Polisförtroende stärks av ifrågasättande

Polisen är en myndighet som arbetar för oss och för våra pengar. Det är klart att det inte är vilket yrke som helst och poliser kan vara mer utsatta i sin tjänsteutövning än andra svenska tjänstemän. 

En människa som har tillfällig makt över en annan människa har ingen lätt uppgift. De som är häktade befinner sig under mycket svår stress oavsett om det är skyldiga eller oskyldiga. Många häktade är alkohol- och drogpåverkade, aggressiva och oberäkneliga. 

Våld mot de som tar hand om anhållna är vardagsmat oavsett att det finns rutiner som bör förebygga det. 

Allt detta kan förklara att en anhållen, redan stressad person kan uppfatta situationen som mycket hotfullt och tortyrliknande. Dessutom utsätts man för vissa vanliga rutiner som kan uppfattas som förnedrande. T.ex. att man bli kroppsvisiterad eller att man blir förflyttad från plats till plats.

Detta är ännu svårare om man är oskyldig och är anhållen, vilken polis inte kan veta på förhand och behandlar alla på ett och samma sätt. 

Jag tror inte att någonstans i världen finns poliser som träffar anhållna med blommor och välkomstdrinkar och det känns tryggt att svensk polis är öppen med att ifrågasätta sina egna metoder. 


Omröstning:


Har du förtroende för svensk polis?




Dn 2 SvD Gp SR Svt





Kommentarer
Postat av: Specialistläkare

Jag har inget förtroende för svensk polis och åklaga väsen. Jag uppmanar alla kollegor, och förövrigt alla medborgare, att aldrig diskutera någonting med en polisman utan, om man blir tilltalad, endast svara att man först vill ha ett rättsligt biträde (advokat) närvarande.

Jag kommer aldrig mer på något sätt samarbeta med polis!

Specialistläkare

2011-12-25 @ 17:31:08
Postat av: Krister

Det är skandalöst att poliser och åklagare kan vara så inkompetenta i dagens Sverige. Att okunnig och outbildad personal får förhöra en läkare är otäckt. Det måste finnas specialutbildad personal inom medicin inom polisen som kan hålla denna typen av förhör. Varför inte en läkarkollega från obduktion. Det skulle iallafall motsvara den kompetens som behövs för ett dylikt fall. Nu önskar jag enbart all lycka till läkaren som behandlats på detta vis!

2011-12-26 @ 17:36:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0