Politikernas förtroende hänger på deras livsstil

I USA kräver man av sina politiker att de ska leva som de lär. De blir varje gång en stor skandal om politikerna ertappas med att de ljugit eller varit otrogna (som betraktas som samma sak som om de ljugit), när de inte följer sina egna pridikan helt enkelt. Det krävs mycket för att övertala folket att politikernas "varudeklaration" motsvarar innehållet.

I Sverige har de också blivit så innan Göran Perssons tiden. Socialdemokratiska ledare bodde som de lärde. Ingvar Karsslom vägrade att flytta till Sahlgrenska palatset eftersom han tyckte att det är onödigt lyx för honom.

Göran Persson var den första socialdemokraten som gick över till en mycket tydlig och överdriven borgerlig livsstil men fortsatte att predika för arbetsklassen. Sedan var det Lajla Freiveldts bostadsaffär och många många andra "affärer" som visade att socialdemokratiska politiker inte alls tänker leva det liv de predikar.
Det senaste bidragsfusket av Håkan Juholt var nästan en komisk affär. Håkan behövde inte fuska, han är en förmögen människa med sin mångåriga riksdagslön. Ändå "gör han rätt för sig" och kräver ett bidrag från staten. Är det inte det som socialdemokraterna predikar för: plundra de rika, dela ut till de fattiga? Problemet är bara att Håkan Juholt är inte en fattig man. 

Samma gäller miljöpartister som kör Jeepar och flyger i onödan, samma gäller vänsterpolitiker som är "tvungna" att bo på Östermalm, att placera sina barn i privata skolor och ta vård från privata vårdgivare.
Därför har man mer respekt och förståelse till Moderaterna som inte himlar med att de är förmögna, vill tjäna pengar, göra vinster och minska skatterna samtidigt. Det betyder inte att man ska hålla med dem i allting, men man kan inte kalla dem för politiska hycklare i alla fall.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0