Dåligt samvete AB

Att Röda Korset står i granskningsljuset idag inte betyder att alla liknande institutioner inte har samma affärsidé. SIDA t.ex. är statens motsvarighet till Röda Korset och specialiserar sig också på dåligt samvets monetisering.

 

Vi mår så bra idag att vi mår dåligt av det. Skuldkänslor kan bolagiseras på samma sätt som allt annat. Röda Korset privatiserade vårt dåliga samvete och omvandlade det till valuta.

 

Att gång på gång utnyttja välgörenhetspengar till något annat än själva ändamålet är inte särskilt framgångsrikt.

 

Må svenskarna var givmilda, men de är inte dumma.

 

Omröstningar i ämnet:

 

 

 

Skulle du donera pengar till välgörenhet privat om Sverige väsentligt minskar eller fryser sitt bistånd till utlandet?


Skulle du donera mera pengar om du kunde göra avdrag på dina donationer eller gåvor till idéel verksamhet?

 


 


Höger- vänsterskalan har gjort sitt


Praktisk politik är viktigare idag än förut när det gäller skalaorientering. Partiets ideologier anpassar sin retorik efter praktiken istället för teorin. Dagens moderater liknar socialdemokraterna mera än socialdemokraterna liknar sig själva.

 

Höger vänster skalan har gjort sitt för länge sedan och dem som försöker att hitta sin plats på den blir oftast förvirrade och rotlösa.

 

Kommunism och nationalism var snarlika i sitt praktiska utövande i Sovjet och NaziTyskland förra seklet.

 

Svenska Moderater har ingenting att göra med sin ”syster” republikanska parti i USA. Dessutom när man beskriver till amerikaner moderaternas ideologi säger de alltid att det är samma ideologi som amerikanska demokraterna predikar.

 

Kinas ideologi beskrivs idag som kommunistisk kapitalism. Den här termen var omöjligt att tänka sig för 50 år sedan men idag passar den perfekt som en beskrivning på Kinas statsskick.

 

Istället för att tänka i höger vänster skalan borde man övergå till spiraldynamiska beskrivningen av ideologiska och politiska processer.

 

 

 

 

 


 

SvD

 

 

 


Yttrandefrihet ger inte rätt att kränka och förolämpa

Yttrandefrihetslagen är för att alla ska kunna uttrycka sina åsikter, tankar känslor obehindrat och utan statens censur.

 

YF lagen ger inte frihet att kränka, förolämpa eller baktala människor obehindrat.

(källa:Wikipedia)

 

 

 

 

 

 


 

SvD

DN 2, 3


 

 


Knack, knack. Har vi en väljare där?

Obama hade ett vinnande koncept för att vinna röster i USA. Socialdemokraterna kan göra fel  om de knackar på fel dörrar i Sverige. Samma gäller det för Moderaterna. Det är att satsa pengar på resurser som endast få uppskattar.

Politik kan vara en känsligt ämne för många att tala om, speciellt när det handlar om vilka man ska rösta på. Vi lever i ett skyggt land där dörrknackning i allmänhet inte är populärt. Partier bör istället satsa på internetmedia och ta sig djupare in i bloggosfären.






DN

Facebooven snor minuter från företagen

Vi surfar inte oavbrutet på sociala media sajter. Ändå anses det vara ett problem bland företag i Sverige och i världen.
Av de tillfrågade på Voter.se surfar 40% aldrig privat när de är på arbetsplatsen och 30% ägnar sig åt detta i max 30 minuter. Hur kan detta anses vara ett problem?






Att kontrollera anställda och få dem att arbeta effektivare har alltid varit ett problem för företagen. Anställda verkar ha en benägenhet att ta små olovliga pauser som "kostar massvis" med pengar. Nu pekas de sociala medierna ut som bovarna i dramat.

Företag är rädda om säkerheten. Med tanke på att vi knappt lägger ut privat information om oss själva på de sociala mediekanalerna är det en liten risk att vi börjar babbla om företagset hemligheter.



Stekt valfläsk med sommarsol à la MP


"Med en rödgrön regering går tågen oftare, bättre och snabbare", säger Peter Eriksson när han kritiserar SJ:s vinstkrav.

Med en rödgrönregering slutar det också att snöa, regna och på hösten behåller träden alla sina löv. Tågen kommer att aldrig att gå sönder och vidundret rödgrön regering kommer att ge oss försäkrningsutbetalningar för träsmak av långa resor till arbetet.

Det gäller bara att höja skatterna. Så rösta på de rödgröna. Allt annat löser sig. Han borde presentera sitt förslag till FN. Det är det bästa sättet att bekämpa klimatproblemen.


Omröstningar:

Vad är viktigast för miljöpolitiken?


Vad tycker du om miljöpartiets (mp) politik utöver miljöpolitiken?






Förintelsen började med förnekelse


Förintelsen på 30 talet började när Europeiska länder förnekade att det fanns problem med judar i Nazityskland. Vad hände efteråt vet alla och det ingår i skolundervisningen.

 

Miljontals judar och romer förintades med människors tysta medgivande.

 

Reepalu förnekar att ett problem med felbehandling av judar finns i Malmö, trots att det finns bevis på det.

 

Det har uppmärksammats av brittiska Sunday Telegraph och andra världstidningar och bara efter det i Sverige.

 

 

 

 



SvD

Svenskt infanteri fryser inte

Svenskarna är tagna på sängen av normalt vinterväder. Det är både roligt och skrämmande. Roligt eftersom (surprise!) vi bor i ett vinterland och det brukar snöa på vintern.

 

Det är skrämmande att vi inte tolererar det normala vädersvängningar ett dugg  utan att vi klagar och kräver olika slags ersättningar, som vi får från våra egna skattepengar.

 

Livet är inte en Hollywoodfilm och det händer klimat-, terrorism- och miljökatastrofer. Vi är inte redo för dem på något sätt. Och då menar jag inte tekniska medel utan mentalt.

 

Det enda vi kan tänka på är att staten ska ersätta oss.

 

 

 



SvD, 2, 3, 4
DN, 2

 



Förvandla bostadsrätter till hyresrätter


Segregationen i Stockholm förstärktes när stadens innekärna fick flera bostadsrätter. Att äga sin bostad är moderaternas kära barn och inom 20 år omvandlades innerstaden till rikemans ghettot.

 

Det är alltid dyrt att bo i ett eftertraktade område – där skiljer inte Sverige sig från andra länder. Det som skiljer svensk politik är att det inte görs någonting medvetet för att minska segregationen.

 

Frankrike har betydligt större problem med förorter samt segregationen och visar en god förebild för politiska lösningar. I Paris t.ex. köper staten hela hus i de rikaste stadsdelarna och omvandlar dem till hyresrätter.  Allt detta för att blanda ihop folk med olika inkomster och etnicitet.

 

Sverige har på senaste tiden förvandlats till ett klassamhälle och det löses inte med att man försöker att locka människor till oatraktiva områden som t.ex. Järva. Tvärtom måste det mest attraktiva områden aktivt förändras för att jämna ut skillnaderna.

 

Bostadsbubblan kommer att spricka snart och bostadsrättspriserna kommer att sjunka.

Blir det inte dags för våra politiker att göra en stor satsning för integration på samma sätt som man gör i Frankrike?

 

Omröstningar i ämnet:

 

Vad tror du: Hur mycket kommer bostadsrättspriserna att falla när bostadsrättsbubblan spricker?

 

Är Sverige ett klassfritt samhälle?

