Ungdomarnas arbetslöshet framhäver underliggande problem

Ungdomarnas arbetslöshet är ett resultat av mångårig politik som har kommit till en återvändsgränd. Alla tidigare felaktiga poltiska beslut kan synas i den här tråkiga situationen.

Med utbildningspolitik som har underbetalda lärare, lösa betygskrav och otydliga mål kan man inte räkna med att 100 % av eleverna klarar av grundskolan och fortsätter vidare till gymnasiet. Även om man lyckas att gå ut grundskolan blir man satt på gymnasieutbildningar som inte ger yrkeskunskaper eller arbetslivserfarenhet. Även de flesta högskoleutbildningar leder ingenvart förutom till akademiska skulder. 
Detta sker medan arbetsgivare skriker efter utbildad personal med arbetslivserfarenhet. Att anpassa utbildningar till arbetsmarkandsbehoven kräver planering och medveten gemensam koordinering. Bortkastade utbildningspengar resulterar i att vi bjuder in utländska specialister och öppnar dörrarna till utländsk arbetskraft medan våra egna ungdomar går arbetslösa.

Nästa problem är facket som försvarar de som redan är på arbetsmarknaden och motarbetar de som är på väg in. Arbetsgivare går runt facklagar genom att anställa folk på projektbasis och genom bemanningsföretag. Resultatet av fackkampen är att företagre undviker att anställa ungdomar och att satsa på deras framtid.

Höga företagsskatter har gjort att stora företag flyttar till utlandet och de som är kvar har  helt enkelt inte råd att anlita svenska ungdomar.

Det avhjälps bara tillfälligt med MP:s traineeförslag. Så fort man tar bort anställningsförmånerna kommer arbetsgivare att dra sig ut för att anställa ungdomar.

För att bekämpa ungdomarnas arbetslöshet måste man satsa på de underliggande problemen som leder till att ungdomarna inte har jobb. Politikernas förslag till temporära och kosmetiska åtgärder kommer inte att lura arbetsmarkanden och resulterar inte i fler jobb.



Omröstning:

Kan statsfinansierade traineeplatser lösa problemet med arbetslöshet?





SvD 2 Dag




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0