Tidig betygsättning kan förbättra resultaten utan miljardsatsningen

Ingen kan undvika livets tävlig och alla måste förr eller senare acceptera att livet är orättvist och att det inte är meningen att alla ska vara lika. Meningen är att alla som är olika ska få lika chanser. När man inte betygsätter barn tidigt i skolan fråntar man deras chanser att förbättra sig i god tid. Dessutom uppfostrar man barn med felaktiga föreställningar om att man inte får tävla och inte behöver anstränga sig för att bli bättre än andra.

 

Svenska elever får inte tävla med varandra med hjälp av betygen. Det får  skolor och lärare göra istället enligt Centerpartiets (c)  senaste förslag.




 

Varför är det så farligt att tävla i skolan? Det är inte farligt i andra länder och det ansågs inte farligt i Sverige för några decennier sedan. Det går att tävla i sport men inte i skolprestation. Barn får inte jämföras och får inte utsättas för press heter det.

 

Problemet är att man inte kan undvika jämförelse i alla fall. Och när det är dags att få betyg blir barnen ändå stressade  men då har de inte stora chanser att förbättra sig. Det blir för sent för många att ändra sina betyg under sista åren i grundskolan men då är det inte skolans problem längre – det blir barnens och föräldrarnas huvudvärk.

 

 

 

 


DN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0