S vill satsa på flera arbetslösa akademiker

Socialdemokraterna vill satsa ännu mer pengar på att fler ungdomar ska få högre utbildning. De facto leder det till att Sverige får flera arbetslösa akademiker och brist på arbetskraft på arbetplatser där man inte behöver universitetspoäng.

Antalet människor med universitetsutbildningar kan inte ökas oändligt av flera orsaker. Den främsta orsaken är att alla kan inte klara av universitetsstudiekraven. Det är ingen hemlighet att männsikor har olika intelligensnivåer och antalet av de som kan klara studier på universiteten kan inte vara 100%. Socialdemokraternas satsningar på fler universitetsplatser betyder i sin tur att universiteten måste sänka utbildningskvaliten och kuskapsnivå för att alla ska passa in. 

Även om man lyckas att utbilda alla ungdomar på universitet betyder det inte att det kommer att finnas arbetsplatser för alla akademiker. Idag arbetar många utbildade akademiker på arbetsplatser som inte alls behöver höga utbildningar och kvalifikationer. 

Samtidigt råder det brist på dem som är yrkesutbildade eller har speciella högstudieutbildningar. Problemet är att man inte kan utbilda fler läkare, ingenjörer och högkvalificerade programmerare av alla som vill det. Därför att inte alla klarar dessa studier och på dessa utbildningar kan man inte sänka utbildningskvaliten.

Det betyder i sin tur att socialdemokraternas satsningar på fler högutbildade kommer att skapa fler arbetslösa akademiker, sämre utbildningsnivå på universiteten och bristen på specialister som behövs på arbetsmarknaden.


Omröstning:

Kan arbetslösheten minska om fler ungdomar får universitetsutbildningar?







DN 2 SvD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0