Politiker är beklagligt omedvetna om Internets villkor

Carl Bildt uttalande sig om att friheten på Internet är ett beklagligt bevis på att medelålders politiker kan väldigt lite om Internets villkor och att de inte vet vad de pratar om när det gäller Google.

Både Clinton och Bildt måste skaffa sig bra Internetrådgivare som kan förklara för dem de hur det fungerar på nätet. Kalla krigets regler är omöjliga på Internet och om Google eller någon annan hotar att lämna Kina kommer ingen att märka det och ännu mindre att sakna det.

 

Den största sökmotorn i Kina är inte alls Google som många kan tro utan är Baidu Inc som har kinesiskt ursprung och är bättre anpassad till den kinesiska marknaden än Google (the Wall Street Journal)

 

Sökmotorn Bing som tillhör Microsoft är också utspridd i Kina och utgör en bra konkurrent till Google. När Google var "cyberattackerad" förra veckan var företaget inte ensamt om det utan det var ett tiotal företag till som drabbades, bl.a. sökmotorn Yahoo. Det är fortfarande okänt vem som stod bakom attacken (the Wall Street Journal). Google anklagade först kinesiska regeringen och kinesiska regeringen påstod att de inte har något med detta att göra (BBC News). Ett tag pratades det även om att attacken utgick från Googles kontor i Kina. Kina reagerade mycket skarpt på Googles och Clintons anklagelser och varnade USA för intrång i Kinas interna politik (Reuters)

 

USA:s internetföretag kommer att förlora mycket om Kina utestänger dem från marknaden (Reuters) och det kan hända att Googles utspel var inriktat på att politisera den här affären och utge den en frihetskämps stämpel

 

Google startade i Kina 2002 och använder censurfiltrar enligt Kinesiska lagar (Reuters). Google Sverige använder också filtrar enligt svenska lagar, Google USA använder filtrar enligt amerikanska lagar. Dessutom sorterar Google sitt innehåll enligt egen policy. Därför är det skrattretande att Google hotade att lämna Kina p.g.a. av censur och ännu roligare att Bildt vill avskaffa censuren på Internet. Svenskt Internet är också censurerat och hård bevakat, det är därför Piratpartiet vunnit så många röster i EU valet. PP:s siffror kan bli en stor överraskning för våra politiker även i valet 2010 om det inte ändrar sig om censur och kontroll på Internet.

 

Omröstningar:

 

Ska samma lagar gälla på internet som i vanliga livet?

 

Ser du anonymiteten på internet som en självklarhet?

 

Får regeringar stänga av internet- och mobiltrafik?

 






SvD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0