Vi vill att Sverige ska tjäna pengar och vill inte vet hur

Vapenindustrin är avsedd för att tillverka och sälja vapen. Hänger ni med än så länge?
Vapen används för att skada och mörda människor. Är det klart för alla?

Sverige har en vapenindustri som tillverkar och säljer vapen, d.v.s. svenska vapen kan/kommer att användas för att mörda och skada människor. Alla människoliv är lika värda och vi är emot dödsstaff.
Är det viktigt i sammanhandet på vilket sida de svenska vapnen har används och vem som skadas eller mördas?

Svenska vapenindustrins intressen kan inte stå för regeringens utrikespolitik och för våra syn på mänskliga rättigheter. Dock står den för ekonomiska och arbetsmarknadsintressen eftersom vapenindustri är en stor arbetgivare och skattebetalare.

Det påminner om de som äter kött men inte klarar av att veta hur den kommer till butiken.
Vi vill att Sverige ska tjäna pengar men vill inte veta hur.


Omröstning:

Hur skulle du rösta i Riksdagen om vapenförsäljning till ickedemokratiska länder?

SVD 2 3 4 DN 2 3 4 5 6 7 GP 2 Svt 2 3 SR 2
DN SVD 2 3

Kommentarer
Postat av: ullo

Jaha! Är inte Tolgfors vapenvägrare? fast bara i Svedala. Han är därför mer än lämplig både som försvarsminister som företrädare för vapenexport.

2012-03-08 @ 10:31:36
Postat av: Inger E(norah4you)

Du har rätt i sak men det är ännu mer komplicerat än så. Ett stort antal av de stora order som svenska företag tagit hem de senaste 50 åren har byggt på att landet (ofta varit länder) som köpt krävt motköp eller leverans av kunskap speciellt inom teknik och telekomsektorn. Detta innebär att det inte bara handlar om vapenindustrin utan om i princip alla stora exportföretag utom Volvo under alla dessa år.Utöver det blev situationen speciell efter oljekrisen. Vi, Sverige, behövde köpa och behöver köpa olja och behövde möjlighet att bygga upp 'egna' oljeraffinaderier som minskade kostnaderna samt gav jobb och skatteintäkter.Inget är så enkelt som det ser ut när det gäller globala affärer och skulle vi kräva vår syn på demokrati, så skulle större delen av FN-s länder inte komma ifråga för exportförsäljning från Sverige vilket skulle leda till drastiskt minskade arbetstillfällen även utanför vapenindustrin.

2012-03-08 @ 10:37:41
URL: http://norah4you.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0