Revolutionerna är det sämsta sättet att ändra på

Folkrevolutioner är alltid den sämsta historiska vägen till samhällsförändring. När stora folkmassor går ut på gator i syfte att byta ut makten betyder det att rådande makt motsvarar inte längre folkets förväntningar. Men det ska vara riktigt stora folkmassor och majoriteten av befolkningen ska stödja oppositionen för att det ska räknas som en folkrevolution.

Det är klart att rådande regim eller regering inte välkomnar förändringar och försöker att återställa ordningen med hjälp av polis eller militär. Det är också oundvikligt att människor mördas, fängslas eller straffas. 

Alla folkrevolutioner leder inte till sociala förändringar på en gång.  Franska revolutionen var mycket blodig och ledde till en diktatur. Först efter 100 år kunde man se något positivt resultat av den franska revolutionen. 

Oktoberrevolution i Ryssland slutade med terror och diktatur under många år. Det resulterade bara delvis i det som folket drömde om men förändrade landet för alltid. Kanske kommer man också att se resultat av Oktoberrevolutionen om si sådär 100 år.

Arabiska våren kommer också att sluta med terror och diktatur. Om väst blandar sig in blir det också ett stort krig i området som inte leder till demokratiska förändringar heller. 

Att drömma om att Nordafrikanska och Mellanösterländerna förvandlas till demokratiska samhällen är en utopi idag. Men kanske om 100 år kommer vi se att se ett resultat av det som hände i 2011.


Omröstning:

Leder alla folkrevolutioner till det bättre?







SvD 2 3 DN 2 3 4 5 Svt 2 3 4 SR 2 3 GP 2 3 Dag


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0