Anonymas tider är förbi

Hur många mailadresser har var och en idag? Flera än 3 adresser är vanligt visar undersökningen på Voter.se.

Man kan skaffa hur många e-mailadresser som helst och det finns fortfarande anonymitetsbrister på nätet som måste tätas enligt våra politiker och forskare.

 

Det spelar ingen roll egentligen hur många mailadresser har du, eftersom alla dem sparas och lagras. Du är inte anonym längre.






DN 2

 

 

 


Höger och feminist är sant


Jämställdhetsfrågor var vänsterpartiets ess-kort. Gudrun Schyman personifierade det och byggde ett eget parti på det.

 

Idag markerar Moderaterna att frågan ägs av alla och man inte behöver vara vänsterorienterad för att vara feminist.

Man behöver inte överväga längre mellan höger och feminism. Moderaterna vill att det ska vara möjligt att ha högerorienterade och feministiska åsikter samtidigt.

 

Omröstning:

 

Vad har du för inställning till könskvotering?






SvD

 

 

 

 


Lagomriket har mindre problem än riksdagspartier

Vi har sju riksdagspartier och ungefär ett tiotal viktiga valfrågor. Förut satsade alla partier på "sina" frågor och väljare visste på vilket parti skulle de rösta beroende på deras hjärtefråga. I "Lagom riket" finns inte plats för extrema åsikter därför kämpar alla partier ungefär om samma frågor. Extrema åsikter går inte hem i vårt land och Sverigedemokraternas största problem är inte integration och invandring utan hur man ska göra sig rumsrena i massmedia. Man får inte prata om problem som inte är politiskt korrekta. Färre och färre frågor och värderingar får ifrågasättas i Sverige och alla sju partier trängs i mitten utan möjligheter att säga något nytt.

 

KD som från början var ett parti för människor med kristna värderingar är särskilt utsatt i partikonkurrensen. Landet är sekulariserat, kyrkor står tomma, familjefrågor är inte längre värderingsfrågor utan sociala frågor. Ingen ska längre stå upp på allvar mot aborträtt, homosexuella och andra gammaldags pekpinnar som fortfarande uppskattas så bra hos republikaner i södra USA och känns så fel i ett modernt europeiskt samhälle. Kristdemokraterna förlorade varumärket för länge sedan och försöker att ta andras. T.ex. igår uttalade sig representanter av KD om burkaförbud. Sorry, KD, den här frågan är redan reserverad av andra, ni få leta vidare.

 

Pensionärsfrågor är en smart val – med mindre pensioner och flera pensionärer kan det gå hem. Lycka till, KD.

 

 

Omröstning:

Vad är viktigast när du röstar? Partiets ideologi eller vallöften?





 


 

DN 2

 


Ingen förståelse och ingen förlåtelse

Förra veckan var präglad av två stora barnsexbrottskandaler.
En f.d. polis och en moderatpolitiker är inblandade i något som man inte kan ha förståelse eller förlåtelse för. Både polismannen och moderatpolitikern var välmedvetna om vad de gjorde och vilka påföljder det kommer att innebära för deras liv. Båda är i sitt fulla sinnesbruk och socialt etablerade människor.

 

Vad riskerar pedofiler idag i vårt samhälle? Rättsväsenden har redan ganskat stränga straff för sådana brott men det verkar som om det inte skrämmer pedofiler. Vilka straff ska man kunna tillämpa i sådana fall?

 

Två undersökningar på Voter.se med följande kommentar visar att det inte är så enkel att hitta ett straff som är verkande och avskräckande.







Och en sak till – brottslingar finns bland alla samhällsklasser, alla kön, alla partier och alla åldrar. Jag tycker att media koncentrerar sig för mycket och ofta i onödan att poängtera yrkesgrupp, partitillhörighet och hemort. Brottsinnehåll och brottsoffers lidande och brottsförebyggande åtgärder hamnar ofta på andra och tredje plats när vi diskuterar vilka poster, ansvarsområde och ålder brottslingar har.

 

 


DN

 

SvD 2 3

 

 

 

 


Du är inte här av en slump

 

Hamnade du här av en slump? Det är knappast så. Du en människa som är intresserad i vad andra tycker och har tillgång till Internet. Det är sådana som du som utgör nätdemokratin till ett begrepp. Demokrati på nätet växer starkt och en dag blir den en starkare och större kraft än politiker, konsulter och professionella opinionsbildare. Internetsidan Voter.se har en ambition att fungera som ett av verktygen för nätdemokartin.

 

Voter.se är en sida är gjord för dig och för alla andra som vill göra sin röst hörd.

 

Voter.se växer snabbt och fler och fler besökare hittar till sidan. Glädjande är att drygt 40% av våra besökare är så kallade "återvändande besökare", vilket betyder att folk intresserar sig för omröstningar och återvänder med jämna mellanrum. Sidans innehåll och utformning är unikt i Sverige med några funktioner som inte finns någon annanstans.

 

Alla dessa funktioner är gjorda för att sprida omröstningarna och bidra till att resultaten blir mera representativa.

 

Om du har en egen blogg eller hemsida kan du lätt placera våra omröstningar på den via <embed> funktionen. Man kan ta och bädda in omröstningarna som man har skapat själv men även alla andra befintliga omröstningar som finns på Voter.se. Det är så vi placerar omröstningarna på t.ex. den här bloggen.

 

Med RSS funktionen är det lätt att få de senaste omröstningarna direkt till din dator utan att söka. Du kan även skicka våra omröstningar till vänner och bekanta via mail, twitter och facebook. Det kan lättast göras via "dela" funktionen som finns som kryssymbol under varje omröstningsruta.


Självklart är alla välkomna att kommentera och diskutera. Gör din röst hörd och utveckla närdemokratin tillsammans med andra Voter.se användare.






Hot för fåfängas marknad

De som väljer att köpa en kopia på ett känt varumärke är väl medvetna om att det är en kopia. De tycker om designen men har inte råd eller inte vill betala tusentals kronor för originalet. Det utgår från priset och handelsplasten.

 

På vilket sätt hotar det dem som köper originalmärket? Blir originalmärkes ägare besviken på att hon har en likadan väska fast tio gånger dyrare?

 

De som köper kopior hotar inte dem som producerar kända varumärken heller eftersom de inte är deras kunder ändå. Vem tror på allvar att alla gymnasieflickor äger äkta Gucci väskor och att en vanlig kontorsanställd har en äkta Rolex på sig?

 

Varför satsas så mycket resurser på att jaga dem som producerar och säljer kopior och på dem som köper dem?





Äger du något föremål/klädesplagg/accessoar som är en märkeskopia?


DN

Att leva för shopping

Handeln tar över vår fritid. Marknadsföringen, mode, TV-serier och kulturen förespråkar shopping som ett sätt att förbättra våra liv. Det är smart och lömskt att manipulera konsumenter, familjer och vår tid. Allt mer tid läggs i shoppingcentra och butiker. Shoppingen har ersatt många fritidssysselsättningar och är ett hot för både miljön och för den sunda livsstilen.


En ny forskningsrapport är på gång, skriver SvD. Den behandlar vardagskonsumtionen och hur shopping har blivit en fritidssyssla.

 

 

 


De nya kameleontpartierna

Nu vet man inte längre vad man kan lita på. Partier byter sina ideologier snabbare än vad en kameleont byter färger.

Förra valet kallade sig moderaterna för det nya arbetspartiet. Valet 2010 är det dags att kallas för det nya kvinnopartiet

KD vill också vara med och ha den äran att kallas för ett jämställdhets parti.

De nya kameleontpartierna är en ny trend i valrörelsen – välj efter vallöfte och rösta!

 

Omröstningar:







Vad har du för inställning till könskvotering?



Bör kvinnor kvoteras in i styrelser så som EU-parlamentariker Lena Ek (c) föreslår?

 

 

 


 

SvD

 

 


Stockholm är Sherwoodskogen för miljörövare

Det finns fortfarande mycket pengar kvar hos folket som bor mitt i Stockholm, titta bara på bostadspriserna. Därför kan man höja trängselavgiften. De som har råd kommer att betala ändå, de som inte har råd kan åka kommunalt eller cykla. Ju mera man cyklar desto bättre.

