Någon måste ta på sig ansvaret för svininfluensans svindleri.

Det har inte blivit någon pandemi som massmedian lovade oss. Hysterin har tvärt om gjort oss friskare. Det behövdes inte så många vaccinationsdoser som svenska staten köpte. Dessutom var det dumt att beställa två doser för var och en i Sverige som statens rådgivare bestämde. Nu är det ett faktum – svininfluensan har aldrig varit ett hot. Någon måste ta ansvar för de pengarna som försvann i onödan. Vem?




SvD
DN

Hur bra är en SAAB?

Är SAAB verkligen en bra bil? Den säljs dåligt och har inte något klart koncept. Dessvärre gäller inte företagens evolutionsregler för SAAB, företaget är för stort och har för stor betydelse för Sverige och Trollhättan.

Säg nu, en gång för alla, vad du tycker om SAABs bilar:






DN
Di
SvD
GP
Metro


Dom bekräftar symptom på samhällsproblem

Domen mot 70-åringen, Ronald Fasth, som örfilade ett provocerande barn i höstas får böter. Domen uppmärksammar ett uppenbart problem i vårt samhälle att dagens ungdomar saknar respekt för medmänniskor.







Svd
AB
SR
DN

Den schizofreniska behandlingen av SD måste brytas

Vi har ett problem. Vi får inte prata om att vi har ett problem. Vi får inte ens prata om att vi inte får prata om att vi har ett problem. Så schizofreniskt hanteras SD av media och i den allmäna politiska debatten.

Tack vare tystnaden i debatten, skaffade Sverigedemokraterna sig en väljarkår så stor att den sticker ut. Utan insyn förvandlades SD till ett "missnöjeparti" och "sanningssägarnas" parti och "vi ska lösa alla era problem"-parti och "martyrparti" som är mobbat av makthavare och "partiet alla hatar och inte ens vill ta i tång med".

SD har lyckats profilera sig i folkopinionen på många olika sätt utan en riktig och ärlig granskning. Dagens artikel på SvDs brännpunkt är en uppmaning att starta en debatt. Vi vill också bidra till detta och har startat en omröstning på Voter.se om vad SD har för politik utöver invandrings och migrationspolitiken.






Föresten har vi en liknande omröstning om Miljöpartiet (mp) den finns att se här.



Omröstningen går att embedda på din blogg eller hemsida också. Klicka på <embed> under omröstningen och hämta koden. Resultatet från alla embeds ackumuleras, därför är det viktigt att sprida den.







Engelskan - ett större hot än vad vi tror

Språkfrågan uppmärksammas mer och mer. Bland annat i SvD, här och här.  Engelskan används mycket och oftast i onödan i Sverige.

Frågan om språkbruket uppmärksammades på Voter.se tidigt i höstas. Vi vill passa på att tipsa om en namninsamlig som startades av riksdagsledarmoten Marianne Watz (m). Ett bra exempel på hur man bevarar språket är Frankrike som har stränga lagar för hur utländska ord får användas. Svenskan är inte det enda språket som är hotat av engelskan, varenda land måste se till självt att bevara sitt språk.







Omröstningen kan du bädda in på din blogg också. Klicka på embed och hämta koden. Resultatet ackumuleras från alla embeds.

Ordförande för islamiska studentförbundet påverkar inte vår syn på islam

TT-Reuters artikel ”Al-Qaida har tagit på sig skulden igen” publicerades i flera svenska tidningar.

”Förutom att förklara sig ligga bakom attentatsförsöket på Detroitplanet uppmanade gruppen som kallar sig al- Qaida arabiska halvön till mord på anställda vid västambassader i området, rapporterar Reuters. De trogna uppmanades till ett ”totalt krig mot korsfarare”.”


Flygsäkerhetskontroller skärps i hela världen och åter igen står muslimer i fokus i världens media.

 

Voter.se publicerade för ett tag sedan en omröstning som handlar om hur mycket vår syn på muslimer påverkas av enstaka terrorister:

 

 

 

 

Brittiska Telegraph.co.uk skriver att den misstänkte var ordförande för Islamistiska förening på Universitetet i London. Ett tal den misstänkte skulle hålla på universitetet stoppades av protester då han tidigare uttalat sig om att bl.a. homosexuella ska dödas. Ändå påverkar inte enstaka personer synen på muslimer, enligt resultatet i omröstningen ovan i skrivandets stund.

Lektion i antidemokrati för Riksdagen

Fantastisk artikel av Martin Peterson, docent i filosofi, i SvD. Han tror dock inte att SD kommer att hitta någon att sammarbeta med i Riksdagen. I skrivandets stund tror 61% av 101 tillfrågade på Voter.se att SD kommer att hitta en koalition på högerkanten i Riksdagen om partiet når 4% gränsen, omröstningen är fortfarande aktiv och resultatet kan komma att förändras. 

