Dataintrång bör jämställas med grovt rån

Många av dagens hackerattacker är gjorda utan någon nytta för hackaren. Man gör det på skoj, för att visa att man kan. Hackaren har oftast ingen vinst av hackning förutom ett hjältestatus i vissa kretsar. Det är oftast unga datakunniga människor som gör det och de är inte medvetna om vilka hemligheter de kommer fram innan de försöker att hacka en databas.

Tänk om någon skulle springa omkring och bryta upp lås, stänga av ett säkerhetssystem i ett varulagerlokaler bara för att visa att man kan. Även om man själv inte drar nån nytta av det som finns bakom låsen underlättar man för de som vill stjäla. Det är klart att låsbrytningen skulle ses som en del av rånet. 

Jämställer man dataintrång med grovt rån i brottsbalken kommer många datahackre att förlora sin hero- och duktighetstatus och förvanlas till vanliga kriminella.



Omröstning:


Har du varit med om att dina hemliga uppgifter varit spridda p.g.a. dataintrång?






DN, 2,  SVD, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SR, GP, 2

Kommentarer
Postat av: Nisse

Hackare har alltid gjort saker för att de kan och för att visa att det finns allvarliga brister.



Är det inte bättre att säkerhetshålen kommer fram än att de används i det tysta?

Nu vet vi alla att konton till journalister och politiker används av utomstående.



Men du kanske tycker att de vore bättre att dessa användes under en lång tid och att säkerhetshålen förblir vidöppna för allt fler att använda?



För att ta din liknelse med lås.

Det är bättre att personer som inte stjäl visar att det går att stänga av larmen och öppna låsen än att de som stjäl allt gör det vid inbrott.

2011-10-26 @ 11:10:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0