Cykelbanor byggs mitt på stortrafikerade vägar och leder till ännu mer trängsel. Då kan man höja trängselavgifterna ytterliggare. Förresten, tror ni att folk cyklar för miljon? Då ska ni titta på den här omröstningen.

Trängselskatten i Stockholm är en Robin Hoods-skatt. Robin Hood var en adelsrövare som var känd för att leva efter mottot att ta från de rika, och ge åt de fattiga.

I Sverige får man inte vara rik.

Omröstning:

Vilken maxavgift per dag måste biltullarna ha för att trafiken ska begränsas i stora städer?

 

 

 


SvD

 


Slänga skatter omkring sig

10 kronor är en på tok för liten avgift för en biltull i en storstad. Vill man få bukt med problemet kan man inte ha en sådan stor hänsyn för bilister som kör ut och in bara för att de ekonomiskt kan.

Väljer man att skaffa en bil som man använder dagligen har man antagligen en ekonomi som tillåter en att betala för bensin och försäkringar som vi alla vet inte är billiga. Lever man på marginalen lämnar man oftast av ekonomiska skäl bilen hemma. Är det inte det biltullarna och viss skatt är till för? Att ekonomiskt påverka medborgare att avstå från något.

Att Göteborgs kommunfullmäktige klubbat igenom förslaget att införa biltullar kan man ha skilda meningar om. Sedan när beslutet är taget återstår diskussionen om vilken maxavgift per dag som ska tas ut av bilister för att köra genom biltullarna för att trafiken ska begränsas. Voter.se tog upp frågan och hittills verkar det som avgiften borde vara hög. Vad anser du?







Burka i skolan är lika olämpligt som bikini

Några europeiska regeringar, bl.a. Frankrike och Danmark överväger att införa restriktiva lagar mot användning av burka.  Frågan blir också het i Sverige när statsministern Fredrik Reinfeldt uttalade sig i en radiodebatt om hans syn på användning av burka i Sverige.

Vi har redan skrivit om det här och här.

Burka och niqab kan användas som traditionella kläder bara om det är enskildes val och inte påtvingat av andra. Alla har rätt att uttrycka sin livsstil genom kläder. Offentliga miljöer och arbetsplatser kan ha rätt att begränsa speciella kläder av säkerhetsskäl eller allmäntrevnads skull.

Om någon tycker på ett annat sätt, försök som lärare att ha bikini i skolan eller gå och bada i en kappa i en kommunal simhall. Hemma kan ni fortsätta att göra vad som helst med reservationen av att ingen tvingar er att göra något ni inte vill.










Det går inte att prata bort ekonomilagar

Inte av en slump prioriterade både Reinfeldt och Obama ekonomin och jobb i sina senaste uttalande. Det är den största utmaning till alla nationer efter krisen.

Sveriges arbetslöshet kommer att stiga ytterliggare innan den återkommer till den nivå som var före krisen.
Man räknar att det tar några år och vi återvänder till samma arbetslöshetssiffror inte tidigare än 2013-1014.

Ekonomi har sina lagar och det hjälper inte att prata bort dem. Det är ungefär samma sak som att prata bort dåligt väder. Det bästa man kan göra är att förbereda sig, täta alla håll och spara på nödvändigheter i väntan på bättre tider.

Omröstningar:

 

Hur har din privateknomi påverkats av krisen?

 

 

 

 

 

 

 

 


Osynligt mediakrig kan vinnas med Ipad

Apples nya platta är inte bara en ny rolig manick. Det är ett första seriösa försök att konkurrera ut pappersmedia.

Osynlig kamp mellan pappers och elektroniskmedia har pågått från början av 2000-talet.

Elektroniska media är rolig och interaktiv men svårt att ta med sig och kräver underhåll. Pappersmedia är användarvänlig men långsam, däremot behöver den inte laddas eller sparas. Dessutom har den långa traditioner och läsarvanor på sin sida. Elektroniskmedia har sina barnsjukdomar och är inte alltid pålitligt.

 

Det här osynliga mediakriget är en utmaning till tidningsbranschen som ska överväga sina prioriteringar. Jag tror att Internetmedia vinner. Voter.se's användare tycker tvärtom.

 

 

Digital vs papper: Vilken typ av media använder du mest?

Vilken media använder du främst som informationskälla?


 

 

 



DN

Reinfeldt blir bättre för varje gång

Reinfeldt gör bättre och bättre ifrån sig i politiska debatter. Fortsätter det så är det solklart att han åter igen blir statsminister för nästa mandatperiod.





SvD
AB
DN
Syd

Hur ska bonusarna hanteras?

Idag är det frivilligt för banker att ha bonusar. Några europeiska länder tänker nu att införa extra skatt på bankbonusar. Swedbank väljer idag att slopa bonusar för år 2009.

Observera att bankerna inte tillverkar pengar, det är våra gemensamma pengar och de tjänar sina bonusar på oss. Följden av det är att vi har rätten att bestämma hur de ska fördela sin ersättning.

Vilket alternativ är bäst för Sverige?

 

 



Att skrämmas för att tjäna pengar

Svininfluensan är ett skrämmande exempel på hur långt företagen kan gå för att vinna pengar. Skrämselprognoserna fungerade mycket bra den här gången. Även för bra när det gällde Sverige. Vi förköpte oss på vaccindoser som kommer att slängas och det är våra gemensamma pengar som rök. Om man inte hittar ansvariga den här gången blir det ännu värre nästa gång. Den farligaste resultatet är att folk tappar förtroende för läkemedelföretagen och kommer att strunta i kloka råd i framtiden. Även media ska granskas i det här fallet. Det kallas inte för yttrandefrihet när man skriker att det brinner i en fullsatt biosalong. Det har ett annat namn och det ska vara straffbart.


Omröstning:


Vems fel är de stora ekonomiska förlusterna i samband med svininfluensevaccinet?

Var det klokt av staten att köpa in svininfluensavaccin till hela befolkningen?

Är svininfluensahystering överdriven?







SvD


Politiker är beklagligt omedvetna om Internets villkor

Carl Bildt uttalande sig om att friheten på Internet är ett beklagligt bevis på att medelålders politiker kan väldigt lite om Internets villkor och att de inte vet vad de pratar om när det gäller Google.

Både Clinton och Bildt måste skaffa sig bra Internetrådgivare som kan förklara för dem de hur det fungerar på nätet. Kalla krigets regler är omöjliga på Internet och om Google eller någon annan hotar att lämna Kina kommer ingen att märka det och ännu mindre att sakna det.

 

Den största sökmotorn i Kina är inte alls Google som många kan tro utan är Baidu Inc som har kinesiskt ursprung och är bättre anpassad till den kinesiska marknaden än Google (the Wall Street Journal)

 

Sökmotorn Bing som tillhör Microsoft är också utspridd i Kina och utgör en bra konkurrent till Google. När Google var "cyberattackerad" förra veckan var företaget inte ensamt om det utan det var ett tiotal företag till som drabbades, bl.a. sökmotorn Yahoo. Det är fortfarande okänt vem som stod bakom attacken (the Wall Street Journal). Google anklagade först kinesiska regeringen och kinesiska regeringen påstod att de inte har något med detta att göra (BBC News). Ett tag pratades det även om att attacken utgick från Googles kontor i Kina. Kina reagerade mycket skarpt på Googles och Clintons anklagelser och varnade USA för intrång i Kinas interna politik (Reuters)

 

USA:s internetföretag kommer att förlora mycket om Kina utestänger dem från marknaden (Reuters) och det kan hända att Googles utspel var inriktat på att politisera den här affären och utge den en frihetskämps stämpel

 

Google startade i Kina 2002 och använder censurfiltrar enligt Kinesiska lagar (Reuters). Google Sverige använder också filtrar enligt svenska lagar, Google USA använder filtrar enligt amerikanska lagar. Dessutom sorterar Google sitt innehåll enligt egen policy. Därför är det skrattretande att Google hotade att lämna Kina p.g.a. av censur och ännu roligare att Bildt vill avskaffa censuren på Internet. Svenskt Internet är också censurerat och hård bevakat, det är därför Piratpartiet vunnit så många röster i EU valet. PP:s siffror kan bli en stor överraskning för våra politiker även i valet 2010 om det inte ändrar sig om censur och kontroll på Internet.