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

DN, 2

SvD

 


Tidig betygsättning kan förbättra resultaten utan miljardsatsningen

Ingen kan undvika livets tävlig och alla måste förr eller senare acceptera att livet är orättvist och att det inte är meningen att alla ska vara lika. Meningen är att alla som är olika ska få lika chanser. När man inte betygsätter barn tidigt i skolan fråntar man deras chanser att förbättra sig i god tid. Dessutom uppfostrar man barn med felaktiga föreställningar om att man inte får tävla och inte behöver anstränga sig för att bli bättre än andra.

 

Svenska elever får inte tävla med varandra med hjälp av betygen. Det får  skolor och lärare göra istället enligt Centerpartiets (c)  senaste förslag.




 

Varför är det så farligt att tävla i skolan? Det är inte farligt i andra länder och det ansågs inte farligt i Sverige för några decennier sedan. Det går att tävla i sport men inte i skolprestation. Barn får inte jämföras och får inte utsättas för press heter det.

 

Problemet är att man inte kan undvika jämförelse i alla fall. Och när det är dags att få betyg blir barnen ändå stressade  men då har de inte stora chanser att förbättra sig. Det blir för sent för många att ändra sina betyg under sista åren i grundskolan men då är det inte skolans problem längre – det blir barnens och föräldrarnas huvudvärk.

 

 

 

 


DN

Män ska vara föräldralediga lika länge som kvinnor..

..Tycker Voter.se's användare




Straffa feta barns föräldrar för barnmisshandel

Fetma är ett växande problem i hela världen och problemet belastar inte bara de drabbade men även länders välfärd.

 

Om man klassificerar fetman som en sjukdom då är det rimligt att behandla det som en sådan.

 

 

Väljer man att klassificera fetma som ett missbruk då är det är det ett föremål för restriktioner, straff och tvångsåtgärder. Är det rimligt i så fall att straffa feta barns föräldrar för barnmisshandel?

 

 

 

 

Före eller senare måste man bestämma sig hur vi ska se på övervikten och därmed välja samhällets attityd och påföljder.

 

 

 

 


SvD

 

 


Miljöpartiet är önsketänkarnas parti


 

De som röstar på MP är oftast lika sitt parti – de önskar att det blir bra men vet inte hur det ska åstadkommas.

 

Miljöpartiet är en hamn för utbildade men förvirrade väljare som inte vågar erkänna att de inte är politisk intresserade.

 

Det räcker att gå på miljöpartiets hemsida för att upptäcka att de inte har någon vettig, realistisk eller hållbar politik. Om man läser noggrant i MP:s program upptäcker man att de inte ens har en vettig miljöpolitik.

 

 

Vår politik baseras på tre solidariteter:

solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet

solidaritet med kommande generationer

solidaritet med världens alla människor

 

Visst är det ett fint budskap? På vilket sätt miljöpartiet efterlever sin solidaritet är ganska oklart och förvirrande.

 

Att önska något fint är kännetecket av alla MP:s förslag. Ta t.ex. medborgarlön eller krav på att ta bort kärnkraften eller djurens välfärd. Hur det ska  åstadkommas är inte MP:s problem. De orkar bara att önska -  att efterleva deras önsketänkande orkar de inte.

 

Miljöpartiet har aldrig haft en bra politik. Även miljöfrågor hanterar de sämre än andra riksdagspartier eftersom deras krav är ack så fina men tyvärr orealistiska och ohållbara.

 

 

Omröstningar:

 

Vad är viktigast för miljöpolitiken?

 

 

 


Om olämpligt kläder på jobbet

Att bära niqab när man arbetar som barnskötare är som att arbeta som brandman och envisas med att vara naturist och gå naken under tjänsteutövningen. Vissa gånger kan det vara roligt, men för det mestа är det opassande.

 

På sin fritid kan man göra vad man vill – att gå naken eller att bära niqab. Det behöver inte diskuteras. Men vissa yrken kräver speciella kläder och det är viktigt för ett relevant tjänsteutövande: brandmän, läkare, kökspersonal, o.s.v.  Ingen representanter av dessa yrken skulle tvista om att ha sitt eget klädskick på jobbet.

 

Arbete med barnen kräver också sin klädkod. Barnen lär sig att kommunicera med vuxna med hjälp av tal och kroppsspråk. Kroppsspråket står för 70 % av kommunikationen. När man använder niqab döljer man sina ansiktsyttryck och mycket av sitt kroppsspråk.  Med andra ord är det ett direkt hinder för en relevant tjänsteutövning.

 

Omröstningar:

Vilka restriktioner är mest lämpliga mot användning av burka och niqab i Sverige?

 

Muslimsk kvinna med heltäckande slöja, niqab anmäler Stockholms stad till DO. Kan heltäckande slöja förbjudas på arbetsplatser och skolor?

 

 


 

DN

 

 


Istället för att jaga fildelare

Det lönar sig inte att motstå den tekniska utvecklingen.

 

Historien visar att man vinner mer om man anpassar sig efter den nya tekniken än när man försöker att bromsa den med hjälp av lagar och föreskrifter.

 

Folk kommer att fortsätta ladda upp filer och flera de tekniska möjligheterna kommer att hjälpa dem att göra det säkrare.

 

 

 

 

Istället för att jaga fildelare och kriminalisera halva befolkningen bör vi ta och ändra lagar.

 

svd

 

 

 


Förtroende för makt och pengar

Det gäller alla politiker i alla länder och i alla tider.

 

Att vara aktiv politiker är ett beslut som är baserat på att människan vill bidra till förändringar i samhället och att hjälpa andra människor eller  att vilja ha status, makt och pengar.

 

Partier i sin tur bör se till att makt och pengbegäret inte förvandlas till självändamål eftersom folk accepterar bara dem som vill hjälpa andra och strävar efter positiva förändringar i samhället.

 

Är det inte därför så få vill engagera sig i politiken?

 

 

 

 

 

 


 

SvD 2

DN

 

 

 


Ska det inte förtjänas istället för att inkvoteras.

Det finns flera män i historieböckerna än kvinnor och därför bör våra historieböcker skrivas om. Alltså kvinnor ska kvoteras in även i historieböckerna. Det skulle vara ett roligt skämt om det inte var en artikel publicerad i DN och ämnad för en debatt.

 

Femisniströrelsen motarbetar sig grovt när de kräver historia revision. Pekar det på att de inte har bättre ämnen att diskutera eller att rörelsen har brist på idéförslag för nutiden.

 

Det leder inte till bättre kvoteringsattityd i samhället i alla fall. Kvinnor ska utmärka sig som alla andra för att förtjäna sig att bli inskrivna till hitorieböcker.

 

 

Omröstningar:

 

Vad har du för inställning till könskvotering?

 

Är dagens jämställdhetspolitik rättvis mot båda könen?

 

 


Barn saknar inte IT-kunskaper men det gör politiker och lärare

Medelålders politiker föreslår att våra skolor ska införa IT undervisning som ska vara betygsgrundande.  Våra barn är födda in i IT-världen och är ute på internet jämt i skolan och på fritiden. Vad dagens grundskola behöver är inte ett IT-ämne utan en omorganisering så att även barn utan dator hemma kan lära sig hur datorer och IT ser ut och fungerar genom vardagligt skolarbete.

På universitet och högskola sköts mycket över nätet. Aplicera samma system för grundskoleeleverna och se till att de alltid kan ha tillgång till dator i skolans lokaler istället.  Varje arbetsplats har numer tillgång till en dator. Varje skolbänk borde ha samma förutsättning.

Pengar slösade på nya grundskoleämnen är samma pengar som att rusta upp och omorganisera våra skolor. För problemet ligger inte i barnen, utan i lärare och skolledning som konsekvent undviker nymodigheter.

