.


Omröstning:




Du kan embedda omröstningen till din blogg också. Gå till Voter.se och hämta kod!





DN 2 SvD 2 3 4

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0