 

Omröstningar:

 

Ska samma lagar gälla på internet som i vanliga livet?

 

Ser du anonymiteten på internet som en självklarhet?

 

Får regeringar stänga av internet- och mobiltrafik?

 






SvD

Förtig inte om dolda ansikten

Alla religioner har religiösa symboler. Korset är t.ex. är en av dem. Tänk om någon förbjuder dig att ha en kors om halsen? Klädsel kan också bäras som en religiös symbol. Ett bra exempel på det är kipan i judendomen. Sedan finns det lokala traditioner som är förknippade med religion men egentligen inte har något med det att göra. Det behövs i vilket fall en allmän diskussion i den här frågan.

Arbetsplatser har redan idag krav på viss klädsel, detta styrs av säkerhets- och allmänna trivselkrav. Privat kan man ha vilken klädsel som helst och det bör inte ifrågasättas.


Vi har redan startat en diskussion på Voter.se. Häng med!






Nya funktioner på Voter.se

Nu har det släppts en ny funktion på Voter.se. Det går numera att lämna sin webadress i kommentarerna. Blir användarna nyfikna kan de enkelt ta sig till er hemsida eller blogg. Vi vill att våra användare ska dela med sig av sina åsikter och en länk till bloggen är aldrig fel.

Vemsomhelst kan göra egna omröstningar på Voter.se. Finns det något ämne du vill ta upp är en omröstning ofta ett enkelt knep att engagera människor. Att ställa en fråga är oftast mer inbjudande än att tvinga på sina besökare sanningar på bloggen. Omröstningar är roliga och oftast är det resultatet som överraskar en. Från och med idag är det också möjligt för den som skapar omröstningar att länka till sin hemsida från själva omröstningen.

Voter.se är den enda gemensamma plattformen för aktuella omröstningar i Sverige. Hemsidan är modererad och på så sätt håller den alltid en hög standard. Från Voter.se är det även möjligt för alla att ta med sig omröstningar till sina hemsidor och bloggar genom en embed. Resultatet från alla embeds ackumuleras och på så sätt får omröstningen en spridd målgrupp. Den här funktionen är vi ensamma om.








Bonusbubblan

Ekonomibranschen skapar ingenting som är nyttigt. De bygger inte, lagar inte mat, lär inte barn och läker inte människor. Allt som bankarbetare gör är att de fördelar (lånar ut) pengar som andra människor skapat med sitt arbete. Varför får inte byggarbetare, kockar, lärare och läkare bonus för sitt arbete?

Att man har pengar som sitt arbete betyder väl inte att man kan använda dem som man vill? Finansbubblan är skapad av banker och underhålls av dem. När det smäller används skattebetalarnas pengar för att rädda dem. Bonussystemen måste lagstiftas bort innan det är för sent.

Omröstningar i ämnet:

Statliga banken SBAB kommer att ge bonus till de anställda som lånar ut mer pengar till bostadsköpare. Är detta en sund idé?

Anser du att Sverige bör införa bonusskatt i likhet med Frankrike och Storbritannien?


Bonus i arbetslivet - Rätt eller Fel?








SvD
DN
GP

Var är föräldrarnas ansvar?

Oavsett hur man tänker är det vuxnas ansvar att skydda barnen både i det vanliga livet och på internet.
Ett sätt är att göra brottsprovokation lagligt. I väntan på en lagändring kan man överväga andra sätt att förhindra grooming.

Det här sättet är att förhindra barnen från att bete sig hur de vill på internet. Vi släpper inte våra barn lösa på farliga ställen i det vanliga livet och ser till att de inte umgås med fel sorts människor.  Varför släpper vi barnen fria på nätet vilket inte är en mindre farligt plats att vistas på?



En klok politik efterlyses

Utan jobb är man inte fri och är tvungen att få hjälp från samhället för att klara sig. Det är det som händer med utlandsfödda när de inte arbetar och det är det som väcker irritation i sin tur hos dem som arbetar. Först tar vi människor till landet sedan klagar vi på att resurserna inte räcker. Är det verkligen invandrarnas fel att de inte har jobb och inte kan klara sig? Varför ska de klandras för andras ansvarslöshet?

Att rikta missnöje mot invandringen är minst sagt orättvist. Yttersta ansvaret ligger hos dem som trycker på röstknappen i riskdagen. All politik börjar där och det är ditåt man bör inrikta sitt missnöje. Invandring och integration kommer att bli en stor fråga i valet 2010. SD inriktar sitt missnöje mot invandrare som redan är här. Därför vinner aldrig deras politik i längden. Ett parti som först kommer förena en klok integrations-, migrations och jobbpolitik efterlyses fortfarande.





AB
Syd
DN
YAH
SvD



Droger eller integritet

Att gymnasieskolan i Nässjö frivilligt ska testa sina elever för droger är ett sätt att försöka bekämpa det problem de har med droger idag. Även om föräldrarna är upplysta om testerna och skolan gör allt för att vara diskreta kan det gå fel. Det är kränkande att bli kallad och man tränger sig in på elevens integritet via testet. Dock vill skolan bekämpa olagliga droger och det kan vara svårt att göra det på ett annat sätt.

Voter.se fick för några månader in en omröstning angående drogtester i skolan. Insändaren till den anonymt inskickade omröstningen menar att drogtester ska kunna utföras med tvång OM det finns en misstanke mot eleven. Resultatet i omröstningen i skrivandets stund är 60 % emot tvingande drogtester på Sveriges skolor. Vad anser du?






SvD
SR

Var SAAB värt att räddas?

SAAB räddas och det är ett glädjande besked för Sverige. Tusentals jobb kommer att stanna kvar och det välkända bilmärket går inte i graven.


SAAB:s problem handlade i slutändan inte om ekonomikrisen eller politiken. Bilmärket var dåligt anpassat till dagens efterfrågan och förlorade greppet om bilmarknaden. Förhoppningsvis kommer SAAB att vidareutvecklas till ett bättre bilmärke. Delta i omröstningen nedan. Vad tycker du om bilmärket SAAB?






DN
SvD
GP
HD
Syd
SMP



Amerikanska modellen

På gott och ont drivs vi mer och mer till den amerikanska modellen där personligheter spelar en större roll än partier och politiken påminner om en teater. I den här matchen vinner Frederick Rienfeldt lätt i jämförelse med Mona Sahlin.

Senaste ”skandalen” med Sahlins väska bara bestyrker att hon inte är värd mera uppmärksamhet än så. Det händer helt enkelt ingenting roligare med Mona än väskaaffären. Hon kommer inte med nya banbrytande förslag eller kloka idéer och att kritisera är inte samma som föreslå hållbara lösningar.

Finans- och jobbpolitiken är den största utmaningen just nu och där händer det samma sak. Vem kan på allvar jämföra Thomas Östros med Anders Borg?

Den politiska teatern och Socialdemokraterna förlorade en stor skådespelare när Göran Persson avgick. Forttrollningen är borta.







DN
SvD
GP
Syd


Ofrivilliga gisslan

Hur mycket kostar ett glas vatten i öknen när du är törstig? Hur mycket som helst när det gäller livet.

Hur mycket kostar elen i Sverige? Hur mycket som helst när det är -20° utomhus. Marknaden är inte fri när man inte kan vägra att handla eller har inte tillräckligt med aktörer som stabiliserar priset. Vi kan inte vägra att köpa el och vi kan inte pruta ned priset i det här läget. Det är en gisslansituation där vi inte har något val och elbolagen vinner på det.



Omröstningar:

Bör Sverige satsa på förnyad kärnkraft?


Är kärnkraft en bra lösning på energiproblemet?




Pensionsförsäkringen är ett ekonomiskt experiment

Pensionsförsäkringen är en jämförelsevis ung ekonomisk företeelse och kan fortfarande betraktas som ett experiment. Pensionsförsäkringen infördes av Bismarck i 1891 i Tyskland och i Sverige fanns den inte före en 1911. (Källa)

Det svenska pensionssystemet gjordes om många gånger och är fortfarande inte bra.












Normal och stolt

Varför kan man inte förespråka normen för en gångs skull? Antingen ska man vara smal eller tjock. Ta och titta på grekiska och romerska statyer. De är varken feta eller smala. Varför ska man leta efter idealen när de redan finns.