Peterson föreslår att bilda ett ”antiparti” i Riksdagen för att aktivt motarbeta SD genom att rösta emot alla partiers förslag. Bakom SD står mellan 5 och 10% av svenska befolkningen. Inofficiella omröstningar visar ännu högre siffror. Istället för att inse att SD kanaliserar folkets vilja föreslår professorn åter igen att strunta i vad folket vill och att driva en annan vilja genom manipulation. Man häpnar att det finns sådan politisk propaganda i Sverige år 2009 och att landet fortfarande kallar sig för en demokrati.

Varför ska vi rösta i fortsättningen i riksdagsvalet om det bildas konstgjorda och antidemokratiska mekanismer som kan manipulera riksdagens beslut?

 

Tack professorn för en bra lektion i moderna demokratiska teknologier. Hoppas att Riksdagen förstår att det bara var ett skämt.

 

 

 

 

 

Bädda in omröstningen på din blogg du också. Klicka på embed.


SvD

SvD


Ska man förbjuda fyrverkerier även på nyårsafton?


Voter.se fick in omröstningen med formuleringen  "Bör man förbjuda fyrverkerier även på nyårsafton?" och resultatet blev som ni ser själva. Rösta du också!

 

 

 


 

SvD
Vill du ha omröstningen på din blogg? Klicka på embed under frågerutan och hämta koden.

Sssch.... det råder monarki här.

I Aftonbladet debatt diskuterar Cecilia Åse varför vi inte kan tala om monarkin. Tittar man på svensk media verkar det som om de själva skapat egna regler vad gäller att nämna monarkin. Antingen får man hylla dem, eller så råder det en sträng och behaglig tystnad.

Det finns dock inga lagar som säger att man inte får diskutera eller kritisera den svenska monarkin. Därför tycks medias val att inte diskutera näst som en lag. Vad anser du? Delta i omröstningen nedan.




AB
SvD
Vill du ha omröstningen på din blogg? Klicka på embed och hämta koden.
Resultatet ackumuleras från alla embeds.
Vill du ha en annan omröstning? Besök Voter.se och hämta hem den du vill ha.







Ju mer vi blundar växer SD som parti

I höstas deklarerade samtliga Riksdagspartier att de inte ska ingå i samarbete med SD om de vinner valet. Om partierna inte ändrar sig så kommer SD att bli en vågmästare i Riksdagen. I dagens tvåblocks politik kan vägmästare spela en mycket större roll än en koalitionspartner. Dessutom kan många väljare komma att rösta på SD just för att de då blir ett oberoende parti i Riksdagen.

Opinionsundersökningen som var publicerad i SVD och DN säger att 13 procent är för ett samarbete med SD ifall partiet passerar 4% gränsen och kommer in i Riksdag i nästa val. Siffran återspeglar indirekt folkets stöd för vad SD:s politik står. Asyl och invandring, ”kriminalpolitik” och äldre är ämnen som SD profilerar sig på. Det blir svårt för Riksdagspartier att utesluta SD med den här agendan. SD är bara ett resultat av det som alla nuvarande Riksdagspartierna försummade och kommer att bli tvungna att ta igen efter valet 2010.






Denna omröstning som tidigare i höstas var ställd av Voter.se visar vad våra användare tycker är avgörande i valet 2010.


SvD, SvD
DN,AB
GP
NT

En för alla - alla för en..?

Vi dömer hunder efter håren och gör det än en gång med muslimerna. När något händer som kan kopplas till islamistiska terrorister startar ett hat mot alla muslimer världen över. Dessa enstaka extremister gör i första taget att muslimer lider. Dock finns det extremister inom alla religioner. Katoliker i Irland och man ska inte glömma de kristna korstågen. Men hatar vi kristna på grund av det?







DN 2
SvD
GP

Ekonomin 2010 - Hoppas du på bättre ekonomi?

Framtida ekonomin  hänger på folkets framtidstro. Kommer vi att konsumera som vanligt snart igen och vad tror du om din privatekonomi egentligen? Kommer den att bli bättre 2010?







SvD SvD2
DN, DN2

Fortsatt nivå på invandring - bra eller dåligt

TT rapporterar om en Sifo undersökning gjord på uppdrag av tidningen Riksdag & Departement angående invandringen under de senaste 20 åren. Majoriteten av de tillfrågade anser att invandringen har varit positiv. 56% tycker att invandringen varit bra och en stor grupp på 30% anser att den varit negativ.

