Schweiz använder folkets sunda förnuft istället för politiker

Schwiez visar igen att demokratiska val  är inte något  man använder en gång vart fjärde år utan ett redskap för att ta viktiga beslut oavsett när de dyker upp.

Demokrati har många olika former och det som vi har i Sverige kallas för representativ demokrati. Vi väljer våra representanter en gång för fyra år framöver och sedan är det de som röstar i viktiga beslut. Vi kan bara observera men inte påverka. 

Folkomröstningar (direkt demokrati) tillämpas mycket sällan i Sverige. T.ex. EU och EMU medlemskapen bestämdes via folkomröstningar. Idag kan vi tacka vårt folk som bestämde i EMU omröstningen att hålla sig borta från Euron. Det var precis tvärtemot vad majoriteten av politikerna ville.

Det är farligt att fråga folket eftersom de är inte lika lydiga som Riksdagledamöter och följer inte partipiskan. Sunt förnuft är den enda kraften som leder folket i folkomröstningar och det är det som Schweiz använder ofta och effektivt för att ta viktiga beslut. 


Omröstningarna på Voter.se visar resultat som är ofta tvärtemot vad politikerna och massmedia predikar. Voter är inte allierat till någon parti eller förening och inte kopplad direkt till någon tidning. Alla som vill kan komma och rösta. 


Omröstning:

Skulle du vilja att viktiga frågor bestämdes via folkomröstningar i vilkhet med Schweiz?



DN 2 3 4 SVD 2 3 4 5 SR 2 3 GP 2 Svt 2 3 EX 2

Kommentarer
Postat av: Erika Hasselkvist

Vad är det egentligen som säger att 'sunt förnuft' är det enda som styr i folkomröstningar så som du hävdar?



Jag tror inte det är så enkelt. Vissa frågor är dessutom så krångliga att ingen egentligen vet på förhand vilka effekter ett visst beslut får, t.ex. sådana som valutaunioner och medlemskap i större sammanslutningar (av typen EU, NATO etc.).



Folkopinionen kan påverkas och svänga precis som man som individ kan ändra sig, så då får man anta att 'sunt förnuft' också är något flytande om din teori stämmer? Om man exempelvis skulle ha haft en folkomröstning om homosexuellas rätt att registrera partnerskap för 100 år sen i Sverige, jämfört med idag, hur tror du 'sunt förnuft' skulle ha sett ut i vardera fallet?

2011-12-01 @ 13:41:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0