Psykförklara inte dem som tycker på ett annat sätt

I f.d. Sovjet psykförklarades oliktänkande människor och avspärrades in på mentalsjukhus. Det var uppenbart för en läkare att om man inte tror på kommunismens ideal så är man sjuk i huvudet. 

Detta händer fortfarande i Kina där oliktänkande människor spärras in då deras världsbild avviker kraftig från "den normala" som råder i samhället.

Anders Breivik lider inte av vanföreställningar och hans världsbild avviker inte från den som ultranationalisterna har. Att han förvekligat deras idéer är skrämmande men är inte något nytt. Hitler förespråkade att vissa människor inte har rätt att leva utan måste förintas och några nationer smittades av samma ideologi utan att förklaras sinnessjuka.

Ultravänstern RAF hade också extrema politiska idéer som också förvekligades med samma brutalitet som Breivik gjorde. De förklarades inte sjuka och sitter fortfarande i fängelse.


Det kan finnas en annan förklaring till varför Breivik förklarades som en otillräcklig person - för att spärra in honom på livstid i psykvården istället för att ge honom ett långt men ändå ett begränsat straff i ett fängelse. 

Jag tycker att Anders Breivik måste betraktas som en psykiskt normal människa som är smittad av en onormal ideologi. Det är hans ideologi som gav honom rätt att mörda andra människor och han måste dömas för morden. Breiviks manifest måste diskuteras. Han är uppenbarligen inte ensam om sina tankar och denna ideologi bör också fördömas ordentligt av samhället istället för att avfärdas som vanföreställningar hos en sjuk människa.



Omröstning:


Tror du att Breiviks psykdiagnos kan vara ett sätt att döma honom till livstidsisolering?


Kan alla terrorister som har målet att ta livet av oskyldiga människor kvalificeras som psykiskt störda?





Dn SvD GP


Kommentarer
Postat av: Johanna

Nog för att RAF begick en del mord. Men generellt sätt försökte de faktiskt att undvika dödsfall vid t.ex. bombningar.



Att två saker är dåliga betyder inte att de är samma sak.



Breivik jämförs nog mycket bättre med muslimska terrorister där målet faktiskt är att döda så många som möjlig och att maximera skada och kaos.

2011-12-07 @ 13:45:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0