Observera att frågan är ställd retroaktivt och syftar till den invandring som har varit.
Det står emellertid inte för vad dagens invandrings- och migrationspolitik har att brottas med idag. Visst har vi haft en bra invandring som hjälpt till att bygga upp Sverige till den ekonomi vi har nu. Dock kan inte resultatet av Sifo undersökningen ses som en mätning för vad vi egentligen tycker om invandringen i detta läge heller inte för framtiden.

Voter.se fick nyligen in en omröstning angående en oförändrad nivå på invandringen i Sverige och vad vi tycker om den. Vi anser att denna fråga är mer relevant att ställa i den politiska situationen vi har i landet idag. Det är viktigt att rösta, för att få en rättvis bild.

Vad anser du om en fortsatt oförändrad nivå på invandringen i Sverige?






SvD
DN
GP



Dockusåpautspel av media - partiledarna har huvudrollen


Väljer man att rösta på partiledarna som vackra, sympatiska dockor istället för att välja partiets ideologi och valmanifest? Det har blivit viktigare att marknadsföra sockersöta, hyggliga och laglydiga partiledare än att tala om för väljarna vad partiet står för. Det verkar som om mediadaltandet med dockusåpor har spillt över på medias bild av partiledarna och partipolitiken. Vår uppmärksamhet fastnar inte längre för partiernas välmenande och tillvägagångssätt. Det verkar som om vi hellre läser om partiledarna och hur bra respektive dåliga de är.

Flera tidningar skriver idag att Maria Wetterstrand vinner sympatisörer bland väljarna. 52% har mycket gott eller gott förtroende för språkrören för miljöpartiet. Detta kopplas till Wetterstrands bra anseende hos väljarna.

Vi vet alla att det är Maria Wetterstrand som dragit på sig alla sympatisörer till miljöpartiet. Hon är trots allt en söt docka jämfört med Peter Eriksson. Hur länge sedan var det honom vi såg i media?


Vad är viktigast för dig när du väljer parti?









Vill du ha omröstningen på din blogg? Klicka på embed.


DN, GP, AB,AB2 Di, SvD

Byta julklappar - är det inte bättre att strunta i dem?

Nu är det annandagen och många butiker öppnar igen efter det korta juluppehållet. Idag är det dags att shoppa vidare på mellandagsrean och man passar även på att lämna tillbaka alla sina julklappar man inte vill ha.

Det har blivit väldigt fel med julklapparna. Vi vill inte ha dem längre. Vi säljer och byter våra julklappar som aldrig förr. Tänk att tredjedel av det som du valde för dina nära och kära kommer att säljas och bytas. Vad säger det egentligen om oss? Att vi är ofrivilligt lurade i en konsumtionshysterin som heter Julfirande.

Det är dags att vi slutar med den här ovanan. Spenderar våra pengar på något vettigt istället, spenderar mer tid med våra familjer, behöver inte göra glada miner för klappar som vi vill inte ha. Men är vi starka nog att låta konsumtionssamhället att släppa oss fria? Jag tror inte det.





DN AB SvD

SAAB


Markandsekonomin har sina hårda men rättvisa lagar. Det är efterfrågan som styr och det är kunden som bestämmer. SAAB:s som i många år var symbol för innovativt tänkande förvandlades till en tråkigt och gubbigt bil som stod för ingenting. Den var varken sportbil, eller familjebil och inte ens miljöbil. Någonting som inte platsade någonstans. Ingen vill köpa ett sådant varumärke.


 

SAAB gick med stora förluster i många år och SAAB:s ledning anpassade inte bilmodellerna i rätt takt. Som följd förlorade SAAB bilmarknadsandelar. Företaget hamnade i en ond cirkel av förluster som slutade med ett nedläggnings besked. Det är logiskt och rättvist ur marknadsekonomi perspektiv. SAAB var helt enkelt inte tillräcklig bra bil för kunden.


 

 

Det är synd om alla människor som drabbadats av SAAB:s problem. Men är det inte SAAB själva som skapat sitt problem en gång i tiden?

 

 

Även om bilmärket SAAB räddas mot alla odds så återstår det många frågor. Kommer bilen att bli lika tråkigt som den var den senaste tiden? Då är det igen ingenting att ha för kunden.

 

 

Förhoppningsviss återstår SAAB i en ny skepnad och vi kommer igen att vara stolta ett forna svenska bilmärket. För att en svensk bil lär den aldrig bli igen.

 

 


SvD

GP

 


Akut viljebrist för ensamkommande barn – om folket inte vill ska de tvingas

Den här artikeln från opinions sidan i Svd, den 21 december, välkomnar till en diskussion om ensamkommande barn i Sverige . Så ska det egentligen vara i ett demokratiskt samhälle. Man ska diskutera, kommentera och rösta fram ett beslut.

