Vilsna i symboliken

Lars Vilks framställer Mohammed som en hund och förolämpar muslimer. Muslimer i Malaysia bränner svenska flaggor och Lars Vilks porträtt och förolämpar svenskar. Mohhamed är en viktig symbol för muslimer och vår flagga är en viktig symbol för vårt land.

Det vill säga att malaysiska muslimer använder samma medel som Lars Vilks.

 

-   Det var mycket förvånande och något vi inte tolererar. Vi har polisanmält händelsen, säger Helena Sångeland, svensk ambassadör i Malaysia. – skriver svenska tidningar.

 

Nu är jag ordentligt vilse i logiken. Varför kan svenskarna förolämpa muslimer och varför kan inte muslimer göra detsamma. Det är väl yttrandefrihet vi pratar om eller var det något annat?

 

”Quod likit Jovis non licet bove” - " Det som är tillåtet för Jupiter är inte tillåtet för oxen"

Latinskt ordspråk.

 

Omröstningar:


Är Lars Vilks rondellhundar konst eller ett sätt att dra till sig uppmärksamhet?


Tycker du att vi behöver en bredare diskussion om islam i Sverige?

 

Får tidningar publicera bilder eller texter som kränker en viss grupp av människor?

 

Måste man vara politiskt korrekt för att uttala sig i Sverige?

 

 


 

 

DN, SvD, GP, Syd, DN2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Dåre

De hissade ner den svenska flaggan från ambassaden och brände denna.



Vi kanske skall rita profetkarikatyrer rakt på moskéer? Nej just det,sådant vågar man inte mot den förstående religionen islam.

2010-03-26 @ 16:58:33
Postat av: Per

Det är skillnad att sno och förstöra något och bara visa sin åriskt. Hade de köpt en flagga och bränt den så hade inte ambasaden uttalat sig sådär.

2010-03-26 @ 17:29:03
Postat av: Hasse

"Varför kan svenskarna förolämpa muslimer och varför kan inte muslimer göra detsamma. Det är väl yttrandefrihet vi pratar om eller var det något annat?"



Ja, varför kan inte muslimerna storma våra ambassader, stjäla våra flaggor och bränna dem samtidigt som de hotar med terror (”Lär er av 11 september”, ”Vår profet lär oss”) och kräva ursäkt och bojkott när vi ritar en hund med ett människohuvud på och kallar den Mohammed?



Det där med jämförelser har aldrig varit varken oikofobernas eller muslimernas starka sida. Jämförbart hade varit att rita en katt med människohuvud och kalla den Jesus.

2010-03-26 @ 19:24:49
Postat av: Christian

Jag kan varmt rekommendera att läsa åtminstone inledningen på koranen, även om den är extremt tungläst. Först då börjar man förstå var den här extrema "in-group/out-group"-tankesättet kommer från och får en insikt i kulturen som ligger bakom de här reaktionerna.



Personligen har jag nog aldrig läst en mer hatisk, dogmatisk, agiterande och skrämmande text - och ja, jag har läst både gamla testamentet och (delar av) Mein kampf.



Det värsta med texten är hur "konserverande" den är och hur den cementerar ett bokstavstroende synsätt. Kärnan i ideologin är att tankarna och orden i boken är guds perfekta ord och att de som bestrider det faktumet skall lida alla helvetets kval - inte direkt en öppning för diskussion och meningsutbyte.



Men som sagt - läs den och bilda en egen uppfattning. Det finns bra (?) svenska och engelska översättningar lättillgängliga på webben.



Mvh

Christian

2010-03-26 @ 23:43:13
Postat av: ???

Profeten muhammad symboliserar teokratiska muslimer.



Svenska flaggan representerar svenskar oavsett där är kristna - deokrater - teokrater - för eller emot...



Många muslimer tycker att islam är skit...de blir inte förolämpade av rondellhunden.



Många svenskar kan inget om religion och är inte engagerade i religion...dock så bränns deras flagga.

2010-03-27 @ 00:10:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0