Straff och brott i svensk tappning

Igår fick Voter.se in en omröstning om dödsstraff. När vi publicerade den var vi säkra på att nej sidan kommer att överväga. Men så är det inte. Kan det ses som ett tecken på att folk är trötta på att vi har en mjuk straffskalan? Att brottsoffer har fått nog när för deras hämnd inte får utlopp?

 

Straffskalan i Sverige är för mjuk, tycker många politiska partier.

 

Straffskalan är human och om man är skyldig till flera brott så får man straff bara för den grövsta och alla andra brott ”bakas in” i straffet.  Dessutom tar man alltid hänsyn till sociala förhållanden av den åtalade. Har man barn att försörja eller är mitt i utbildningen eller har nyss fått ett nytt jobb tar rätten hänsyn till det och om det är möjligt anpassar straffskalan till individuella sociala behov.

 

Svenska fängelser kallas för lyxhotell av utlänningar som varit där. Det råder brist på plaster i våra fängelser eftersom standarden är så hög att det kostar för mycket att bygga nya anstalter.

 

Den enda begränsningen man får i fängelset är att man är frihetsberövad, allt annat kan vara som hemma och även bättre än hemma för vissa.

 

Det känns inte så farligt att bli åtalad i Sverige. Det är så mjukt, humant och behagligt att det inte är avskräckande att hamna i fängelse.

 

 

Omröstningar:



Vad tycker du om skalan för brottsstraff i Sverige?

 

Bör Sverige ha privata fängelser?


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0