Nästa dag kommer den andra artikeln som berättar att det är kanske blir aktuellt med tvingande lagstiftning för kommuner om de inte vill ta emot ensamkommande barn.

 

Om folket inte vill ska det tvingas.


Det råder akut plastbrist för ensamkommande flyktingbarn sägs det i artikeln från den 22 dec. Fast det rätta namnet för problemet är att det råder akut viljebrist. Migrationsministern med flera hotar att lagstifta om kommunansvar, med andra ord att tvinga kommuner att göra det som de inte vill göra nämligen att ta ansvar för fler och fler ensamkommande barn. Idag har vi sex ggr flera ensomkommande barn än för fyra år sedan. Och den här siffran kommer att växa om inte regeringen förstår att det inte är kriget och konflikter som tvingar barnen att komma hit utan Sveriges politik. Det är Sverige som tvingar dessa barn att lämna sina länder trots att de är inte särskilt välkomna här.  Kommuner får statligt stöd för ensamkommande barn och det är inte pengar som saknas och inte platsbrist. Det är folket som är trötta på svensk migrationspolitik och vill sätta stopp för det. Omröstningen i frågan hittar ni här. Låt den tala för sig själv.

 

 

 

Vill du ha omröstningen på din blogg? Tryck på embed och kopiera koden.

Snökaos, i år igen.

Det tycks att vi aldrig vänjer oss, eller förbereder oss inför vinter och vädret. I år igen har det varit snökaos i mellersta och i södra Sverige. Det tar lång tid för plogarna att komma ut på vägarna och tågen försenas i flera dagar efter ett snöoväder. Till följd av detta rapporterar medier om tusentals personer som drabbas av snön i Sverige (I år också till följd av nyhetstorkan). Ett land som får snö nästan varenda vinter. Att resten av europa drabbas är svårt att förutspå, där snöar det inte lika ofta. Men att Stockholmare är slarviga med vinterdäck är pinsamt.

Vore det inte effektivare om privata företag kunde kontrakteras och arbeta jour under vintern, för att snabbt kunna rycka in och ploga. Kostnaderna lär vara detsamma för oss skattebetalare.

Har du drabbats av snökaoset?





SvD 2 3
DN 2 3
GP 2

Mona Sahlin

Mona Sahlin är bara en bekräftelse på att Socialdemokraterna har svårt med bra kandidater till det partiledarposten. Göran Persson var bra på att utrota sina konkurrenter och utarmade partiet på det här sättet. 


Mona Sahlin är ett exempel på en dålig partiledare eftersom Persson inte såg henne som sin konkurrent. Exempel här.

 

Av samma anledningen är Mona guld värd för alliansen. Exempel här. Eftersom hon är ingen konkurrent till Frederik Reinfeldt som är mycket populär som partiledare. Exempel här.

 

 


 

SvD

 

 


Väntat besked från GM

SAAB ska läggas ned. Detta är ett tråkigt men väntat besked.

71% på Voter.se trodde inte att SAAB skulle överleva den ekonomiska krisen. 71% hade också rätt.

Det har varit spända tider med varsel, försäljning, oseriösa spekulanter och politikerutspel. Nu undrar vi:
Vems fel är det att SAAB inte överlevde? Rösta








DN, AB , GP , Syd , SR , TA

Viktigast i regeringsvalet 2010

DN har listat en hel del punkter som pekar på vad som kommer att bli avgörande frågor i valet 2010. Reinfeldt tycker att full sysselsättning, välfärden och tryggheten i sitt jultal.

Voter.se ställde i september omröstningen om viktiga valfrågor till sina användare.  I skrivandets stund med 326 röster tycker 54% att invandringen blir den avgörande frågan. Vad tycker du? Rösta!





Vill du ha omröstningen på din blogg? Klicka på embed och hämta koden.



Nedan finner du alla punker från DN:

DN - läsarnas punkter, DN - hälsa, DN - miljö, DN - världen, DN - säkerheten, DN - Stockholm, DN - skatterna, DN - välstånd, DN - jämställdhet, DN - Europa, DN - kunskap

DN

Danska poliser i samband med klimatmötet - Rätt eller fel?

Hur ska en stor skala människor hanteras? Speciellt i samband med ett stort, viktigt politiskt möte. Tusentals och åter tusentals demonstranter. Lymmelpaketat är hårt kritiserat. Dock bör man ställa sig frågan hur en stor grupp människor ska hanteras i en sådan situation. 

Har den danska polisen handlat rätt i den här situationen: Rösta!