Tjejerna på bilden i DN.se är bara farligt feta. Att de försöker att glamourisera sitt matmissbruk påverkar inte faktum att det är hälsofarligt att fara fet. Lika farligt som alla andra missbruk och bör behandlas därefter.

 

 

Vad är det för fel med att hylla den friska normen?

 

Omröstningar:

 

Bör feta behandlas på samma sätt som rökare?

 

Är det viktigt för dig att hålla vikten?

 

 

 

 

 


Nu kommer ryssen och tar dig

Att underbygga politiska debatter med rysskräck är vanligt. Att hänvisa till hot från Ryssland är nästan obligatoriskt när man diskuterar försvarets nedläggning eller NATO:s inträde.

Det verkar som om rysskräcken föddes före kommunismens tider och fortsätter efter kommunismens fall. Jag undrar om är det förlusten vid Poltava som var starten för den. Rysskräcken avspeglades även i språket. Förut sa svenskarna till sina barn om de inte ville sova ”Nu kommer ryssen och tar dig”.

Vad tror ni?







Niqab och burka finns inte i Koranen

Att franska imamen tycker att niqab ska förbjudas i Frankrike är inte alls kontroversiellt.

Seden att bära niqab och burka hör inte till islam utan till kulturen i vissa muslimska länder, såsom Afganistan, Pakistan, Norra Indien och vissa länder i Persiska viken. Burka och niqab nämns inte i Koranen och hör inte till den muslimska läran. Islam föreskriver att kvinnor ska täcka huvudet och se anständiga ut. Islam är inte den enda religioner som kräver att kvinnor ska se ut på ett visst sätt. De som reser och besöker kristna kyrkor i världen vet att de inte blir insläppta i oanständiga kläder. Även inom kristendomen ser man olika tolkningar på anständighet beroende på landets traditioner.



Att blanda niqab och burka med islam är lika vilseledande som att blanda kvinnoomskärelsen med islam. Vissa muslimer gör det men det har ingenting med islam att göra utan med lokala traditioner. Därmed har förbud att bära niqab ingenting med islam att göra. Sedan kan man diskutera om man får bära niqab som ett uttryck av samhörighet till en viss kulturell tradition.



66% av Voter.se's användare tycker att niqab ska förbjudas på arbetsplatser. Frågan var ställd när en kvinna anmälde Stockholms stad för att hon inte fick bära heltäckande slöja på utbildningen.

Vad anser du? Delta i omröstningen nedan.







Internets missionärställning

När missionärer kom till andra länder så var de ivriga att ändra allting. De försökte även att undervisa de mindre vetande i sexställningar. Tror ni att dessa tider är förbi? Förmodligen endast för ovälkommen sexundervisning.

Det finns andra synder på jorden som måste hittas och elimineras av moderna missionärer – Internet är en av dem. Det senaste exemplet är när Clinton och Obama undervisar kineser i hur man ska använda och utveckla Internet i Kina.

Svaret från Kina var inte oväntat skarpt: "How China's Internet develops and how it is managed are Chinese people's own affairs,"

Allt detta sker samtidigt som USA är enormt ekonomiskt beroende av Kina. Hoppas att de vet vad de gör när de leker missionärer.




Facebook är ett bra spionredskap

Facebook är ett frivilligt exponeringsverktyg. Vi uppdaterar vår status i sociala media ofta och allt detta för att våra vänner ska kunna ha koll på oss.



Folk går in på Facebook för att synas och se. Om det finns något annat syfte med Facebook vet jag inte. Facebook används också för att spionera på folket. Man kollar sin partners ex, grannar kollar sina grannar, arbetsgivare kontrollerar sina anställda och så vidare. Och det är också en del av ett socialt spel som vi alla som gärna spelar.

 

 

Säg bara inte att när ni är på facebook så vill ni inte synas eller att ni inte spionerar där.





AB

GP

SvD


Hur dömer man brist på omdöme

Det är svårt att ge ett straff till ungdomar. Även om det handlar om mord kan straffet inte vara lika hårt som för vuxna människor. Ungdomsbrott handlar mera om brist på omdöme än om en kallsinnigt gärning. Oavsett var straffet för Sturebymordet hamnar har vi en del fungeringar kvar på varför detta kunde hända.

Voter.se's användare tycker att dagens ungdomar visar mindre respekt för vuxna och att det är föräldrarnas fel. De tycker ocskå att föräldrarna ska vara mera ansvariga för det som deras barn gör.









DN
GP
SR
AB





Win-win taktiken för Moderaterna

I valet 2006 röstade 31 procent av de manliga väljarna på moderaterna, men bara 23 procent av kvinnorna. Ojämn fördelning i väljarkåren har alltid varit en förbannelse i partiet. Idag har moderaterna gjort två viktiga uttalanden som kan bryta den här förbannelsen.

Det första är att de öppnar för kvotering för kvinnor i bolagsstyrelser och om  antalet kvinnliga syrelseledamöter inte fördubblas fram till 2014 ska partiet lagstifta om kvotering.

Det andra är att moderaterna ska stå för reformer som ger välfärdens medarbetare högre lön och större inflytande. Med tanke på att det flesta medarbetarna i välfärden är kvinnor kan den här förslaget också ses som ett viktigt steg i jämställdhetens riktning.

Ingen tvekan att moderaterna kommer att genomföra sina löften. Båda förslagen är inte revolutionära eller kontrovertionella och det är tveksamt att något annat parti kan vara emot dem. Win-win taktiken.

Kvoteringsfrågan är inte så lätt och självklart. Så här tycker t.ex. Voter.se's användare.




 


Tjockisar lagligt diskriminerade

Air France och KLM börjar ta extra betalt av överviktiga passagerare på flygningar. På det här viset följer överviktiga rökarens fotspår. Från första februari börjar flygbolag lagligt att diskriminera tjocka människor på grund av deras missbruk. Detta har jag kommenterat tidigare här.

Omröstning:
Bör feta behandlas på samma sätt som rökare?



SvD
Kurriren
GP
Dagen


När extrema ändar möts

Vi är vana att placera politiska åsikter på en vänster - höger skala. Den fungerar hyfsat men inte när man ska analysera extrema ändar av skalans värderingar. Ser vi på extremhöger och -vänster hittar vi betydligt mera likheter i deras sätt att agera än i mitten av skalan. Likheten ligger i intoleranta åsikter och avsaknad av kompromisslösningar.



Jag har redan jämfört extrema partier och extrema religiösa rörelser. De liknar ibland varandra på ett slående sätt: oförsonliga, intoleranta och blodtörstiga. De vill hitta sina fiender snabbt och besegra dem, de tror starkt att deras lära är den enda möjliga och är redo att kämpa för den med alla (o)tillåtna medel. På det här viset borde skalan se ut som en spiral där ändarna befinner sig på samma nivå men på olika höjder.


Frossa medan ni kan

SBAB:s chefekonom Tomas Puosette säger i SvD att räntan kommer att höjas i höst. Egentligen är det dags att höja räntan redan i vår men vem vågar försämra det ekonomiska läget i landet före valet?

Så håll ut till dess och glöm inte att frossa i billiga pengar medan ni kan.




Omröstning: Borde bankerna strama upp villkoren för bolånen?

 


Kinas försök att efterlikna Sverige


Konstigt att Sverige reagerar på en  moralcensur i Kina och att Carl Bildt föreslår Sverige som förebild i integritetsfrågan. Vi bor i ett land som infört IPRED och FRA lagar som i stort sätt har gjort det möjligt att spionera på sina medborgare och har en sexköpslag som är strängast i västvärlden.

 

Därmed har vi ingen rätt att uttala oss nedlåtande om Kinas klumpiga försök att efterlikna oss. Heller har vi ingen rätt att se oss som förebilder i integritetsfrågor. Welcome to the club, Kina.








