Varför ska det gå i Libyen när det inte går i Afghanistan eller Irak?

Västvärlden har två stora myter. Den första är att Libyens folk vill leva i ett demokratiskt samhälle som liknar det västerländska samhället, den andra är att alla revolutioner leder till demokratiska förändringar i samhället.

Libyens folk och andra Afrikanska länder vill leva i en västerländsk materiell standard, men det ska inte blandas med en västerländska moraliska priciper och samhällsskick.

Samhällsutvecklingen är en evolutionsprocess och det går inte att hoppa från en utvecklingfas till en annan genom revolutioner.  Samhället måste utvecklas, d.v.s. gå igenom alla utvecklingsfaser om även i en snabb takt.

Idag befinner sig Libyen mellan ett nomadafolkstastadium och en tidig feodalism. De har många stamnledare (feodaler) som krigar ständigt mot varandra. Khaddafis bedrift var att han lyckades förena dessa stammar genom att visa att det lönar sig att hålla ihop. Det andra förenande kraften för Libyska folket är islam. 

Hur kan folket som är djupt religiös och med en stammentalitet adoptera demokratis principer? Det går inte i Afghanistan och det går inte i Irak, varför ska det gå i Libyen?



Omröstning:

Tror du att Khaddafis död är för Libyens bästa?





Dn 2 3 4 5 6 7 8 SvD 2 3 4 5 6 7 8 9 GP 2 3 4 SR 2 3 4 5 6 7 8 Svt 2 3 4

Kommentarer
Postat av: nitram

Verkar inte ens gå i Sverige.

2011-10-21 @ 14:01:04
Postat av: Mee

Sant.

Dessa "krigsherrar" styrde sina områden med en järnhand.

Det som verkade vara den utlösande facktorn i denna konflikten var att Khaddfi inte tillät några i en av klanerna att göra affärer med utländska krafter ( kan vara de som "hjälpte till").

Khaddafi skulle bort det är väl de flesta överens om, men inte på detta sättet.

Påminner lite om krigföring som skedde av imperialisterna i slutet på 1800-talet och framåt.

Skapa en konflikt, sedan i smyg hjälpa båda parterför att till sist komma som den räddande handen och slå ner "upproren".

2011-10-21 @ 15:20:40
Postat av: Urgrar

Jag tror inte att Khadaffi är död. Denne sluge man har för länge sedan insett att han skulle få problem. Han hade dessutom fritt att i god tid bosätta sig i annat afrikanskt land där han säkert har pengar. Varför sitter han och inväntar döden i Sirte när andra redan har satt sig i säkerhet och med vetskap om att Sirte är det sista slagfältet då allt redan är förlorat? Vad är det som säger att han genom åren inte har skaffat sig samma typ av dubbelgångare som Saddam Hussein hade? Det är självklart att han av säkerhetsskäl hade dubbelgångare. Att en sådan tvingades att gömma sig i ett rör är inget bevis, det är snarare ett fånigt sätt att tveklöst bli upptäckt. Det hade varit säkrare i en dold bunker i Sirte som Saddan har byggt på sin tid. Dessutom helt utan förklädnad och dessutom med Guldpistolen som direkt skulle bevisa att det var Ghadaffi då man undersökte avloppsröret. Det är enkelt och genomskinligt. Det hela luktar list. När han drogs fram så visste Ghadaffi att ingen skulle tro på hans bedyranden att han hette Hassan och hade tvingats att bära Guldpistolen. Denna feghetskulle ha retat varje soldat tillräckligt för att skjuta. Man sitter inte på denna makt så länge bland mutbara medarbetare och säkerhetsvakter genom att vara annat än slug och beräknande.

Bara en idiot sätter sig i en sådan avslöjande belägenhet i Sirte när flykt från landet var helt öppen i månader och dessutom naturlig till Niger. Jag tror inte ett dugg på Ghaddaffis död innan DNA tester har bevisat sanningen. Ta ett vävnadsprov innan han begravs.

2011-10-21 @ 19:57:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0