Resultatet av en utebliven debatt

Det är inte själva provokationen utan reaktionen på det som förbryllar. Och det är det som ska diskuteras. Så länge vi diskuterar hurvida får man provocera med konsten diskuterar vi fel. Det som bör diskuteras är hurvida man får  reagera på provokationen.

Det som hände under Lars Vilks föreläsning är ett resultat av en utebliven samhällsdebatt. Vi är så försiktiga med att såra varandras känslor att det slår tillbaka mot oss. Religionsfrågor i Sverige har hittills diskuterats  innanför svenska kyrkans realia. Visst hade man sina debattämnen såsom kvinnliga biskopar och homosexuella vigslar. Svenska kyrkan har också blivit provocerad med Ecce Homo foto utställningen av Elisabeth Ohlsson Wahlin. Reaktionen var en häftigt samhällsdebatt som ledde till en viss förändring i samhällssynen.

Lars Vilks "konst" diskuterades inte på samma sätt och samma bredd. Vi diskuterar Lars Vilks person och yttrandefrihetsvillkor.  Därför kan reaktionen på provokationen betraktas som ett resultat av utebliven debatt.


Varför vill ingen diskutera muslimernas situation i samhället? Varför vill ingen diskutera muslimsk kultur- och religionintegration i samhället, och hurvida vi är bekväma med det?



Omröstningar:


Tror du att debatten om burkaförbud i fler europeiska länder kommer att påverka Sveriges debattklimat i samma fråga?




Tycker du att vi behöver provokationer för att föra samhällsdebatten vidare?









SvD 2 DN 2 3 4 Syd GP

Kommentarer
Postat av: Peter

"Varför vill ingen diskutera muslimernas situation i samhället? Varför vill ingen diskutera muslimsk kultur- och religionintegration i samhället, och hurvida vi är bekväma med det?"



Tilbage til mellemøsten! I har forspildt jeres chance!

2010-05-12 @ 16:08:50
Postat av: Voter Redaktionen

Genom att försummat diskussioner har vi också försummat många chanser till god integration.



"Tillbaka till mellanöstern!" räknas inte som diskussion. Det krävs två för tango.

2010-05-12 @ 16:25:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0