Svinspel mellan staten och massmedian - H1N1 och vaccinen

Nu skiver massa tidningar om detta, Metro, Aftonbladet, bl.a. Vaccinbeställningen som gjorts till Svininfluensan, eller H1N1 viruset är i överflöd. En halv miljard kronor beräknas försvinna. Avtalet mellan staten och läkemedelsföretaget Glaxo Smithline är dåligt, vi kan inte avbryta beställningar nu och företaget avsäger sig all ekonomiskt ansvar vid olyckor eller stämningar. Avtalet kan nog inte gemene man lägga sig i, om man inte är kunnig i branschen.

Varför har staten nu valt att beställa in vaccin till hela svenska befolkningen? De kan på allvar inte förvänta sig att alla, ALLA, kommer att vaccinera sig. Att vare sig vilja göra detta eller hinna gör detta. Två doser  är det beställt tillochmed. Titta bara på flygbolagen som alltid överbokar sin flygplan då de vet att en viss procent av kunderna inte kommer att visa sig. Jag vill anklaga media i detta sammanhang.

Minns ni sommarens löpsedlar? De handlade bara om svininfluensan. Visst är det enkelt att sälja lösnummer på den mänskliga skräcken för döden. Alla tidningar skrev om detta. Under nyhetstorkan är det ett fantastiskt sätt att tjäna lite extra. Varje vecka var det värre och värre. För varje vecka blev vi allt räddare och räddare. Osäkerheten med den nya influensan skrämde upp oss och för staten var det bara att agera. Hårda påtryckningar av massmedia och en opinion som just bildats ledda till just detta. En beställning av massvaccination, i två doser, till alla i Sverige. Massmedia skrev åter detta ämne, nu med glädjande besked om vaccination och vi människor pustar ut. Har glömt skräcken och vaccinerar oss inte.

Men handlade staten rätt? Var det verkligen klokt att köpa in vaccin till hela svenska befolkningen? Delta i omröstningen nedan.






Fler omröstningar hittar du på Voter.se. Du kan även embeda alla omröstningar till din hemsida eller blogg. Välj den du vill ha och tryck på embed.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0