Utnyttja inte barn i politiska diskussioner

Folk som gömmer sig i Sverige gör det trots migrationsverkets beslut om avvisning. Dessutom har dem antagligen försörjningsmöjligheter och klarar av att vistas i Sverige på egen hand. Vuxna människor väljer trotsa myndigheternas beslut att stanna kvar och arbetar svart i Sverige.

 

Barn till papperslösa får inte straffas för föräldrarnas ovilja att lämna landet. Alla barn i den här världen bör ha rätt till en värdig utbildning oavsett var de befinner sig och det är Sveriges ansvar att se till att barnens rätt kommer i första hand.

 

Vad skulle göras med vanliga svenska medborgare som trotsar lagen och dessutom utsätter sina barn för onödigt lidande? Skulle inte skolan samarbeta med myndigheterna i det här fallet?  Utredaren Margareta Åberg menar att skolan fortfarande har skyldighet att svara på polisens frågor. Det innebär att polisen måste aktivt fråga skolor, vilket ökar arbetsbördan hos dem.

 

Diskussionsfokus bör flyttas istället på myndigheter som är oförmögna att se till att vi inte har rättslösa människor i Sverige. Att införa amnesty för alla som gömmer sig, som Lars Ohly föreslår, är inte rätt utväg heller. Åtgärden kommer att uppmuntra illegalt invandring med hopp om att alla ska legaliseras i ett slag.

 

 

Det enda som kan göras är att se till att migrationsverkets beslut blir snabba och bestämda med stor hänsyn till barnfamiljens situation. Om ärenden behandlas på några veckor ska både tid och pengar sparas så att barnen kan snabbare komma till skola. Om deras skolgång sker i Sverige eller i ett annat land spelar en mindre roll i det här fallet.

 

En sak är klar - barn får inte användas som slagträn eller sköldar i politiska diskussioner.






DN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0