En IT-utbildning blir lätt föråldrad och är dyr att skaffa nya böcker och nya lärare till. Men en investering i en omorganiserad och en mer internetbaserad gundskola är det naturliga steget för att lära våra barn.

Det är inte en IT-undervisning de behöver, utan en dator att alltid ta tillgång till. Internetbaserade böcker t.ex.









Valboskapet får inte utbildas

Det är farligt med utbildade människor – de har en tendens att tänka själva och ställa frågor. Och när de väl gör det då är det inte säkert att de kommer att rösta som vissa partier vill. Därför måste man minska på historieundervisningen och inte släppa in partierna till skolorna.

 

 

Ungdomar kommer inte att  att orientera sig både i då- och nutid. Drömmen för de som vill ha sitt valboskap outbildad och därmed lydigt kommer att förvandlas till en tragedi för Sveriges framtid.

 

Voter.se's användare håller inte med och vill att skolan befrias från religiös och politisk budskap.

 

 

 

 

 

 

 


Tvångsintegration med bidrag

 

 

Lex Vellinge ska genomföras med hjälp av tvång och bidrag.

 

Alla kommuner ska tvingas att ta emot flyktingar och det ska uppmuntras med bidrag. De bästa kommunerna ska även få en premie om de lyckas att ta emot flyktingar och asylsökande snabbare eller i större antal (ansvarsbonus).

 

Ingen har frågat kommuninvånarna om de vill ha tvångsplacerade inneboende.

 

Att det är kommuninvånare som betalar kommunalskatt kommer inte ens på tal. Socialdemokraterna ser alltid skattepengar som sina egna.

Flyktingar ska inte heller frågas  om dem vill tvångsplaceras i de kommuner som inte vill ha dem men de har heller inget val.

 

Allt detta ska dessutom uppmuntras med bidrag (ansvarsbonus). Bidragspengar är återigen medborgarnas egna skattepengar som socialdemokraterna använder som sina egna.

 

Inspiration för Lex Vellinge har socialdemokraterna fått från moderaterna som tvingade Vellinge kommun (m) att ta emot ensamkommande barn i höstas.

 

 

 




Ertappade på bar gärning får gå


Även om alla partier fuskar och intrigerar i sina internval är det ingen ursäkt för Moderaterna.

 

Partiet är under en hårdgranskning från massmedia och det väntas att Moderatrena ska föregå med ett gott exempel.  Problemet är inte de som fuskar, problemet är de som ertappas.

Det enda lösningen är att ta bort alla misstänkta innan det kommer till mer uppgifter och det lär finnas mer uppgifter.

 

Lustigt är att oppositionen håller knäpptyst. Det pekar bara på att dem inte har rent mjöl i påse heller.

 

Om Moderaterna går den enda rätta vägen kommer dem att framstå som ett parti som värderar sina principer mera än enskilda medlemmar oavsett vilken position dessa människor har i partiet.

 

Om Moderaterna inte gör det så förlorar dom valet.

 

Omröstning:

Ska man inta en lag där man förbjuder politiker som fuskat i valet att fortsätta delta i valprocessen?

 

 


DN 2

DN

DN

DN

DN



Det ska vara straffbart att valfuska

Valfusket är ett stort hot mot demokratin. Det förekommer i alla partier och på alla nivåer. Det ligger på en personlig nivå och betyder inte att något parti har bättre eller sämre valrutiner. Det är inte rutiner det är fel på det är enskilda människors vilja att hitta genvägar till makt och pengar som är upphovet till valfusket.

 

Om valfusket föds på ett personligt plan måste det också bemötas och straffas på en personlig nivå. Var och en ska vara ansvarig för sina oärligheter utan att besudla sitt eget parti.

 

Förbud att ställa upp i val till förtroendeuppdrag på livstid eller på en begränsad tid kan vara en mycket effektiv markering från samhället.

 

 

 

 


DN 1

 



Statens livegna



Vi arbetar halva året som statens livegna. Världens högsta skatter gör oss inte rikare utan förvandlar oss till ett folk som är högst beroende av staten. Ju mera vi betalar i skatter desto mera förslavar vi oss. Pengar som fråntas ifrån oss fördelas till oeffektivt hälsovård, dyr barnomsorg, kommunal transport som kostar mer och levererar mindre med varje år, m.m. Dessutom finansierar vi olika bidrag med våra pengar som vi inte skulle behöva använda så ofta om vi hade mer pengar kvar i plånboken.

Vänsterpolitiker försöker att överträffa varandra i vad vi "får" nästa mandatperiod om de vinner. Lars Ohly är särskilt generös i sina löften. Det  de inte berättar så gärna att allt detta kommer att köpas genom höjda skatter. Med andra ord att deras löften kommer att uppfyllas genom mindre pengar i våra plånböcker.

Nästa gång du röstar tänk på om du personligen vill finansiera allt som föreslås eller om du själv vill bestämma över din plånbok.





SvD 2

FI och banker är en rävsax för låntagarna

Finansinspektionens (FI) främsta syfte är att reglera finansmarknaden och att se till att finans- och bostadsbubblor undviks och förebyggs.

 

Bankerna har inte lika stort ansvar för hela marknaden för att deras främsta syfte är att tjäna pengar för sig själva. När FI ger alla förutsättningar att göra det är det självklart att bankerna inte tackar nej.

 

Det var dags att höja boräntan för länge sedan. Med dagens generösa lånevillkor fastnar fler och fler människor i en rävsax, där de inte kommer att klara eventuella räntehöjningar och inte har råd att bo kvar.

 

Omröstningar:

Är det inte dags för Riksbanken att höja räntan innan det är för sent?

 

 

 

 

 


SvD


Säg någonting nytt, Pär Strömbeck.

Det som Pär ville säga i själva verket är att han vill att upphovsrättslagar ska vara detsamma på internet som i övrigt i samhället. Istället välte han sig i självklarheter angående internetsamhället utan att säga en enda färsk tanke

 

Vad tråkigt när diskussionen om internet fastnar på så låg nivå och självutnämnda experter börjar predika om självklarheter.

 

Det är klart att internet följer samma lagar som samhället i övrigt.

 

Det är klart att man inte är anonymt på internet men ändå beter sig annorlunda än i vanliga livet.

 

Det är klart att enskilda länder får ha sina egna lagar på internet.

 

Enskilda regeringar får också stänga/filtrera internetsajter.

 

 

 

Däremot det som är inte klart är att hur man ska göra om upphovsrättslagen för att den ska passa till dagens tekniska möjligheter. Det som folk tycker samfaller inte med dagens lagar. Så istället för att göra befolkningen kriminell bör man ändra lagen.

 

 

 

 

 



Och det är det som Pär inte har sagt oss.

 

Så säg någonting nytt, Pär Strömbeck.




Bensin kostar inte mera än vi redo att betala för den

Bensinpris sjunker och stiger och det är många faktorer som spelar roll. Oavsett hur mycket oljan kostar och vad man har för dollarkurs kan man inte bortse konsumenternas vilja och möjlighet att betala.

 

Därför ligger alltid bensinpris nära vår egen uppfattning om hur mycket är vi redo att betala för den.

 

 

 



 

DN

 


Bankernas dröm är att äga kunden


I bankernas drömmar äger du ingenting utom några plastkort, alla dina tillgångar disponeras av bankerna och det är dem som bestämmer hur mycket deras virtuella tjänster kostar.

 

Kunden behövs för att tjäna pengar på det men att tjäna kunden är mindre önskvärt. Storbankerna gör allt för att det ska vara lättare för dem att äga kunden. När kontanterna försvinner är deras dröm uppfylld. Då är det bara virtuella siffror som ska hanteras i virtuella bankkontor. Bankkontoren kan också rationaliseras bort likaså bankautomater. Regeringen och staten har full kontroll över dina pengar och inte nog med det – även utländska regeringar kan kontrollera dig.