Svt , ABDN, Dn, Dn, SvD, SvD

Jonglering med glädjestatistik hjälper inte mot krisen

Statliga Konunkturinstitutet ser en ljusning i ekonomin och säger att vi har nått botten, skriver TT. De förutstpår att BNP växer till nästa år och höjs. Visserligen kan BNP gå upp tillfälligt på grund av låg bankränta, men vi är inte i närheten av krisens slut. Den nuvarande krisen orsakades av flera faktorer: En bankkris, fastighetsbubblan (som ej än har spruckit), med detta följer den ökande arbetslösheten som vi ser nu. I SvDs artikel som påstår att krisen har bottnat skriver också att arbetslösheten kommer att öka under 2010 och 2011. Här tillkommer också en fastighetsbubbla som kan spricka när som helst. Allt detta pekar på att lågkonjunkturen kommer att försämras.

KI's glädje utrop att botten är nådd är djupt vilseledande. Voter.se frågade sina användare om de klarar av sitt bolån om räntan höjs. 46% säger att de klarar sina bolån om de behåller arbetet. 15% klarar ej lånet om räntan höjs. Det innebär en ännu djupare bankkris, fallande priser på fastigheter och fortsättningen på den nuvarande ekonomikrisen.

Var med och påverka - Rösta nedan!



Fler omröstningar angående krisen hittar du här.



GP, SVT, E24 Metro SvD DN

Ungdomar saknar respekt

Ab, SvD



Roland, 70, säger till Atonbladet att han fått nog när han örfilade en 13-åring som kallat honom för "gubbjävel". Idag ska domstolen i Jönköping avgöra om mannen gjort sig skyldig till misshandel. Men Roland är inte ensam pensionär som ska till tingsrätten. Han får till stöd med sig en hel trupp av pesnionärer däribland Evald Larsson från Sveriges Pensionärsförbund. De vill skapa en opinion och på så sätt sätta ner foten för respektlösa ungdomar.

Det som förvånar mig är att ungen som fick örfilen hade mage att anmäla mannen. "Misshandel", för en örfil. Skulle ungen bli anmäld för något skulle polisen inte ens hutta ett finger åt ungdomarna, de är ju trots allt inte straffmyndiga. Ändå beter de sig vårdslöst. Som Roland säger till SvD, de klottrar, skriker glopord mot de äldre och tar sönder saker. Nu, anmäler de även mannen som fick nog.

Voter.se frågade sina användare tidigare i år om de tycker att tonåringar saknar respekt för äldre. I skrivandets stund står räkningen på 51% ja, att de saknar respekt. Borde inte det vara en indekator på att det gått över styr. Äldre personer har mer erfarenhet och på sånt sätt har en auktoritet över tonåringar. Vi på redaktionen satte igång omröstningen i sommras och satt och väntade på att det snart skulle smälla. Omröstningen i fråga är skriven av en användare som säger sig vara 24 år  (klicka på läs mer nedan för att läsa insändare) och upptäckt att tonåringar inte har respekt mot något, överhuvudtaget.

Säg mig nu. Har tonåringar bristande respekt jämtemot äldre?





Jag vill även passa på att fråga er vems fel det kan vara? Polisen kan inte göra något. Skolan tycks inte ens bry sig om de som är mobbade. Personligen tror jag att det är föräldrarnas fel. Allt för deras ungar, varesig de stjäl, rånar, hotar eller inte klarar sig i skolan höjer dagens föräldrar upp sina barn mot skyarna. Det handlar inte ens om någon form av "curling", utan om idioti. Jag tror inte heller att barnet självt i det här fallet anmält mannen, det måste varit föräldrarna.









Mobbning är hemskt - Bredda inte begreppet

Väldigt "intressant" att veta vad mobbning är för något enligt DN's artikel idag.  Den handlar om vad mobbning kan vara och i mina ögon ser det ut som om de endast räknar upp olika brott som egentligen vem som helst utsättas för. Mobbning, för övrigt, betyder enligt NE:

"trakasserier utförda av en eller flera individer vilka genom förföljelse tillfogar en annan individ psykiskt eller fysiskt våld, oftast bådadera; vanligast i skolor och på arbetsplatser."

DN menar att ofredande, förtal, olaga hot, mm. är mobbning. Jag menar att om man kommer undan förtal (läs: skitsnack eller skvaller) i skolan eller på arbetsplatsen är man antingen en väldigt tråkig person eller så är det alldeles underbart. Underbart i den meningen Askungen önskar sig att gå på balen.

