Syriens val: diktatur eller kaos

Syrien är på väg att störta presidenten Bashar-al-Assad. Det kommer att hända med eller utan FN:s resolution. Läget i Syrien kommer inte att bli bättre efter Assads avgång, snarare värre, men det bryr sig inte FN:s säkerhetsråd om. I västvärldens jakt på demokratiska förändringar har Syrien ingen chans att klara sig. 

Det här scenariot har vi sett i många länder där efter diktatorens avgång ligger hela landet i ruiner och människooffer är betydligt fler än förut. Det finns inte ett land som lyckats att införa demokrati med hjälp av FN:s resolutioner och NATO:s militära operationer.

Demokrati är inte ett slutmål det är en process. Länder som är av olika historiska och sociologiska orsaker  inte redo för demokratiska förändringar kan inte tvingas till dem.
Hitler var också vald på ett demokratisk sätt, betyder det att Tyskland hade ett demokratisk samhälle  före det andra världskriget.

Det är klart att folk i Syrien och i andra arabiska länder har rätt att välja sina ledare, men det är inte klart att deras val kommer att sluta i ett demokratisk samhälle.

Omröstningar:

Hur skulle du rösta i FN:s säkerhetsråd om förslaget till resolution mot våldet i Syrien?

Leder folkrevolutioner alltid till något bättre?
SR 2 3 DN 2 3 4 5 SVD 2 SVT 2 3 Exp 2

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0