Japanernas krishantering är en förebild att lära sig av

Japaner har hittills visad en ödmjukhet och inga tecken på panik. Allting som kunde förutses från erfarenheten av tidigare jordbävningar är välorganiserat och fungerar utmärkt. Det som inte kunde förutses är att kärnkraftverket inte klarade jordbävningen och tsunamin åtgärdas med en välfungerande evakuering. Det finns alltid okända faktorer i alla katastrofer. Sättet hur länder hanterar dem på är alltid avgörande på kort och lång sikt. Det fanns kanske inga länder i världen som kunde hantera den här katastrofen bättre än Japan.

Japanska naturkatastrofen påverkade inte bara landets landskap och tog livet av tiotusentals människor. Den gör även avtryck på världens ekonomi och politik mer än alla andra katastrofer de senaste åren. Japan som är världens tredje ekonomi är redan hårt drabbad av ekonomikrisen och var på väg uppåt. På ett slag raderades alla landets ekonomiska framgångar och landet står framför stora utmaningar i oöverskådlig framtid.

Europa och USA agerar mer kaotiskt och i panik än de drabbade japanerna. Gamla kärnkraftsanläggningar i Tyskland stängs. Europeisk massmedia måste lugna sina läsare att den dödliga strålningen och radioaktiva avfallet kommer att drabba ett begränsat område i Japan och inte når till Europa. Världens börser agerar i panik och förvärrar effekten av katastrofen.

Japanernas krishantering är någonting som världen måste titta närmare på och lära sig av.


Omröstning:

Påverkas din åsikt om kärnkraft av händelserna i Japan?SvD 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 DN 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 GP 2 Svt

Kommentarer
Postat av: Jeanette

Det var/är det bästa som sagts den senaste veckan, man kan bara hoppas att paniken i länder långt utanför Japan besinnar sig och särkilt de som har ansvaret för världens ekonomi och börser.

2011-03-15 @ 18:14:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0