National encyklopedin har en bra poäng och skriver in förföljelse i definitionen av begreppet "mobbning"
. Det går inte att säga att man varit mobbad om skolans "kung" någon gång hotat en eller sagt till fröken att man gjort något man inte gjort. Om mobbning ska vara ett begrepp som handlar om de verkligen utsatta barnen i skolan kan vi inte fortsätta bredda begreppet som DN nu gjort. Det är hemskt, därför ofta ett lagbrott, att hota, slå eller ofreda någon men det är inte mobbning. De barn som i sin tur verkligen blir utsatta för den här förföljelsen lider bara utav denna breddning av begreppet.

Nu vill jag veta vad ni tycker. Känner du att du har blivit mobbad någon gång?







Dn, Dn, Dn

Svd, Svd

Kontroll vs. Regler - Försäkrningskassan

Det finns vissa saker som behövs i livet och det finns vissa saker som är oumbärliga för Försäkringskassan. Åter igen vill jag påminna er om att jag inte talar om dem som är verkligen väldigt sjuka. Jag talar om fuskarna. Hur man än vrider och vänder på det kommer man inte ifrån faktorn med fuskare, folk som tar omoraliska "genvägar" för att få lätta pengar. Det går att bekämpa på två sett: Regler och kontroll. Regler vet vi idag vad de kan åstadkomma och är inte alltid rätt. Kontroll är dock något som borde utökas.

Jämför med barn, då vi alla en gång har varit barn borde vi veta hur det är. Ser ingen att barnet äter kakan innan middag, gör barnet det. Finns det regler i huset angående detta? Kontrollerar mor eller far om kakorna är borta?
Men vilket är bäst? Vilket tycker du är bäst för Försäkringskassan?
Vill du ha omröstningen på din hemsida/blogg? Tryck på embed!

Kinas girighet - världens problem

Det är ett smart drag av Kina att utveckla Afrika på I -ländernas bekostnad. För dem som inte visste det så har Kina en hel del intressen i Afrika. Kina satsar mycket hård på att integrera sig i Afrika och EU:s pengar kommer väl till pass. Utpressningen av I-länder maskeras med smarta miljömål. Miljöpartister i alla länder kommer att förlora sitt valboskap om konferensen går med på Kinas krav. Folk är inte dumma och har sund förnuft trots allt. Pengar åter igen den största faktorn för problem.

Bättre vore det att erbjuda u-länderna något annat än ekonomiskt bistånd, hur skulle Kina utnyttja 1 miljard utbildningstimmar? Eller miljövänlig teknik till en kostnad av 3 miljarder?

Vad anser du? Omröstning pågår nedan.







dn, dn, dn, dn
svd, svd, svd

Svinspel mellan staten och massmedian - H1N1 och vaccinen

Nu skiver massa tidningar om detta, Metro, Aftonbladet, bl.a. Vaccinbeställningen som gjorts till Svininfluensan, eller H1N1 viruset är i överflöd. En halv miljard kronor beräknas försvinna. Avtalet mellan staten och läkemedelsföretaget Glaxo Smithline är dåligt, vi kan inte avbryta beställningar nu och företaget avsäger sig all ekonomiskt ansvar vid olyckor eller stämningar. Avtalet kan nog inte gemene man lägga sig i, om man inte är kunnig i branschen.

Varför har staten nu valt att beställa in vaccin till hela svenska befolkningen? De kan på allvar inte förvänta sig att alla, ALLA, kommer att vaccinera sig. Att vare sig vilja göra detta eller hinna gör detta. Två doser  är det beställt tillochmed. Titta bara på flygbolagen som alltid överbokar sin flygplan då de vet att en viss procent av kunderna inte kommer att visa sig. Jag vill anklaga media i detta sammanhang.

Minns ni sommarens löpsedlar? De handlade bara om svininfluensan. Visst är det enkelt att sälja lösnummer på den mänskliga skräcken för döden. Alla tidningar skrev om detta. Under nyhetstorkan är det ett fantastiskt sätt att tjäna lite extra. Varje vecka var det värre och värre. För varje vecka blev vi allt räddare och räddare. Osäkerheten med den nya influensan skrämde upp oss och för staten var det bara att agera. Hårda påtryckningar av massmedia och en opinion som just bildats ledda till just detta. En beställning av massvaccination, i två doser, till alla i Sverige. Massmedia skrev åter detta ämne, nu med glädjande besked om vaccination och vi människor pustar ut. Har glömt skräcken och vaccinerar oss inte.

Men handlade staten rätt? Var det verkligen klokt att köpa in vaccin till hela svenska befolkningen? Delta i omröstningen nedan.






Fler omröstningar hittar du på Voter.se. Du kan även embeda alla omröstningar till din hemsida eller blogg. Välj den du vill ha och tryck på embed.



