Trygg arbetsmarknad för arbetslösa

Ungdomar, invandrare, kvinnor, lågutbildade och gamla drabbas värst av socialdemokratiska trygghetssytemet. Stela och inte konjunkturanpassade arbetsmarknadsregler skapar segregering och arbetslöshet istället för att ge trygghet.

Socialdemokraternas arbetsmarknadsregler skapades när Sverige inte hade arbetslöshet. Efter kriget behövdes så mycket arbetskraft att vi importerade arbetare från andra länder. Arbetsgivare gick med på alla socialdemokratiska och fackliga krav när de anställde folk. När dessa krav förevigades och förstelnades i lagar och konjukturen svängde började dessa lagar att motarbeta arbetsmarkandens intressen.

Småföretagare drabbades först när de uppfattade att det inte gick att anställa och avskeda folk på det sätt som krävs för företagets bästa. Man är tvungen att betala så mycket pengar för en fast anställd att det inte lönar sig. Stora privata företag undviker att fastanställa folk så länge det går. Det har föds olika former att kringå fastntällningar i form av provanställningar, praktiktjänster, vikariattjänser, säsong- och uppdragsanställningar. Trygghetsregler fungerar i den motsatta riktingen och skapar mer otrygghet på arbetsmarknaden.


Omröstning:

Vill du ha en mindre trygg men mer rörlig arbetsmarknad än idag?


DN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0