Yttrandefrihetens begränsningar

Vad innebär en yttrandefrihet? Är det en yttrandefrihet att skrika att det brinner i en fullsatt biosalong om det inte brinner på riktigt? Är det yttrandefrihet att förolämpa folk pga av deras tro? Även politiska åsikter kan inte uttryckas på vilket sätt som helst. Missnöja med integratinspolitiken ska inte likställas med förtal och förolämpningar. Vi bor i ett globaliserat samhälle där alla religioner måste integreras på något sätt. Så mycket som muslimer måste anpassa sig efter våra värderingar måste också vi ha lika mycket tolerans för att de inte har samma värderingar som vi.

Rättegången i Nederländerna är ett hårt prov på yttrandefrihetens normer. En sak är klar, yttrandefrihet är inte likamed en anarki. Yttrandefriheten har sina begränsningar. Vilka kommer vi att se av rättegången.




Vill du ha omröstningen på din blogg? Klicka på embed .

AB
SvD, 2
GP

Vi frestas av anonymiteten

Vi spenderar allt mer tid på internet. Vi arbetar där, har sociala realtioner med andra människor där, spelar spel, chattar, läser tidningen och uttalar oss. Enligt Voter.se's omröstning är 43% medlemar i minst 3 internetcommunities .

Det verkar som vi lever i två olika verkligheter - en i vanliga livet och en på Internet. Man vågar mer på Internet än i vanliga livet. Regler är mera brutala på nätet. Folk förolämpar varandra, blir mera aggressiva och otåliga. Samtidigt vågar folk att vara öppnare och ärligare. En sak är klar, folk beter sig annorlunda på Internet än i vanliga livet. Datorskärmen är vårt skydd och det är svårt för vänner på Facebook att se om du verkligen klarat tentan, hur det går för dig på arbetsplatsen eller hur du äter.

DN.se skriver idag en intressant artikel där två ungdomar intervjuas om skillnaden mellan internet och det vanliga livet. Visserligen kan man vara anonym på internet men vi blir allt lättare identifierbara via kablarna. Anonymitet på internet är inte alltid en självklarhet. 36% av Voter.se's användare ser inte anonymiteten som självklar.






Välja med hjärnan eller med hjärtat

Steven Jobs, grundare av Macintosh, sa nyss att för att bli framgångsrikt måste man göra det man mest tycker om.

Jag undrar om det finns ett yrke som är konjunkturkraftigt livet ut. Konjunkturen pendlar hit och dit och det lönar sig inte att anpassa sitt liv efter det man inte kan påverka. Byggarbetare är ett bristyrke idag men så har det inte alltid varit. Samma sak gäller läkare och sjukskoterskor.  Programmerare som är mycket eftertraktade idag blir säkert i överflöd om några år.

Det finns helt enkelt inte ett yrke med vilket man blir efterfrågad livet ut. Ska man utbilda sig efter konjunkturen som inte håller på lång sikt eller ska man utbilda sig efter eget intresse?

 

 

 

 

 


 

DN
AB
SVT

 


Har du blivit lurad?

Än en gång har några bråkmakare på Facebook lyckats snärja till sig många medlemar till en grupp för att sedan byta namn och syfte till något opassande. Det är inte första gången det händer. Idag handlade det om en grupp som skulle donera 2 kr till Haiti för varje medlem. För några månader sedan handlade det om Hjärt- och lungforskning.
Det här fenomenet förstör för de som vill skapa riktiga och välmenande grupper på Facebook.

Det är lätt att luras. Har du blivit lurad?






SvD
Syd



Klimatforskare är de värsta fienderna till miljöpolitiken

Domedagsprofetior fungerar aldrig bra på lång sikt. När folk upptäcker att de har blivit skrämda i onödan blir de arga och besvikna. Resultatet är en misstro mot seriösa forskningar och rapporter. Sådan taktiksmisslyckanden har vi sett med medias hantering av svininfluensan. Nu är det miljöforskare som motarbetar sig själva.




Kommentera omröstningen här.





DN

Vi är kloka när det gäller någon annan

Det är verkligen fruktansvärt i Haiti just nu. Inte nog med jordbävningen. Det är nu svårt för hjälp att komma fram. Det är laglöst och människor som skulle kunna få hjälp dör. Det är idag ett laglöst land som saknar vård för alla de drabbade, mat, vatten och hygien.

Massmedia rapporterar varje dag om Haiti. Massmedia vågar även kritisera händelseförloppet och vågar påstå att det är en oeffektiv hantering av situationen. En något okänslig fråga är hur Sverige skulle hantera en sådan krissituation. En miljökatastrof, terrorattack, naturkatastrof eller ett krig i landet. Har vi den beredskapen för att klara av det bättre än det media kritiserar idag. Skulle våra grannar och medmänniskor inte plundra och skulle alla våra läkare, brandmänn och militära rycka ut till undsättning med en gång?

Tror du att vi har en bra beredskap för katastrofer i Sverige?








DN 2 3
SvD 2 3
AB
GP 2
Syd

Rött eller blått

Det är en evig kamp mellan vänster och höger. Vänstern vill höja skatterna för att ge mer bidrag och generösare försäkring, högern vill minska skatten och göra bidrags och försäkringsreglerna stramare. Vad väljer du? Flera i arbete och mindre skatter eller flera hemma och höjda skatter?

Omröstning:







AB, 2 3
DN, 2
SvD
GP
Syd

Mellan pest och kolera

Jag undrar om de finns ett miljövänligt drivmedel.   Det verkar som att kärnkraft är den vänligaste och den mest utskällda energikällan som finns för dagen, trots att den än inte finns som drivmedel för bilar.

Visst är det farligt om det brister i ett kärnkraftsverk som i Tjernobyl för 24 år sedan. Men är det inte farligare med matbrist på grund av etanol, eller med en ständig krigsfara i många världsdelar p.g.a. västvärldens oljeberoendet? Det vill säga att vi än så länge väljer mellan pest eller kolera. Vad väljer du?

Några omröstningar i ämnet:

Vilket drivmedel skulle du välja till din bil ur ekonomi/-miljösynpunkt om du skulle ha fria händer i ditt val?


Hur troligt är det att du köper en el-, hybrid eller alternativbränslebil vid ditt nästa bilköp?







 

SvD

 

 

 

 


En site för varje behov

Är det hemsidorna som skapar behovet eller är det behoven som skapar hemsidorna. En till hemsida som hänger ut sexdömda har upptäckts. Om man tittar på Voter.se's omröstning så ser man att 62% (i skrivandets stund) vill ha sådana siter. Men vi lever inte i ett laglöst samhälle. Samma lagar som finns i landet ska gälla på internet tycker två tredjedelar på Voter.se.







SvD

Extrema religioner och partier har samma grogrund.

Det är inte konstigt att tonåringar hamnar i extrema ändar av samhället. Det är svårt att vara tonåring. Man försöker desperat att förstå sin identitet och letar efter sin livsstil. I tonårsbeskrivningen ingår också benägenhet att gruppera sig. Att samlas kring något mål är bra så länge är det fotboll, ett musikband eller hobbyverksamhet. Men det kan lätt vara brottslighet, extrema politiska rörelser och religioner. På det här viset är ungdomarna ett lätt byte för extrema rörelser i samhället. Om man antar SD ungdomar och unga anhängare av extrema islamister av samma art då kan dessa problem botas med samma medel. Vad sägs om flera engagerade vuxna, hårdare krav och kontroll?

 

Vad tycker Voter.se's användare om detta? Nedan finner du omröstningar i ämnet.

 

Är ungdomsgårdar verkligen bra ställen för ungdomar att vara på?

Ser du en snabb lösning på problemen med upploppen i förorterna?






SvD, 2

Sverige i NATO - Beware your wishes

Sverige har ingen aning om vad krig innebär. Militärtjänst i landet innebär sällan att man kan mördas. Landet är alliansfritt för längre sedan. Kan man inte ha det bättre en så?

Varför ska man leta efter hot mot Sverige när de inte finns några? Kan det hända att Sverige inte är hotat av något grannland av den enkla anledningen att det inte är ett intressant område? Vilka resurser finns i Sverige som kan vara intressanta för t.ex. Ryssland? Vad ska man invadera Sverige för? Stora industrifabriker finns inte längre i landet. Jordbruket är hårt subventionerat. Sveriges infrastruktur är värdelös utan ständig och kostsam underhåll.  Sveriges befolkning är knappt någon resurs heller.

Varför ska Sverige bygga upp sitt försvar eller ingå i en militärallians?