 

 

 

Kontanter är definitivt ett bättre betalningssätt idag än bankkort. Det kostar mindre att hantera kontanter, man blir inte lurad av falska kortläsare, man överskrider inte sitt konto, disponerar sina pengar själv och har bättre koll. Man skrämmer så gärna med kriminalitet i samband med kontanthantering men förtiger ännu mer kriminaliteten i samband med kortanvändning. Som vanligt begränsas inte kriminella däremot vanliga bankkunder.

 

 

 

 

 


SvD

 



Stäng av fuskande politiker

Människor är människor och man kan inte kräva från våra politiker att vara bättre än gemene man. Ett enda undantag är ett krav på ärlighet.  Vi måste lita på dem som representerar oss i Riksdagen och Landstinget i Kommunen. Därmed kan vi kalla våra politiker för förtroendevalda.

 

Valfusk får inte förekomma i ett demokratiskt samhälle.

 

Fuskande politiker bör stängas av från valprocessen på samma sätt som idrottare som använder doping. Man måste inrätta en speciell valobservationskommitté som arbetar med valfuskfrågor och dömer de fuskande politikerna. Kommittén ska vara ett politiskt oberoende organ som utreder alla missänkta fall av valfusk. Politiker som stängs av av kommittén bör förbjudas att delta i valet för en viss tid eller för alltid.

 

Dem som ertappas med någon slags fusk måste utestängas omedelbart från valprocessen.

 


 


 

DN 2 3

 

 


Ack så mänsklig och usch så tråkigt

Det finns olika anledningar att vara politiker.




 

Där det finns makt och pengar finns det fusk och genvägar för hur man kan snabbare nå  sitt mål. Det gäller likväl politiken som olympiska spel. Människors natur är likadan.

 

När fuskare tävlar med dem som inte fuskar vinner alltid dem som fuskar om inte ertappad.

Tyvärr, stämmer det inte bara i sporten utan även i politiken.


DN  2 3
SvD 2

 

 


Frivilliga slavar

Det är inte regeringens fel att människor är både giriga och dumma.

Sveriges rusning för att köpa lägenheter startades av moderatpolitik som gjorde det möjligt att tjäna stora pengar på bostadsrättsombildningar. Ombildningsprocessen är i själva verket ett pyramidspel där de som var första tjänat stora pengar och de som är sista kommer att vara dem största förlorarna.

 

Att man kan göra sig en förmögenhet på bostadsmarknaden spred sig snabbt och lånekarusellen började rulla. Det som folk inte räknat med är att när fastighetsbubblan spricker kommer dem fortfarande att betala i 20-30 år för lägenheter och hus som inte går att sälja för inköpspriset. Att sälja och flytta till hyresrätter kommer inte att vara möjligt heller. Ombildningspyramidspel åt upp alla hyresrätter och nybygga diton kostar lika mycket per månad som bostadsrätter.

 

Är inte livet för kort för att vara i 20-30 år en frivillig slav för en bank?

 

 




Nätdemokrati – en ny maktfaktor att räkna med

Det här fallet skulle aldrig uppmärksammas om inte Jesper Nilsson var en bloggare.

Informationen spreds som en löpeld på Twitter och mellan bloggarna på mycket kort tid. Bara efter 3 timmar hamnade historian om Mats på toppen hos Pusha.se. Nätanvändarna använde alla sina kanaler för att sprida informationen om vad som hände i T-bana och plötsligt var det en riksnyhet även innan de stora tidningarna började skriva om det.

 

Att ett Internetsamhälle kan mobilisera sig så snabbt och effektivt är en ny faktor i vårt liv som vanlig media- och maktetablissemang inte har lärt sig att hantera än.

 

Man kan inte blunda sig längre för Nätdemokrati och det är spännande att se hur stor roll den kommer att spela i fortsättningen.

 

 

 


DN

I nöd och lust

Den första ekonomiska krisen i EMU:s historia visade att det är ett projekt som inte håller, ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Greklands problem kan inte lösas av andra EMU länder. Och Grekland saknar egen valuta som ett viktigt redskap för att reparera sin ekonomi. Landet faller själv och tynger andra. Samma utveckling ser man i Estland och Lettland där landets valutor är ensidigt knutna till euron.

Sveriges EMU anhängare har fått en uppvisning i vad som kan hända när landet av någon orsak hamnar i nöd. Det intressanta nu är hur kommer Euro retoriken att utvecklas i valet 2010.







 


SvD
DN

 

 


Repararera inte andras hus när det egna är förfallet

SIDA är en myndighet som ger nytta bara till sig själv och borde ha avskaffats för länge sedan. Istället för att formulera om SIDA:s uppdrag ska man göra om hela bistånds- och asylsökandes politik innan det är för sent och det finns fortfarande pengar för det.

 

SIDA var byggd av socialdemokraterna och det verkar som att myndighetens enda syfte är att slösa skattepengar genom att kasta dem i ansvarslösa projekt i U-länder. Resultatet av SIDA:s arbete kan inte mätas eftersom dem är obefintliga. Ifrågasätta SIDA:s arbete får man inte heller.

 

Sverige donerar varje år runt 100 miljarder kronor till bistånd i andra länder. Det är en enorm summa som lätt försvinner i korrumperade länder och inte ger någon nytta. Sverige toppar alla listor av bidragsgivande- och flyktingmottagarens länder men det finns inte stöd för det i samhället längre. Bistånds- och migrationspolitik gick snett och det även gav upphov till ett helt nytt parti vars huvudsyfte är att ändra den.

 

Man reparerar inte andras hus när det egna är förfallet.

 

 

 

 



SvD

SvD

SvD

DN 2

Syd

GP


Teknikimpotens = IPRED-lagen

De tekniska möjligheterna har lett till att upphovsrättsinnehavaren inte kan skydda sina verk. Istället för att lägga pengar på att skydda sina egendomar med tekniska möjligheter läggs pengar och energi på att kränka vår integritet.

 

Vad väger tyngre: en grupp människor som temporärt inte kan hitta bättre lösningar eller vår rätt till att inte vara övervakade?

 

Förr eller senare kommer de tekniska möjligheterna att skydda upphovsrättsmaterial utan att kränka den vanliga medborgarens rätt till integritet på Internet. Så länge Svea hovrätt överväger vilken lag som väger tyngst: IPRED eller EU:s datalagringsdirektiv kan du se vad Voter.se’s användare tycker i frågan:

 

 

 

 




SvD

Integritetskriget

EU har fått nog och det ser ut som om de nu äntligen lyssnar på befolkningen. Eller är det EU som inser att terrorister inte ska jagas med hjälp av privatpersoners banktransaktionsuppgifter. Kriget mot terrorismen i USA har blivit ett krig mot EU-medborgarnas integritet.  Vem trodde att demokratin i EU var så stark?


Det är ett något oväntat men glädjande beslut att EU-parlamentet röstat ner Swift-avtalet. Rykten går att USA kommer att trotsa detta via bilaterala avtal mot Holland och Schweiz. Tror du att USA lyckas?




Vill du ha omröstningen på din blogg? Klicka på < embed > under frågan
DN
SvD






Utbildningsinflationen är ett faktum

Vi skapar en utbildningsinflation genom att släppa in allt fler elever på universitet, högskolor och KY-utbildningar.

Eftersom att all grundskolan och gymnasium inte bidrar med utbildning inom ekonomi, statsvetenskap eller filosofi förlängs många ungdomars skolgång med vidareutbildningar. Det bidrar till att vi har fler unga vuxna som inte arbetar, får livserfarenhet eller bidrar till en nyttig arbetskraft.

