Vi är kloka när det gäller någon annan

Det är verkligen fruktansvärt i Haiti just nu. Inte nog med jordbävningen. Det är nu svårt för hjälp att komma fram. Det är laglöst och människor som skulle kunna få hjälp dör. Det är idag ett laglöst land som saknar vård för alla de drabbade, mat, vatten och hygien.

Massmedia rapporterar varje dag om Haiti. Massmedia vågar även kritisera händelseförloppet och vågar påstå att det är en oeffektiv hantering av situationen. En något okänslig fråga är hur Sverige skulle hantera en sådan krissituation. En miljökatastrof, terrorattack, naturkatastrof eller ett krig i landet. Har vi den beredskapen för att klara av det bättre än det media kritiserar idag. Skulle våra grannar och medmänniskor inte plundra och skulle alla våra läkare, brandmänn och militära rycka ut till undsättning med en gång?

Tror du att vi har en bra beredskap för katastrofer i Sverige?








DN 2 3
SvD 2 3
AB
GP 2
Syd

Kommentarer
Postat av: Oliver

Sverige har ju fördelen att lika i ett extremt säkert område, rent geografiskt. Vulkanutbrott och jordbävningar är det ingen större risk för och knappt orkaner heller. Värsta naturkatastrofen i Sverige var ju Gudrun med nio döda och omfattande skador på infrastrukturen, men det kan ju knappast jämföras med Haiti.



Klimatkatastrofer är det nog rätt svårt att förbereda sig för i allmänhet utan att flytta alla kuststäder till högre belägna marker och Day After Tomorrow scenarion likaså.



Terrorattentat tror jag nog skulle smälla hårt i Sverige, där är vi nog definitivt sårbara.

2010-01-19 @ 16:13:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0