Maktelitens misslyckade projekt

Folk tror att de gör medvetna val när de väljer. Det stämmer bara delvis. Politikerna manipulerar oss till vissa val genom att skrämma oss eller utnyttja våra komplex. Ingen vill vara utanför och ingen vill erkänna att den inte är en medlem i sällskapet. Detta komplex fortsätter våra politiker på att spela på idag när vi har facit i hand att EMU och delvis EU är inte fungernade projekt.

När vi röstade för EU så valde vi mellan europeiskt gemenskap eller utanförskap. När vi hade omröstning om EURO skrämde politikerna oss med att vi inte överlever ensamma och att krona kommer att förlora sitt värde och att  Sveriges ekonomi kollapsar. Även idag när folk är som mest skeptiska mot EURO skrämmer politikerna oss med att vi kan förlora inflytande i Europa  (liksom vi har något inflytande att förlora).

Sverige är ett litet obetydligt land som de flesta i världen  inte kan peka på på kartan och blandar ihop med Schweiz. Om man reser bort från Sverige inser man att Sverige har väldigt liten betydelse. Gemene man vet inte vem är vår statsminsiter är och vad vi har för valuta, och är ofta förvånade att vi är också EU medlemmar.
Våra EU politiker har inga viktiga positioner förutom Cecilia Mallström som inte alls är omtyckt och uppskattad som svenskarna vill tro.

Detta skapar komplex hos våra politiker som vill åtmiståne vill höra formellt till de stora och starka. Samtidigt garanterar EU och EMU trevliga och välbetalda poster till f.d. politiker vilket också är en viktig drivkraft för de för att prata varmt om Europeiska projekten.

Det är klart att folk i Europa inte längre litar på att politikerna klarar att hålla EMU och EU ihop och att det bra var för medlemsstater. Det är också klart att det kommer att kosta enormt mycket att skiljas och att Europa kommer att genomleva en av de största kriserna i moderna tiden. 

Krisen kan inte avvärjas eller underlättas genom att skrämma eller manipulera folket till att rösta "rätt". Det är kanske tvärtom dags att lyssna på folk egentligen vill och handla enligt det. 




Omröstning:

Tycker du att politiker uttrycker folkets vilja i det europeiska samarbetet?







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0