Grundskolans och gymnasiets betydelse urvattnas då alla vet att det går att vidareutbilda sig. Det ställs inte lika höga krav på våra lärare eller på eleverna att utbilda sig. I och med detta förlorar vi även respekt för läraryrket i Sverige.

Ingen vill arbeta i ett service- och underhållsyrke om de vet att de genom en lättillgänglig utbildning har chans på något annat. Genom de möjligheter som en vidareutbildning ger finns det inte heller dem som vill arbeta med yrken som är livsviktiga för samhället.

Syftet är inte att förtrycka våra ungas chanser att "lyckas" i livet med dessa förslag. Vi måste utöka viktig utbildning i vår grundskola och gymnasium samt att strama åt urvattningen av högre läroverk. Men de förändringarna som Tobias Krantz skriver om i DN idag är inte tillräckliga. Nya strängare krav på lärarutbildningen måste kompleteras med en strängare skola för eleverna. Vi kan inte fortsätta att dalta med våra barn och ungdomar.




Omröstningar i ämnet:

Bör samtliga gymnasielever läsa baskunskaper i statskunskap och samtida politik?

Ska man ha privatekonomi som särskilt ämne i grundskolan?

 

Borde lärare ha lönebonusar baserade på elevernas resultat?








Datalagringen du gör själv

Du är din egen fiende. Vi klagar på FRA och försöker göra oss mer privata och anonyma på Internet men misslyckas ständigt när vi hela tiden jagar nya tekniska möjligheter att kommunicera och dela med oss av vårt privatliv.

 

Föreställ dig att du använder alla tjänster som Google erbjuder privatpersoner: mail, kalender, sökmotorn, Google Chrome, dokumenthantering och säkert många fler tjänster som jag inte ens känner till. Redan här har Google en stor insyn i ditt liv.

 

Det krävs relativt lite från en regering eller en myndighet för att få ut allt du delat med dig av via de sociala medierna. Hur vågar vi stå på oss mot FRA och mot datalagring när vi självmant lägger upp mycket privat information på webben?

 

Tekniken som både Google, Facebook och annan social media presenterar i dag är bara ett resultat av efterfrågan.  Vi vill själva att det ska blir smidigare att dela med sig men med det följer att andra har mer information om dig.





 


DN

SvD

Syd

 


Sluta politisera varenda affär

Om man ska politisera varje affär där  svenska statens pengar finns så kan man börja med Sveriges vapenförsäljning.

 

Telia Sonera investerar pengar i affärer och inte i politiken. Telenätets utveckling stödjer inte på något sätt regeringen i landet. Tvärtom kan det bidra till en demokratiutveckling genom bättre kommunikationsmöjligheter.

 

Ska företag ta en politisk ställning när de tar sina beslut?

När vi frågade våra användare om Googles politik i Kina svarade 56 % nej.

 


SvD, 2, 3

 

 


Gränslös tolerans

Allt kan missbrukas - även toleransen.  Det är fel att tro att tolerans är så bra att det inte ska finnas gränser för den. När två olika kulturer möts vinner den som är mest aggressiv. Det finns inga toleransgränser i muslimsk kultur. Allt var spikat för 1400 år sedan. Gränsifrågasättandet följs omedelbart av våld, hot, terror och mord.

 

Vår kultur beter sig till 100% annorlunda. Vi ifrågasätter våra gränser regelbundet, vädrar våra värderingar och löser våra problem i samråd med nutiden.  Därför är det så lätt att missbruka våra toleransgränsar.








SvD

 


Missbruk är ingen sjukdom

Ett sprututbytesprogram hjälper inte narkomaner ifrån missbruket. Med ett sådant program erkänner staten att missbruk är en sjukdom och inte en självförvållad skada. Det späder på missbrukarnas problem och tar pengar från landstingen.

Jag förstår att det är lätt skylla ifrån sig och att man som missbrukare lätt identifierar sig med en ”sjukdom”. Det som är mindre förståndigt är hur myndigheter kan göra samma sak.

Myndigheters arbete är att se till att befolkningen sköter sig och är inte till för att ömka människor med självförvållade skador.

Pengarna bör läggas på att minska missbruket av sprutdroger och inte ta omvägar runt problemet.

Hur ska man egentligen se på missbrukare tycker du? Omröstning nedan.



Vad gäller struputbytesprogrammen anser opinionen på Voter.se att det är bra. Vad tycker du? Omröstning nedan.








SvD 2

Staten är en usel företagsägare

SAS väljs inte av resenärerna på grund av de höga priser och en medelmåttlig servicenivå ombord i jämförelsen med andra flygbolag. På den fria marknaden röstar man med plånboken. Det är mycket svårt att påverka en enskild konsument med annat än ekonomiska fördelar.

Staten som en oduglig affärsman har ingen aning om vad konsumenten behöver, bryr sig inte om lönsamhet, och väljer att låna ut pengar till osäkra affärer. Vilken affärsman som helst skulle gå i konkurs med ett sådant tänkande. Att SAS inte gillas  av konsumenten bryr sig inte staten om.

Kommunistiska regimer i östeuropeiska länder gick i graven på grund av en planekonomi. Marknadslagar existerade inte och alla företag ägdes av staten. Staten är inte lämpligt som företagsägare och det behöver man inte experimentera med. Det är redan bevisat.




SvD 2 3
DN 2

 

 


Diskrimineringshypokondriker

Att ha stränga diskrimineringslagar är bra. De försvarar människor som blir orättvist behandlade i ett samhälle och hjälper till att stätta gränser. Dock kan det vara för mycket av det goda. Diskrimineringslagar kan också missbrukas. De som kommer att drabbas mest av överanvändning av diskrimineringslagar är tyvärr dem som är diskriminerade på riktigt.

 

En man som är troende muslim vägrar att ta i hand sin presumtiva arbetsgivare som är kvinna. Kvinna tycker att han diskriminerar henne eftersom han tog i hand med hennes manliga kolleger som fanns på plats men inte med henne.

 

När mannen inte får arbetet känner han sig själv diskriminerad och anmäler Arbetsförmedlingen. Domstolen fastslår att mannen är diskriminerad och dömer ut en hög ersättning för mannen.

 

I mina ögon är domen ett rent fall av diskrimineringslagars urvattning och missbruk.

 


DN

 

SvD

GP

Syd

 


Läkemedel kostar när staten betalar

Läkemedel kan kosta hur mycket som helst tror läkemedelsföretagen och pepprar på priset. Läkemedelsinköp i Sverige är subventionerat av staten och där kan läkemedelföretag höja sina priser ytterligare. De som behöver dyra läkemedel kommer snabbt upp i ett högkostnadsskydd och märker inte de höga kostnaderna. Allt detta går istället till skattebetalarnas börda.

Man kan förstå att nya avancerade läkemedel kan kosta mycket på grund av patentkostnader, forskning och dyra ursprungsprodukter. Däremot är det svårt att förklara de höga priserna på vitaminer, mineraler och febernedsättande medel som kostar betydligt mindre i andra länder än i Sverige.







 






AB
SvD

Låt oss kalla saker med sitt rätta namn

Vi stödjer de anhöriga till de stupade i Afgahnistan och delar deras sorg.

 

Däremot stödjer vi inte Riksdagspolitiker som skickade de svenska trupperna till Afghanistan.

 

Låt oss kalla saker med sitt rätta namn. Det finns inga fredliga uppdrag där vapen används. Två svenska officerare dog i kriget många tusen kilometer från sitt land. Afghanistan ligger inte i närheten av Sverige och hotar inte landets säkerhet. Det är ett krig där svenskarna inte har något att vinna.

