Medias följetong är alltid till salu

Kan journalister vara oberoende som de själv påstår? Hur kan en människa vara oberoende när den är anställd av ett kommerisiellt bolag vars syfte är att sälja lösnummer och annonser? Statsägd media i form av SVT och SR är också beroende av sina redaktioner som kämpar för att behålla statsstödet som är inte alls självklart.

Dessutom är journalisterna levande varelser som köper och säljer bostäder, använder diverse samhällstjänster i form av dagis, skola och vård, köper mat och reser på semester. De kan inte bli opartiska i samhällsfrågor och kommer aldrig att skriva om t.ex. en bostadbubbla om de är bostadsrättsägare. 

Det är också uteslutet att massmedia kommer att sälja annonser till ett stort bolag och samtidigt ha en stort reportage som svartmålar bolagsägaren. 

Journalister och massmedia har en enorm makt i samhället jämte politikerna. Med ett enda repotartage kan de välta ett stort bolag eller avskeda en politiker. Man undrar ibland om de gör det av en slump eller är dessa avslöjanden välplanerade eller ännu värre beställda.

Skillnaden mellan massmedia och politiker är att vi väljer våra politiker men inte vår massmedia. Sverige är ett litet land och har inte så många tidningar att välja på. Alla dessa tidningar har privata ägare och är inte oberoende.

Idag observerar vi hur massmedia avskedar Håkan Juholt, mobbar SD, arbetar som medlemsvärvare åt MP, C och KD.

Internetmassmedia som är oberoende är en bra illustration på att det inte går att överleva kommersiellt utan att någon köper dig och sedan dikterar vad ska du skriva om. 



Omröstning:

Fungerar massmedia som en opartisk och demokratisk institution i Sverige?





Kommentarer
Postat av: Stig Lindström

Det sägs att vi har demokrati som bygger på åsiktsfrihet, yttrandefrihet, tryckfrihet och rösträtt. Men majoriteten har inte tillgång till media. Insändarredaktionerna censurerar så att alla åsikter kommer inte fram. Bara proffstyckarna som försörjer sig som ombudsmän, politiker osv kommer till tals. Hur ofta tvingas man inte att höra Göran Greider m fl oemotsagd av en okändis få propagandera

för sossarna ? Alla partier har sina frasmakare.

2011-11-22 @ 11:52:23
Postat av: bloggare på icedaniel.se

Bra skrivet. Jag håller med !

2011-11-22 @ 12:06:29
URL: http://www.icedaniel.se/blogg.html

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0