Svårt att avgöra var bostadsrättspriserna är påväg

DN skriver; "Den heta bostadsmarknaden är på väg att kylas av. I november föll priserna på både bostadsrätter och villor med 1 procent.... nu verkar ekonomernas budskap om kommande räntehöjningar och högre arbetslöshet på allvar få fäste på bostadsmarknaden."

En intressant observation från Voter.se är att vi verkar tro att bostadsbubblan kommer att spricka om ett år enligt en omröstning. Men för detta krävs att bostadsrättspriserna fortsätter att höjas. Visst tror vi även att borättpriserna kommer att gå upp. Nästan 62% tror att priserna på borätter kommer att stiga enligt en annan omröstning.
Cecilia Hermanson säger till, SvD, att priserna kommer att pendla fram och tillbaka under 2010.







Anledningen till att priserna just nu sjunker beror nog på folks ekonomiska osäkerhet. Det varslas och ungdomar står utan arbete. Men visst är man sugen att köpa en lägenhet när räntan är så pass låg. Voter.se har även en omröstning angående räntan: Är det inte dags för riksbanken att höja styrräntan innan det blir för sent? 62% anser att det är dags.





Miljöteknik är viktigt.

Voter.se ställde frågan Vad är viktigast för miljöpolitiken? Jag skrev tidigare om den här frågan här.

 

Resultaten som följer är: 82% för ny teknik, 16% attitydsförändring, 3% finansiering.

 

Omröstning och resultat hittar du här. Omröstningen är fortfarande aktiverad, det går även att bädda in den på alla hemsidor där besökare kan rösta och se ackumulerat resultat från alla embeds.

 

 

 


Inkomstklyftorna - farliga för det svenska samhället?

Inkomstklyftorna har blivit större. Den senaste tiden har regeringar jobbat för att arbete ska ge utdelning. För socialismen var alla inte nöjda med. Speciellt dem som jobbade hårt och var fråntagna en stor summa av det de tjänade ihop. Är det inte rättvist att när man arbetar så ska man få betalt för det man gör? Det svenska ekonomiska skyddsnätet har gått lidande samtidigt som de som arbetar har fått det bättre.

 

omröstning inkomstklyftor.jpg

 

Men måste det inte bli så om vi ska höja arbetares stats? Ska alla få det lika bra / lika dåligt oavsett arbetsinsats får vi, tyvärr, många som utnyttar systemet. Observera att jag inte menar dem som faktiskt ÄR väldigt sjuka, eller dem som BEHÖVER förtidspensioneras, heller inte dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden av olika skäl. Jag undrar bara om den här inkomstklyftan verkligen är så negativ som media får den att framstå.

 

Vad anser du? Voter.se ställde frågan för omröstning : Tror du att en växande inkomstklyfta är farlig för det svenska samhället? Delta i omröstningen här.

 

 


Miljöteknik - Sveriges nya industri?

Nyligen la Voter.se upp omröstningen Vad är viktigast för miljöpolitiken? Resultatet är för tidigt att avläsa, men kl 14 30, 071209, menar 59%  att teknik är viktigast.

 

Visst kan jag hålla med om detta. Att lägga "energi" och pengar på miljöteknik är den enda lösningen som är ekonomisk och miljömässig försvarbar. Självklart måste vi ändra attityder och få folk att inse att shopping, elförbrukning mm leder till miljöutsläpp. Men slutar vi att shoppa och förbruka el eller andra varor bidrar vi till ett sänkt BNP. Handeln avstannar och vi alla får problem.

 

 

Genom ny teknik går inga pengar till spillo, i alla fall inte i Sverige. Vi har många forskare och andra som arbetar med detta runtomkring. Börjar en miljöindustri i Sverige (eller i något annat land) har vi en handelsfördel och man bidrar till miljön samtidigt. Men i det här sammanhanget är det återigen viktigt med en attitydsförändring. Alla gemensamt måste bestämma sig att handla miljövänlig teknik, vi måste bestämma oss att inte köpa den där onödiga prylen. Investera pengarna i forskning istället. Mer spännande än en pryl, dessutom kan det ge dig utdelning.

Låt inte klimatavtalet vilseleda dig. Du som konsument har ett stort ansvar för miljön. Vad anser du? Vad är viktigast för miljöpolitiken? Rösta!





Religionsfriheten skapar tabun

Döm ej titeln - religionsfrihet är fantastiskt, ett måste i ett sekulariserat samhälle. Men religionsfriheten har skapat ett annat problem. Nämnligen friheten att ifrågasätta och kritisera en tro. Som kristen ifrågasätter man islam - som muslim ifrågasätter man kristendom. Som buddhist ifrågasätter du judendom och tvärt om. Men varför pratar vi inte om våra innersta tron utanför familjens mur? För att vi vet att i det här landet kan vi tro som vi vill och inte hur staten tvingar en.