 

Att två unga människors liv slocknade på grund av ett politiskspel är oförlåtligt. Det är ett offer som man kan sörja men inte vara stolt över. Politikerna borde skämmas för sina beslut.

 

Omröstning:

Ska fler svenska soldader skickas till Afghanistan?

 



SvD 2 3
GP
DN

Jobbpolitik är att hjälpa företag

Jobben skapas inte bara med ministerns vilja och ingen minister i världen kan ändra ekonomikurvor med bara tankekraft.

 

Ni är grundlurade om ni tror att det bara kan bli bättre med varje år. Ingen process och ingen system i världen kan beskrivas med kurvor som ständigt pekar uppåt. Det är roligt på väg uppåt och ganska tråkigt när man rusar ner. Tyvärr styrs det sällan med bara en faktor. T.ex. hänger jobben ihop med ekonomin och ekonomin har i sin tur sina lagar. När man då och då lyckas beskriva någon av dessa lagar begripligt brukar man få en Nobelpris.

 

 

Det politiska ledarskapet spelar en mindre roll än vad man tror när det gäller jobb. Det är företag som ger jobb. Jobbkurvor följer ekonomikurvor slaviskt och man kan inte ha flera jobb med kraftigt försämrad global ekonomi. För att få flera jobb måste man hjälpa företag och företagare att gå igenom den ekonomiska krisen men mindre förluster.






 

SvD

 

 

 


Är alla metoder är bra för att vinna kvinnor

Det verkar som att moderaterna försöker att hitta en nyckel till ett krångligt lås. Låset heter kvinnliga väljare. 

 

Kvinnornas röster måste vinnas om moderaterna och alliansen vill behålla makten. Det låter lätt men i själva verket är det mycket svårt. Sjuksköterskor och lärare, socialarbetare och dagispersonal är typiska kvinnliga yrken som traditionellt vinner mera om de röstar på de rödgröna. Generösa sjukförsäkringar, mammaledighet, pensioner och andra välfärdsfrågor är mycket populära frågor också.

 

För att vinna kvinnor tänker moderater att satsa på hembesök.

 

Det verkar som att det är en kopia från den amerikanska valrörelsen som heter ”door knocking”. Där borta är det en mycket populär metod när man kampanjar för sin egen kandidatur i sitt eget område. Det ger tillfälle att övertala sina grannar och att berätta mera om sig själv. Om det kommer att fungera i Sverige är mycket tveksamt. I storstadsområden känner vi inte våra grannar alls och våra dörrar står sällan på vid gavel. Dessutom ligger det inte i våra traditioner att tränga sig på objudna hos främmande.

 

 

Men à la guerre comme à la guerre – alla metoder är tillåtna och värda att provas om man vill vinna valet



 

 

 

 


MP gick vilse i höger-vänster skalan


Det flesta europeiska gröna partier hör till de högra allianserna. Att svenska miljöpartiet hamnade till vänsterflanken hade inget med partiets politik att göra utan med partiets maktbegär. Först sålde sig partiet för olika maktpositioner i Riksdagen, sedan blev det gisslan för sina egna taktiska beslut.

 

Partiets främsta idé är att värna om grön politik, lustigt nog har inte miljöpartiet vettiga förslag inom miljöpolitiken. Som riksdagsparti kan inte miljöpartiet rösta och uttala sig bara i miljö och klimat frågor. Det måste även rösta i alla andra ämnen. Därför spelade miljöpartiet länge en vägmästarroll där partiets beslut kunde vara avgörande i viktiga omröstningar. Till slut lovade den vänstra kanten mera än den högra i form av olika poster och förmåner för miljöpartiet. Och på det här viset har miljöpartiet blivit offer för egna maktintriger, som inte hade något med partiets ideologi att göra, och hamnade på vänstersidan.

 

Omröstningar:

Vad är viktigast när du röstar: vallöften eller partiets ideologi?


 

 

 


SvD

 

 



Moderna hushållsnära tjänster 2010


Många människor undviker datorer, teknik och IT prylar på grund att det kan vara krångligt att installera och underhålla. Teknisk support är dyrt och många, speciellt gamla, har svårt att hänga med i dagens IT utveckling.

 

Centerpartiet (C) föreslog att ha IT som en hushållsnära tjänst.  Det kommer att innebära att man kan handla tjänster billigare genom ett speciellt skatteavdrag för hushållsnära tjänster.

 

På lång sikt ska tjänsten utveckla IT samt ge jobb till flera ungdomar. Tjänsten kan till exempel handla om datasupport och TV installering.

 

 

 



Släng dig i vägen, Kina – Sverige är världsettan i censur

Lunds universitet förbjuder sina studenter att blogga om politik och religion. Att det kan komma på tal är inte alls konstigt eller förvånansvärt. Sverige behöver inte något regerings- eller riksdagsbeslut om censur. Vi är bästa i världen på att censurera oss själva, förtiga våra problem, mobba ut dem som vågar uttala sig och låstas som att det regnar när folkviljan blir kränkt.

Att göra som Lunds universitet gör är inte alls ovanligt. TV4 tar bort opassande omröstningar och stora tidningar censurerar kommentar och tar bort blogglänkar.

 

Att det kan gå så långt som att bryta mot landets grundlagar är inte konstigt heller. Bara vi fortsätter att tiga tillsammans.






 

GP

SvD

 


Delete - knappen fungerar dåligt på nätet

Delete - knappen på Facebook och många andra sociala media fungerar bara till en viss gräns. Precis som i vanliga livet bör man tanka efter innan man gör någonting.

 

Vi lämnar inte vår plånbok på obevakade platser, vi lämnar inte våra koder till dem som vi inte känner och vi berättar inte våra hemligheter till vem som helst. Men på Internets obevakade men högst offentliga platser glömmer vi sunt förnuft och spelar bort vår säkerhet. Gjort är gjort och förlorat är förlorat.

 

 

Omröstningar:

 

Ser du anonymitet på Internet som en självklarhet?

Har du någon gång använt Facebook som ett redskap för att spionera på något?

I hur många sociala media är du aktiv medlem i?

 

 

 


Cyberkrig eller cyberfred

Internet är på väg att förvandlas till ett krigsfält mellan länder.

Webnätet sprider sig allt snabbare och hittills är relativt okontrollerat. Världens makthavare hinner inte med allt som händer på Internet. Många stora och små politiker blir tagna på sängen när de inser att Internet är en enorm makt som konkurrerar med deras egna inflytande.

 

 

Och vad händer när någon förlorar makten? Den försöker att återta det så snabbt det möjligt.

 

Information är makt. Tillgång eller begränsning av information är maktutövande. Det som makthavare inte förstår är att det är omöjligt att kontrollera utan begränsa.






 

DN

 


Kommer kärnkraft att sänka elpriserna

Det är en bra fråga om kärnkraften kommer att göra stor skillnad på våra elräkningar. Företagen som vill gå i vinst kommer säkert att hitta en bra förklaring om varför kärnkraft är lika dyrt som alla andra energikällor. Typ, extra miljöskatt som vi, som slutkonsumenter,  kommer att stå för i slutändan. Så tänk om när ni röstar för kärnkraft.


 

 

 


SvD

 


Tillbaka till framtiden

Detta som vi upplever som normalt idag var inte acceptabelt för femtio år sedan och var definitivt tabu för hundra år sedan. Vi växer tillsammans med våra normer och blir frälsta gång på gång. Man måste prova på allt och alltid ifrågasätta dagens normer. I den här meningen har Joel Haldorf rätt. Men hur är det rätt att gå baklänges in i framtiden?