 


DN
SvD

 


Är det en sund idé?








Vill du ha omröstningen på din blogg? Klicka på embed under frågerutan
DN
SvD
GP
Syd

Google.cn - Business as usual

Tidigare har denna blogg tagit upp Googles ageranden i Kina. Ni kanske har märkt att jag varit upprörd över att ett så stort företag som Google tar en sådan stor politisk ställning.

Men idag skriver Bloomberg.com att sökmotorsjätten dementerar planerna på att gå ur Kina. Kontoret och alla medarbetare kommer att finnas kvar. Google.cn filtrerar även sökresultaten, säger en anonym källa inom Google i Kina.

Nu får vi se när svensk media rapporterar om Googles "kovändning".


En omröstning i ämnen på Voter.se




Edit: Nu har även Reuters hakat på nyheten.

Hållbar moral är omöjligt utan lagändring

Det är moraliskt oförsvarbart av bankerna tycker Voter.se's användare att ge stora bonusar trots stora ekonomiska förluster. Omröstning:
Är det moraliskt försvarbart av bankerna att ge stora bonusar trots ekonomiska förluster?

 

 

Kan man ändra moralen utan att ändar lagar? Omröstning:

Anser du att Sverige bör införa bonusskatt i likhet med Frankrike och Storbritannien?


Intressant är att folk är mera positiva till bonus i arbetslivet om man frågar allmänt.


 

 

 




 

SvD

 

 


Förtala, baktala, sladdra, bakdanta, sprida rykten, gå med skvaller, tala illa om…

Det har aldrig varit rumsrent att skvallra och det återspeglas i det svenska språket.

Skvallra enligt svenskt lexikon betyder:

1. i hög omfattning för olika personer berätta irrelevanta påståenden om andra personer

2.  berätta något för någon trots att detta i någon mening inte anses lämpligt

 

Synonymer för ordet skvallra:

 

Förtala, baktala, sladdra, bakdanta, sprida rykten, gå med skvaller, tala illa om; tjalla, ange, gola, tipsa; förråda, avslöja, röja.

 

Förut skvallrade man i smyg och förhoppningsvis skämdes för det. När massmedia tog skvaller till sig har det blivit allt mer accepterat att skvallra. Om stora tidningar gör det så kan även gemene man också göra det utan att skämmas.

 





Kan euro stärka landets ekonomi?

Det enda frågan vi måste ställa oss när vi överväger att införa euro är om det skulle stärka landets ekonomi. Punkt slut. Alla andra argument är inte väsentliga och rentav skadliga för det rätta beslutet.



Professorn Lars Calmfors har inte svarat på den här frågan på ett övertygande sätt. Det verkar som professorn är mycket kluven just om ekonomiska fördelar och till slut ger han oss sitt bästa  argument  för euro:

"Men framför allt kan man se det som ett övergripande värde att ett svenskt deltagande i eurosamarbetet kan antas bidra till ökad politisk integration i Europa."


Påminner det inte om orientaliska mattförsäljarens sista argument "Åtminstone kan du köpa den här mattan för vår vänskaps skull"

 

 


De som tror att Google inte filtrerar i Sverige är naiva

Det är inte sant att all information är tillgodo. Informationsföretag måste alltid ta en ställning om vilken information de ska sprida. T.ex. det är inte bra att sprida information om barnpornografi, om terrormetoder eller om hur man smidigare tar livet av sig själv eller andra. Är det bra att sprida nazisistpropaganda? Eller är det bra att sprida information som kan leda till att folk blir fysiskt skadade?

Den här listan kan bli hur lång som helst och bero på vår kultur, statsskick, demokratiska värderingar och även ursprungliga religion. Allt detta har vi rätt att bejaka och försvara.

Kan inte Kina ha sin egen lista? Kan inte andra länder bestämma själva vilken information de vill eller inte vill sprida? Nej, det är väl uppenbart att vi och Google kan bättre om vad som passar Kina och andra länder.

Eller? Rösta här!



 


SvD
Syd

 

 

 


Så mycket sömn behöver vi

Det är svårt att ta igen sömn. Men hur mycket sömn behöver du per natt för att känna dig utvilad?







DN
SvD

Google som en politisk makt

Google är ett av världens största företag med en enorm makt över informationsflödet. Tillgången till informationen är en makt för sig och regeringar har använt information som maktmedel i århundraden. Kina är ett självständigt styre som bestämmer självt över sin politik - vare sig vi gillar det eller inte. 

Har Google rätt att som ett stort företag ta en politisk ställning?





Kommentera omröstningen



Vill du ha omröstningen på din blogg? Klicka på embed under frågerutan


SvD
DN

Folkpartiet (fp) väljer andras hästar


Nu börjar olika partierna välja sina ”favorithästar” före valracet.
Försvaret är en av frågorna som anses vara mycket viktig av väljarna. Traditionellt är det moderaternas favoritfråga. Idag rycker folkpartiet fram och väljer försvarsfrågan som sin häst.

 



Det är konstigt eftersom FP var med i regeringen och bestämde när försvaret lades ner. Det är inte konstigt eftersom folkpartiets förra favorithäst, invandrarpolitiken, som FP ursprungligen också "snodde" från moderaterna, är redan upptagen av SD.


Var det inte utbildningen som folkpartiet red på hela tiden?



Kommentera omröstningen




Vinst vs. moral?

SEB kommer att betala ut högre bonusar än vad de har i vinst för 2009. Bonusgrunden ligger för 2008 och därför överstiger den vinsten för i år. Alltså är inga beslut om bonusar för den nyligen redovisade perioden tagna. SEB gör sitt sämsta resultat på många år. Men är det moraliskt försvarbart av bankerna att betala ut en högre bonus än vinst?






Flera omröstningar om bonusar från Voter.se här.


SvD, 2
DN
SR
E24
DI

Enas död, en andras bröd

Google överväger inte att lämna Kina som många svenska tidningar skriver.
Goggle hotar att göra det och det är inte detsamma som överväger. Med små semantiska medel återger TT västvärldens önsketänkande om att kontrollera Kinas politik.

 

Google är ett vanligt företag vars syfte är att tjäna pengar och inte agera som världens polis.


New York Times tycker att det Google förlorar en lukrativ marknad och det är sant vad gäller Google. Allt annat vore dumt för Google att överväga.

 

Kinas marknad kommer inte att förlora på Googles reträtt. Vad kommer Google att vinna på det?




 


 

Svd,

DN

E24

Syd

 

 

 


Du räddar dig själv, men inte din granne

Multiresistenta bakterier har kommit i skymundan i dagens media pga den så kallade svininfluensan. Men att vi har ett problem med dessa bakterier går inte att förbise. 

Problemet idag är att vi har använt antibiotika och penicillin allt för mycket sedan det uppfunnits. Användningen har gjort att bakterierna lärt sig och inte längre tar skada av antibiotikan. Vilket i sin tur gör att vi är chanslösa mot dessa bakterier och de är nu ett hot mot våra liv.

Det människan inte tänker på är att varje gång man äter en kur gör vi det värre. Även varje gång köttproduktionen behandlar sina djur med mer antibiotika gör de bakterierna skadligare mot oss. Därför undrar jag nu hur ofta du som person äter antibiotika? Är det varje gång du blir förkyld? Eller bara vid bakterieinfektioner? Du kanske inte äter antibiotika alls?








SvD

Om att ropa varg för många gånger

Det är farligt för WHO att tappa så mycket förtroende som de gjort nu. Svininfluensan har visat sig vara mildare än man befarat. Ropa inte varg i onödan. Nu är det bara de ekonomiska förlusterna som väntar på oss.

Nästa gång när WHO skrämmer oss förlorar vi inte pengar utan människoliv. Det är ett högt pris att betala för att WHO-byråkraterna allierat sig med läkemedelsföretagen. Det är också dags för media att tänka till två gånger.





Kommentera omröstningen


SvD
SR
Svt



Fungerar det - så är det bra

Det är inte en slump att bemanningsföretaget har förbubblats de senaste tio åren. Det visar bara att det är en bra lösning i arbetslöshetstider. Varför ska man ifrågasätta det som fungerar? Deltagarna i omröstningen nedan tycker dock annorlunda.



