Revolutionens onda sidor

Revolution betyder snabba förändringar i samhället vilket inte alltid är bra på kort sikt för det land som genomlever den. Vi brukar ha en romantisk inställning till revolution eftersom vi aldrig har genomlevt en sådan i Sverige och tycker naivt att folket inte kan ha fel i sina val.

Folk som revolterar i de Nordafrikanska länderna idag kräver snabba förändringar i samhället. De fick bort Mubarak från makten och kräver att millitären snabbar på reformerna. Folk vill leva med samma standard som i Västeuropa och tjäna 100 dollar om dagen istället för två. Kan någon makt i världen trolla fram dessa förändringar bara för att folk kräver dem?  Givetvist inte. För att nå västvärldens demokratiska och ekonomiska standard behövs tiotals år av långsamma förändringar och tålamod.

När Algeriet befriade sig från Frankrikes styre 1962 kostade det landet mellan 300 000 och 1,5 miljoner människoliv. Har landet förbättrat sin standard avsevärt bara på grund av att de befriade sig? Har Algeriet nått Frankrikes standard på de 50 år som gått? 

Alla Nordafrikanska nuvarande regeringar och nästan alla Mellanösterns regeringar är auktoritära.
Dock håller de ännu mera reaktionära och auktoritära makter i schack som inte är bättre när de kommer till makten.
Alla demokratiska förändringar måste ske långsamt och varsamt. En revolution är inte alltid den bästa lösningen.



Omröstningar:


Är folkets val det bästa alternativet för landet?

Kan en stat baserad på sharialagen om statens regering är folkvald?



Dn 2 3 4 5 6 7 SvD 2 3 Svt 2 3 4 GP 2 3 4 5 6 7

Kommentarer
Postat av: balls

Jag ser poängen i det du skriver men du får ha i åtanke att det inte riktigt går att prata bort vissa diktaturer. Många av diktaturerna håller ner oppositionen genom mord, att försöka få bort en diktatur utan hjälp från andra länder är nog väldigt svårt utan en folklig resning.



Sen tror jag inte att egyptierna har några som helst problem med att få igång en ganska stark ekonomi inom en snar framtid. Nu när turismen drar igång igen och pengarna där ifrån (förhoppningsvis) inte försvinner ner korrupta politikers fickor, samt att folket förmodligen aldrig har mått så bra som de gör nu. Tänk dig själv känslan av att DU har varit med och störtat en diktator.

2011-02-18 @ 16:27:37
URL: http://ballsToTheWalls.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0