Samhällets evolution är spännande och oberäknelig och kräver att vi gång på gång tar en ställning till nya företeelsen. Tänk om någon föreslog kyrkliga giftermål för personer av samma kön på 50-talet? Idag är det fullt möjligt och även lagstiftat. Svenska kyrkor förändrades i jämn takt med samhället och det är det som man kallar för en progress.

 

Muslimsk tro och lagar finns sedan 1400 år och utvecklades inte lika snabbt som kristendomen. Ska man bortse dessa 1400 år från samhällets historia och utveckling och återvända till traditioner som är 1400 år gamla?






Orwells fantasi i uppfyllelse 2010

Det måste  finnas en rimlig balans mellan det som vi kan och det som vi får göra.

Med modern datateknik blir det möjligt att spåra all datatrafik som förkommer i världen. Dessutom kan man spåra och lagra mobilsamtal och SMS. Frågan är hurvida vi ska använda teknikens möjligheter. Vad ska gå först: integritet eller övervakningsmöjligheter?






SvD
SR

Maktbehov eller önskan att förändra

Visionär eller inte blir man politiker av någon anledning. Att makt- och statusfaktorn spelar in kan ingen förbise.

Varför väljer man politiska karriären kan ha flera orsaker. I SVD artikel listades några men lång ifrån alla möjliga. Nörderi behövs för att bli duktig på ett ämne. Som politiker måste du även trollbinda befolkningen med den, annars har du ingen som lyssnar.

 

Vad tror ni, av vilken anledning börjar man i politiken?

 

 

 


Valets främsta ess-kort


Det var ett väntat besked från Frederik Reinfeldt att pensionärernas skatt ska sänkas i första hand. Det rimmar också mycket bra med Moderaternas ideologi. Partiet har alltid stått för rimliga skattesänkningar.

 

Det återstår att se hur det ska hanteras av den rödgröna alliansen. Deras ideologi stod alltid för skattehöjningar. Ska de gå emot den egna tron och försöka att bjuda över med valets bästa ess-kort?






 

SvD

GP


Domedagsprofetior fungerar inte längre

Klimatfrågor har underbyggds för länge med domedagsprofetior. Det gick så långt att klimatforskare började fuska med sina rapportar för att skrämmas ännu mer. Och där sa det stopp.

Det är mycket synd att en god sak begravdes under lögner och enkla manipuleringsmetoder eftersom vi  fortfarande behöver bra och sakligt underlag när vi diskuterar klimatfrågor.

 

Omröstningar i ämnet klimat hittar du här.

 

Tror du att avslöjandet av klimatforskarnas bedrägeri med den globala uppvärmningen kommer att påverka världens miljöpolitik?

 




 

 

 


 

SvD

 

 


Alla vill vara politiska korrekta när anonymitet saknas

Alla vet vad som är acceptabelt, politiskt korrekt och önskvärt att tycka om man vill bli accepterad som en god människa. En annan sak är om man gör det man säger. Försök t.ex. att fråga en man som slår sina barn om vad han tycker om barnmisshandel i en opinionsundersökning.

 

Statistik är bra när det gäller matematiska ekvationer men inte så bra när det gäller människlig psykologi. Jag vet att undersökningar bejakar även den här aspekten och att det finns massor med knep får att kringgå även denna fälla. Men människan på andra sidan är inte dum heller och känner när hon är manipulerad och vill undvika det.

När någon tilltalar en per telefon eller via e-mail då är de tillfrågade inte anonym längre. Man vet att man kan spåra identiteten och det är inte alltid människor bekväma med.

 

Säkringen av anonymitet är den största bristen i alla officiella undersökningar.

 

Voter.se valde vi att inte ha medlemskap och postregistrering. Man får välja att vara anonym när man frågar och man är definitivt anonym när man trycker på knappen för att rösta.

 


DN

 


Toleransgränser bör provas

Jag tror att vi är överens om att man får uttrycka sina åsikter hur man vill i ett demokratiskt samhälle. Doktorsavhandlingen som föreslår att vi bör ha sharialagar i det svenska rättsväsendet är en bra illustration på detta. Vi måste även vara överens om att i ett demokratiskt samhälle ska alla åsikter diskuteras utan förbehåll.

Att diskutera andras förslag och åsikter betyder inte att vi måste respektera och godkänna dem per automatik. Den omstridda doktorsavhandlingen behövs mycket väl  i Sverige.

Muslimska skrivna och oskrivna lagar bör diskuteras, vare sig det gäller klädesval eller juridiska frågor. Ju mera vi vädrar dem desto starkare blir vi i våra åsikter och toleransgränser.




SvD 2

Tvångssocialisering – för mycket av det goda

Måste våra politiker tvångssocialiseras med hjälp av Twitter? Vill du inte umgås med Pia över vad hon åt till frukost då är du en dålig politiker.

 

Det är fortfarande inte svårt att nå våra politiker på alla nivåer i Sverige i jämförelse med andra länder. Det ska vi värdera högt.  Men som vanligt blir vi bara missnöjda och vill ha mera av det goda, t.ex. socialisera med våra politiker på Twitter.

 

Har ni varit på Twitter någon gång? Det är ett mycket bra redskap för tonåringar som brukar kommunicera med några fraser (max 140 tecken), ungefär av samma informations- och dignitetsvärde som SMS. Personligen  är jag mycket misstänksam mot politiker som kommunicerar med hjälp av Twitter med sina väljare. Det finns bättre kommunikationsplattformar och om man väljer Twitter så är det dåligt omdöme i min mening.

 

Däremot tror vi fortfarande att valet kommer att avgöras på Internet





 


SvD

 

 

 

 

 

 


Flera hyresrätter kommer att höja hyror

Det är inget fel med att bygga flera hyresrätter. Problemet uppstår när man ska hyra ut dem.

Sverige har en av världens dyraste byggnadskostnader. Till det har vi flera orsaker. Svenska byggarbetare är heliga kor som inte får ersättas med billig arbetskraft från någon annanstans. Vi ska värna om arbetsavtalen mera än om billigare bostäder och bättre tillgång till bostäder. För att fördyra byggnadskostnaderna ytterligare använder svenska byggherrar ogärna färdiga byggklossar. Moderna teknologier där huset byggs som ett legohus med färdiga bitar är inte populära i Sverige. Anledningen till detta är samma heliga kor – svenska byggarbetare. Hälften av dem kommer inte att behövas om moderna teknologier används.



Därför köper vi dyrt i Sverige och försöker att sälja ännu dyrare. Att vi har bostadsbrist och mycket dyra bostadskostnader är därför logiskt. Bygger man flera hyresrätter kommer det att höja priser på befintliga bostäder ytterligare.






SvD

DN

 

 

 


Kan man stoppa teknisk progress med lagar?

När man uppfann första bilen fanns det lagar på att den inte får förflytta sig snabbare än 5 km i timmen och en människa med röd flagga måste gå före och informera alla om att bilen kommer. Vi kan skratta åt det nu men då var det människas sätt att hantera teknikens progress.

 

Fildelning blev också möjligt på grund av tekniska möjligheter. Tekniken utvecklades snabbt och upphovsrätten har blivit hotad. Frågan är om man kan stoppa den tekniska evolutionen eller ska man anpassa upphovsrätten till det som uppfinns.

 






DN

SvD

SR


 


Utnyttja inte barn i politiska diskussioner

Folk som gömmer sig i Sverige gör det trots migrationsverkets beslut om avvisning. Dessutom har dem antagligen försörjningsmöjligheter och klarar av att vistas i Sverige på egen hand. Vuxna människor väljer trotsa myndigheternas beslut att stanna kvar och arbetar svart i Sverige.