Kommentera omröstningen


DN
DN

Är det fel på straffskalan?

Det ena brottet är inte bättre än det andra. Och det är alltid svårt att avgöra straffskalan för dem som begått brott. Jämför man t.ex. tortyr av små barn med skattebrott så är det uppenbart att det förstnämnda är betydligt grövre än den andra. Det ska givetvist avspeglas i straffskalan eftersom det är ingenting annat än ett mättinstrument på hur allvarigt samhället ser på det som skett.



Ett år och fyra månader för barntortyr signalerar inte att vi är upprörda över mammas beteende.






 

SvD

DN

GP

Metro


Misstolkad jämställdhet

Jämställdhet är misstolkat idag – jämställdhet betyder att det är jämt mellan könen. Fortfarande vill många ha könskvotering in i styrelser för att främja kvinnor. Nu diskuterar man högskoleutbildningar som diskriminerat kvinnor pga just könskvotering. Vår strävan efter en jämlikare värld är präglad av att kvinnor ska få det bättre. Men när det kommer till en situation där männen har en fördel av kvoteringar och jämställdhetspolitik kritiseras systemet och kallas för diskriminerande.

Könskvotering av all dess slag är rent utav onödig, oeffektiv och resurskrävande om inte båda parter (av de olika könen, i detta fall) är med på konsekvenserna och utfallen. Könskvotering fokuserar inte rätt. En anställning, eller en högskoleutbildning ska inte vara en spelplan för jämställdhet. Det är en ansvarsuppgift eller en utbildning och där ska det bedrivas just det, av de rätt utvalda oavsett kön.







DN
SvD, 2
SR
GP
VK

Mona Sahlin vill åka gratis på Allinsens förtjänster

Världens ekonomi har gått dåligt de senaste 2 åren och arbetslösheten växer med snabb takt. Ekonomikrisen och arbetslösheten var inte alliansens fel, däremot är det alliansens förtjänst att Sverige klarar sig bra i jämförelse med andra europeiska länder.

Mona Sahlin lovar mer jobb, mindre utanförskap och mindre ungdomsarbetslöshet.

Allt detta kommer att hända efter valet 2010. Men inte tack vore socialdemokraternas löfte utan tack vore en naturligt återhämtning efter den djupa ekonomiska krisen vi har varit i.



Fler omröstningar om politik på Voter.se

 

SvD

GP

 


Givmildhet monopoliserat av staten

Om en enskild svensk eller privat företag vill donera sina pengar blir man genast ekonomiskt straffad med extra skatt (SvD). Gåvor och sponsring från enskilda initiativ kvävs i sin linda.

Paradoxen är att Sverige som stat är mycket känd som en givmild stat.  Men i själva verket uppfostras den enskilda svensken att inte ge. Givmildheten ska staten stå för.







Kan det tolkas som att staten inte litar på vårt omdöme?

 

 



Den heliga tystnaden om monarkin i Sverige

Man går på tå när man pratar om monarkin och kungafamiljen.  Är ledarsidan på SVD ett försök att bryta isen och starta en diskussion?

I samband med två kungliga bröllop på agendan blir det mycket svårt att undvika debatten om monarki i Sverige.






Rökaren vs. Fettot

44% av svenskarna är feta, 20% är rökare. Två stora grupper som diskrimineras i samhället. Feta och rökare äter och röker frivilligt. Båda grupper är väl medvetna om riskerna med sitt beteende. Feta kräver att de som ska skyddas från diskriminering, rökare är redan lagligt diskriminerade. Jag anser att feta och rökare måste behandlas likadant.



SvD
AB

 


Gäller bankgaranting bara i goda tider?

Isländska banker var en gång i tiden mycket populära att placera pengar i. De gav bra ränta på pengarna och utlovade bankgaranti. Ingen brydde då om att bankgarantis totala summa var 6 ggr större än landets BNP. Vem bryr sig om sådana petitesser när allt går bra och det finns ”ett löfte” som är garanterat av staten. 

Redan idag är det mycket sannolikt att det kommer att röstas ”nej” i folkomröstningen som ska ta reda på om det isländska folket vill att bankerna ska utbetala garantin. Vi har egentligen samma slags av trygghet med våra banker. Alla svenska banker har bankgaranti/insättningsgaranti t.ex som lovar oss ersättningen ifall banken går omkull. Vi fick detta löfte i goda tider när landets och världens ekonomi gick bra.

Vågar vi tro på det idag?


DN
Syd
Metro





Missbedömning är värre än överskattning

Vi ska tänka som specialister i stora dagstidningar uttalar sig. Som exempelvis i DN Opinion idag.
Men så här tycker Voter.se's användare:










Man ska inte missbedöma något som är så uppenbart.
Observera att man inte ska överskatta det heller.

Rätt eller fel? - Du avgör

Nu har det hänt. Aftenposten har publicerat Mohammedbilderna. Många svenska bloggare har också valt att publicera dem. Det är bara tecknade bilder. Nu är man trött på att vara rädd i sitt eget hem. Publiceringen av Mohammedbilderna är ett uttryck för yttrandefriheten.



Tag med dig omröstningen till din blogg. Klicka på embed!

DN
SvD
SVT

The Two Big Brothers - Google och Bono

De som tror att det råder anarki på nätet har fel. Det är ännu lättare att ta kontroll på nätet än i vanliga livet. Frågan är på vilket sätt och av vem vi är kontrollerade. Nästan samtidigt fick vi läsa om Googles möjlighet att kontrollera vår synlighet på internet oh Bonos förslag till att kontrollera fildelningen med samma metoder som används i Kina.






Beter du dig annorlunda på Internet än i vanliga livet?


Hur ofta googlar du dina vänner?


SvD, 2
DN

Debatten lyser med sin frånvaro

Det är uppenbart att ett samhälle som behandlar sina svagaste medlemmar orättvist inte mår bra. Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Pensionärer har ingen chans att förbättra sin situation. Det är staten som bestämmer över deras tillgångar och pensionärer har svårt att påverka sin egen livssituation. De som har betalat hela sitt liv till olika former av pensionssparanden är totalt maktlösa. Pensionerna ska minska tre år i rad lovar en TT nyhet och publicerades i många svenska tidningar:

Dagens Nyheter

Sydsvenskan
Svd

Göteborgs Posten

E24

 

Det nuvarande pensionssystemet stöds av alliansen och socialdemokraterna. Det blir samma system även om oppositionen kommer till makten. Dessutom är det Socialdemokraterna som införde det nya pensionssystemet därför är det totalt avsaknad av kritik från oppositionen den här gången. Massmedias rapportring är också feg och undvikande. TT:s rapport kommenteras nästan inte alls och debatten lyser med sin frånvaro.

Omröstning:


När det kommer till kritan: En som kan och en som inte passar

Så är det med många frågor – man lovar och svär men när det kommer till kritan är det en annan femma. Det är många i Vällingby kommun som ville visa sitt stöd och lovade att hjälpa ensamkommande barn. De organiserade demonstrationer för och inför TV kamerorna och sa att de skäms för dem som inte vill ta emot ensamkommande barn.

 

Bara två Vällingbyfamiljer villiga att ta emot ensamkommande barn. Av de två är det bara en som passar. Voter.se hade en omröstning i höstas:





Det är så lätt att lova någonting om man vet att staten eller kommunen redan ska ta hand om. Är det inte så röstar vi på vissa partier?

Vi litar att de ta hand om oss och menar var det de lovar. Och vi menar aldrig att det är vi som ska arbeta för det vi så varmt röstade för. Det är någon annan som ska ta hand om det – staten och kommunen.

Är det inte dags att förstå att om du röstar för något så sa ska du också vara redo att ta hand om det.

 


Syd

SR

DD


 


Ni kan inte ta oss.

En av de största moderna myter är att vi inte dör bara vi skyddar oss ordentligt förutser allt. Det går inte att skydda sig från allting. Men det är det som massmedia och politiker strävar efter genom att förpesta vår tillvaro med ständiga neurotiska ororeportage och gnäll. Må det sälja lösnummer och öka väljarsiffror men det bidrar inte till säkerheten eller vår fysiska och psykiska hälsa.

