Vem vill du ha vid rodret i svåra tider?

Den ekonomiska krisen  kommer att styra väljarna under valet 2014. Det politiska block som kommer att erbjuda de mest trovärdiga lösningarna för att underlätta krisens påföljder kommer att vinna.

Krisen är orsakad av bank och finansinstitutioner som inte kan hejda sin girighet p.g.a. att den är inbyggd i själva kapitalistiska systemet. Banker som har mer makt än regeringar har inga sociala plikter gentemot sina kunder. Det är hårda budskap som gäller: antingen är du lönsam för oss eller inte. Om du är lönsam kommer vi att finansiera dig för att du kan tjäna pengar åt oss genom att du betalar ränta. Är du inte lönsam är du är inte intressant i överhuvudtaget och ditt öde är inte bankernas problem. 

Själva banksystemet kan inte överleva utan sina kunder. Det som bankerna gör idag är inriktat till att kväva sina kunder till döds. Systemet kan räddas genom att regeringar tar makten över bankerna och finanssystemet, tvångsförvaltar dem eller  ålägger dem med lagligt socialt ansvar.  Dessa lösningar är mycket tilltalande och hör till vänstertänkande.

Bankerna är en produkt av högertänkande där privatiseringar och lönsamhet är idoler. Bankerna är privata institutioner som gör rätt när de tar vinster oavsett vad, enligt högertänkande. Detta är en av de viktigaste stolparna i högerpolitik och det är det som inte fungerar idag. Det ser man även på mikronivå, när vårdföretag tappar kontrollen över sin vinstgirighet när de inte är hejdade av staten.

När Göran Persson föreslår att gå in i EMU och Anders Borg säger strikt till bankerna att hejda sin girighet är det inte alls självklart att det högra blocket bedriver högerpolitik och vänster blocket är strikt trogen till vänsteridealer. Allting måste läsas i praktiska förslag och i reell politik eftersom ideologiböcker inte alltid gäller i kristider.

Därför kommer det blocket som visar det mest trovärdiga politiska lösningar för hur Sverige ska underlätta eller undvika krisens påföljder att vinna valet 2014.


Omröstningar:

Vilket blocks politik är mest lämpat för att lösa/underlätta den ekonomiska krisen?


Hur väl hanterar regeringen den ekonomsika krisen?



Dn 2 SVD 2


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0