Hjärtat till vänster och hjärnan till höger

Das Wahre ist von laengst gefunden,

Hat edle Geisterhaft verbunden;

Das alte Wahre, fass es an!


Gamla sanningar är så lätta att formulera och så svåra att genomföra.

Företagaren måste ha ett utökat samhällsansvar - är en bra tanke.  Vem och på vilket sätt ska vi förverkliga det? Kommer det att finnas speciella lagar för det? Hur kommer företagaren att uppmuntras eller straffas för att göra det? Utan detaljerade förklaringar är det bara tomma och vackra ord.

Hög ungdomsarbetslöshet ska hejdas med hjälp av lägre löner och flexibilitet. Varför köar då inte våra ungdomar till Norrland för att plocka blåbär på sommaren? Varför är det intressant jobb för thailändare och vitryssar men inte för svenska ungdomar? Kanske för att de  inte kan betala sina hyror för pengarna de kan tjäna på blåbär? Det är uppenbart att den här visionen redan är provad och inte fungerar.

Att alla våra jobb kan i princip  förflyttas till utlandet förutom service och tjänsteyrken är en mycket gammal vision som inte följer världens trender längre. Strömmen har gått tillbaka och vi vill inte ha globala lösningar längre. Tvärtom är det back to basics som gäller.  Vi vill ha närproducerat, hemgjort och traditionellt. Och det gäller inte bara grönsaker.

Miljövänligt teknik tilltalar alla. Det är klart att någon måste betala för den här drömmen också. Eller landar notan igen hos vanliga medborgare som blir förvirrande av alla krav om att betala höga bensinkostnader och samtidigt inte åka bil.

Klas Eklund skriver ingenting om bankernas ansvar och hur man borde reglera deras vinster. Här kunde han berätta lite till om bankernas roll i nuvarande krisen och drömma om att bankerna tar ansvaret och sopar efter sig. Det är klart, han är anställd på en bank och har ingen frihet att drömma där.

Jag skulle vilja ha en annan beskrivning på framtida versioner. Där alla krav och kostnader står spaltade och där man ser vem som ska stå för kostnader och vem som ska se till att alla kraven är genomförda. Det kan påminna om en planekonomi i gamla Sovjet, men vem vet, kanske kan man damma av gamla idèer och ge dem ett nytt namn. 

Kapitalismen 4.0 är ett vackert förslag.


Omröstning:

Skulle du vara en bra statschef om du fick den posten?
DN 2 SVD


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0