Socialdemokraterna bäddar för drevet igen

Socialdemokratiska traditionen att hålla ordförandevalet hemligt och stängt för allmänheten är inte en vacker syn.

Enligt traditionen måste alla tilltänkta kandidater bestämt tacka nej till posten. Det är som om ingen i partiet vill eller kan leda det. Nästa steg är att det pågår intern handel mellan partiets falanger om sina egna representanter. Det är synd att intriger väger mer än själva kandidaten. Man glömmer totalt att socialdemokraternas ordförande är tilltänkt statsminister och att det krävs mycket för att personen ska passa in i den rollen.

Stängda odemokratiska processer, där bara en liten skara bestämmer är som skapade för medias och allmänhetens drev. Det är fritt fram att kritisera och hitta skavanker i den valda personen, samt granska och ifrågasätta den. Eftersom det inte är möjligt under urvalsprocessen gör journalisterna det med dubbelkraft. 

I USA finns det en bra förebild för valprocesser, som heter primaries. Där manglas kandidaterna länge av massmedia och allmänheten tills man hittar den som passar bäst. Centerparitet, Kristdemokraterna och delvis Miljöpartiet har gjort sina valprocesserna öppna för allmänheten och vann både medias vänlighet och väljarnas förtroende. 

Socialdemokraterna och (för den delen även Moderaterna) är inte redo att släppa in allmänheten i sina korridorer. Därför börjar allmänheten och massmedia mangla deras kandidater i efterhand, vilket är definitivt sämre för partiet och för själva kandidaterna.
Kommentarer
Postat av: Johan

På vilket vis skulle miljöpartiets process vara mindre öppen än centern och kristdemokraternas?Ang centerns process så undrar jag fortfarande vem/vilka som utsåg de tre kandidaterna?2012-01-24 @ 14:44:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0