När moral urvattnar lagar

Moral är ingenting annat än oskrivna lagar. När vi överskrider morallagar blir vi straffade genom att folk omkring oss säger ifrån, visar sitt missnöje och slutar att umgås med oss. 

Morallagar brukar förknippas med en viss politiskt eller religiös åskådning. Kristen, muslimsk, kommunistisk och faschistisk moral skiljer sig på många punkter. 

T.ex. faschistiskt moral överskrider tydligt kristendomens uppfattning om vad som är bra eller dålig att göra eller ens att tänka för en människa. 

Lagen mot hets mot folkgrupp ställs ofta emot yttrandefriheten. I ett demokratiskt samhälle måste vi kunna säga allt vi tycker utan att vara rädd för att straffas för det. Främlingsfientliga och homofober försöker att utnyttja yttrandefrihetslagen för att sprida sina hatiska åsikter.  

Man kan inte polisanmäla varje samtal eller varje handling. Det räcker med att konsekvent säga ifrån varje gång du hör hatiska påståenden, även om de framförs i form av ett skämt. Men vad gör man om någon har en annan moral än de flesta i sällskapet, när någons livsåskådning inte motsvarar det som majoriteten tycker?

Omröstning:

Brukar du att säga ifrån när någon sprider harpåstånden i din närvaro?
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0