Nya lån räddar inte gamla problem

Sverige gick in i europeiska finanspakten utan att rådgiva med folket. Det betyder att de som tagit beslutet var säkra på att folket aldrig kommer att godkänna deras beslut. När läget är så allvarligt är det slut på demokratiska metoder och politiska och finansiella eliter vill inte ha insyn i deras gemensamma grytor. 

Grekland är bankrupt, såväl som många andra europeiska länder som inte kan klara sina låneåterbetalningar. Det finns inte en chans att man kan betala tillbaka ett lån som överstiger landets BNP. Det är en matematisk omöjlighet.

Dagens kris startade för länge sedan när Allan Greenspan  började "rädda" amerikansk ekonomi med hjälp av låg ränta. Gratis pengar orsakade den global finanskrisen 2008. Istället för att höja räntan och strama åt ekonomi, började finansinstitutioner att åtgärda problemen med samma metod som den orsakade.

Svenska bostadsbubblan har samma mönster och Sverige vågar inte att höja räntan heller. Jag undrar bara om man kommer att erbjuda nya lån till de drabbade när bostadsbubblan spricker eller ska man kasta ut dem från sina hem. Det är det som man är redo att göra med Grekland i alla fall.


Omröstning:

Tror du att man kan rädda europeiska skuldtyngda länder med hjälp av nya lån?


Tror du att det kan vara skadligt för svenska ekonomi om landet går in i finanspakten?
DN 2 3 SVT 2 3 4 SVD Exp

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0