Senaste påhitt för att göra oss riktigt oroliga och samtidigt att vinna vår uppmärksamhet är flygsäkerheten. Bara vi genomgår alla skanningsapparater så kommer att vi att leva för evigt. Att det slukar vår tid och kränker vårt privatliv är ingenting i jämförelsen med vad det kan åstadkomma. Det kan nämligen skydda oss från den obefintliga chansen att drabbas av terrorism i lyften som beräknas som 1: 10 408 947.

 

Sanningen är att det inte går att förebygga alla terrorismattacker genom att upprätta totalkontroll på allt och alla. Det liknar mera kollektivbestraffning än säkerhetsåtgärder. Tack och lov har Voter.se's användare röstat vettigt hittills. Vem vet våra användare är kanske klokare än Obama och massmedia, i skrivandens stund är två tredjedelar emot säkerhetsskanning. Rösta du med!








Samma mentala hälsa är uppvisad här när:








Kära politiker och massmedia ni har inte lyckats. Vi vägrar att bli rädda och oroliga. Ni kan inte ta oss.





DN
SvD
AB
GP


Nakenskanning i Sverige

Skanningen införs som en extra säkerhetsåtgärd för flygningar mot USA. Sverige har en utökad säkerhet men denna är manuell. Rösta nedan!



Organisationer har gått ut och sagt att den nya nakenskanningen är integritetskränkande och en brittisk organisation menar att det strider mot Englands barnpornografilag.



SvD, 2
GP, 2
SVT
DN, 2 3


Lyssna på folket för en gångs skull

Ekonomiskt att reparera kärnkraftverken under vinterhalvåret. Var det planerat eller var det en slump kommer vi aldrig att få reda på. En sak är klar - vi behöver en utvecklad och moderniserad kärnkraft som inte kräver reparationer varje halvår.

Medan andra länder utvecklar kärnkraften, pågår fortfarande diskussionen i riksdagen om vi ska utveckla kärnkraften eller inte. Det verkar som om ingen frågar folket. Paradoxen är att Sverige har enorma vatten och vindresurser som kan med klok politik sälja el från landet istället för att importera.





DN
SvD 2
Di

Moderaterna och SD syns mest

Nedan listas en omröstning från Voter.se. Vi frågar våra användare vilket politiskt parti som syns mest i social media. Hittills är det moderaterna som leder följt av Sverigedemokraterna. Hur är din uppfattning? Vilket parti tycker du syns mest på internet?




Bädda in omröstningen på din blogg också! Tryck på embed under frågerutan.


SvD 2 3

Höj räntan ASAP – tycker 60% av tillfrågade på Voter.se

Att fastighetsbubblan kommer att spricka är det inte en tvekan om. Frågan är inte om utan när. Det går inte att undvika men det är aldrig för sent att underlätta smällen. En oansvarig räntesänkning gick hem hos många låntagare. Det är mycket mänskligt att inte tänka på konsekvenserna och det är det som bankerna tjänar stora pengar på.


Fastighetsbubblan spricker om ett år.


14% klarar inte sitt bolån om räntan höjs.








Omröstningarna är skapade och inbäddade från Voter.se


SvD
e24, 2, 3
Di
Syd

Oddsen att dö av en terrorattack är liten – vi är offer för den egna paniken och maktlösheten

Sannolikheten att dö av en terrorattack när man flyger är 1: 10 408 947. Oddsen att träffas av en blixt är 1: 500 000.

 

De nya åtgärderna på flygplatser i världen är värdelösa för säkerheten men ändå tror människan att de är vettiga. Samtidigt kan man införa vilka säkerhetsåtgärder man vill under rubriken vår egen säkerhet: skanning, avlyssning, kroppsvisitering, registrering och vi blir bara tacksammare med varje ny ”säkerhetsåtgärd”. Vi är offer för vår egna panik och maktlöshet i första hand. Och rädda människor kan man manipulera hur man vill. Det utnyttjas både av terrorister och regeringar. Terrorismens ändamål är att göra oss rädda.


Hur rädda är vi egentligen?

 



 




Samtidigt blir vi ständigt påminda av massmedia och av vissa politiker om vad vi ska vara rädda för.

 



 


SvD, SvD, SvD

DN, DN

GP, GP

AB, AB

Syd
HD
SR
Politiken.dk


Skyll dig själv om du inte kan läsa

DN publicerar en artikel idag där de går igenom konsumentköplagen. Efter julen får butiker ta emot många återköp och kunder kan ibland bli besvikna eller arga när de inte får byta eller återköpa en vara. Innan julen gick Konsumentverket ut och bad kunderna vara försiktiga och ta reda på i butik innan köp vilken policy butiken har angående bytesrätt och öppet köp.

Nu skriver jag här som utbildad ekonom inom detaljhandel och vill mana kunder att handla lite smartare. Trots att handeln går allt närmare till att tillfredsställa kundens upplevelse mer än behovet av varan måste det finnas regler för hur återköp bör göras och konsumentköplagen är alltid en bra stödpelare. Hoppas att DNs artikel och maningen från mig bidrar till smartare shopping.

Öppet köp eller bytesrätt är inte laga stadgar. Öppet köp är någonting som butikerna erbjuder som en service till sina kunder och därför skiljer det sig ofta i olika kedjor och butiker. Voter.se frågar sina användare hur de gör när de köper varor. Hur gör du? Rösta!






Vill du ha omröstningar på din blogg? Gå in på Voter.se och ta med dig den du finner mest intressant.

Vi tycker synd om vargar - när vi inte berörs

Så är det med människor. De tycker om att visa sin godhet när de inte behöver göra någonting och när ansvaret inte ligger på deras axlar. Vi tycker om vargar som vi ser på bilder, vi visar vår solidaritet med människor som vi inte känner, vi är givmilda när vi inte behöver engagera oss eller inte direkt berörs av det vi uttrycker vår "sorg" till. Det är en win- win-situation – man kan visa sin godhet genom blogginlägg och uttalanden, man riskerar inte att åka på något uppgift och man behöver inte göra något. Alla vill glänsa i sådana situationer. Titta på hur många kommentarer och blogginlägg det finns samlade angående vargjakten.

 

Ja, vi passar också på. Omröstningen om vargjakten var publicerad på Voter.se redan i oktober.  Titta på resultatet och fortsätt rösta.

 

 

 

 

 


SvD, 2

DN 2

GP 2

 


Ekonomikrisens hantering avspeglas i folkets betygsättning

Flera stora svenska tidningar publicerar TT's nyhet angående regeringens betyg från en Sifo-mätning gjord på uppdrag av Aftonbladet. Både Reinfeldt och Borgs betyg höjdes till 3,5 av 5 och det har direkt anknytning till den ekonomiska krisen. Att socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson fick sänkt betyg till 2,4 avspeglar också ekonomins verklighet. Flera har blivit arbetslösa och utförsäkrade. Allt detta kan sammanfattas att folk betygsatte regeringens insatts i krisens tid.







AB
SvD
DN
SR

Gerillamarketing julen 2009 - Voter.se

2009 har gått i en rasande fart. Året som varit var laddat med spännande händelser för Voter.se. I mars började Voter Redaktionen arbeta fram hemsidan och den stod klar för en officiell releas i början av september. Mer än hälften av besökarna kommer från Stockholm. Därför valde vi också att göra en speciell marknadsföringssatsning i Stockholm med inspiration av julen.

 

Redaktionen gick ut på stan och dekorerade de fyra julgranar på Stureplan, Odenplan, Östra station och St Eriksplan. Kulor med Voter.se's adress och julkort hängdes ut med julhälsningar från Voter.se samt resultat av intressanta omröstningar. Sammanlagt 120 grankulor och 250 handskrivna julhälsningar gav en enorm uppmärksamhet och respons för hemsidan. Många ringde och skrev till redaktionen för att tacka. Av någon anledning försvann julgranskulorna väldigt snabbt och vi hoppas att de har hittat nya varma hem att trivas i. Med det önskar vi en god fortsättning och kan inte hålla oss ifrån att placera en till omröstning här, vi själva har röstat på "Mycket bra":

 

 

 

 

 

 

Julgranskort med omröstning från Voter.se på Östra station








Vi lyckades fånga en kvinna som läser julkorten på bild. Tack för de fina komplimangerna!

RSS 2.0