 

Friheten att tro har skapat en verbal och kommunikationsfängsling. Nu vet vi inte hur vi ska hantera det, vilka termer som betyder vad, inte vet vi heller likheter eller skillnader på olika religioner. Vad vet ni t. ex. om kristna fundamentalister? Antagligen lika lite som om islamistiska fundamentalister. Det hör dock inte till ämnet.

 

Religion är något uråldrigt  som förmodligen har skapat traditioner. Hela nationers traditioner, firanden, lediga dagar och påverkat dagligvaruhandlens bästa försäljningstider. Genom att inte prata om religion i ett multikulturellt samhälle har vi förnekat traditioner, arkitektur, helgdagar, klädsel osv. Förnekelse är aldrig bra, det vet vi sedan innan. Det vet vi nu när en stor grupp människor känner sig förnekade.

 

Voter.se vädjar till en debatt och en nedläggning av denna löjliga tabu som finns. Fråga din kompis som som inte tror på samma gud som dig om livets stora frågor. Fråga grannen vad den bästa högtiden är.Diskutera på bloggar, forum, TV, tidningar och bland vänner. Visserligen kan en konflikt om attityder uppstå, diskutera det och acceptera det i så fall. Redaktionen på Voter.se kommer fortsätta att publicera omröstningar i ämnet tills vi har fått nog och tills problemet är diskuterat och kompromisser är funna. Vi undviker inte obekväma frågor, däremot undviker vi dömande frågor.

Minaretförbud - så skulle Sverige rösta

Resultatet var klart redan från början. Majoriteten skulle rösta för ett minaretförbud i Sverige. Många bloggar bädde in omröstningen hos sig och vedjar till sina besökare att rösta emot minaretförbudet i denna inofficiella omröstning.

Alla stora dagstidningarna skrev om minaretförbudet i Schweiz, dock var det ingen dagstidning som hade en omröstning angående detta. Voter.se fick in en omröstning från en anonym avsändare med frågan: Om Sverige skulle ha en omröstning angående minaretförbud, hur skulle du rösta? Redaktionen tänkte länge på om frågan skulle publiceras eller inte och valde till slut i tisdags att göra detta. Reaktionen var stark från våra användare och många bloggar med spridda politiska åsikter valde att bädda in omröstningen hos dem.

 

Siffrorna kl 14 40, 021209, med 1436 röster och 46 kommentarer ser ut som följer: 65% ja till minaretförbud, 33% nej till minaretförbud och 2% vet ej.

Voter.se drar inga slutsatser av denna omröstning, den är fortfarande under observation. Omröstningen kommer att finnas på sidan en tid framöver och det går fortfarande att påverka resultatet genom att sprida omröstningen.


Kärriär inom politiken - tjäna pengar eller folket?

Varför väljer man en kärriär inom politiken? Godhjärtad handling? Önskan om ett bättre samhälle? Frågar du Voter.se's användare tror 34% att man väljer politiken som karriär på grund av pengar. 27% tror att det handlar om makt. Nästa stora block på 24% tror att det handlar om en önskan att förändra. Så står ställningen 1 december 2009 vid lunch, omröstningen pågår fortfarande.

 

Jag tror att våra användare har rätt. Pengar är en avgörande faktor i samhället och önskan att förändra sin status går att göra genom sina tillgångar. Att ha en bra ekonomi tycker 30% av våra användare ger status i omröstningen "Vad ger status i Sverige?"

 

omröstning politikerlöner.jpg

 

Göran Greider skriver i sin krönika för Metro idag att ".. När Cecilia Malmström tillträder som EU-kommissionär får hon i månadslön 210 000 kronor. Hon får i traktamente 30 000 kronor i månaden och utöver det 15 000 kronor i någon sorts familjebidrag. Som om inte det räckte får hon som inledande present en halv miljon i startbidrag.. " För den lönen är det nog många som kan tänka sig att slita för ett liv inom politiken.

 

Ytterligare en fråga blir då, vad gör de här politikerna för att få dessa pengar? Det är en viktig post Malmström har fått, mycket prestigefylld. Ett uppdrag att skryta med. Men vad ska pengarna tjäna till. Det är inte rimligt den här lönen. Skulle verkligen ingen annan vilja ta det här uppdraget om inte lönen var så hög? Jag tar det för halva lönen garanterat.

 

Är det rimligt för våra politiker att tjäna så mycket pengar?



RSS 2.0