 

Barn till papperslösa får inte straffas för föräldrarnas ovilja att lämna landet. Alla barn i den här världen bör ha rätt till en värdig utbildning oavsett var de befinner sig och det är Sveriges ansvar att se till att barnens rätt kommer i första hand.

 

Vad skulle göras med vanliga svenska medborgare som trotsar lagen och dessutom utsätter sina barn för onödigt lidande? Skulle inte skolan samarbeta med myndigheterna i det här fallet?  Utredaren Margareta Åberg menar att skolan fortfarande har skyldighet att svara på polisens frågor. Det innebär att polisen måste aktivt fråga skolor, vilket ökar arbetsbördan hos dem.

 

Diskussionsfokus bör flyttas istället på myndigheter som är oförmögna att se till att vi inte har rättslösa människor i Sverige. Att införa amnesty för alla som gömmer sig, som Lars Ohly föreslår, är inte rätt utväg heller. Åtgärden kommer att uppmuntra illegalt invandring med hopp om att alla ska legaliseras i ett slag.

 

 

Det enda som kan göras är att se till att migrationsverkets beslut blir snabba och bestämda med stor hänsyn till barnfamiljens situation. Om ärenden behandlas på några veckor ska både tid och pengar sparas så att barnen kan snabbare komma till skola. Om deras skolgång sker i Sverige eller i ett annat land spelar en mindre roll i det här fallet.

 

En sak är klar - barn får inte användas som slagträn eller sköldar i politiska diskussioner.






DN

Internetcensur införs i Sverige

Om det hände i Kina skulle man säga att det är regeringens censur och förtryck av oliktänkande. I Sverige är det fullt möjligt eftersom vår media har självcensur och förtrycker de som tänker på ett annat sätt än majoriteten av befolkningen.

TV 4 och Kanal 5 stängde en sida med en egna opinionsmättning eftersom för många SD anhängare röstade där och det  gav ett resultat som inte motsvarar officiella undersökningar.

 







 


DN 2

SvD


Gör din plikt och rösta

Sverigedemokraterna kapade inte bara TV4:s och Kanal 5:s opinionsmätningar på nätet men även hos Voter.se.

På alla Voter.se's omröstningar, där SD finns, syns det en tydligt övervikt av Sverigedemokraternas röster som kraftigt överstiger verklighetens siffror.

 

Vi var också upprörda av att SD är största partiet i Sverige enligt vår opinionsmättning. Vi spårade länkar till SD:s ungdomssidor där man hänvisar till vår sida och bokstavligen skriver "gör din plikt och rösta" och vi hittade aldrig liknande länkar på andras ungdomspartiers hemsidor.

Observera att vi aldrig annonserade mot SD och tog aldrig kontakt med partiet på något annat sätt.

 

För att utjämna resultatet skickade vi ett brev till alla ungdomspartier i Sverige. Brevet var adresserat till ordföranden och pressansvariga. Där beskrev vi våra bekymmer över ojämna siffror och uppmuntrade dem att besöka vår sida och rösta. Gissa hur många som svarade eller agerade sig på något annat sätt? Bara en FP funktionär nappade på vår erbjudande och skickade två omröstningar gällande FP:s politik.

 

Vi har också skrivit insändare till SVD och DN där vi skrev att Riksdagspartier underskattar Internets kraft och engagemang inom sociala nätverk. Både insändare var publicerade.

Kan man skrika högre än vad vi gjorde? Knappast. Det är inte vårt fel att vi skriker inför döva öron.

 

Efter noggrant övervägande valde vi att lämna kvar alla omröstningar. Det är inte vår uppgift att frisera siffror. Vi ger en plattform där alla får rösta och vi tänker inte utesluta någon även om deras röster inte återspeglar vår egen opinion.

 

Voter.se tar inte bort "orättvisa" och "felaktiga" omröstningar. Vårt motto är Nätdemokrati. Dessa omröstningar motsvarar inte hela Sveriges opinion i hur folket ska rösta i valet 2010. Men de är en tydliga måttstock på hur olika partier agerar och organiserar sig på nätet.


Ärligheten varar längst

Det är mänskligt att säga fel när man inte ljuger medvetet. Reinfeldts och Borgs beklagande att det hade blivit fel i underlaget är starkt gjort och väcker bara respekt.

När socialdemokraterna var vid makten fifflade de med arbetslöshetssiffror helt ogenerat och erkände aldrig fusket. Där ligger skillnaden mellan blocken.







SvD
DN
Syd

Nya bilar är bra för miljön

Att bilförsäljningen ökar är inte nödvändigtvis dåligt för miljön. Nya bilar är bättre för miljön med tanke på att fler och fler är villiga att skaffa sig miljövänligare alternativ.

Sverige har en av Europas äldsta bilparker. Gamla bilar är inte lika miljöanpassade som nya bilar.







SvD

Exemplarisk nätdemokrati


Wikipedia är ett utomordentligt exempel på nätdemokrati. Folk skriver för folk och artiklarna granskas och uppdateras av folket. Det sägs att Wikipedias artiklar är en bättre informationskälla än Encyclopedia Britannica. Att göra irrelevanta eller vilseledande artiklar på Wikipedia är näst intill omöjligt i dagens läge. Det är en bra kontroll på sanningensgraden och riktigheten vinner.

 

Omröstningar:

 

Tycker du att Wikipedia är en pålitlig informationskälla?






SvD

 

 

 

 


Med facit i hand

Tack och lov har Sverige en utbildad och begåvad politiker till finansminister under den största finanskrisen sedan 30-talet. Med facit i hand kan man säga att det är hans förtjänst att Sverige klarat sig bäst av alla andra länder i EU.

 

Tyvärr är det snarare ett undantag än praxis att politiker har utbildningar motsvarande deras uppdrag. Sunt förnuft vinner långt men inte när det gäller siffror och ren matematik.

 

Skulle du sätta dig i en flygplan där piloten är framröstad av passagerarna? Det är ungefär samma nivå på vissa politiker vi har i Regeringen. De som tar beslut är oftast dåliga på sitt område och tänker mera på att behaga sina väljare än på sitt ansvarsområde.

 





 


 

DN

 


Staten hjälper inte var och en

Bankerna hålls levande med hjälp av staten så länge det behövs, människor vräks efter någon månads obetald hyra. När bostadsbubblan spricker kommer det att göra mer ont än bankbubblan. Den kommer att fälla människor en efter en utan att staten går in och hjälper dem.

 

Den som missat varningar om att bostadsbubblan är på väg att spricka måste var döv och blind. Tidningar, politiker och banker varnar om det. Frågan är inte om, utan när.

Det är heller inte en hemlighet att arbestlösheten kommer att stiga.

 

Ändå föredrar människor att låna pengar till bostadsköp.

 

 

Voter.se's användare tycker att banklånevillkoren måste stramas och att styrräntan måste höjas.

 

 

 

 




Pensionsskattesänkning avgör valet

Pensionerna kommer att sänkas för några år i rad och missnöjda pensionärer blir en viktig faktor i valrörelsen 2010.

 

Igår på första  debatten mellan  partiledarna var det klart att skattesänkning för pensionärerna blir en stor fråga under valet.

 

Alliansen med KD i spetsen lovade att sänka skatterna beroende på tillgång. Även den rödgröna alliansen som fördömde skattesänkningen i princip lovade att sänka skatterna för pensionärerna.

 

Pensionärers andel i landet växer och kommer att bli större med varje år. De som vinner pensionärernas röster kommer att vinna valet.

 

 

 

 

 

 



 

 


RSS 2.0