Burka i skolan är lika olämpligt som bikini

Några europeiska regeringar, bl.a. Frankrike och Danmark överväger att införa restriktiva lagar mot användning av burka.  Frågan blir också het i Sverige när statsministern Fredrik Reinfeldt uttalade sig i en radiodebatt om hans syn på användning av burka i Sverige.

Vi har redan skrivit om det här och här.

Burka och niqab kan användas som traditionella kläder bara om det är enskildes val och inte påtvingat av andra. Alla har rätt att uttrycka sin livsstil genom kläder. Offentliga miljöer och arbetsplatser kan ha rätt att begränsa speciella kläder av säkerhetsskäl eller allmäntrevnads skull.

Om någon tycker på ett annat sätt, försök som lärare att ha bikini i skolan eller gå och bada i en kappa i en kommunal simhall. Hemma kan ni fortsätta att göra vad som helst med reservationen av att ingen tvingar er att göra något ni inte vill.


Kommentarer
Postat av: Calandrella

Skolan bör, som princip, tillåta alla klädesplagg som inte stör undervisningen. Jag har svårt att se hur en burka kan göra det. Om enskilda arbetsplatser förbjuder burka (eller något annat slags kläder) är det helt okej; den anställda går ju med på de klädesregler som finns på arbetsplatsen när hen blir anställd där (och har friheten att säga upp sig när hen själv vill, om hen skulle ändra sig). Annars bör människor förstås få ha på sig vad de vill; klädesfrihet är en viktig medborgerlig rättighet. (Skrivit mer utförligt om saken på http://calandrella.wordpress.com/2010/01/28/kladesfrihet-en-medborgerlig-rattighet-tillat-burkor/ ).

2010-01-28 @ 20:06:38
URL: http://calandrella.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0